Nintendos NES Mini säljer bättre än PS4 och Xbox One

Kommer du ihåg Nintendos NES Classic Mini? Den lilla retro-konsolen? Den har dykt upp bland försäljningstopplistorna igen och klättrar mot toppen av de amerikanska diagrammen över sålda konsoler under juni månad.

Den släpptes ursprungligen under 2016 och blev snabbt en av årets hetaste prylar, delvis på grund av den relativa bristen på produkten. Oavsett om det berodde på problem med tillgång eller ett (framgångsrikt) försök att öka hajpen och intresset, lanserades produkten med ett oerhört begränsat lager. Nintendo hotade till och med att upphöra med produktionen helt och hållet.

Nu verkar lagret dock ha fyllts på och konsolen har lanserats återigen och börjat klättra i månadens topplistor med raketfart, den säljer bland annat bättre än både PS4 och Xbox One i USA.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Skillnad i intäkter

Det finns såklart en ekonomisk aspekt att överväga här. I USA behöver du bara betala 60 dollar (cirka 530 kronor) för en Mini NES-konsol, jämfört med flera hundra dollar för en Xbox One- eller PS4-konsol.

Om vi enbart tittar på intäkter från försäljningen, säljer PS4 bättre än NES Classic Mini tack vare dess större prislapp. Försäljningssiffrorna visar dock att det finns en konsekvent och hajpad efterfrågan på tillgång till Nintendos stora bibliotek av klassiska titlar.

Innan vi får Nintendo att låta som ett antikt bolag, måste vi även notera att deras Mario Tennis Aces-titel till deras senaste Nintendo Switch-konsol var månadens bäst säljande titel över alla konsoler.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.