Apple WWDC 2018: kaikki julkistustilaisuuden uutuudet

(Kuva: Apple)

Eilen järjestetty Apple WWDC 2018 -kehittäjäkonferenssi painottui odotetusti ohjelmistopuolelle, emmekä nähneet yhtäkään uutta tuotejulkistusta. Tilaisuuden valokeilassa oli uusi iOS 12.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook sekä yrityksen aiemmistakin tilaisuuksista tutut avainhenkilöt esittelivät tilaisuudessa iOS 12:n, macOS 10.14:n, watchOS 5:n ja tvOS 12:n. Tällä kertaa tilaisuudessa ei nähty mitään uusia laitteita, vaikka viime vuoden samaisessa konferenssissa julkaistiin HomePod, iPad Pro 12,9 ja iPad Pro 10,5.

Yhtiöllä oli kovat paineet WWDC 2018:n suhteen, sillä Google ällistytti kaikki kuulijat omassa Google IO -tilaisuudessaan – erityisesti uskomattomalla ääniassistentillaan. Applen ohjelmistolla oli siis paljon kirittävää ja iOS 11:n ongelmat oli vihdoin saatava ratkaistua.

Konferenssi ei ollut missään nimessä kaikkein mullistavin WWDC. Toisten osallistujien kanssa jutellessa monet olivat sitä mieltä, että tilaisuus oli pieni pettymys. Tarkoituksena oli mitä ilmeisemmin kuitenkin keskittyä paranneltuun iOS 12:een ja muihin käyttöliittymäpäivityksiin.

WWDC:n ideana on tarjota kehittäjille näkymä tulevaisuuteen, jotta he osaavat suunnitella paremmin omia projektejaan. Kaikki kehittäjät voivatkin ladata jo nyt uuden iOS 12:n ensimmäisen betan. Kyseisen betan lataaminen vaatii vielä Applen maksullisen kehittäjäkäyttötilin, mutta yhtiön mukaan käyttöliittymän julkinen beta tulee saataville "myöhemmin tämän kuun aikana".

Pääsemme siis pian kurkistamaan, millaisia uudistuksia seuraaviin iPhoneihin ja iPadeihin on tulossa. Ehkäpä saamme myös vihjeitä nykyisten iPhone 9- ja iPhone XI-huhujen todenmukaisuudesta.

Apple vahvisti iOS 12:n ja ARKit 2.0:n

Apple aloitti tapahtuman pikaisella katsauksella iOS 12:een ja sen ominaisuuksiin.

iOS 12: suorituskyky on kaikki kaikessa

iOS 12:een aiottiin useiden eri lähteiden mukaan suunnitella täysin uusittu kotinäkymä. Myös keskeisimpiin sovelluksiin, kuten Sähköpostiin ja Kameraan oli ilmeisesti tarkoitus tehdä suurempia muutoksia. Apple kuitenkin päätti panostaa mieluummin toimintavarmuuteen ja parempaan suorituskykyyn.

Apple haluaa nopeuttaa kaikkia laitteitaan ja päivityksen saakin asennettua vielä jopa iPhone 5S:lle.

Päivityksen on määrä toimia kaikissa laitteissa, jotka pyörittävät nykyistä iOS 11:tä. Applen mukaan esimerkiksi ikääntyneen iPhone 6S Plussan näppäimistöt aukeavat nyt 50 % nopeammin ja kamera käynnistyy 70 % ripeämmin kuin aiemmassa käyttöliittymässä. Yhtiö ei siis aio hylätä vanhempien laitteidensa käyttäjiä. Sovellukset latautuvat uudessa iOS 12:ssa keskimäärin noin kaksi kertaa nopeammin kuin aiemmin.

iOS 12 kuulostaa ehkä hieman tylsältä päivitykseltä, sillä siinä ei nähdä mitään uusia mullistavia ominaisuuksia. Apple onkin päättänyt keskittyä yksinkertaisesti luomaan nopean ja vakaan käyttöjärjestelmän, joka toimisi kaikissa laitteissa mahdollisimman sulavasti.

ARKit 2:n ominaisuudet

Tilaisuudessa esiteltiin myös laajennettua todellisuutta (AR) sekä Applen ARKit-kehitysalustaa. Apple kertoi lisäksi kehittäneensä uuden AR-sisältöjen jakamiseen soveltuvan tiedostomuodon yhteistyössä Pixarin kanssa.

Yksi käytännön esimerkki AR:n hyödyntämisestä oli uusi sovellus Measure (mittaa), jonka avulla puhelin osaa mitata esineiden pituuksia. Apple esitteli toimintoa muun muassa mittaamalla matkalaukun koon.

Mukana Applen remmissä on myös esimerkiksi kitaravalmistaja Fender sekä Lego. Lelujätti näytti tilaisuudessa demon, jossa käyttäjä voi katsoa, miltä legosetin valmis rakennelma näyttäisi pöydällä. Lego-demoa pyöritettiin kahdella iPadilla ja sen myötä pääsimme tutustumaan myös ARKit 2.0:n moninpelitoimintoihin. 

Esittelyn aikana kummatkin pelaajat lähettivät pieniä Lego-hahmoja ympäri laajennetussa todellisuudessa pyörinyttä Lego-kaupunkia. Rakennukseen nojaamalla pystyi myös näkemään seinien läpi ja seuraamaan, mitä rakennuksen asukkaat puuhasivat talojen sisällä.

Parannuksia Kuviin

Kuvat-sovellukseen tuli uusi paranneltu hakutoiminto sekä uusi For You -välilehti, joka antaa ehdotuksia siitä, miten tallennettuja kuvia voisi käyttää.

Toiminnon avulla voi esimerkiksi luoda jatkuvasti toistuvan Live Photon (vähän kuin GIF). Puhelin oppii myös tunnistamaan kuvissasi näkyvät ystävät ja ehdottaa heidän yhteystietojaan kuvien jakamiseen. Ominaisuus nojaa tosin iCloud Photo Libraryyn, joten sen täysi hyödyntäminen vaatii todennäköisesti laajemman pilvitilan ostamisen Applelta.

Siri on entistä älykkäämpi

Siri kaipasi kipeästi uutta päivitystä ja sen se saikin. Uusi ominaisuus nimeltään Shortcuts (pikavalinnat) integroi käyttöön myös kolmannen osapuolen sovelluksia. Tilaisuudessa esiteltiin esimerkki, jossa puhelin osasi avata Tile-bluetooth-paikannusohjelman sanomalla "find my keys" (etsi avaimeni).

Kyseiset ominaisuudet tunnistaa sovelluksista löytyvästä Add to Siri -asetuksesta. Ääniassistenttiin saa ohjelmoitua myös useamman peräkkäisen komennon. Voit esimerkiksi opettaa Sirille, että sanomalla "heading home", ääniassistentti lähettää viestin puolisollesi sekä säätää termostaattisi lämpötilaa lämpimämmäksi.

Siri osaa antaa ehdotuksia myös ympäristösi perusteella, sekä muistuttaa sinua ilmoittamaan kollegoillesi, jos näytät myöhästyvän kokouksesta. Kun laite huomaa olevansa elokuvateatterissa, se muistuttaa sinua laittamaan puhelimen äänettömälle.

Osakkeet, Uutiset, Kirjat ja Sanelin

Apple päätti yhdistää Osakkeet ja Uutiset yhdeksi ohjelmaksi. Muutos miellyttää varmasti kaikkia sijoittamisesta kiinnostuneita, sillä näet nyt samasta paikasta niin osakekurssit kuin niiden heilahteluun vaikuttavat uutisetkin. Jos kaipaat lisää näyttötilaa osakekurssien seuraamiseen, saat nyt käytettyä sovellusta myös iPadilla.

Ehkäpä suurempi uutinen on kuitenkin iPadille saapuva sanelin, joka synkronoi äänitteesi kaikkien laitteidesi välillä. Tämäkin toiminto hyödyntää synkronointiin iCloudia.

Yhtiö päätti myös jostain syystä vaihtaa iBooks-sovelluksen nimen Booksiksi. Olisi silti vaikea uskoa, että Apple alkaisi vähitellen hivuttautua kauemmaksi ikonisesta i-etuliitteestään.

Älä häiritse -tila ja ryhmitellyt ilmoitukset

Monet meistä viettävät aivan liikaa aikaa puhelimillaan kuluttaen tunteja selaillen sosiaalisia medioita ja katsellen hauskoja kissavideoita. Apple tuntuu olevan tästä samaa mieltä ja haluaakin tarjota kädenojennuksen kaikille elämänhallintaa harjoitteleville. Älä häiritse -toiminto on saanut uusia ominaisuuksia, kuten huomattavasti aiempaa järkevämmin ryhmitellyt ilmoitukset. iOS 12:ssa voi myös asettaa aikarajoituksia puhelimen käytön rajoittamiseksi – toimii niin lapsille kuin aikuisillekin.

Memoji – henkilökohtainen emojisi

Kukaan olisi tuskin ennustanut Animojin suosiota. Apple haluaa kuitenkin viedä toiminnon entistä pidemmälle ja tuoda puhelimiinsa Memojin. Toiminto muistuttaa paljon Samsungin AR Emojia, joskin se toimii sulavammin ja hahmoista saa aidomman näköisiä. Memojeille saa muun muassa pisamia, silmälaseja ja hiustyylejä.

FaceTime-ryhmäpuhelut

Haluaisitko soittaa videopuhelun 32 ihmiselle? Emme mekään. Uusi ryhmäpuhelutoiminto parannetussa FaceTimessa kuitenkin mahdollistaa puhelun vaikka koko tiimille, luokalle tai jalkapallojoukkueelle. Sovellus esittää ryhmäpuhelut uudenlaisissa liikkuvissa ikkunoissa, joiden koko vaihtelee sen mukaan, kuka puhelussa puhuu.

Näytön alareunassa on jana kaikista puheluun osallistujista, joten voit itse valita, kenet haluat nähdä suuremmalla ruudulla. FaceTime-puheluissa voi käyttää nyt myös Animojeja, filttereitä ja erilaisia tarroja.

Ehkä ensi kerralla – mitä jäimme odottamaan

Olimme kuulleet paljon huhuja NFC-sirun uusista käyttösovelluksista, kuten iPhonen (6S tai uudempi) käyttämisestä hotellihuoneen avainkorttina. Applen olisi jo aika hyödyntää sirua muuhunkin kuin Apple Pay -maksujen tekemiseen. Emme kuitenkaan nähnyt ominaisuutta vielä WWDC:ssä. 

Huhuja liikkui toki myös hieman epätodennäköisemmistä ominaisuuksista, kuten iPhone X:n always-on-näytöstä, joka olisi mainio tapa hyödyntää puhelimen OLED-näyttöteknologiaa. Toivoimme lisäksi, että Apple olisi tuonut kameransa asetukset suoraan kamerasovellukseen, sillä tällä hetkellä asetuksia joutuu muuttamaan puhelimen Asetukset-sovelluksen kautta.

Tällä kertaa turvallisuus ja suorituskyky vetivät kuitenkin pidemmän korren, joten joudumme odottamaan uusien kiinnostavampien ominaisuuksien julkaisua ainakin ensi vuoteen. 

watchOS 5 on matkalla ranteeseesi

Apple Watch 3 julkaistiin vasta muutama kuukausi sitten ja suurin osa sen uusista toiminnoista keskittyi mobiiliverkon hyödyntämiseen (LTE-malli ei ole vielä myynnissä Suomessa). Tällä kertaa Apple panosti sen sijaan erityisesti kellon hyvinvointiominaisuuksien kehittämiseen.

WatchOS 5 tarjoaa paljon uusia terveys- ja fitness-ominaisuuksia. Joogaharjoitteissa pystyy seuraamaan sykettä, vaeltaessa voi tarkkailla sykettä ja korkeutta ja juoksuun on tehty jatkuva kilometrivauhdin seuranta. Viimeksi mainittu ominaisuus oli kauan kaivattu lisä, sillä se auttaa juoksijoita tahdittamaan harjoituksensa tarkemmin. Käyttäjät pystyvät jatkossa myös asettamaan haasteita ystävilleen.

Myös podcastien ystäville on viimeinkin hyviä uutisia, kun sovellus saapuu Apple Watchiin. Podcastit toimivat saumattomasti eri laitteiden välillä, joten ne jatkuvat automaattisesti oikeasta kohdasta, vaikka olisit aloittanut niiden kuuntelemisen toisella laitteella.

Sirikin on saanut päivityksen, sillä ääniassistentti osaa nyt kytkeytyä päälle automaattisesti, kun kelloosi saapuu uusi ilmoitus.

Sokerina pohjalla kelloon on lisätty kaikkia lapsenmielisiä innostava radiopuhelintoiminto. Uusi ominaisuus toimii sekä mobiiliverkossa että Wi-Fi-yhteydellä. Käyttäjä saa kelloonsa värinähuomautuksen, kun joku haluaa keskustella pikaisesti radiopuhelimitse.

Pride Edition -ranneke ja kellotaulu

Apple haluaa näyttää tukensa seksuaalivähemmistöille ja tuo sen kunniaksi myyntiin uuden sateenkaariteemaisen rannekkeen sekä ilmaiseksi ladattavan kellotaulun.

Apple TV tukee Dolby Atmos -teknologiaa

Apple TV tukee jatkossa Dolby Atmos -ääniteknologiaa, joten katsojat saavat käyttöönsä tavallisen surroundin lisäksi myös yläpuolelta kuuluvat äänet. Teknologian hyödyntäminen vaatii tosin yhteensopivat Dolby Atmos -kaiuttimet. Apple TV 4K:sta tulee päivityksen myötä ainoa mediatoistin, joka tukee sekä Dolby Visionia että Dolby Atmosta. Jos iTunes-kirjastossasi on ennestään Dolby Atmosta tukevia nimikkeitä, ne päivitetään automaattisesti tukemaan uutta audioformaattia.

Animoitu näytönsäästäjä Aerial saa päivityksen, joten Siri osaa näyttää tietoa kiinnostavista paikoista ympäri maailman. Käyttäjät voivat seurata halutessaan myös vaikkapa ISS-avaruusasemalta kuvattavaa kuvaa maapallosta.

Applen on kerrottu myös kehittävän omia TV-sarjojaan, mutta WWDC 2018 -tilaisuudessa ei annettu mitään lisätietoja yhtiön tulevista alkuperäissisällöistä. Apple ei tosin puhunut sarjojensa tuotannosta myöskään viime vuoden konferenssissa, sillä tuolloin yhtiö totesi vain, että Apple TV tukee myös Amazon Prime Videota.

Apple on jo alkanut kokeilemaan alkuperäissisältöjään, sillä olemme päässeet nauttimaan esimerkiksi suositusta Carpool Karaokesta. Uusiin sarjoihin on panostettu jopa miljardi dollaria, joka on tosin vasta kahdeksasosa Netflixin budjetista. Applen ensimmäiset sarjat näkevät päivänvalon todennäköisesti jo maaliskuussa 2019, joten yhtiö saattaa hyvinkin säästellä suurempia uutisia myöhempiin tilaisuuksiin.

Yli miljardin dollarin budjetilla pitäisi saada myös huippuluokan sisältöjä. Apple on palkannut muun muassa Steven Spielbergin ja Bryan Fullerin sekä Breaking Badista tutut Jamie Erlichtin ja Zack Van Amburgin. Deadlinen raportin mukaan Apple myös työstää uutta animaatiosarjaa, Central Parkia, jossa tullaan näkemään tunnettuja tähtinäyttelijöitä.

MacOS Mojave luo pohjan iOS-ohjelmien tuomiseen Macille

Apple siirtyy pois vuoristojen mukaan nimetyistä käyttöjärjestelmistään ja suuntaa kohti Mojaven aavikkoa Kaliforniassa. Uudesta MacOS Mojavesta löytyy paljon kiinnostavia ominaisuuksia kaikille Mac-käyttäjille. Kaikkein suurin ominaisuus julkaistaan kehittäjille kuitenkin todennäköisesti vuonna 2019, kun käyttöjärjestelmään tulee lopulta työkaluja, joilla iOS-ohjelmia pystyttäisiin käyttämään myös Macilla.

Toimintoa vasta väläytettiin kehittäjille, mutta Apple on jo hyödyntämässä sitä omien sovellustensa kanssa. iOS:n ja Macin paremmasta integroinnista on huhuttu jo pitkään, mutta vuoden päästä saatamme hyvinkin nähdä täyden iOS-tuen uudessa MacOS:ssä.

Tumma näkymä

Apple jatkaa iMac Prosta tuttua tummanharmaata teemaa tuomalla uuden tumman näkymän kaikkiin Applen omiin sovelluksiin. Toiminto miellyttää varmasti monia ammattikäyttäjiä, kuten videoiden ja valokuvien muokkaajia sekä koodaajia. Kuvien kanssa työskentelevät erottavat värit paremmin tummaa taustaa vasten ja koodaajat taas hyötyvät selkeämmin erottuvista värimerkinnöistä Xcoden koodiryhmissä. Ominaisuus on tervetullut varmasti yksityiskäyttöönkin, sillä tummempaa värimaailmaa on mukavampi katsella iltahämärässä.

Työpöydän ryhmittely

Työskennellessä on tärkeää pitää siistinä niin fyysinen kuin virtuaalinenkin työpöytä. MacOS Mojave auttaakin sinua käyttöjärjestelmäsi työpöydän järjestämisessä tuomalla uuden Desktop Stacks -ominaisuuden, joka ryhmittelee yhteenkuuluvat ikonit omiksi nipuikseen siistien samalla työpöytäsi. Nippujen sisältöä pääsee katselemaan yksinkertaisesti painamalla niitä. Eri nippuja pystyy selata skrollaamalla, jotta löydät nopeasti etsimäsi tiedoston.

Voit nyt myös valita työpöydällesi taustakuvan, joka muuttuu vähitellen päivän myötä. Apple esitteli esimerkiksi aavikosta otetun kuvan, joka muuttui jatkuvasti sijaintisi kellon mukaan. Aamulla aloittaessasi työpöydälläsi on auringonnousu ja nukkumaan mennessäsi voit ihastella kaunista tähtitaivasta.

Gallerianäkymä ja kuvakaappaukset

Kaipasitko lisää metadataa? Gallerianäkymä tuo nopeat toiminnot, joiden avulla pystyt rakentamaan tiedostoihin asiayhteyksiä. Voit esimerkiksi lisätä automaattisesti vesileiman jokaiseen PDF-tiedostoosi.

Myös kuvakaappauksia on kehitetty. Käyttäjät pystyvät säätämään zoomausasetuksia aiempaa tarkemmin ja toiminnolla pystyy lisäksi tallentamaan myös videoita.

Uusia sovelluksia ja aiempaa yksityisempi Safari

Kyllä, Osakkeet tulevat myös Macille. *hitaat aplodit*

Onneksi Mac saa myös hyödyllisempiä sovelluksia, kuten Uutiset ja Sanelimen. Applen tietokoneissa nähdään lisäksi mobiililaitteista tuttu Koti-sovellus, jolla pystyy hallitsemaan kaikkia HomeKit-yhteensopivia älykkään asumisen laitteita. Saat siis jatkossa säädettyä töitä tehdessäsi vaikkapa valaistusta suoraan tietokoneeltasi, joten et jää samalla selaamaan puhelimeltasi uusimpia Instagram-päivityksiä.

Facebookin skandaalin ja äskettäin voimaan astuneen GDPR-asetuksen myötä myös Safarissa on panostettu merkittävästi käytäjien yksityisyydensuojaan. Sosiaaliset mediat ja sivustojen kommentointialustat eivät pysty enää automaattisesti tallentamaan evästeitä koneellesi. Myös ärsyttävien mainosyritysten käyttämä sivustoilta sivustoille jatkuva fingerprintingiksi kutsuttu seuraaminen on tehty aiempaa hankalammaksi. Kyseiset Safari-ominaisuudet tulevat myös iOS 12:een.

Tuoteuudistukset, joita jäimme kaipaamaan

Siinä kaikki. Apple keskittyi julkistustilaisuudessa pelkästään ohjelmistopäivityksiin. Moni meistä jäi kuitenkin edelleen odottamaan seuraavia laitteita, joita povattiin julkaistavaksi jo WWDC 2018:ssa:

iPhone SE 2: debyytti, jota ei koskaan tullut

Apple ei voi pakottaa kaikkia hankkimaan 5,5-tuumaista puhelinta, joten sen täytyy jossain vaiheessa päivittää alkuperäinen iPhone SE. 

Useiden huhujen mukaan iPhone SE 2 olisi julkaistu jo WWDC 2018:ssä, mutta näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Euraasian talouskommissioon oli viimeaikoina rekisteröity muutama uusi iOS 11 -laite ja ainakin aiemmin komissioon rekisteröidyt tuotteet on julkaistu muutaman kuukauden sisällä rekisteröintipäivästä. Tällä kertaa WWDC:ssä ei kuitenkaan nähty mitään laitejulkistuksia.

Odotamme uutta iPhone X2:ta, iPhone X2 Plussaa ja edullisempaa LCD-näyttöistä iPhonea vielä tämän vuoden aikana, mutta uskomme puhelinten julkaisun ajoittuvan vasta syyskuulle, jolloin Apple on tyypillisesti lanseerannut uudet iPhonensa.

Olemme odottaneet uutta iPhone SE:tä jo yli kaksi vuotta, mutta päivitystä ei nähty ainakaan vielä WWDC 2018:ssa.

Ei vihjeitä tämän vuoden iPhoneista

Uuden iPhonen julkaisu aiempaa edullisempaan hintaan tuntui alusta asti erittäin epätodennäköiseltä vaihtoehdolta ja tilaisuudessa ei julkaistukaan yhtäkään iPhonea.

Seuraava iPhone XI (tai ehkä 11) julkaistaan mitä todennäköisimmin syyskuussa, jolloin Apple on tyypillisesti lanseerannut uudet puhelimensa. Emme saaneet tällä kertaa mitään suurempia vihjeitä seuraavien iPhonejen toiminnoista, mutta kehittäjät yrittävät varmasti kuumeisesti etsiä pieniäkin vihjeitä tulevista ominaisuuksista.

Viimeisimpien huhujen mukaan näkisimme tänä vuonna todennäköisesti kaksi versiota iPhone XI:sta. Molemmat malleista olisi varustettu OLED-näytöillä, joista suurempi olisi 6,46 tuumaa ja pienempi 5,85 tuumaa. Suurempinäyttöinen malli olisi siis hieman Samsung Galaxy Note 8:aa kookkaampi ja pienempi käytännössä nykyisen iPhone X:n kokoinen. On myös kerrottu, että Apple saattaisi vaihtaa modeemien toimittajan Qualcommista Inteliin. 

Kummatkin näistä malleista olisivat todennäköisesti hintavia, joten markkinoilla on liikkunut paljon huhuja myös edullisemmasta iPhonesta, josta puuttuisi 3D Touch -ominaisuus ja joka käyttäisi OLED:in sijasta LCD-näyttöä. Oli miten oli, uskomme asian selviävän vasta syyskuussa.

Täysin uudelleensuunniteltu Mac Pro – odottavan aika on pitkä

Olemme tienneet jo pitkään, että Apple kehittää täysin uutta Mac Prota. Yhtiö on ollut niin poikkeuksellisen avoin asiasta, että se mainitsi siitä jopa iMac Pron lehdistötiedotteessa:

"Apple kehittää uuden iMac Pron lisäksi myös täysin uudelleensuunniteltua seuraavan sukupolven Mac Prota. [Kone] on suunnattu ammattikäyttäjille, jotka tarvitsevat parhaan suorituskyvyn, korkean suoritustehon järjestelmän, modulaarisen ja päivitettävän rakenteen, sekä huipputason ammattinäytön."

Viiden vuoden odotus ei ollut näemmä vielä tarpeeksi, sillä WWDC:ssä ei ollut mitään puhetta tulevasta ammattikoneesta. Nykyinen Mac Pro julkaistiin jo vuonna 2013 ja se häviää tällä hetkellä jo iMac Pron tehoille, joten päivityksen odotetaan saapuvan pian. Mac Pro saattaa olla myös yksi Applen tietokoneista, jotka hyödyntävät yhtiön uusia apusuorittimia.

Uusi Apple Display

Odotamme yhä myös Applen uutta "huipputason ammattinäyttöä", jonka yhtiö mainitsi samaisessa iMac Pron lehdistötiedotteessa. Lähes kaikki Mac Pron käyttäjät tarvitsevat ammattitasoisen näytön, mutta Applen tällä hetkellä myymä LG:n 5K-näyttö saattaa olla Mac Pron julkaisuhetkellä jo turhan vanhentunut. Odotammekin Applen julkaisevan jälleen oman näyttönsä – ehkä jopa 8K-resoluutiolla.

Ei uusia MacBookeja tai Mac miniä

Applella on ollut toimitusvaikeuksia MacBook Pron suhteen, mikä saattaisi hyvinkin viitata siihen, että valmistaja on julkaisemassa uusia kannettavia. Niitä ei tosin nähty vielä ainakaan WWDC 2018:ssa.

Odotamme MacBook Pron lisäksi päivityksiä myös MacBookeihin, sekä viimeinkin uutta Mac miniä. MacBookeihin odotetaan vain pieniä päivityksiä, kuten tehokkaampia komponentteja ja suurempaa RAM-muistia. Etenkin MacBook Prossa saatetaan nähdä myös samankaltainen apusuoritin, jota odotamme Mac Prohon. 

Päivitettyjen mallien hintojen odotetaan vastaavan nykyisten MacBookien hintoja, mutta MacBook Airin kohtalo on vielä hieman auki. Nykyisen MacBookin saapumisen jälkeen Air on jätetty ikään kuin hiipumaan hitaasti kohti kuolemaansa. Näillä näkymin Apple saattaa hyvinkin julkaista vielä uuden Airin, mutta se pysyisi todennäköisesti malliston edullisimpana kannettavana.

Samansuuntaisia toiveita kohdistuu Mac miniin, joka on odottanut päivitystään jo yli kolme vuotta. Applen kansainvälisen markkinoinin johtaja, Phil Schiller, sivusi asiaa viime vuonna toteamalla, että Mac mini on tärkeä osa Applen tuotantovalikoimaa. Schiller ei kuitenkaan maininnut mitään tulevasta päivityksestä.

Myös MacRumours raportoi lokakuussa heidän lukijansa saamasta sähköpostista Tim Cookilta: "Nyt ei ole [oikea] aika jakaa mitään yksityiskohtia, mutta suunnitelmiemme mukaan Mac mini on tärkeä osa valikoimaamme myös jatkossa", Cook kirjoitti.

Toivottavasti Apple osoittaa mallin tärkeyden myös käytännössä, sillä nykyisen Mac minin käyttämät ikivanhat Intel Haswell -prosessorit olisivat kipeästi vailla uutta päivitystä.

iPad Pro 2018

Uusi iPad Pro 3 julkaistaan mitä todennäköisemmin tämän vuoden aikana. Laite saattaa tosin saada jonkin toisen nimen. Viimeisin päivitys saapui vasta kesäkuussa 2017, joten WWDC oli odotetusti vielä liian aikainen ajankohta seuraavan mallin julkistukselle.

Huhujen mukaan tulevassa iPad Prossa nähtäisiin 12,9- ja 10,5-tuumaiset näytöt, Face ID, TrueDepth-kamera ja iPhone X:n tapainen reunaton muotoilu. On myös hyvin mahdollista, että Apple ottaa mallia Surface Prosta ja kehittää uudesta iPad Prosta aidon vaihtoehdon kannettavalle tietokoneelle. 

Viimeisimpien tietojen mukaan uudet iPad Prot lanseerataan syyskuussa iPhone-julkistusten yhteydessä. Apple julkaisi muutenkin vasta äskettäin uuden erityisesti koulutuskäyttöön suunnatun 9,7-tuumaisen iPadin, joten valmistaja haluaa varmasti odottaa hetken ennen toista iPad-julkistustaan.

Matt Swider