Sonyn konseptihuone Milanossa näyttää, mihin tulevaisuuden älyasuminen on menossa

Sonyn suunnittelutiimi paljasti uuden sarjan älyasumisen laitteita muotoiluun keskittyvässä Milano Design Week -tapahtumassa. 

Näyttely on nimeltään Hidden Senses (piilotetut aistit) ja sitä kuvaillaan "sensaatiomaiseksi kokemukseksi, joka näyttää meille tulevaisuuden nautinnollisemman elämäntavan".

Hidden Senses alkaa kierroksella erilaisten huoneiden läpi, jossa osallistujat pääsevät kokemaan erilaisia aisteja herättäviä ärsykkeitä valaistuksen, äänen, liikkeen ja kosketuksen tiimoilta. Vasta tämän jälkeen osallistujat pääsevät näkemään varsinaiset konseptilaitteet.

Osa artikkelimme linkeistä johtaa englanninkielisille sivuille. Teemme jatkuvasti töitä saadaksemme entistä useamman sivun suomen kielelle.

Interaktiivinen valaisin

Osa laitteista oli selvästi pelkkiä konsepteja, mutta mukana oli myös paljon toimivia ideoita, jotka voisivat helpottaa arkeamme. Täytyy myös huomauttaa, että kyse on konseptilaitteista, joten mikään niistä ei välttämättä koskaan päädy myyntiin asti.

Yksi suosikkilaitteistamme oli uutisemme pääkuvassa näkyvä keinuva valaisin, joka osaa muuttaa valoaan liikkeen perusteella. Valaisinta voi ilmeisesti myös ravistaa vaihtaakseen väriä, kuviota tai tunnelmaa.

Emme sen sijaan olleet yhtä varmoja Sonyn tanssivalon ja pintamateriaalia vaihtavan hyllyn käytännöllisyydestä. Tanssivalo on lattiaan sijoitettava valaisin, joka reagoi liikkeisiisi ja materiaalia vaihtava hylly taas saa pintansa näyttämään erilaisilta materiaaleilta käyttäjän mieltymysten mukaan (kuvassa marmorinen pinta).

Hylly kuulostaa teoriassa mielenkiintoiselta, mutta emme usko, että pinta näyttäisi aidolta marmorilta tämän päivän näyttöteknologialla.

Sony esitteli myös Mood Driverin, tyylikkään näköisen rinkulan, jonka avulla pystyy säätelemään huoneen tunnelmaa. Käsitimme, että laitteeseen pystyy määrittämään erilaisia valaistus- ja musiikkiasetuksia, joita käyttäjä pystyy hallita interaktiivisesti ilman ulkoista näyttöä.

Mood driver rings

Mood driver rings

Viimeisimpänä Sony esitteli Tactile Trayn (kosketusherkkä tarjotin) ja Tactile Benchin (kosketusherkkä penkki), jotka vaihtavat kuviotaan ja väriään ja "laajentavat aistejasi". Penkki osaa myös aistia kosketuksen voimakkuuden ja säätää tuntumaansa ja kuvioidensa liikettä sen mukaan miten ja missä kohtaa sitä istut.

Sitä on oikeastaan todella vaikea kuvailla, sillä kaikki kuvat ovat kauniita, pehmeitä ja kaukana mistään muusta talosta, jossa olemme olleet. On kiinnostavaa nähdä, että Sonyn kokoinen suuryritys satsaa niin voimakkaasti älyasumiseen. Ennen kaikkea odotamme kuitenkin innolla, kuinka suuri osa siitä päätyy oikeisiin koteihin.

Andrew London

Andrew London is a writer at Velocity Partners. Prior to Velocity Partners, he was a staff writer at Future plc.