EA:s VD Patrick Söderlund meddelar sin avgång

Patrick Söderlund, VD för EA och DICE, kommer att lämna företaget efter nästan två decennier.

Det var Andrew Wilson från EA som skrev ett meddelande gällande Söderlunds avgång, som delades med personal och sedan på EA:s officiella hemsida.

Enligt Wilsons meddelande kommer Söderlund att lämna företaget senare i år för att "börja på ett nytt kapitel". Varken Wilson eller Söderlund har dock avslöjat exakt vad detta innebär.

Vem är Patrick Söderlund?

Söderlund är chefsdesigner på EA, som betyder att han har ansvar för företagets designinitiativ. Han har arbetat för företaget i nästan 20 år och haft roller som VD för DICE (studion bakom Battlefield-serien) och vice VD för Worldwide Studios på EA. Han övervakade dessutom utvecklingen av Frostbite Engine, som numera är standarden för alla DICE-titlar.

Det har varit ett skakigt år för Söderlund, som tog ansvaret för kontroversen runt loot boxar i Star Wars Battlefront 2, där han blev tvungen att erkänna att EA "gjort fel" med sina mikrotransaktioner och lovade att utgivaren hade lärt sig från sina misstag.

Vad innebär detta för EA?

EA organiserar om i några av deras arbetslag, men det har inte meddelats några större förändringar ännu. I samband med meddelandet om Söderlunds avgång, lovade Wilson att EA kommer att "luta sig mot den talang och expertis" som arbetslagen besitter och arbeta för att göra kreativitet på Electronic Arts till ett "huvudfokus" för företaget framöver.

EA har ännu inte meddelat vem som kommer att ersätta Söderlund, men att döma av meddelandet, verkar det som att han har en tre månaders avgångsperiod kvar innan han lämnar företaget för gott.

Vic Hood
Associate Editor, TechRadar Gaming

Vic is TechRadar Gaming's Associate Editor. An award-winning games journalist, Vic brings experience from IGN, Eurogamer and more to the TechRadar table. You may have even heard her on the radio or speaking on a panel. Not only is Vic passionate about games, but she's also an avid mental health advocate who has appeared on both panels and podcasts to discuss mental health awareness. Make sure to follow her on Twitter for more.