Iphone 13 kan få periskopkamera med bättre zoom än Iphone 12

iPhone 12 Pro Max
The iPhone 12 Pro Max (above) has a great camera with limited zoom (Image credit: TechRadar)

Iphone 12-serien har utmärkta kameror, men de ligger lite efter på ett område, och det är när det gäller zoomkapaciteten. Till och med Iphone 12 Pro Max har bara 2,5 x optisk zoom. Men det här tycks vara något som Apple är på väg att ta itu med. 

Enligt koreanska ET News så så hävdar ”industrirepresentanter som har insyn i arbetet med utvecklingen av Iphonekameror” att Apple letar efter leverantörer som kan tillverka kameran till en kommande Iphonemodell. 

Det ska röra sig om en kamera av så kallad periskoptyp, det vill säga en kamera som bryter ljus på samma sätt som ett periskop, vilket medger större räckvidd för optisk zoom än vad en klassisk telefotokamera kan erbjuda. Detta utan att ta upp för mycket plats. På det här viset skulle Apple kunna utöka zoomen utan att göra kameramodulen på Iphone tjockare. 

Zoomar in på Samsung

Faktum är att vi redan sett ett antal telefoner, bland annat Samsungs Galaxy Note 20 Ultra, som har 5 x optisk zoom och 50 x digital zoom. 

Samsung är uppenbarligen ett av de företag som klarar att ta fram den här typen av kameror för telefoner, och ET News rapporterar att Samsung också har en del viktiga patent på området, som Apple behöver tillgång till för att tillverka en sådan kamera. 

Apple kan därmed behöva inleda ett samarbete med Samsung på området, men vissa bedömare tror att Samsung inte är villiga att samarbeta med Apple. Detta då man antas vilja försäkra sig om att kommande telefoner – inte minst Samsung Galaxy S21 – kommer att skilja sig från Iphone-serien. 

Det här bör man ta med en nypa salt förstår, men det är inte otippat att Apple skulle vilja förbättra kamerorna på sina Iphone-enheter, och att man dessutom lär få en del problem om det är så att man behöver komma åt Samsungs teknologi. 

När vi kan tänkas se en Iphone med en periskopkamera är oklart. Men möjligen kan Iphone 13 komma med en sådan lösning. Applekännaren och analytikern Ming-Chi Kuo har tidigare låtit meddela via MacRumors att Apple har börjat titta på leverantörer av periskoplinser som ska vara aktuella för en Iphonemodell som kommer 2022. 

Möjligen får vi vänta tills Iphone 14 släpps, med andra ord.

Via Phone Arena

James Rogerson

James is a freelance phones, tablets and wearables writer and sub-editor at TechRadar. He has a love for everything ‘smart’, from watches to lights, and can often be found arguing with AI assistants or drowning in the latest apps. James also contributes to 3G.co.uk, 4G.co.uk and 5G.co.uk and has written for T3, Digital Camera World, Clarity Media and others, with work on the web, in print and on TV.