Apple blir världens första företag att vara värt en biljon dollar

Apple

Apple har blivit det första företaget någonsin att nå den eftertraktade milstolpen att ha ett marknadsvärde på en biljon dollar.

Även om Apple legat strax under den historiska siffran sedan sent i juli, var det inte förrän tidigare i morse som aktierna steg 2,7 procent till 207,05 dollar (som är det högsta i företagets historia) som det blev officiellt.

Drömmen om att vara världens första företag att vara värt en biljon dollar är något teknikjättarna haft som mål och även om Apple blev först med att nå milstolpen, är resten av konkurrensen inte särskilt långt bakom: Microsoft är för närvarande värt 824 miljarder dollar, medan Alphabet och Amazon ligger snäppet före med 854 respektive 878 miljarder dollar - alla tre är alltså ett ynka stenkast bort från en biljon.

Trots de fortsatta framgångarna även hos konkurrenterna, är detta ändå en viktig milstolpe och något som lyfter fram företagets uppgång till makten under det senaste årtiondet, speciellt efter en nära konkurs på 90-talet.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Apples biljon-debut kommer under ett upptaget år för teknikjätten, som lanserat en stor mängd nya produkter. Det här året fick vi till exempel se nya modeller av MacBook Pro, Apple HomePod och en del av hajpen från lanseringen av iPhone X i slutet av 2017 har också dröjt kvar.

Det ryktas dessutom om att företaget arbetar på projekt som AR- och VR-glasögon, samt en streamingtjänst som kan komma att bli billigare än Netflix. Detta är två projekt som enligt rykten kan komma att presenteras av företaget inom kort.

Vägen till 2 biljoner

Alla dessa produkter och mer har hjälpt Apple att ta sig dit de är idag och gjort dem till världens ledande företag. Detta är en position som Apple kommer få kämpa hårt för att få behålla, då den övriga konkurrensen blir allt starkare. Detta är bara början på ett helt nytt kapitel för företaget - ett där de kommer att bli tvungna att välja sina prioriteringar noggrannare än någonsin tidigare.

För närvarande verkar Apple prestera på topp och de har nyligen expanderat till den kinesiska marknaden och hittat allt mer framgång internationellt.

Så länge de kan behålla detta momentum, känns det som ett mål på ett värde av 2 biljoner dollar under det kommande årtiondet inte verkar allt för osannolikt.

  • På tal om mobiler, här är allt du behöver veta om iPhone 9
Nick Pino

Nick Pino is Managing Editor, TV and AV for TechRadar's sister site, Tom's Guide. Previously, he was the Senior Editor of Home Entertainment at TechRadar, covering TVs, headphones, speakers, video games, VR and streaming devices. He's also written for GamesRadar+, Official Xbox Magazine, PC Gamer and other outlets over the last decade, and he has a degree in computer science he's not using if anyone wants it.