Bästa tv 2018: vilken tv ska man köpa?

The best TVs by size and everything you need to know when buying your new TV

Här är den ultimata guiden för att köpa ny tv. Gör dig redo för TechRadars samling av de bästa skärmarna du kan få tag på under 2018.

Att välja en tv är inte enkelt. Om du är en filmfantast kommer skärmen vara din bästa vän inte bara de kommande månaderna utan de närmaste åren. Vi byter regelbundet ut våra mobiler, men vi vill att vår tv ska stå vackert i vardagsrummet en längre tid. Att köpa tv är inte billigt och vi förväntar oss att produkterna ska leva upp till sitt pris.

Med så många funktioner att tänka på och med ny teknologi som lanseras varje år blir det allt svårare att bestämma sig. En ny produkt kan erbjuda en otrolig blandning av olika teknologier och funktioner, så det kan bli svårt att veta vad du egentligen vill ha. Med de stora varumärken som varje år försöker slå ut sina rivaler är det inte alltid lätt att hålla koll på alla nya uppgraderingar.

Du kanske hittar en tv som har all den senaste teknologin som finns ute på marknaden, men som saknar allt det grundläggande. Sky Q (recension på engelska) må stödja HDR10, men den har inte mer avancerad Dolby Vision.

Om du redan tittar på SKY Q och Xbox One X, kanske du inte vill lägga ner mer pengar på en tv som stödjer Dolby Vision.

För mer information, kolla in vår tv-guide ovan.

 • Vår HDR-guide (på engelska) kommer lära dig allt du behöver veta om ny teknologi

Känner du dig helt yr i bollen? Bara lugn, TechRadar är här för att hjälpa dig hitta rätt. Vår guide till de bästa tv-skärmarna som finns på marknaden kommer hjälpa dig att skilja de billigaste skärmarna från de bästa 4K-skärmarna. Vi hjälper dig att hitta en fantastisk platt tv utan att tillbringa timmar med att undersöka skillnaden mellan olika specifikationer.

Om du letar efter en guide över vilka tv-skärmar som enbart stödjer den senaste HD-upplösningen, kika på vår guide till de bästa tv med 4k

Men om du letar efter den absolut bästa tv:n i toppen utan några begränsningar är detta rätt guide för dig.

Här är en kort lista över vilka tv-skärmar som är bäst på marknaden:

 1. LG OLED C7
 2. Sony XBR-ZD9
 3. LG Signature Series OLED W7
 4. Samsung Q9F QLED
 5. Sony Bravia A1 OLED
 6. LG OLED E7
 7. Sony Bravia XE90 Series 
 8. LG OLED B7
 9. Philips 9002 OLED TV
 10. Sony Bravia XE93 Series

"Ska du köpa en ny tv eller vänta på bättre teknologi?"

Vi får ofta den frågan. Precis som många andra teknologier blir tv bara bättre och bättre. Så visst, om du vill vänta ett år kommer det antagligen finnas en större och pråligare tv på marknaden för en billigare peng.

Med det sagt har det nyss blivit populärt bland nya företag att ta sig an en ny standard som inkluderar Ultra HD (4K-upplösning), Wide Colour Gamut (en breddad färgskala) och HDR (High Dynamic Range). 

De flesta produkter stödjer nu dessa tre nya teknologier, men ibland måste du kolla extra noga i beskrivningarna.

Så länge din nästa tv stödjer dessa teknologier (att kika efter ett Ultra HD Premium-certifikat kan vara en bra start) kommer du inte ångra dig efter ett halvår när de nya tv-modellerna lanseras.

Men vill du istället vänta och se vad som kommer framöver på tv-marknaden? Vi skulle vara dåliga på våra jobb om vi inte nämnde den nya HDMI 2.1 standarden, som förutom att stötta 8K på 60 bilder per sekund och 4K på 120 bilder per sekund, också kommer erbjuda en hel del nya gaming-funktioner som kommer stödjas med HDMI. Det är en teknologi som skriker cool, men om du är en seriös gamer är vi säkra på att du skulle köpa den på stört.

 • Vill du ha bättre ljud?  Kolla vår guide till de bästa soundbars just nu.
 • När du har bestämt dig för en tv, läs igenom vår guide hur du ska installera din tv (artikel på engelska) för att kunna utnyttja den till max.

1. LG C7 OLED-serien (2017)

OLED är tillbaka på första plats med denna prisvärda tv

55 tum: LG OLED55C7 | 65 tum: LG OLED65C7

Strålande kontrastrika bilder
Vacker ultra-tunn design
Fantastiskt operativsystem
Saknar ljusstyrka jämfört med LCD
Svagare högtalare jämfört med bättre LG OLED-modeller

På första plats på vår lista 2018 (hittills) är LG OLED C7, tillgänglig både i 55 tum och 65 tum. Den är med eftersom den levererar bättre klarhet och ljuskontroll än förra årets C6. Den levererar en dynamisk presentation av bilder, som inte kompromissar OLED:s klassiska standard.

Den här skärmen erbjuder den nya bildupplevelsen till ett pris som äntligen gör OLED till ett tänkbart alternativ, istället för förstklassig LCD. Detta gör LG OLED C7, utan tvekan, till en av 2018:s mest oemotståndliga tv-skärmar.

Den är på den billiga sidan av LG:s sortiment, vilket betyder att den inte har de större högtalarna som E7, G7 eller W7 har, men vi anser att den har den perfekta balansen mellan pris och prestation.

Det finns andra OLED-modeller som är värda att tänka på under 2018 (Sonys A1E OLED eller LG:s B7 och W7), men vi tycker att OLED C7 erbjuder den mest prisvärda nivån av prestanda i en tv på marknaden i år.

Läs hela recensionen: LG OLED C7 (OLED55C7) 

2. Sony XBR-ZD9-serien (2016)

Sonys flaggskepp sätter en ny standard i bildkvalitet

65 tum: Sony XBR-65ZD9 | 75 tum: Sony XBR-75ZD9 | 100 tum: Sony XBR-100ZD9

Strålande bildkvalitet på HDR-innehåll
Banbrytande bakljus
Android-mjukvaran känns seg
Mediokert ljud

Sedan första gången vi hörde talas om XBR-65Z9D har vi varit ivriga att få tag i den. Det är en tv som kan kombinera det extrema, högdynamiska och gränssnittvänliga ljuset från LCD-teknologi med en fantastisk bakljusfunktion. Detta bakljus förstärker LCD-teknologin – du får nästan samma fantastiska ljuskontroll som du får med OLED-teknologi (artikel på engelska) .

Detta bakljus omfattar mer än 600 LED-lampor som sitter bakom skärmen på 65Z9D. Dessa lampor kan individuellt prestera högre ljusstyrkor än sina grannar. Detta gör att tv:n kan visa upp mer extrema ljusnivåer och skuggor, vilket vi vanligtvis associerar med den nya högdynamiska HDR-teknologin. Men 65Z9D visar inte upp de distraherande ränder eller cirklar av oönskat yttre ljus som man ibland kan se hos andra tv-skärmar med LCD-teknologi.

Som om det inte vore nog för att få dig att köpa den här tv:n kommer 65Z9D också med Sonys nya X1 Extreme-videosystem. Du får också den senaste versionen av Sonys pålitliga Triluminos Wide Colour-teknologi för att få samma utökade färgskala som vanligtvis associeras med HDR, även om du bara tittar på SDR-innehåll.

LCD-skärmen levererar inte helt samma nivå av svärta som vårt toppval LG C7, men 65ZD9 visar upp det bästa som LCD kan erbjuda år 2018.

3. LG Signature-serien W7 OLED (2017)

LG:s W7 OLED smälter in i väggen

65 tum: LG 65W7OLED | 77 tum: LG 77W7OLED

Extrem tunn design
Färg, klarhet och kontrast
Framtidens HDR
Rörelseproblem med TruMotion

LG W7 OLED är något alldeles extra. Inte nog med att det är den tunnaste tv vi någonsin sett (den är 2,75 mm tunn), det är också en av de vackraste i den här listan.

När du tittar på rätt innehåll (i detta fall 4K HDR10 eller Dolby Vision) strålar tv:n verkligen.

Endast en supertunn design kan inte berättiga det höga priset man måste betala för att uppgradera till LG:s senaste panel. Men det går inte att bortse från följande egenskaper som gör produkten till ett riktigt fynd: den tunna ramen, Dolby Atmos soundbar, fyra typer av HDR support, det magnetiska monteringssystemet och det nya webOS 3.5-operativsystemet.

Denna fantastiskt snygga tv har naturligtvis ett par nackdelar (exempelvis: rörelsehandling, det dyra priset och soundbar-problem), men på frågan om perfekt bildkvalitet finns det ingen annan bättre kandidat just nu.

Samsung KS9500

4. Samsung QLED Q9F (2017)

Quantum Dots utseende är framtiden

75 tum: | 65 tum:

Makalösa färgskalor
Ultrahög klarhet
Vissa bakljusproblem
Begränsade synvinklar

Det verkar som om Samsungs produktutvecklare har tittat på filmen 2001: A Space Odyssey. Q9-skärmen på 65 tum kan närmast liknas vid filmens mystiska svarta block. Både baksidan och framsidan är helt platta och har en kraftig, slipad finputsning i metall.

Det är HDR-uppspelning i Ultra HD som Q9F är skapad för. Samsung har konsekvent lanserat skärmar med stark HDR-uppspelning, så det kommer knappast som någon överraskning att även denna är fantastiskt bra. Q9F har inte 4K HDR-optimering, utan ser också otroligt vacker ut i ditt vardagsrum. Den levererar dessutom högupplösning med sitt dynamiska ljussystem.

Best TV

5. Sony Bravia A1 OLED

Sonys helt nya tv under 2017 levererar OLED

65 tum: Sony Bravia 65A1E | 55 tum: Sony Bravia 55A1E

Vacker bildkvalitet
Strålande, sluten design
Innovativt och extremt bra ljud
Den är inte så klar

Om LG:s OLED inte är din grej, kika på Sonys version istället!

55A1-modellen (och alla produkter i A1 OLED-serien överlag) lockar publiken på varje sätt. Deras ramlösa design har verkligen blivit vackert verklighetstrogen och lyckas samtidigt vara både subtil och dramatisk.

Deras skärm levererar en mer kraftfull och effektiv ljudbild än vad jag trodde var möjligt. Men de riktiga fördelarna är A1:s detaljrika, kontrastrika och färgrika bilder.

Detta bevisar vad vi länge trott: ju fler märken som använder OLED-teknologi, desto bättre blir den.

Endast skärmens extremt höga prislapp hindrar den från att toppa den här listan – LG:s budgetpaneler slår dem i pris.

LG OLED E6

6. LG OLEDE7 Series (2017)

OLED blir bara bättre och bättre ...

55 tum: | 65 tum:

Vackra, kontrastrika bilder
Tunn design
Vissa problem med grynig bild
LCD-teknologin är klarare  

Efter att ha kickstartat sin 2017 OLED-kampanj med den sensationella men dyra OLED W7 följer nu LG upp med något mer prisvänligt.

Att välja det billigare alternativet betyder att du måste avstå från W7-modellens otroligt tunna design, flexibla skärm, dess fjärrkontroll och högtalarsystem. 

Dock ser OLED E7-modellen fortfarande dyr ut. Den har en inbyggd soundbar som stödjer Dolby Atmos, den har fortfarande med LG:s webOS smart-tv, och, det viktigaste av allt: den levererar nästan identisk bildkvalitet som sina dyrare syskon.

För alla dessa skäl och mer blir E7 OLED ett ypperligt tillskott till varje hemmabiosystem.

Best TV

7. Sony Bravia XE90 Series (2017)

Det här är tv:n med HDR som vi alla har väntat på

Direkt LED med lokal dämpning
Briljanta rörelser
Petig men elegant design
HDR är något svag

Okej, så du vill inte ha Sonys nya A1 OLED eller den fantastiska men dyra ZD9. Vad ska du då egentligen köpa? Kika på XE90-serien.

Sony erbjuder något annorlunda med XE90-modellen: förstklassig 4K klarhet, kraftfull SDR-till-HDR mix och ett direkt LED-bakljus. Vi älskar att bilderna är av konsekvent hög kvalitet. Bilderna visar upp häpnadsväckande skärpa, otroliga färgskalor och ljusstark presentation av HDR-innehåll. Du får därför en fantastisk ljusstyrka utan att få trötta ögon.

Med sitt höga (men rättvisa) pris blir våra små irritationsmomenten närmast oväsentliga. XE90 är därför bäst i test och rekommenderas starkt av oss. 

LG OLED B6 deals

8. LG OLEDB7-serien (2017)

LG:s första OLED fortsätter att imponera

55 tum: | 65 tum:

Fantastisk allsidig bildkvalitet
Komplett HDR-support
Bra smartplattform
Inget Dolby Atmos (surroundljud)
Bara helt okej ljud

Vi har redan rekommenderat en del annorlunda tv-modeller med OLED på denna lista och B7 är den mest prisvärda av alla.

LG har valt att lägga allt krut på den vackra skärmen och istället kompromissat på ljudet för att kunna lansera tv:n med ett mer plånboksvänligt pris.

LG B7 är i en lite prekär situation rent ljudmässigt. Tekniskt sätt stödjer den Dolby Atmos, men spelad genom deras mediokra högtalare klarar teknologin inte att imponera på oss.  

Men tack och lov kan du själv sätta in ett externt ljudsystem och vi råder dig att göra det, om du väljer att köpa den här modellen.

Så länge du har dessa nackdelar i bakhuvudet kommer du tycka att B7 har allt som dess dyrare syskon redan har.

Läs hela recensionen: LG OLED B7

Best TV

9. Philips 9002-serien

Ambilight passar perfekt tillsammans med OLED

55 tum: | 65 tum:

Ambilight passar perfekt
Fantastiskt allsidig bildkvalitet
Snygg design
Android-mjukvaran kan störa
Lite svagt ljud
Komplicerad att använda

Det är ingen hemlighet att varje tv med OLED-teknologi använder paneler som har blivit producerade av LG Display. Detta betyder att oavsett om du köper en OLED-tv av Sony, Philips eller LG har OLED-skärmen i varje produkt precis samma hårdvara.

Philips har dock ett extra kort i skjortärmen tack vare sin Ambilight-teknologi, som ger rika färger bakom skärmen och som speglar färgerna från tv:n.

Resultatet av detta är att företagets flaggskepp OLED-serie 9002 presenterar ståtlig tech och deras P5-bildbehandling får ut det mesta av OLED-panelen. 

Du får betala ett högre pris jämfört med om du väljer en produkt ur LG:s billigare serie, men Ambilight-teknologin rättfärdigar den lilla extra pengen.

Läs hela recensionen: Philips OLED 9002

sONY kd-75xd9405 DEALS

10. Sony XE93 Series (2017)

Sony går till den ljusa sidan med sin Slim Backlight Drive

65 tum: | 55 tum:

Strålande klara HDR-bilder
Vackra rika färger
Android-mjukvaran är besvärlig
Kan vara seg ibland

XE93-serien bygger på förra årets XD93-serie på flera viktiga punkter.

Den första är inkluderingen av Sonys nya X1 Extreme-system. Det är cirka 40 procent mer kraftfullt än det första X1-systemet och introducerar skilda databaser för att hjälpa tv:n uppgradera innehåll som är under 4K-upplösning till skärmens 4K-upplösning. Lägg till ett rejält förbättrat ljudsystem och Sonys Triluminos-teknologi som levererar dagens färgfyllda sortiment, så verkar XE93-serie träffa rätt överallt.

Detta är en förbättrad version av Sonys Slim Backlight Drive, men även med dagens vassa LED-teknologi måste man alltid kompromissa med bakljuset för att få den optimala klarheten i HDR.

Läs vidare på nästa sida för våra tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en ny tv!