Instagram följer i Twitters fotspår och kräver nu att populära användare verifierar sina identiteter

Facebooks pågående kamp mot bedragare har framför allt fokuserats på deras primära sociala plattform, men nu har företaget meddelat att några säkerhetsfunktioner även kommer att introduceras på deras Instagram-plattform.

Meddelandet från företaget avslöjade tre nya strategier för att hantera falska konton och identitetsstölder, som bland annat nya sätt att verifiera populära konton och en förbättrad metod för tvåfaktorsautentisering.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Kontoinformation

På sidor för konton som "når en stor publik", kommer besökare att kunna se en sektion som kallas "about this account", där de kommer att kunna läsa information om kontot som hjälper till att verifiera användarens legitimitet.

Enligt Instagrams meddelande, kommer den här sektionen att innehålla information som bland annat när kontot gick med på Instagram, vilket land kontots ägare befinner sig i, konton med gemensamma följare, eventuella namnändringar under det senaste året och alla annonser som kontot för närvarande visar.

[Bild från Instagram]

[Bild från Instagram]

Även om Instagram redan använder ett verifikationssystem där populära användare får en blå markering vid sina namn, som liknar det systemet som används på Twitter, kommer de nu efterlikna mikrobloggtjänsten ännu mer genom att erbjuda en noggrannare ansökningsblankett under fliken för inställningar. 

Användare kommer bli tvungna att ange ett användarnamn, sitt fulla namn och identitetsbevis, samt godkänna Instagrams användarvillkor och communityregler för att kunna bli verifierade.

[Bild från Instagram]

[Bild från Instagram]

Det finns såklart ingen garanti på att verifieringen kommer att godkännas bara för att du skickar in en ansökan. Varje ansökan kommer att granskas för att "bekräfta att kontot är äkta, unikt, fullständigt och anmärkningsvärt". Användare kommer att få en notifikation som talar om för dem om deras ansökan blivit godkänd eller nekad.

Förbättrad säkerhet

Instagram har haft stöd för tvåfaktorsautentisering via textmeddelandet under en längre tid, men nu kommer snart plattformen att erbjuda ytterligare säkerhet via tredjepartsapplikationer för autentisering.

[Bild från Instagram]

[Bild från Instagram]

Den här funktionen går återigen att hitta under fliken för inställningar och gör att du kan använda applikationer som LastPass och Dashlane för att verifiera ditt lösenord, som är ett mycket säkrare alternativ än att använda ditt mobilnummer.

Vi har inte fått något exakt datum för när dessa funktioner kommer att finnas tillgängliga för alla, men uttalandet nämnde att funktionerna redan börjat rullas ut och att de bör finnas tillgängliga för alla användare inom några veckor.

Harry Domanski
Harry is an Australian Journalist for TechRadar with an ear to the ground for future tech, and the other in front of a vintage amplifier. He likes stories told in charming ways, and content consumed through massive screens. He also likes to get his hands dirty with the ethics of the tech.