Detta är Samsungs böjbara mobil med dess Infinity Flex Display

Samsung har precis visat upp sin första böjbara mobilskärm och även om vi fortfarande inte vet fall själva mobilen kommer att heta Samsung Galaxy X eller Galaxy F, fick vi se det innovativa konceptet live igår.

Den kallas officiellt för "Infinity Flex Display" och konceptet visades upp för första gången under Samsung Developer Conference i San Francisco. Den visades bokstavligen upp i mörkret, så det enbart gick att se den böjbara skärmen och vi lyckades få bilder på mobilen i båda dess former.

"Vi har alltid strävat efter att kunna erbjuda våra kunder betydelsefulla genombrott," sa Samsungs Director of Product Marketing Hassan Anjum. "Trots all framsteg, lever vi fortfarande i en värld där storleken på din skärm bara kan vara så stor som själva enheten."

Fram tills nu då.

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Anjum presenterade den böjbara skärmen på scenen och visade upp en slags musseldesign, som skapade en bred och platt skärm när den öppnades upp helt.

"Den är äntligen här. När den är öppen är det en surfplatta som ger användare en stor skärmupplevelse," sa Anjum. "När den är stängd är det en mobil som passar perfekt i fickan."

Fanns det något annat som var annorlunda? Det är svårt att säga just nu. Anjum noterade att arbetslaget bakom den böjbara mobilen vill behålla detaljerna dolda för tillfället, något som gör det tydligt att de inte är redo att visa upp mobilen helt ännu.

Skärmen såg dock mycket mindre ut än själva siluetten på mobilen som Anjum höll upp. Det kan alltså hända att vi kommer att få börja från ruta ett med tjocka ramar. Arbetet med mobilen befinner sig dock fortfarande i ett tidigt stadium, så det kan mycket väl hända att förhållandet mellan skärm och kropp kommer att förbättras längre fram, för att passa in mer med de dimensioner vi är vana att se på dagens mobiler. För tillfället är förhållandet mellan skärm och kropp på Samsungs Galaxy Note 9 cirka 84 procent.

Specifikationer på Samsungs böjbara

Samsung har varit tvungna att utveckla nya material och processer för att kunna tillverka Infinity Flex Display. De har varit tvungna att "slänga ut gamla antaganden och designa skärmen helt från grunden," sa Anjum. "Vi fick tänka om helt och hållet när det kom till anatomin för en mobilskärm."

Eftersom glas är statiskt och inte det minsta lilla flexibelt, har Samsung utvecklat ett nytt substitut i form av avancerade kompositpolymer. De har dessutom reducerat tjockleken på sin polarisering med 45 procent i strävan efter en tunnare skärm.

Den böjbara mobilen med Infinity Flex Display kommer att kunna köra upp till tre applikationer samtidigt. Detta är en funktion som Samsung valt att kalla Multi Active Window. Efter att Anjum hade introducerat mobilen, klev Googles chef för Android UX upp på scenen för att presentera operativsystemet som skulle stödja de böjbara skärmarna i framtiden.

Detta är vad som gör det möjligt för skärmen att vändas inåt, likt en mussla. Huruvida den kan böjas åt andra håll är fortfarande oklart utifrån Anjums korta demonstration i mörkret. Infinity Flex Display kommer dock inte att gömma sig i skuggorna allt för länge:

"Det här är inte bara ett koncept," sa Anjum. "De genombrott vi gjort när det kommer till skärmmaterial har matchats med genombrott i tillverkning. Som ett resultat av detta, kommer vi att vara redo att sätta igång med massproduktionen av enheten inom några månader."

Galaxy X eller Galaxy F?

Samsungs "Infinity Flex Display" är alltså bara en del av det hela, men företaget nämnde ingenting mer om den faktiska böjbara skärmen. Företaget kommenterade inte heller någonting om alla rykten kring Galaxy X eller Galaxy F som cirkulerat under de senaste månaderna.

Tidigare läckor har tytt på en mobil med 512 GB internminne och en surfplatteliknande skärm på 7,3 tum. Vi har dessutom fått höra en hel del om batterikapaciteten, där rykten hävdar allt från 3 000 till 6 000 mAh. Andra rykten har hävdat att mobilen kommer att ha tre böjbara skärmar, något som inte stämmer överens med vad vi fick se under Samsungs Developer Conference.

Hur som helst är Samsung tekniskt sett inte de första att visa upp en böjbar mobil. Royole FlexPai hann nämligen före förra veckan, med sin mobil med en AMOLED-skärm på 7,8 tum när det var helt uppvikt och andra specifikationer i toppkvalitet (som bland annat det ännu ej tillkännagivna Snapdragon 8150-chipsetet). Samsung hinner dock fortfarande bli de första att släppa sin böjbara mobil på marknaden, eventuellt under CES 2019 eller MWC 2019.

Matt Swider