Apple förväntas lansera en 5G-mobil under 2020

iPhone XS Max.

Infrastrukturen för nästa generation av mobila nätverk i form av 5G är bara i sina tidigaste stadier, men det kommer inte att hindra mobiltillverkare från att bygga in 5G-stöd i sina mobiler (och se till att alla vet om det) så fort de kan. Enligt en ny rapport kommer Apple att gå med i hajpen kring 5G under 2020.

Insiderkällor som talat med Fast Company säger att 5G-modemchipet Intel 8161 kommer att vara det som kommer att leverera 5G-anslutningen, även om det verkar som att Intel för närvarande har värmeproblem i sitt arbete med att göra en prototyp och utveckla den för kommersiellt bruk.

Det verkar som att Apple är redo att låta andra företag kliva in på marknaden av 5G-mobiler innan dem, innan de följer upp med sina egna versioner året efter det. Företag som Oppo, LG, Samsung, Huawei, Lenovo och Sony har redan bekräftat eller åtminstone antytt att de kommer att släppa 5G-mobiler någon gång under 2019.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska).

Inte bara snabbare hastigheter

Beroende på vart i världen du bor, kanske du precis blivit van med att regelbundet se 4G- eller LTE-symbolen på din mobil. Utrullningen av 5G när det kommer till faktiska nätverk, kommer förmodligen att ligga snäppet bakom ankomsten av 5G-kompatibla mobiler. Precis som med 4G kommer funktionen att finnas tillgänglig i begränsade områden först, med största sannolikhet i större städer, innan den blir tillgänglig överallt.

Förbättringarna i nätverket påverkar inte bara hastigheterna, utan påverkar även bandbredden. Det innebär att de flesta enheter får konstant anslutning (tänk självkörande bilar) och får bättre mottagning när du befinner dig i områden med mycket folk (om du till exempel går på en fotbollsmatch).

Nedladdningshastigheter har en potential att vara tusen gånger snabbare jämfört med 4G (10 Gbps istället för 100 Mbps). Det är dock ett teoretiskt max och hastigheterna kommer förmodligen att skilja sig något i verkligheten. När Apple väl släpper sin 5G-mobil under 2020, kan det till och med redan vara möjligt för dig att ansluta den till ett 5G-nätverk i närheten av ditt hem.

Via AppleInsider

David Nield
Freelance Contributor

Dave is a freelance tech journalist who has been writing about gadgets, apps and the web for more than two decades. Based out of Stockport, England, on TechRadar you'll find him covering news, features and reviews, particularly for phones, tablets and wearables. Working to ensure our breaking news coverage is the best in the business over weekends, David also has bylines at Gizmodo, T3, PopSci and a few other places besides, as well as being many years editing the likes of PC Explorer and The Hardware Handbook.