Bästa tv 2018: vilken tv ska man köpa?

The best TVs by size and everything you need to know when buying your new TV

Här är den ultimata guiden för att köpa ny tv. Gör dig redo för TechRadars samling av de bästa skärmarna du kan få tag på under 2018.

Att välja en tv är inte enkelt. Om du är en filmfantast kommer skärmen vara din bästa vän inte bara de kommande månaderna utan de närmaste åren. Vi byter regelbundet ut våra mobiler, men vi vill att vår tv ska stå vackert i vardagsrummet en längre tid. Att köpa tv är inte billigt och vi förväntar oss att produkterna ska leva upp till sitt pris.

Med så många funktioner att tänka på och med ny teknologi som lanseras varje år blir det allt svårare att bestämma sig. En ny produkt kan erbjuda en otrolig blandning av olika teknologier och funktioner, så det kan bli svårt att veta vad du egentligen vill ha. Med de stora varumärken som varje år försöker slå ut sina rivaler är det inte alltid lätt att hålla koll på alla nya uppgraderingar.

Du kanske hittar en tv som har all den senaste teknologin som finns ute på marknaden, men som saknar allt det grundläggande. Sky Q (recension på engelska) må stödja HDR10, men den har inte mer avancerad Dolby Vision.

Om du redan tittar på SKY Q och Xbox One X, kanske du inte vill lägga ner mer pengar på en tv som stödjer Dolby Vision.

För mer information, kolla in vår tv-guide ovan.

  • Vår HDR-guide (på engelska) kommer lära dig allt du behöver veta om ny teknologi

Känner du dig helt yr i bollen? Bara lugn, TechRadar är här för att hjälpa dig hitta rätt. Vår guide till de bästa tv-skärmarna som finns på marknaden kommer hjälpa dig att skilja de billigaste skärmarna från de bästa 4K-skärmarna. Vi hjälper dig att hitta en fantastisk platt tv utan att tillbringa timmar med att undersöka skillnaden mellan olika specifikationer.

Om du letar efter en guide över vilka tv-skärmar som enbart stödjer den senaste HD-upplösningen, kika på vår guide till de bästa tv med 4k

Men om du letar efter den absolut bästa tv:n i toppen utan några begränsningar är detta rätt guide för dig.

Här är en kort lista över vilka tv-skärmar som är bäst på marknaden:

"Ska du köpa en ny tv eller vänta på bättre teknologi?"

Vi får ofta den frågan. Precis som många andra teknologier blir tv bara bättre och bättre. Så visst, om du vill vänta ett år kommer det antagligen finnas en större och pråligare tv på marknaden för en billigare peng.

Med det sagt har det nyss blivit populärt bland nya företag att ta sig an en ny standard som inkluderar Ultra HD (4K-upplösning), Wide Colour Gamut (en breddad färgskala) och HDR (High Dynamic Range). 

De flesta produkter stödjer nu dessa tre nya teknologier, men ibland måste du kolla extra noga i beskrivningarna.

Så länge din nästa tv stödjer dessa teknologier (att kika efter ett Ultra HD Premium-certifikat kan vara en bra start) kommer du inte ångra dig efter ett halvår när de nya tv-modellerna lanseras.

Men vill du istället vänta och se vad som kommer framöver på tv-marknaden? Vi skulle vara dåliga på våra jobb om vi inte nämnde den nya HDMI 2.1 standarden, som förutom att stötta 8K på 60 bilder per sekund och 4K på 120 bilder per sekund, också kommer erbjuda en hel del nya gaming-funktioner som kommer stödjas med HDMI. Det är en teknologi som skriker cool, men om du är en seriös gamer är vi säkra på att du skulle köpa den på stört.

  • Vill du ha bättre ljud?  Kolla vår guide till de bästa soundbars just nu.
  • När du har bestämt dig för en tv, läs igenom vår guide hur du ska installera din tv (artikel på engelska) för att kunna utnyttja den till max.

1. Samsung QLED Q9FN (2018)

Den bästa TVn någonsin?

75 tum: QE75Q9FN | 65 tum: QE65Q9FN | 55 tum: QE55Q9FN

Spektakulär HDR-kvalité 
Kraftfullt och fulländat ljud
Bra smart-system 
Begränsade betraktningsvinklar 

Efter en sämre debut behövde Samsungs QLED-teknologi verkligen komma tillbaka med stil under 2018. Vi blev inte ett dugg överraskade att Samsung körde fullt ut med sin nya Q9FN QLED serie av TV-apparater.

Den är även ljusare och mer färgstark än förra årets motsvarande modell, Samsungs toppmodeller för 2018 använder ett helt annat ljussystem för att klara av föregångarnas kontrastproblem: Full Array Local Dimming (dämpar delar av skärmen när det behövs) istället för kantupplyst LED-belysning. FALD-panelen arbetar tillsammans med Samsung QLED Quantum Dots för att skapa en bild som är ljusare och mer färgstark än något annat vi sett från Sydkoreanska fabriker. 

Gör endast dessa egenskaper Samsung Q9FN till den bästa TVn på marknaden? Nej, men kasta in teknologi som HDR10+ och Q HDR EliteMax – som Samsung ser som sin maximala HDR-upplevelse som är exklusiv till Q9FN – och det finns ingen tvekan om att detta är Samsungs bästa TV någonsin.

Läs hela recensionen om Samsung Q9FN QLED TV (på engelska)

2. LG C8 OLED-serien (2018)

Häpnadsväckande bild och riktigt prisvärd, gör att OLED är tillbaka på toppen

55 tum: LG OLED55C8 | 65 tum: LG OLED65C8

Fantastisk kontrastrik bild
Vacker ultratunn design
Riktigt bra operativsystem
Saknar ljusstyrka jämfört med LCD
Svaga högtalare jämfört med högklassiga LG OLEDs

På toppen av vår lista för 2018 finns LG C8 OLED – tillgänglig i storlekarna 55 och 65 tum. Den är här eftersom den kombinerar en imponerande bild, en omfattande uppsättning av funktioner, en attraktiv design och sin oöverträffade smarta plattform, för att ge oss en av de bästa TV-apparaterna vi har sett hittills. Den är inte lika ljus som en LCD TV men det djupa svarta gör en stor skillnad till det dynamiska intervallet av bilden. Den är också kapabel till vibrerande och vackra färger, för att inte glömma den överraskande nivån av detaljer hos 4K-innehåll.

Det finns andra OLEDs som är värda att ha i åtanke detta år (se: Sonys A1 och AF8 OLED eller LGs egna E8 och W8 OLED modeller) men vi tror att OLED C7 erbjuder bättre pris-för-prestanda än andra TV-apparater under solen år 2018.

Läs hela recensionen om LG OLED C8 (OLED55C8, OLED65C8) (recensioner på engelska)

3. Sony XBR-ZD9-serien (2016)

Sonys flaggskepp sätter en ny standard i bildkvalitet

65 tum: Sony XBR-65ZD9 | 75 tum: Sony XBR-75ZD9 | 100 tum: Sony XBR-100ZD9

Strålande bildkvalitet på HDR-innehåll
Banbrytande bakljus
Android-mjukvaran känns seg
Mediokert ljud

Sedan första gången vi hörde talas om XBR-65Z9D har vi varit ivriga att få tag i den. Det är en tv som kan kombinera det extrema, högdynamiska och gränssnittvänliga ljuset från LCD-teknologi med en fantastisk bakljusfunktion. Detta bakljus förstärker LCD-teknologin – du får nästan samma fantastiska ljuskontroll som du får med OLED-teknologi (artikel på engelska) .

Detta bakljus omfattar mer än 600 LED-lampor som sitter bakom skärmen på 65Z9D. Dessa lampor kan individuellt prestera högre ljusstyrkor än sina grannar. Detta gör att tv:n kan visa upp mer extrema ljusnivåer och skuggor, vilket vi vanligtvis associerar med den nya högdynamiska HDR-teknologin. Men 65Z9D visar inte upp de distraherande ränder eller cirklar av oönskat yttre ljus som man ibland kan se hos andra tv-skärmar med LCD-teknologi.

Som om det inte vore nog för att få dig att köpa den här tv:n kommer 65Z9D också med Sonys nya X1 Extreme-videosystem. Du får också den senaste versionen av Sonys pålitliga Triluminos Wide Colour-teknologi för att få samma utökade färgskala som vanligtvis associeras med HDR, även om du bara tittar på SDR-innehåll.

LCD-skärmen levererar inte helt samma nivå av svärta som vårt toppval LG C7, men 65ZD9 visar upp det bästa som LCD kan erbjuda år 2018.

4. Panasonic FZ952/FZ950 OLED (2018)

Denna polerade Panasonic 4K Pro HDR OLED har helt perfekt bild

55 tum: Panasonic TX-55FZ952B | 65 tum: Panasonic TX-65FZ952B

Superbra 4K bildkvalité
Effektiv HDR-prestanda
Elegant smart-plattform
Inget stöd för Dolby Vision eller Dolby Atmos

FZ952 är en läcker OLED som sätter prestandan först. Dess färghantering är klassledande, och dess HDR överträffar alla sina rivaler. Faktum är att den troligen erbjuder den bästa bildprestandan som vi sett på en 4K OLED hittills.

FZ952 är inte ett komplett paket, då den saknar stöd för Dolby Vision och Dolby Atmos, men den vinner mer argument än den förlorar. Vi misstänker att du kommer att uppskatta den lätta förfiningen av sin smart-plattform, kvalitén på spel, och den tekniska musikaliteten av Technics ljudmeny.

Best TV

5. Sony Bravia A1 OLED

Sonys helt nya tv under 2017 levererar OLED

65 tum: Sony Bravia 65A1E | 55 tum: Sony Bravia 55A1E

Vacker bildkvalitet
Strålande, sluten design
Innovativt och extremt bra ljud
Den är inte så klar

Om LG:s OLED inte är din grej, kika på Sonys version istället!

55A1-modellen (och alla produkter i A1 OLED-serien överlag) lockar publiken på varje sätt. Deras ramlösa design har verkligen blivit vackert verklighetstrogen och lyckas samtidigt vara både subtil och dramatisk.

Deras skärm levererar en mer kraftfull och effektiv ljudbild än vad jag trodde var möjligt. Men de riktiga fördelarna är A1:s detaljrika, kontrastrika och färgrika bilder.

Detta bevisar vad vi länge trott: ju fler märken som använder OLED-teknologi, desto bättre blir den.

Endast skärmens extremt höga prislapp hindrar den från att toppa den här listan – LG:s budgetpaneler slår dem i pris.

6. LG E8 OLED-serien (2018)

En liten processor gör en stor skillnad till OLED-serien

55 tum: LG OLED55E8 | 65 tum: LG OLED65E8

Fantastisk bildkvalité
Överflödig och vacker design
Riktigt bra operativsystem
Får ibland bildstörningar
Saknar ljusstyrka jämfört med LCD

Då de förmodligen har pressat hårdvarumöjligheterna så långt det går hos sin nuvarande OLED-skärm, har LG nu under 2018 valt att lägga sin uppmärksamhet på mjukvaran som kör skärmarna – och detta byte av fokus har gett överraskande bra resultat, förbättrat och även tagit bort flera små irritationsmoment som fanns hos 2017s version, som redan var otroligt bra.

OLED65E8 tappar lite ljudmässigt från sin föregångare, och det finns en del stel konkurrens detta år från Samsungs nya Q9FN LCD TV, men allt som den växande skaran av OLED-fantaster troligen behöver höra är att OLED65E8 är den bästa OLED TVn som LG någonsin gjort.

Läs hela recensionen om LG E8 OLED (55OLEDE8, 65OLEDE8) (recensioner på engelska)

Best TV

7. Sony Bravia XF90-serien (2018)

Detta är HDR-plattskärmen vi alla har väntat på

65 tum: Sony XBR-65XF9005 | 55 tum: Sony XBR-55XF9005

Direkt LED med lokal dimning 
Utmärkt rörelsehantering
Elegant design
HDR är lite dämpad

Okej, så du har inte råd med Sonys nya A1 OLED eller den fantastiska men dyra ZD9, kolla då in den nya XF90-serien från Sony. Med imponerande 4K bilden, kraftfull SDR-till-HDR, och en slät direkt LED-bakgrundsbelysning, erbjuder Sony något väldigt annorlunda med XF90. Vi älskade konsistensen av dess bilder, rörelser som hanterades fantastiskt under fotboll, de vibrerande färgerna och dess underbara HDR – du får riktiga höjdpunkter utan att bli matt i ögonen.

Med tanke på hur prisvärd denna är så går det att ignorera eventuella småfel. XF90 rekommenderas verkligen och förtjänar vårt Rekommendationspris. 

Läs hela recensionen om Sony Bravia XF90 (KDL-65XF9005) (recensioner på engelska)

LG OLED B6 deals

8. LG OLEDB7-serien (2017)

LG:s första OLED fortsätter att imponera

55 tum: | 65 tum:

Fantastisk allsidig bildkvalitet
Komplett HDR-support
Bra smartplattform
Inget Dolby Atmos (surroundljud)
Bara helt okej ljud

Vi har redan rekommenderat en del annorlunda tv-modeller med OLED på denna lista och B7 är den mest prisvärda av alla.

LG har valt att lägga allt krut på den vackra skärmen och istället kompromissat på ljudet för att kunna lansera tv:n med ett mer plånboksvänligt pris.

LG B7 är i en lite prekär situation rent ljudmässigt. Tekniskt sätt stödjer den Dolby Atmos, men spelad genom deras mediokra högtalare klarar teknologin inte att imponera på oss.  

Men tack och lov kan du själv sätta in ett externt ljudsystem och vi råder dig att göra det, om du väljer att köpa den här modellen.

Så länge du har dessa nackdelar i bakhuvudet kommer du tycka att B7 har allt som dess dyrare syskon redan har.

Läs hela recensionen om LG OLED B7 (på engelska)

Best TV

9. Philips 9002-serien (2017)

Ambilight passar perfekt tillsammans med OLED

55 tum: | 65 tum:

Ambilight passar perfekt
Fantastiskt allsidig bildkvalitet
Snygg design
Android-mjukvaran kan störa
Lite svagt ljud
Komplicerad att använda

Det är ingen hemlighet att varje tv med OLED-teknologi använder paneler som har blivit producerade av LG Display. Detta betyder att oavsett om du köper en OLED-tv av Sony, Philips eller LG har OLED-skärmen i varje produkt precis samma hårdvara.

Philips har dock ett extra kort i skjortärmen tack vare sin Ambilight-teknologi, som ger rika färger bakom skärmen och som speglar färgerna från tv:n.

Resultatet av detta är att företagets flaggskepp OLED-serie 9002 presenterar ståtlig tech och deras P5-bildbehandling får ut det mesta av OLED-panelen. 

Du får betala ett högre pris jämfört med om du väljer en produkt ur LG:s billigare serie, men Ambilight-teknologin rättfärdigar den lilla extra pengen.

Läs hela recensionen om Philips OLED 9002 (på engelska)

sONY kd-75xd9405 DEALS

10. Sony XE93 Series (2017)

Sony går till den ljusa sidan med sin Slim Backlight Drive

65 tum: | 55 tum:

Strålande klara HDR-bilder
Vackra rika färger
Android-mjukvaran är besvärlig
Kan vara seg ibland

XE93-serien bygger på förra årets XD93-serie på flera viktiga punkter.

Den första är inkluderingen av Sonys nya X1 Extreme-system. Det är cirka 40 procent mer kraftfullt än det första X1-systemet och introducerar skilda databaser för att hjälpa tv:n uppgradera innehåll som är under 4K-upplösning till skärmens 4K-upplösning. Lägg till ett rejält förbättrat ljudsystem och Sonys Triluminos-teknologi som levererar dagens färgfyllda sortiment, så verkar XE93-serie träffa rätt överallt.

Detta är en förbättrad version av Sonys Slim Backlight Drive, men även med dagens vassa LED-teknologi måste man alltid kompromissa med bakljuset för att få den optimala klarheten i HDR.

Läs vidare på nästa sida för våra tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en ny tv!