Apple introducerar stöd för dubbla SIM på iPhone XS, med avsikten att göra sig av med SIM-kort

Apple har spelat en stor roll när det kommer till att minska storleken på SIM-kort från standardstorlek, till micro och sedan till nano. De har även introducerat stöd för eSIM med sitt Apple SIM på sin iPad Pro med en skärm på 9,7 tum för några år sedan.

Det finns dock ett område som Apple ignorerat ett tag, vilket är stöd för dubbla SIM-kort, med nu introducerar Apple även det på sin nya iPhone XS.

Vad behöver du dubbla SIM-kort till?

Många användare som bor i USA eller Europa ser inte dubbla SIM-kort som en nödvändig funktion, men om du beger dig till Asien eller Afrika är det mycket populär funktion av flera skäl.

Vissa använder funktionen för att kunna utnyttja både de bästa erbjudandena för data och samtal, som i många fall inte erbjuds från samma operatör. Andra använder sig av funktionen för att kunna ha två olika nummer, som till exempel ett personligt nummer och ett till jobbet. Sådana som reser mycket utnyttjar också denna funktion ofta, då de kan minska ned på roamingkostnader genom att använda lokala SIM-kort i den andra tillgängliga platsen.

Det finns alltså många olika scenarion där stöd för dubbla SIM-kort kan vara användbart och fram tills nu har Android i princip varit det enda tillgängliga alternativet.

Varför har Apple valt att erbjuda funktionen nu?

Med sina senaste tillskott i iPhone-serien för 2018 har Apple valt att gå all-in med stöd för dubbla SIM-kort och erbjuder funktionen på alla de tre nya modellerna, iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR. Sättet Apple har implementerat denna funktion skiljer sig dock från mobiler som säljs i Kina och de som säljs i resten av världen.

Den kinesiska versionen av de nya iPhones har två SIM-kortsplatser för två fysiska nano SIM-kort, medan resten av världen får tillgång till en SIM-kortsplats och en plats för SIM eller eSIM.

Även om användningen av eSIM blir allt vanligare, är det något förvånande att Apple har valt att enbart introducera versionen med dubbla SIM-kort i Kina. De flesta länder där detta är en nödvändig funktion, har inte ens tillgång till återförsäljare som erbjuder stöd för eSIM.

Detta kan vara en plan från Apples sida för att driva återförsäljare till att erbjuda eSIM-tjänster. Precis som när Apple pressade ned storlekarna på SIM-korten med sina tidigare iPhones, kan detta vara en plan från Apples sida att göra sig av med SIM-korten helt och hållet.

Vi vet att Apple ogillar fysiska anslutningar och att introducera ett sekundärt eSIM känns som det säkraste sättet att göra sig av med SIM-korten helt och hållet i framtida iPhones.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.