Netflixin toimitusjohtaja: 8 miljardin budjetti sarjoihin ja elokuviin ei ole "niin suuri, miltä se kuulostaa"

Laadukkaan sisällön tuottaminen on kallista. Netflix käyttää tänä vuonna 8 miljardia dollaria uusiin sarjoihin ja elokuviin sekä suosittujen sarjojen jatko-osiin.

Suurimmalle osalle meistä summa kuulostaa valtavalta, mutta Netflixin toimitusjohtajan Reed Hastingsin mielestä se ei kuitenkaan ole tarpeeksi.

Hastings kertoi TED-konferenssissa, että suuresta summasta huolimatta Netflixin täytyy pystyä yhä parempaan. Erityisesti nyt kun Disney on tulossa kilpailemaan samoista markkinoista ja myös Amazon rahoittaa TV-ohjelmiaan miljardeilla.

"Muutkin yhtiöt tarjoavat niin hyviä sarjoja, että meillä on vielä pitkä tie kuljettavanamme", Hastings kertoo. Hän myös selvensi, ettei rahasumma lopulta ole niin suuri, miltä se kuulostaa, koska se on jaettu globaalisti. 

Netflix uskoo monipuolisuuteen

Netflix haluaa myös käyttää rahansa kannattaviin kohteisiin, eikä haaskata sitä turhaan vaikkapa Marco Polo- ja Everything Sucks -sarjojen kaltaisiin epäonnistumisiin. Hastings valottikin hieman, kuinka Netflixin algoritmi toimii. 

Hieman yllättäen se mittaa sarjojen onnistumista katselukerroilla eikä arvostelujen perusteella.

"Kun arvostelemme teoksia, mietimme laatua metakognitiivisesti [mietimme minkä arvosanan teos ansaitsee objektiivisesti, emme omaa mieltymystämme siihen], pyrimme siis olemaan parempia versioita itsestämme", hän selventää. 

"Katselukerroilla mittaaminen toimii paljon paremmin. Näemme mitä valintoja ihmiset oikeasti tekevät".

Hastings huomauttaa kuitenkin, ettei sisältöä koota pelkistä matalan kynnyksen sarjoista, joita on helppoa katsoa tuntikausia putkeen. Sisällön joukossa tulee jatkossakin olemaan myös vaativampaa sisältöä.

"Meillä on jonkin verran karkkia, mutta meillä on [myös] paljon parsakaalia. Jos yhdistelet niitä hyvin, saat terveellisen ruokavalion", Hastings vertaa.

"Haluamme monipuolisuutta. Emme ole kuitenkaan aiemmin nähneet tällaista hintakilpailua laadun kustannuksella".

Netflix tekee kaikkensa saadakseen oikeat sarjat ja elokuvat palveluunsa. Monesta muusta yhtiöstä poiketen esimerkiksi todella suuri osa yrityksen sisäisestä materiaalista on avoinna kaikille työntekijöille. 

Hastings jopa kutsui Netflixiä "anti-Appleksi" viitaten siihen, miten avoin yhtiö Netflix on.

"[Applella] he lokeroivat kaiken erilleen, me toimimme päinvastoin. Kaikki työntekijämme pääsevät vapaasti käsiksi tietoihimme", hän selitti. "Saan jatkuvasti kuulla suurista päätöksistä, joissa en ollut millään tavalla osallisena".

Voinet odottaa lisää suuria päätöksiä tänä vuonna. Netflix on jo alkanut vieroksua Cannes-elokuvafestivaalia Ranskan rajoittavien striimauslakien vuoksi. Se on myös osoittanut kerta toisensa jälkeen, ettei se kumartele edes Hollywoodiin päin, sillä se on julkaissut Brightin kaltaisia huippuelokuvia, jotka eivät koskaan päädy elokuvateattereihin.

Juuri tällaisesta kilpailusta Hastings nauttii, sillä hän kertoo olevansa innoissaan päästessään taistelemaan kunnolla Disneyä ja HBO:ta vastaan. 

Lähteet: Wired ja CBC

Marc Chacksfield

Marc Chacksfield is the Editor In Chief, Shortlist.com at DC Thomson. He started out life as a movie writer for numerous (now defunct) magazines and soon found himself online - editing a gaggle of gadget sites, including TechRadar, Digital Camera World and Tom's Guide UK. At Shortlist you'll find him mostly writing about movies and tech, so no change there then.