Facebook sai vain puolen miljoonan punnan sakot Cambridge Analytica -tapauksesta

Iso-Britannian tietosuojavaltuutettu (ICO) totesi Facebookin rikkoneen maan uutta tietosuojalakia (Data Protection Act 2018) Cambridge Analytica -skandaalin yhteydessä. Yhtiö joutuu maksamaan rikkeistään puolen miljoonan punnan sakon.

Tietosuojavaltuutetun virallisesta raportista käy ilmi, että Facebook on laiminlyönyt käyttäjiensä tietosuojaa, eikä ole tuonut läpinäkyvästi esille, kuinka kolmannet osapuolet ovat päässeet hyödyntämään käyttäjien dataa. Sakon lopullinen kohtalo ratkeaa sen jälkeen, kun Facebook vastaa tietosuojavaltuutetun ilmoitukseen.

Taskurahoja Facebookille

500 000 punnan (566 342 euron) sakko on suurin mahdollinen sanktio, jonka ICO voi määrätä Facebookille, sillä skandaali ehti tapahtua ennen Euroopan yleistä tietosuoja-asetusta. Jos se olisi sen sijaan tapahtunut tänä päivänä, yhtiö olisi saanut vähintään 20 miljoonan tai jopa 1,6 miljardin (4 % koko yhtiön liikevaihdosta) euron sanktiot.

ICO:n määräämä sanktio näkyy tuskin millään tavalla Facebookin arjessa, sillä vuoden ensimmäisen kvartaalin ansioiden (4,24 miljardia euroa) perusteella yhtiö saisi sakkorahat kasaan noin 15 minuutissa.

Jatkotoimet

Tuomio ja siitä seurannut sanktio ovat vain yksi osa ICO:n raporttia, jonka oli alunperin tarkoitus tutkia datan väärinkäyttöä Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen, Brexitin aikana.

"Tutkimus data-analyyseistä poliittisissa kampanjoissa" on johtanut useisiin muihin lainsäädännöllisiin toimiin ja ohjeistuksiin. Tietosuojavaltuutettu on muun muassa lähettänyt 11 varoitusta Iso-Britannian puolueille "vaatien niitä suostumaan tietosuojakäytäntöjensä läpikäyntiin".

Raportti panee alulle myös SCL Elections Ltd:n syytösprosessin. Cambridge Analytican emoyhtiötä syytetään ICO:n täytäntöönpanoilmoituksen laiminlyömisestä.

Usko demokratiaan koetuksella

Myös ICO:n johtaja, tietosuojavaltuutettu Elizabeth Denham, julkaisi oman lausuntonsa heidän löytämistään epäkohdista. Hän totesi, että Iso-Britannia käy läpi tärkeitä hetkiä yksityisyydensuojan ja tietosuojan kannalta. "Luottamus ja usko demokraattisen järjestelmämme eheyteen on koetuksella, sillä tavallinen äänestäjä ei näe taustalla tapahtuvia toimia."

"Data-analyysiä hyödyntävien uusien teknologioiden avulla voidaan tavoittaa erittäin kohdennettuja ryhmiä, mikä mahdollistaa kampanjoijien yhteyden yksittäisiin äänestäjiin. Tämä ei saa kuitenkaan tapahtua läpinäkyvyyden, oikeudenmukaisuuden ja laillisuuden kustannuksella."

"Sakot ja syytteet rankaisevat syyllisiä, mutta todellinen tavoitteeni on palauttaa luottamus ja usko demokraattiseen järjestelmäämme."

Harry Domanski
Harry is an Australian Journalist for TechRadar with an ear to the ground for future tech, and the other in front of a vintage amplifier. He likes stories told in charming ways, and content consumed through massive screens. He also likes to get his hands dirty with the ethics of the tech.