YouTube lägger till "Time watched"-statistik till deras mobilapplikation

YouTube var den första produkten från Google som fick sökjättens Digital Wellbeing-verktyg, som tillkännagavs under Google I/O-utvecklingskonferensen i maj i år. Dessa inkluderade notifikationshantering och påminnelser om att ta pauser från streamingplattformen.

Google tar nu ytterligare ett steg för sina användares välmående genom att lägga till en "Time watched"-profil till streamingplattformen, för att se till att du inte slösar bort allt för många timmar av ditt liv på YouTube.

Den nya funktionen introducerades i ett blogginlägg, där Google säger att "Time watched"-statistiken kommer ge dig en bättre översikt på hur mycket tid du faktiskt spenderar på YouTube. På så sätt kan du fatta välgrundade beslut om hur mycket tid du vill att YouTube ska ta upp av din dag.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Hur dåliga är dina YouTube-vanor?

"Time watched"-statistiken börjar rulla ut idag och kommer att finnas tillgänglig under användarnas kontomenyer.

Funktionen kommer att tala om för dig hur mycket av ditt liv du slösar bort på att kolla på fails-videor varje dag (dagligt genomsnitt) och ge dig statistik om hur lång tid du spenderat på YouTube (inkluderat YouTube Music och YouTube TV). Du kan kolla din statistik för dagen, gårdagen eller de senaste sju dagarna.

Med tanke på att denna statistik är baserad på din tittarhistorik, kommer du inte få korrekta uppgifter om du regelbundet rensar din sökhistorik. Det är också oklart hur statistisken fungerar för YouTube-videor du kollat på i offline-läge. Om du dessutom har flera olika konton, kommer du förmodligen att bli tvungen att logga in på ditt Google-konto för att kolla din "Time watched"-profil.

Eftersom Google anser den här informationen viktig, kommer "Time watched"-profilen att synas tydligt under "Tools to manage your YouTube time". Det är även här du hittar inställningarna för notifikationer och påminnelser.

Du kan bestämma den maximala tiden du vill spendera på YouTube och ställa in en påminnelse om att ta en paus, för att undvika långa maraton eller så kan du välja att få en enda notifikation som innehåller hela din YouTube-aktivitet vid en tidpunkt du själv väljer.

På samma ställe kan du dessutom inaktivera att nästa video spelas upp automatiskt och stänga av vibrationer under specifika tidsperioder.

Amanda Westberg
Chefsredaktör TechRadar Norden

Amanda Westberg har varit en del av TechRadar-projektet sedan starten 2018 och sitter nu på rollen som chefsredaktör för TechRadar i Norden. Under sin tid på hemsidan har hon hunnit skriva tusentals artiklar och håller noggrann koll på teknikvärlden och dess trender. Som en gamer och träningsentusiast har hon en förkärlek för allt gaming- och fitnessrelaterat, där bland annat smartklockor är en favoritkategori att skriva om.