Så här raderar du Facebook

Ta kontroll över dina data

Deleting a Facebook account

Efter Cambridge Analytica-skandalen, där miljontals Facebook-användare fick sin data exploaterade utan kännedom eller samtycke, har är det fler och fler användare som har försökt att lista ut hur man helt raderar sitt Facebook-konto. Och om se till att dina personliga data inte längre ligger i Facebooks händer, hjälper vi dig att göra just det.

Facebook vill förstås inte lättvindigt släppa din data – vilket du säkert har märkt om du någonsin har ägnat en stund åt att gräva dig ner igenom dina kontoinställningar. Men med en minimal ansträngning kan du säkerhetskopiera dina personuppgifter och sedan radera ditt konto helt från Facebook.

Om du hellre vill behålla ditt Facebook-konto för att kunna hålla kontakten med vänner, men inte vill att din data delas med apputvecklare, kan du koppla bort ditt Facebook-konto från att delas med webbplatser från tredje part. Om du har bestämt dig och är redo att löpa hela linan ut, visar vi dig en gång för alla hur du raderar Facebook.

(OBS! Länkade artiklar i denna recension kan vara skrivna på engelska.)

Downloading Facebook data

Det är klokt att säkerhetskopiera dina data innan du tar bort ditt konto. Det kan ta ett tag för processen att slutföra - särskilt om du har laddat upp många foton och videoklipp

1. Ladda ned din Facebook-data

Om du har använt Facebook ett tag kan du ha hundratals bilder och videoklipp som sparats på servrarna, samt tusentals inlägg och kommentarer. Facebook lagrar också information om var du har loggat in, datum och tider du har klickat på annonser och din statushistorik för ditt konto.

Innan du tar bort Facebook, spara en kopia av allt innehåll genom att klicka på nedåtpilen i Facebook-menyn, välj "Inställningar" och klicka på "Din Facebook-information”. Där klickar du på ”Ladda ned din information". Du kommer inte att kunna hämta denna information när ditt konto väl är raderat.

Social Book Post Manager

Social Book Post Manager är ett Chrome-tillägg som låter dig massradera bilder, inlägg och taggar, vilket gör det enkelt att radera dina fotspår från Facebook

2. Ta bort dina foton och inlägg

När du har raderat ditt Facebook-konto kan det ta upp till 90 dagar för alla dina inlägg och foton att tas bort. Om du inte vill att din information ska ligga kvar denna tid, börja med att radera allt själv först.

Social Book Post Manager är ett tillägg för Chrome som gör att du kan radera flera Facebook-inlägg samtidigt. Säkerhetskopiera dina data med hjälp av instruktionerna ovan, installera tillägget, navigera till din Facebook-aktivitetslogg och välj ett specifikt filter (t.ex. "Inlägg som du taggats i").

Klicka sedan på ikonen Social Book Post Manager och leta efter en viss textsträng och/eller datumintervall. Inlägg som matchar dina kriterier kommer att markeras i gult och genom att klicka på "Radera"-knappen försvinner de. Var försiktig – det finns inget sätt att återställa dem när de är raderade.

Confirming Facebook account deletion

När du har skrivit in ditt lösenord, finns det ingen återvändo

3. Ta bort Facebook för alltid

Är du redo att förpassa Facebook till annalerna i din personliga historia? Tja, när du har säkerhetskopierat alla dina data, besök Facebooks Ta bort kontot permanent-sida (Facebook är inte så angelägen om att du ska göra det så sidan är inte lätt tillgängligt via inställningsmenyn) och väljer "Ta bort konto".

Det kan ta 90 dagar för allt som ska raderas från Facebook-servrar, men det kommer inte att vara tillgängligt från det ögonblick du klickar på knappen.