Black Friday 2018: bästa rea-priser, fynd och erbjudanden

null

Nu är det bara cirka en månad kvar till Black Friday-REA och vi ser fram emot alla goda erbjudanden som kommer presenteras.

Vad ser du fram emot att köpa under Black Friday i år? Håll koll på den här sidan, för vi kommer lista alla de bästa erbjudanden du kan hitta i svenska teknikbutiker. Kanske hittar du ett bra pris på den perfekta julklappen, eller den dyra kameran du gått och dreglat efter, eller en mobil som kan ersätta den du nyss tappade i backen?

Alla butiker kommer pressa priserna under Black Friday, så det är viktigt att du håller ögonen öppna för att hitta det allra lägsta erbjudandet på just det du är ute efter. Vi kommer lista de billigaste kamerorna, mobilerna, tv-apparaterna, hörlurarna, smartklockorna, surfplattorna och mycket, mycket mera. Om du gått och väntat på att köpa den där nya prylen är det viktigt att du följer med på våra sidor.

Så vi har börjat leta efter de bästa erbjudandena du kommer kunna hitta under Black Friday och Cyber Monday, oavsett om du vill ha julklappsinköpen gjorda i god tid eller helt enkelt bara vill handla det där du velat ha ett tag.

Hur stort är Black Friday?

Försäljningsdagarna blir bara större och större varje år. PostNord, som levererar många av de köp som görs under denna helg, gjorde förra året en undersökning som visade att var tredje svensk fyndade varor fredagen den 24 november 2017 till en summa av 5,3 miljarder kronor. Jämfört med Black Friday 2016 var det en ökning med 46 %.

95 % av svenskarna hade koll på när Black Friday inföll 2017 och hälften av alla de som köpte varor gjorde samtliga inköp direkt på nätet. 32 % av alla inköp var hemelektronik.

När infaller Black Friday 2018?

Black Friday började i USA, och det är alltid fredagen direkt efter Thanksgiving, så i år infaller Black Friday den 23 november 2018.

När infaller Cyber Monday 2018?

Det är måndagen direkt efter Black Friday, så Cyber Monday 2018 kommer att infalla den 26 november.

Vad är skillnaden mellan Black Friday och Cyber Monday?

Inte mycket, faktiskt. Många erbjudanden löper från Black Friday hela helgen till Cyber Monday också, och ibland ytterligare några dagar.

Cyber Monday hade ursprungligen ingenting med Black Friday att göra – termen var tänkt att markera det datum då alla insåg att ”Jäklar! Det är snart jul och jag har inte köpt några julklappar än!” för att sedan beställa massa saker online medan de egentligen borde jobba.

Det har varit så att Black Friday – framförallt i detaljhandeln i USA – varit inriktad på konsumentelektronik och Cyber Monday mer på kläder och smycken, men gränsen mellan dagarna är nuförtiden ganska oklar.

Varför är Black Friday och Cyber Monday viktiga?

För konsumenter innebär Black Friday och Cyber Monday alltså cirka en vecka eller mer av vad som verkar vara bra erbjudanden – och om du läser på och utnyttjar TechRadars Black Friday och Cyber Monday-övervakning, kan du spara en hel del pengar. Black Friday och Cyber Monday har förändrat hur vi handlar inför julen, och har haft en stor effekt på detaljhandeln, särskilt på nätet. Dagarna har också skapat en förväntan på stora rabatter som förmodligen inte fanns tidigare.

Black Friday och Cyber Monday är framför allt ett online-fenomen. Många återförsäljare erbjuder Black Friday-erbjudanden i sina fysiska butiker (Cyber Monday, som namnet antyder, har alltid varit en nätgrej), men med några få undantag med köphysteri på varuhusen är det inte i de fysiska butikerna vi handlar.

Vilken typ av erbjudanden kommer vi att få se på Black Friday 2018?

Black Friday har med åren kommit in i en viss lunk, så vissa förutsägelser är säkra att göra:

  • Apple kommer att erbjuda något litet, till exempel presentkort
  • Det kommer att vara stora rabatter på TV-apparater 
  • Det kommer att bli stora prisfall på bärbara datorer
  • Vissa tillbehör kommer att vara oerhört prisvärda
  • Kamera-nördar kommer att kunna spara på kamerahus och kompaktkameror
  • Det handlar inte bara om tekniska prylar – du blir rabatter på elverktyg och egenvårdsprodukter också
  • eBay (och svenska motsvarigheten Tradera) har inte bara begagnade saker utan har erbjudanden på nya produkter

Vilken typ av erbjudanden kommer vi att se på Cyber Monday 2018?

Precis som Black Friday har Cyber Monday blivit ganska förutsägbar. Du kan förvänta dig:

  • Modehus som erbjuder rabatter online på hela sortimentet
  • Återförsäljare av elektronik erbjuder rabatter på små apparater och vitvaror
  • Många handlares befintliga Black Friday-kampanjer fortsätter

Vad kan man förvänta sig från Black Friday 2018 och Cyber Monday?

Black Friday och Cyber Monday 2018 kommer att sträcka sig längre än tidigare. 2017 gick Black Friday från att vara en helg till att bli en vecka och i vissa fall en månad, och du kan förvänta dig att den här trenden fortsätter.

Det är bra av många anledningar: återförsäljare kan sprida efterfrågan under flera dagar, vilket minskar trycket på webbplatser och leveranspartners. Erbjudanden är också mer benägna att sticka ut om varje enskild rival inte erbjuder rabatter på samma dag; och göra det som i verkligheten bara är en rea till något mycket större än vad det egentligen är.

Vad detta innebär i praktiken är att det är viktigare än någonsin att ha en pålitlig köpguide. En sak vi märkte 2016 och återigen 2017 är att de tillgängliga rabatterna i många fall ändrades under periodens gång. Bortsett från de stora skyltexemplaren, verkar det som att de mest prisvärda erbjudandenen tenderar att dyka upp senare under reaperioden ju dyrare de är, vilket gör att återförsäljarna fortfarande kan göra en vinst samtidigt som man skär rejält på priset.

Delvis beror detta även på möjligheterna till merförsäljning – många återförsäljare och varumärken hoppas på att du, om du köper en normalt superdyr teknikpryl till fyndpri, också lägger en del pengar på tillbehör.

De bästa erbjudandena att förvänta sig inför Black Friday 2018 och Cyber Monday 2018

Det finns tyvärr inget säkert sätt att veta vad som kommer att reas ut under Black Friday och Cyber Monday men vi kan göra några kvalificerade gissningar. Och utifrån våra gissningar är detta vad vi tycker du bör hålla korpgluggarna öppna efter ...

Nya iPad (2018) och iPhone XS

Apple-prylar är så sällan på rea att även den minsta lilla rabatt blir en stor sak. Precis som med Black Friday 2016 och Black Friday 2017 förväntar vi oss att Apple erbjuder presentkort snarare än prisnedsättningar, men du kan förvänta dig att iPhone XS och iPhone XS Max, som precis har lanserats, kan rabatteras hos de återförsäljare som har utrymme att justera priset, vilket särskilt gäller om du köper telefonen med abonemmang.

Den nya iPad (2018) kommer att ha varit med tillräckligt länge för att kunna skylta med en anständig rabatt, så håll ögonen efter den också – en fantastisk enhet även till fullpris, men särskilt prisvärd om du kan spara några slantar på den.

Samsung Galaxy S9

Precis som med iPhones, så kommer med säkerhet inte bara Samsung Galaxy S9 utan även Galaxy Note 9 kunna fyndas till rabatterade priser, återigen med de bästa rabatterna kopplade till abonnemang.

PS4 och Xbox One

Tekniskt sett är de fortfarande briljanta, men i detaljhandeln har dessa konsoler legat ett tag på hyllan nu. Med rykten om att en PS5 kan vara på gång (och att Sony erkänner att PS4 kommer att fasas ut inom kort), och en ganska mättad marknad, förväntar vi oss att se några bra erbjudanden på båda konsolerna, särskilt bundlade med spel eller tillbehör, vilket ger återförsäljare mycket mer utrymme att laborera.

Vi skulle också förvänta oss att se rabatter på PlayStation VR-headsetet, vilket inte varit riktigt den succé som Sony hoppades på. Det finns ett bra utbud av VR-innehåll nu, vilket inte var fallet när det lanserades, så håll dina ögon öppna efter några nedsatta huvudhjälmar.

4K HD OLED TVs

Black Friday är alltid lysande vad gäller priset på TV-apparater, men (som alltid) var på din vakt: det ursprungliga priset som en tillverkare uppger är sällan det pris någon någonsin betalar, så använd Prisjakt för att kontrollera prisutvecklingen.

Det kommer såklart att finnas erbjudanden att hitta, framför allt OLED-tekniken är fortfarande oerhört dyrt och förbättras snabbt, vilket innebär att det kommer att finnas stora rabatter på relativt nya produkter, till stor förtret för dem som var tidiga att hoppa på tåget. 

Skillnaden mellan OLED och även en mycket bra LED-TV-apparat är verkligen dramatisk, och du kommer inte ångra uppgraderingen – speciellt om du får den till ett pangpris.

Det betyder inte att du borde förbise LED-TV. Konkurrensen på marknaden är hård, och det innebär att apparater som förra året kostade mer än en bil kommer att vara mycket, mycket billigare denna Black Friday och Cyber Monday.

Varför heter det Black Friday?

Den första gången kända gången som begreppet Black Friday användes var i november 1951, då tidskriften Factory Management and Maintenance använde det för att beskriva fenomenet då personer sjukskrev sig dagen efter Thanksgiving, för att få en extra ledig dag.

Samtidigt använde polisen i USA uttrycken "Black Friday" och "Black Saturday" för att beskriva de fasansfulla trafikstockningar som inträffade i början av julköpssäsongen. År 1961 försökte vissa återförsäljare att marknadsföra dagen som "Big Friday" istället, men det tog aldrig fart.

Varför heter det Cyber Monday?

Termen myntades av Ellen Davis och Scott Silverman, och det var ett avsiktligt drag 2005 för att främja shopping online.

Det var tänkt att hjälpa mindre återförsäljare att konkurrera med de stora namnen som slogs på om Black Friday, även om de stora namnen naturligtvis också hoppade på Cyber Monday.

Är erbjudandena under Black Friday Deals och Cyber Monday på riktigt?

Den stora frågan: och i allmänhet ja, det är de – även om rabatterna i vissa fall har förhandlats i förväg med leverantörerna, så de är inte så spontana som säljarna kanske tror.

Som med alla försäljningsevenemang ser du en blandning av äkta fynd, rabatterade lagervaror och konstiga saker som finns på baksidan av ett lager någonstans. 

Priserna skiftar dessutom redan så pass mycket under året att om man som konsument inte hänger med i svängarna, så kan det vara svårt att veta om man faktiskt gör ett fynd eller inte.

”De här jojo-priserna har vi sett växa fram de senaste åren. Det hänger ihop med en kampanjdriven handel, där man som konsument nästan inväntar kampanjerna”, säger Prisjakts Sverigechef Carl Vult von Steyern till SVT

Om du undviker de lite skumma grejerna kan du dock hitta några riktigt bra erbjudanden. Förra året kunde vi spara massor av pengar på 5K iMacs (som slutat tillverkas), bärbara ljudspelare med Hi-Res-återgivning (i hopp om att sälja hörlurar), trådlösa hörlurar (från en annan återförsäljare som hoppas kunna sälja Hi-Res-ljudspelare ) och massor av julklappar.

Hur kan TechRadar visa mig de bästa erbjudandena från Black Friday och Cyber Monday?

På vår Black Friday 2018-sida och på vår Cyber Monday 2018-sida. Vi letar efter de bästa erbjudandena å dina vägnar, med hjälp av allvarliga mängder koffein, och berättar för dig om erbjudanden är värda att bli uppjagade över eller inte. Så oavsett om det är en 4K HDR OLED TV eller en PSVR – om den är rabatterad så får du detaljerna här.