Huawei Mate 20 Pro kan bli marknadens mest kraftfulla Android-mobil

Huawei Mate 20 Pro kommer att dyka upp den 16 oktober och med tanke på att det är så pass nära lanseringen, är det inte särskilt överraskande att läckor och rykten kring mobilen flödar in. Den senaste läckan är i form av ett benchmarktest som föreslår att detta kan vara världens mest kraftfulla Android-mobil.

Enligt ett Geekbenchtest som upptäcktes av Telefoonabonnement, har Huawei Mate 20 Pro med 6 GB RAM ett enkärnigt resultat på 3 390 och ett flerkärnigt resultat på 10 318.

Som jämförelse lyckades Samsung Galaxy Note 9 få ett flerkärnigt resultat på 9 100, medan dess enkärniga resultat var något högre på 3 698. Det var med Exynos-versionen av Samsung-mobilen, som fick bättre resultat än Snapdragon-versionen.

Det finns dock en anledning till varför Mate 20 Pro fick en ännu högre poäng. Den använder nämligen inget av dessa chipset. Istället använder den Huaweis nya åttakärniga Kirin 980-chipset, som är det första 7 nanometerbaserade chipsetet att användas i en Android-mobil någonsin. De 7 nanometerbaserade chipseten erbjuder förbättrad prestanda och effektivitet jämfört med 10 nanometersdesignen som används i de allra flesta av dagens toppmodeller.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Det verkar som att Mate 20 Pro kommer bli oerhört kraftfull. Källa: Geekbench/Telefoonabonnement

Det verkar som att Mate 20 Pro kommer bli oerhört kraftfull. Källa: Geekbench/Telefoonabonnement

Vi måste dock specificera att detta gäller Android, eftersom Apple hann först med sitt 7 nanometerbaserade A12 Bionic chipset i iPhone XS-serien. Apple fick dessutom bättre resultat i de här testerna, där iPhone XS Max till exempel fick ett genomsnittligt flerkärnigt resultat på 11 465 i våra tester.

Detta är såklart en tidig version av Mate 20 Pro, så det kan hända att den får bättre resultat med sin slutgiltiga hårdvara och mjukvara, men det är dock inte ovanligt att Apple får högre poäng än sina Android-konkurrenter.

Benchmarktestet avslöjade dessutom att Huawei Mate 20 Pro kommer att levereras med Android 9 Pie, men det är knappast förvånande.

Redo för försäljning

Om du oroat dig för att lanseringen av Huawei Mate 20 Pro skulle komma att försenas, borde du kunna känna dig lite lugnare nu, med tanke på att mobilen certifierats av både TENAA och NCC.

Detta är två certifieringsorganisationer som mobilen måste passera igenom innan den får börja säljas i vissa regioner och certifieringarna sker vanligtvis strax före lanseringen.

Det var ITHome som upptäckte detta och avslöjade samtidigt att Huawei Mate 20 Pro verkar komma i fem olika konfigurationer. Grundmodellen verkar ha 6 GB RAM och 256 GB internminne, men det ska även finnas modeller med 6 GB RAM och 512 GB internminne, 8 GB RAM och 128 GB internminne, 8 GB och 256 GB internminne samt 8 GB och 512 GB internminne.

Vi förväntar oss inte att du kommer att kunna köpa alla versioner i alla regioner, men vi kommer att få reda på detta med säkerhet inom kort.

Via PhoneArena och MySmartPrice

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.