Chrome 69 lähettää sivuhistoriasi Googlelle, kun käytät Gmailia tai YouTubea – Näin estät sen

Chrome

Maailman suosituimman selaimen, Google Chromen, viimeisin versio Chrome 69 toi selaimeen paljon pieniä parannuksia, mutta sen yksityisyydensuoja herättää jälleen kysymyksiä. Näyttäisi nimittäin siltä, että selain kirjaa käyttäjän automaattisesti sisään, kun kirjaudut Googlen verkkosivuille ja palveluihin. Sen jälkeen selain lähettää Googlelle sivuhistoriasi ja joukon muita tietoja.

Jos haluat varmistaa, ettei sivuhistoriaasi lähetetä Googlelle, avaa Chromen asetukset, valitse käyttäjänimesi alta kohta "Sync" ja poista käytöstä kaikki tiedot, joita et halua jakaa yhtiölle.

Chromen aiemmilla versioilla pystyi käyttämään Gmailia, YouTubea ja muita Googlen verkkosivuja ilman, että käyttäjän täytyi kirjautua sisään. Google-käyttäjätilillesi kirjautuminen Chromessa tuo tietysti joitain käteviä ominaisuukisa, kuten kirjanmerkkiesi ja salasanojesi automaattisen synkronoinnin eri laitteiden välillä. Jotkin henkilökohtaiset tiedot olisi kuitenkin turvallisempi tallentaa omalle tietokoneelle eikä jakaa Googlen kanssa.

Suosittelemme noudattamaan erityistä varovaisuutta, jos käytät esimerkiksi koulun tai kirjaston tietokonetta sähköpostiesi lukemiseen. Kannattaa varmistaa, että käyttäjäsi on varmasti kirjattu ulos lopettaessasi selaamisen.

Tarkoituksellista tietojen jakamista

Google otti siis jälleen yhden askeleen sovellustensa ja palveluidensa välisen rajan hämärtämiseen. Monet käyttäjät ovatkin ymmärrettävästi huolissaan.

Chrome is a Google Service that happens to include a browser engine -nimisen blogijulkaisun mukaan Chrome-yhteisön jäsenet olivat huomanneet asian ja ottaneet sen puheeksi Googlen kanssa. Yhtiö oli kuitenkin kertonut heille, että selaimen käytös oli tarkoituksellista.

Googlen mukaan toiminnallisuuden tarkoituksena on ratkaista tilanteet, joissa toinen henkilö käyttää pääkäyttäjän Chrome-selainta ja kirjautuu omalle Google-tililleen esimerkiksi YouTubessa tai Gmailissa.

Jos käytät säännöllisesti Googlen palveluita ja olet jo kirjautunut Chromeen, ei artikkelimme käsittelemä muutos vaikuta juurikaan arkeesi. Toisaalta, jos sinua huolettaa Googlen tapa kerätä dataa verkkokäytöstäsi, suosittelemme vaihtamaan tämän hetken parhaaseen selaimeen.

On kuitenkin hyvä huomata, etteivät salasanat ja kirjanmerkit synkronoidu automaattisesti, kun kirjaudut Chrome 69:ään.