Vakava bugi mahdollistaa käyttäjien salakuuntelemisen FaceTimessa – puhelun hylkääminen on saattanut käynnistää kameran

Kuva: Rich Stevens; Diesel Sweeties (Kuva: Rich Stevens, Diesel Sweeties)

Päivitys: Apple ilmoitti estäneensä toistaiseksi FaceTimen ryhmäpuhelut. Ongelmaan on luvattu korjaus tämän viikon aikana.

Applen FaceTime-sovelluksessa on havaittu vakava turvallisuusongelma. Bugin huomasi ensimmäisenä 9to5Mac, jonka mukaan puhelun soittaja pystyi kuulla vastaanottajan äänen jo ennen kuin puheluun vastattiin. Pahimmassa tapauksessa äänen on voinut kuulla jopa siinä tapauksessa, että puhelu on hylätty.

Joissain tapauksissa FaceTime on jopa aktivoinut iPhonen kameran ennen puheluun vastaamista. Voimme helposti kuvitella, millaisia kiusallisia tilanteita tästä saattaisi seurata, ja tieto bugista levisikin nopeasti sosiaalisissa medioissa.

See more

Emme onnistuneet itse toistamaan kyseistä bugia yrittäessämme soittaa iPhone X:llä iPhone 8:aan ja iPhone XS Maxiin. Ongelmia on kuitenkin havaittu useilla eri iPhoneilla, jotka käytävät iOS12:ta. MacRumorsin mukaan bugi koskee jopa MacOS Mojaven FaceTime-sovellusta.

Kuva: Apple

Kuva: Apple

Valitettavasti puhelun vastaanottajaa on harmillisen helppoa salakuunnella. Riittää, että soittaa toiseen iPhoneen FaceTimella ja lisää oman numeronsa tai Apple ID:nsä "kolmanneksi osallistujaksi". Tuolloin FaceTime luulee, että kyseessä on ryhmäpuhelu ja aktivoi automaattisesti vastaanottajan mikrofonin, vaikka vastaanottaja ei olisi vielä vastannut tai olisi jo hylännyt puhelun.

Jos puhelun vastaanottaja hylkää puhelun painamalla puhelimen virtapainiketta, iPhone saattaa aktivoida automaattisesti myös puhelimen kameran.

Kyseessä on luonnollisesti vakava yksityisyydensuojaongelma, joten Apple julkaisi nopeasti oman virallisen tiedotteensa. Yhtiö ilmoitti paikantaneensa ongelman ja pystyvänsä korjaamaan sen "tämän viikon aikana".

Apple on estänyt varotoimenpiteenä kaikki FaceTime-ryhmäpuhelut vian korjaamiseen saakka.

Sharmishta Sarkar
Managing Editor (APAC)

Sharmishta is TechRadar's APAC Managing Editor and loves all things photography, something she discovered while chasing monkeys in the wilds of India (she studied to be a primatologist but has since left monkey business behind). While she's happiest with a camera in her hand, she's also an avid reader and has become a passionate proponent of ereaders, having appeared on Singaporean radio to talk about the convenience of these underrated devices. When she's not testing camera kits or the latest in e-paper tablets, she's discovering the joys and foibles of smart home gizmos. She's also the Australian Managing Editor of Digital Camera World and, if that wasn't enough, she contributes to T3 and Tom's Guide, while also working on two of Future's photography print magazines Down Under.