Google Maps på PC visar numera upp jorden som ett 3D-klot

Google Maps

Google har haft fullt upp med att uppdatera deras Maps-applikation och har nu tagit sig tid att fixa en av de viktigaste aspekterna hittills.

När du öppnar Google Maps på din dator och zoomar ut så mycket det går, kommer jorden nu att visas i form av ett 3D-klot, istället för den tidigare tvådimensionella kartan.

Genom att lägga till ytterligare en dimension i Maps-applikationen, åtgärdas det tidigare problemet att jorden visades upp i felaktiga proportioner i form av en platt värld, speciellt när du flyttade dig längre bort från ekvatorn.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Ingen mer platt värld

Den ursprungliga platta versionen (eller mercators-projektionen) av världen förvrängde framför allt storleken på områden i högre breddgrader. Detta fick regioner närmare polerna att verka större än de faktiskt är i relation till landmassor närmare ekvatorn.

Grönland verkar till exempel att vara större än Afrika i mercators-projektionen, när området egentligen är 836 300 kvadratkilometer jämfört med Afrikas 11,73 miljoner kvadratmeter.

Antarktis verkar faktiskt vara den största kontinenten i en mercators-projektion av en karta, när området i själva verket bara ligger på en femte plats.

Google har sagt att det tredimensionella jordklotet ska åtgärda det problemet.

See more

Globe Mode finns dock bara tillgängligt på PC för tillfället. Tack vare Web GL API, fungerar det oavsett vilken webbläsare du använder, då de erbjuder "interaktiv 2D- och 3D-grafik i alla kompatibla webbläsare utan att använda plugins".

Eftersom uppdateringen gör att Maps hamnar på samma nivå som Google Earth, som alltid visat upp jorden i tre dimensioner, har Flat Earth Society-anhängare varit snabba med att hitta fel med uppdateringen.

I ett email som sågs av CNET, skrev Pete Svarrior, chef över sociala medier för Flat Earth Society att: "Från en platt jordsynpunkt, är detta en förändring från en felaktig projicering (mercator) till en annan (ett jordklot). Google Maps är en produkt som försöker leverera vad dess kunder vill se. De allra flesta tror fast på att jorden är en glob, så det är ett förnuftigt affärsdrag att visa upp den som en."

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.