Galaxy S10 jäi julkistamatta CES 2019:ssä, mutta Samsungin 5G-suunnitelmat paljastettiin

Samsung Galaxy S10 at CES 2019

Samsung ei julkistanut Galaxy S10 -mallia tällä viikolla CES 2019 -tapahtumassa, mutta moni sen sisältä odotettavissa olevasta teknologiasta oli esillä Las Vegasissa. Joten vaikka yksi suurimmista julkaisuista ohitti CES-tapahtuman, saimme nähdä niin Samsungin 5G-teknologia kuin uuden 7 nm piirisirun.

Samsung vihjaili kuitenkin hieman puhelinuutisista CES-tapahtumassa pitämässään lehdistötilaisuudessa. "Julkaisemme ensimmäiset 5G-älypuhelimet tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla", yhtiön toimitusjohtaja HS Kim paljasti keskiviikkona. Hänen mukaansa "5G on täällä ja nyt."

Yhtiö kertoi olevansa myös ensimmäinen yritys, joka on saanut Yhdysvaltain telehallintavirasto FCC:n tuen kaupalliselle 5G-toiminnalle. Samsungin aikeina onkin julkaista ensimmäinen 5G älypuhelin, mutta samaan aikaan eteläkorealaiset kilpailijat, kuten OnePlus ja Motorola, tähtäävät samaan omilla 5G-verkoillaan. Suomessa 5G-verkon ovat aukaisseet jo muun muassa Elisa ja Telia.

Vaikka Motorola ennättäisi päihittää kilpailijansa 5G Moto Mod -lisävarusteella, joka on kiinnitettävissä Moto Z3:een, se ei todennäköisesti vastaisi suorituskyvyltään muiden valmistajien 5G-puhelimia. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kuitenkaan valmistajien mukaan edullinen.

Huhutun Samsung Galaxy S10:n speksit

CES 2019:ssä oli näytillä myös Qualcomm Snapdragon 855 -piirisarja, jonka odotetaan olevan Galaxy S10:ssä ainakin joissakin maissa.

Snapdragon 855 on vain 7 nm kokoinen, mutta se on huomattavasti tehokkaampi kuin kuusi kuukautta sitten julkaistu Note 9. Tärkeimmät parannukset Snapdragon 845 -siruun näkyvät eritoten kameraa käyttäessä sekä nopeammassa ja 5G:tä tukevassa X50-modeemissa.

Emme ole nähneet Samsungin uutta puhelinta vielä oikeasti, mutta aiemmin tässä kuussa nähtyjen vuotojen perusteella siinä on 6,1 tuuman AMOLED-näyttö, jossa on näyttöön tehty pistemäinen reikä kameraa varten. Tämä tuntuisi olevan Samsungin vaihtoehto näyttölovea varten. Etukamera onkin vuotojen perusteella näytön oikeassa yläkulmassa, mikä vähentää reunusten paksuuden tarvetta entisestään.

Näimme vilauksen vastaavanlaisesta Samsungin prototyypistä viime kuussa Qualcommin Snapdragon Summitissa.

Näyttöön integroitu sormenjälkitunnistin ja kolme kameraa?

Olemme odottaneet jo kahden vuoden ajan Samsung Galaxy -puhelinten saavan näyttöön integroidun sormenjälkitunnistimen, sillä siitä on huhuiltu jo Galaxy S8:sta ja S8 Plussasta asti. Oletamme sen saapuvan nyt viimein, kun Qualcommin ultraääninen sormenjälkiteknologia on valmis.

Se jättäisi myös puhelimen takaosaan hieman ylimääräistä tilaa, koska aiempi fyysinen sormenjälkitunnistin on sijainnut siellä viimeisen kahden vuoden aikana julkaistuissa malleissa. Ylimääräinen tila näytettäisiin hyödyntävän nykyistä trendiä mukaillen kolmen kameran järjestelmään, jonka muun muassa Huawei P20 Pro on esitellyt.

Tosin nämä ovat vielä tässä vaiheessa pelkkiä huhuja.

Odotettavissa kolme erilaista Galaxy S10:tä

Saatamme saada markkinoille kolme erilaista Samsung Galaxy S10 -puhelinta, mikä poikkeaisi aiempien vuoden kahdesta. Normaalin 6,1-tuumaisen version lisäksi vuodot vihjailisivat myös 6,4-tuumaisesta Samsung Galaxy S10 Plussasta sekä edullisemmasta 5,8 tuuman Samsung Galaxy S10 Litestä. Jälkimmäinen saattaa olla yhtiön vastaus iPhone XR:lle.

Numerot pohjalla saattavat olla akkujen kokoja. Lähde: @UniverseIce

Numerot pohjalla saattavat olla akkujen kokoja. Lähde: @UniverseIce

Jokaisessa mallissa saattaa olla lisäksi eriävät akut: 3 100 mAh Litelle, 3 500 mAh Samsung Galaxy S10:lle ja 4 000 mAh Galaxy S10 Plussalle. Jos tieto pitää paikkansa, S10 Plus näyttäisi pärjäävän akkukeston suhteen jopa Galaxy Note 9:lle.

Samsung Galaxy S10:n odotetaan julkaistavan reilun kuukauden päästä. CES 2018 jatkuu puolestaan loppuviikon ajan, joten jatkamme uusien Galaxy S10 -täkyjen metsästämistä Las Vegasissa ja maailmalla, kunnes kaikki paljastetaan MWC 2019 -tapahtumassa helmikuussa.

  • Tutustu TechRadarin CES 2019 -raportointiin. Olemme tapahtumassa paikan päällä Las Vegasissa tuodaksemme teille kaikki uusimmat uutiset, julkaisut ja testit niin 8K-televisioista, kannettavista kuin taitettavista puhelimista.
Joonas Pikkarainen

Joonas Pikkarainen on teknologia- ja pelitoimittaja, jolla on erityisen vahvat juuret juuri pelialan raportoinnista useissa eri kotimaisissa medioissa. Muihin kiinnostuksiin lukeutuvat valokuvaus, videotuotanto ja elokuvat, sekä oikeastaan kaikki muu siltä väliltä ja näiden lisäksi.