En genomgång av iPhone XS avslöjar att inte särskilt mycket förändrats inuti... förutom batteriet

Källa: iFixit
(Foto: IFixit)

Om du funderat på hur stora skillnaderna egentligen är mellan iPhone XS och fjolårets iPhone X har vi svaret. Apples nya mobil och dess större syskon, iPhone XS Max, har öppnats upp av iFixit. Detta avslöjade att det inte är särskilt mycket som har ändrats mellan de två modellerna, förutom det nya A12 chipsetet och den nya designen på batteriet.

Ja, batteriparet som användes i fjolårets iPhone X har slagits ihop till ett underligt L-format ensamt batteri i iPhone XS. Detta är något som stämmer överens med Apples tradition att designa sina egna batterier, för att kunna få ut så mycket som möjligt av det interna utrymmet. Den nya modellen är ett batteri med 2 659 mAh, jämfört med batteriet med 2 716 mAh på iPhone X.

Apple hävdar fortfarande att iPhone XS kommer ha en 30 minuter längre batterilivslängd jämfört med den på iPhone X. Den större iPhone XS Max-modellen däremot, behåller samma dubbelbatteri som tidigare och har mer kapacitet till hands med en kombinerad mAh på 3 179, som Apple hävdar ska ge en och en halv timmes längre batterilivslängd än den på iPhone X.

Den andra uppenbara skillnaden är det nya A12 Bionic chipsetet, som är Apples första 7 nanometerschip. Det är tillräckligt för att överträffa den nyligen släppta Samsung Galaxy S9 (även om A11 Bionic chipsetet i iPhone X också var snabbare, men detta är ännu snabbare).

Med de åtta kärnorna i A12 Bionic chipsetet (jämfört med dess föregångare som hade två), kan iPhone XS teoretiskt sett hantera 5 biljoner processer per sekund jämfört med de 600 miljarder processerna per sekund som iPhone X klarade av.

En annan ny komponent är det inbyggda SIM-kortet (eSIM), som är ett ST Microelectronics ST33G1M2 32-bitars MCU. Detta är det första eSIM:et i en iPhone, men är intressant nog likadant som det som används i Apple Watch 3, något som iFixit påpekade. Ingen har öppnat upp en Apple Watch 4 än, men det kan hända att samma eSIM används även i den enheten.

Not much new hardware

De övriga delarna i iPhone XS är mestadels likadana som de som används i iPhone X, åtminstone när det gäller de interna delarna. Den nya modellens skärm har samma dimensioner och upplösning (5,8 tum och 458 pixlar per tum) som fjolårets modell, men det är oklart om det finns någon skillnad i hårdvara för att uppnå det 60 procent förbättrade dynamiska intervallet i HDR-foton, som nämns så ofta.

Det kan förklaras av det 32 procent större vidvinkelsobjektivet i den bakre kameran, som har resulterat i att storleken på kamerauppsättningen blivit något större och kräver att du köper nya skal specifikt tillverkade för iPhone XS. Pixelstorleken har ökat, något som enligt iFixit borde ge bättre resultat i svaga ljusförhållanden och underlätta för Smart HDR-funktionen.

Kamerauppsättningen är i stort sett densamma, bestående av en dubbelkamera på baksidan med 12 megapixel och bländartal på f/1.8 och f/2.4, samt en ensam TrueDepth-kamera på framsidan med 7 megapixel och ett bländartal på f/2.2.

De övriga förändringarna är mycket mindre. Apple har till exempel bytt från Intel och Qualcomm-modemen som användes i iPhone X, till att enbart använda modem från Intel i iPhone XS.

De på iFixit hittade inte heller något som specifikt förklarade vad som gör att iPhone XS har fått en IP68-klassning, som gör den både vatten- och dammtålig (jämfört med IP67-klassningen på iPhone X). Vi får bara anta att Apple har gjort tillräckligt många tester för att självsäkert kunna påstå att mobilen klarar sig i upp till 2 meters djup i upp till 30 minuter.

Källa: iFixit

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.