Bästa TV 2018: En bäst i test-guide för dig som ska köpa TV

The best TVs by size and everything you need to know when buying your new TV
Constantly updated with links to the latest TV reviews and buying advice

Ska du köpa TV? Oavsett om du letar efter en liten 32-tummare att ställa i köket, en 65 tums-TV som imponerar på grannarna eller en 55-tums som passar perfekt i lägenheten, så har vi något för dig. Här är den optimala guiden för dig som ska köpa ny TV. Gör dig redo för TechRadars lista över de bästa skärmarna du kan få tag på under 2018.

Att välja TV är inte enkelt. Om du är en filmfantast kommer skärmen vara din bästa vän inte bara de kommande månaderna utan de närmaste åren. Vi byter regelbundet ut våra mobiler, men vi vill att vår TV ska stå vackert i vardagsrummet en längre tid. Att köpa TV är inte billigt och vi förväntar oss att produkterna ska leva upp till sitt pris.

Med så många funktioner att tänka på och med ny teknologi som lanseras varje år blir det allt svårare att bestämma sig. En ny produkt kan erbjuda en otrolig blandning av olika teknologier och funktioner, så det kan bli svårt att veta vad du egentligen vill ha. Och de stora tillverkarna som varje år försöker slå ut sina konkurrenter gör det inte alltid lätt att hålla koll på alla nya uppgraderingar.

  • Vår HDR-guide lär dig allt du behöver veta om dynamiskt omfång.

Känner du dig helt yr i bollen? Bara lugn, TechRadar är här för att hjälpa dig hitta rätt. Vår guide till de bästa TV-apparaterna på marknaden kommer hjälpa dig att skilja de billigaste skärmarna från de bästa 4K-skärmarna. Vi hjälper dig att hitta en fantastisk platt-TV utan att tillbringa timmar med att undersöka skillnaden mellan olika specifikationer.

Om du letar efter en guide över vilka TV-apparater som enbart stödjer den senaste HD-upplösningen, kika på vår guide till de bästa TV med 4K

Men om du letar efter den absolut bästa TV:n utan några begränsningar är detta rätt guide för dig.

"Ska jag köpa en ny TV nu eller vänta på bättre teknologi?"

Vi får ofta den frågan. Precis som många andra teknologier blir TV-apparater bara bättre och bättre. Så visst, om du vill vänta ett år kommer det antagligen finnas en större och pråligare TV på marknaden för en billigare peng.

Med det sagt har det precis blivit populärt bland nya företag att ta sig an en ny standard som inkluderar Ultra HD (4K-upplösning), Wide Colour Gamut (en breddad färgskala) och HDR (High Dynamic Range). 

De flesta produkter stödjer nu dessa tre nya teknologier, men ibland måste du kolla extra noga i beskrivningarna.

Så länge din nästa TV stödjer dessa teknologier (att kika efter ett Ultra HD Premium-certifikat kan vara en bra start) kommer du inte ångra dig efter ett halvår när de nya TV-modellerna lanseras.

Men vill du istället vänta och se vad som kommer framöver på TV-marknaden? Vi skulle inte vara där vi är om vi inte nämnde den nya HDMI 2.1 standarden, som förutom att stötta 8K med 60 bilder per sekund och 4K med 120 bilder per sekund, också kommer erbjuda en hel del nya gaming-funktioner som kommer stödjas med HDMI. Det är en teknologi med hög cool-faktor, men såtillvida du inte är en seriös gamer är vi rätt säkra på att du kan köpa TV nu, istället för att vänta.

 För mer information, kolla in vår videoguide:

1. Samsung QLED Q9FN (2018)

Den bästa TVn någonsin?

75 tum: QE75Q9FN | 65 tum: QE65Q9FN | 55 tum: QE55Q9FN

Spektakulär HDR-kvalitet 
Kraftfullt och fulländat ljud
Bra smart-system 
Begränsade betraktningsvinklar 

Efter en sämre debut behövde Samsungs QLED-teknologi verkligen komma tillbaka med stil under 2018. Vi blev inte ett dugg överraskade att Samsung körde fullt ut med sin nya Q9FN QLED-serie av TV-apparater.

Den är även ljusare och mer färgstark än förra årets motsvarande modell, Samsungs toppmodeller för 2018 använder ett helt annat ljussystem för att klara av föregångarnas kontrastproblem: Full Array Local Dimming (dämpar delar av skärmen när det behövs) istället för kantupplyst LED-belysning. FALD-panelen arbetar tillsammans med Samsung QLED Quantum Dots för att skapa en bild som är ljusare och mer färgstark än något annat vi sett från Sydkoreanska fabriker. 

Gör endast dessa egenskaper Samsung Q9FN till den bästa TV:n på marknaden? Nej, men kasta in teknologi som HDR10+ och Q HDR EliteMax – som Samsung ser som sin maximala HDR-upplevelse som är exklusiv för Q9FN – och det finns ingen tvekan om att detta är Samsungs bästa TV någonsin.

2. LG C8 OLED-serien (2018)

Häpnadsväckande bild till ett bra pris gör att OLED är tillbaka på toppen

55 tum: LG OLED55C8 | 65 tum: LG OLED65C8

Fantastisk kontrastrik bild
Vacker ultratunn design
Riktigt bra operativsystem
Saknar ljusstyrka jämfört med LCD
Svaga högtalare jämfört med högklassiga LG OLEDs

På toppen av vår lista för 2018 finns LG C8 OLED – tillgänglig i storlekarna 55 och 65 tum. Den är med på listan eftersom den kombinerar en imponerande bild, en omfattande uppsättning av funktioner, en attraktiv design och sin oöverträffade smarta plattform, till att ge oss en av de bästa TV-apparaterna vi har sett hittills. Den är inte lika ljus som en LCD TV men det djupa svarta gör en stor skillnad till det dynamiska intervallet av bilden. Den är också kapabel till vibrerande och vackra färger, för att inte glömma den överraskande nivån av detaljer hos 4K-innehåll.

Det finns andra OLED:s som är värda att ha i åtanke detta år (se: Sonys A1 och AF8 OLED eller LGs egna E8 och W8 OLED modeller) men vi tror att OLED C7 erbjuder bättre pris-för-prestanda än andra TV-apparater under solen år 2018.

3. Sony XBR-ZD9-serien (2016)

Sonys flaggskepp sätter en ny standard i bildkvalitet

65 tum: Sony XBR-65ZD9 | 75 tum: Sony XBR-75ZD9 | 100 tum: Sony XBR-100ZD9

Strålande bildkvalitet med HDR
Banbrytande bakgrundsbelsyning
Android-mjukvaran känns seg
Mediokert ljud

Sedan första gången vi hörde talas om XBR-65Z9D har vi varit ivriga att få tag i den. Det är en TV som kan kombinera den extrema HDR-bilden från LCD-teknologin med en fantastisk bakgrundsbelysning. Denna bakgrundsbelysning förstärker LCD-teknologin – du får nästan samma fantastiska ljuskontroll som du får med OLED-teknologin.

Denna bakgrundsbelysning omfattar mer än 600 LED-lampor som sitter bakom skärmen på 65Z9D. Dessa lampor kan individuellt reglera ljusstyrkan oberoende av grannen. Detta gör att TV:n kan visa upp mer extrema ljusnivåer och skuggor, vilket vi vanligtvis associerar med den nya högdynamiska HDR-teknologin. Men 65Z9D visar inte upp de distraherande ränder eller cirklar av oönskat yttre ljus som man ibland kan se hos andra TV-skärmar med LCD-teknologi.

Som om det inte vore nog för att få dig att köpa den här TV:n kommer 65Z9D också med Sonys nya X1 Extreme-videosystem. Du får också den senaste versionen av Sonys pålitliga Triluminos Wide Colour-teknologi för att få samma utökade färgskala som vanligtvis associeras med HDR, även om du bara tittar på SDR-innehåll.

LCD-skärmen levererar inte helt samma nivå av svärta som vårt toppval LG C7, men 65ZD9 visar upp det bästa som LCD kan erbjuda år 2018.

4. Panasonic FZ952/FZ950 OLED (2018)

Denna polerade Panasonic 4K Pro HDR OLED har helt perfekt bild

55 tum: Panasonic TX-55FZ952B | 65 tum: Panasonic TX-65FZ952B

Superbra 4K bildkvalitet
Effektiv HDR-prestanda
Elegant smart-plattform
Inget stöd för Dolby Vision eller Dolby Atmos

FZ952 är en läcker OLED som sätter prestandan först. Dess färghantering är klassledande, och dess HDR överträffar alla konkurrenter. Faktum är att den troligen erbjuder den bästa bildprestandan som vi sett på en 4K OLED hittills.

FZ952 är inte ett komplett paket, då den saknar stöd för Dolby Vision och Dolby Atmos, men har fler för- än nackdelar. Vi misstänker att du kommer att uppskatta det fina smarta menysystemet, kvaliteten på spel, och den tekniska musikaliteten i Technics högtalare.

Best TV

5. Sony Bravia A1 OLED (2017)

Sonys nya TV 2017 levererar OLED

65 tum: Sony Bravia 65A1E | 55 tum: Sony Bravia 55A1E

Vacker bildkvalitet
Strålande, sluten design
Innovativt och extremt bra ljud
Den är inte så ljus

Om LG:s OLED inte är din grej, kika på Sonys version istället!

55A1-modellen (och alla produkter i A1 OLED-serien överlag) lockar köpare på alla sätt. Dess ramlösa design har verkligen blivit vackert återgiven i verkligheten och lyckas samtidigt vara både subtil och dramatisk.

Dess skärm levererar en mer kraftfull och effektiv ljudbild än vad jag trodde var möjligt. Men de riktiga fördelarna är A1:s detaljrika, kontrastrika och färgrika bilder.

Detta bevisar vad vi länge trott: ju fler märken som använder OLED-teknologi, desto bättre blir den.

Endast skärmens extremt höga prislapp hindrar den från att toppa den här listan – LG:s budgetpaneler slår dem i pris.

6. LG E8 OLED-serien (2018)

En liten processor gör en stor skillnad till OLED-serien

55 tum: LG OLED55E8 | 65 tum: LG OLED65E8

Fantastisk bildkvalité
Överflödig och vacker design
Riktigt bra operativsystem
Får ibland bildstörningar
Saknar ljusstyrka jämfört med LCD

Då de förmodligen har pressat hårdvarumöjligheterna så långt det går hos sin nuvarande OLED-skärm, har LG nu under 2018 valt att lägga sin uppmärksamhet på mjukvaran som kör skärmarna – och detta byte av fokus har gett överraskande bra resultat, förbättrat och även tagit bort flera små irritationsmoment som fanns hos 2017:s version, som redan var otroligt bra.

OLED65E8 tappar lite ljudmässigt från sin föregångare, och det finns en del stel konkurrens detta år från Samsungs nya Q9FN LCD TV, men allt som den växande skaran av OLED-fantaster troligen behöver höra är att OLED65E8 är den bästa OLED TV:n som LG någonsin gjort.

Best TV

7. Sony Bravia XF90-serien (2018)

Detta är HDR-plattskärmen vi alla har väntat på

65 tum: Sony XBR-65XF9005 | 55 tum: Sony XBR-55XF9005

Direkt LED med lokal dimning 
Utmärkt rörelsehantering
Elegant design
HDR är lite matt

Okej, så du har inte råd med Sonys nya A1 OLED eller den fantastiska men dyra ZD9, kolla då in den nya XF90-serien från Sony. Med imponerande 4K, kraftfull SDR-till-HDR, och en slät direkt LED-bakgrundsbelysning, erbjuder Sony något väldigt annorlunda med XF90. Vi älskade konsistensen av dess bilder, rörelser som hanterades fantastiskt under fotboll, de vibrerande färgerna och dess underbara HDR – du får riktiga höjdpunkter utan att bli matt i ögonen.

Med tanke på hur prisvärd denna är så går det att ignorera eventuella småfel. XF90 rekommenderas verkligen och förtjänar vårt Rekommendationspris. 

LG OLED B6 deals

8. LG OLEDB7-serien (2017)

LG:s första OLED fortsätter att imponera

55 tum: | 65 tum:

Fantastisk allsidig bildkvalitet
Komplett HDR-support
Bra smartplattform
Inget Dolby Atmos (surroundljud)
Bara helt okej ljud

Vi har redan rekommenderat en del annorlunda TV-modeller med OLED på denna lista och B7 är den mest prisvärda av alla.

LG har valt att lägga allt krut på den vackra skärmen och istället kompromissat på ljudet för att kunna lansera tv:n med ett mer plånboksvänligt pris.

LG B7 är i en lite prekär situation rent ljudmässigt. Tekniskt sätt stödjer den Dolby Atmos, men spelad genom deras mediokra högtalare klarar teknologin inte att imponera på oss.  

Men tack och lov kan du själv sätta in ett externt ljudsystem och vi råder dig att göra det, om du väljer att köpa den här modellen.

Så länge du har dessa nackdelar i bakhuvudet kommer du tycka att B7 har allt som dess dyrare syskon redan har.

Best TV

9. Philips 9002-serien (2017)

Ambilight passar perfekt tillsammans med OLED

55 tum: | 65 tum:

Ambilight passar perfekt
Fantastiskt allsidig bildkvalitet
Snygg design
Android-mjukvaran kan störa
Lite svagt ljud
Komplicerad att använda

Det är ingen hemlighet att varje TV med OLED-teknologi använder paneler som har blivit producerade av LG Display. Detta betyder att oavsett om du köper en OLED-TV av Sony, Philips eller LG har OLED-skärmen i varje produkt precis samma hårdvara.

Philips har dock ett extra kort i skjortärmen tack vare sin Ambilight-teknologi, som ger rika färger bakom skärmen och som speglar färgerna från TV:n.

Resultatet av detta är att företagets flaggskepp OLED-serie 9002 presenterar ståtlig teknik och deras P5-bildbehandling får ut det mesta av OLED-panelen. 

Du får betala ett högre pris jämfört med om du väljer en produkt ur LG:s billigare serie, men Ambilight-teknologin rättfärdigar den lilla extra pengen.

10. Samsung Q8DN QLED TV (2018)

Samsung’s 2018 QLED TVs continue to impress

65-inch: Samsung QE65Q8DN | 55-inch: Samsung QE55Q8DN

Extremt bra HDR -bild
Fantastisk kontrast
Bra Smart-TV-system
Begränsade betraktningsvinklar
Lite problem med bakgryndsbelysningen

Även om den är tydligt steg ned från Samsungs överlägsna Q9FN, är Q8DN fortfarande en fantastisk TV. Fenomenalt ljus, färgstark och extremt skarp – den har alla rätta saker för att få stor inverkan från dagens snygga bildkällor.

Det är värt att uppmärksamma att detta är en fantastisk TV för HDR-innehåll eftersom dess direktbelysningssystem klarar av att producera en hel del 2 100 uppmätta nits från ett 10 % vitt HDR-fönster. Denna typ av ljusstyrka är oöverträffad i denna prisnivå och säkerställer att den levererar de övre extremerna av HDR:s utökade ljusomfång.

Så varför är det inte högre på vår lista? Om du tittar på TV:n från sidan minskar färgmättnaden, och bakgrundsbelysningen blir mycket mer märkbar. För det andra är Samsungs Auto Motion-bearbetningssystem lite väl aggressivt, vilket orsakar för många distraherande biverkningar för att kännas riktigt bekvämt. Lyckligtvis är bilden inte för hackig, om du föredrar - som vi gjorde - att strunta i att aktivera rörelsefunktionen.

Dessutom, jämfört med  Samsungs vanliga höga standarder, är Q8DN något av en tråkmåns. Den är djupare än de flesta TV-apparater runt baksidan, står på två ganska tråkiga fötter i stället för centralt monterat stativ, och alla dess anslutningar sitter på TV:n istället för på en separat anslutningsbox.

Det här är små problem, självklart, och bildkvaliteten är fortfarande toppen för en LED-LCD-skärm. Men de tvingar Q8DN längst ned på vår topplista.

Läs vidare på nästa sida för våra tips på vad du ska tänka på när du ska köpa en ny TV!