Vi testkör JBL Quantum 910P - Lyxheadset når inte ända fram

JBL Quantum 910p gamingheadset i vitt
JBL Quantum 910P Gör ett bra jobb, men når inte ända fram (Image credit: Daniel Hessel)

JBL Quantum 910P är den Playstation-anpassade varianten av JBL Quantum 910 och 910X (den senare Xbox-anpassad). Ett helt klart lyxigt gamingheadset med fokus på Playstation, men som även fungerar med andra plattformar via bluetooth eller sladd (både 3,5mm och USB-C).

Den höga prislappen kompenseras dels av den långa listan av funktioner. Aktiv brusreducering, spatial audio, 7.1-ljud, stöd för hi-res audio och uppåt 39 timmars batteritid. Dels får du ett riktigt högkvalitativt headset sett till byggkvaliteten. Det är stort och rejält och stadigt och sitter alldeles underbart bekvämt på huvudet även under längre sessioner.

Spatial Audio sabbar ljudet

Även om det är ett Playstation-anpassat headset behöver du rigga det mot en PC och JBL:s mjukvara Quantumengine. Det är via den du uppdaterar headsetet, redigerar LED-belysningen (går bara att stänga av via mjukvaran) och kalibrerar alla funktioner som finns. Dels får du kalibrera rörelsesensorn för att spatial audio (rumsligt ljud) och dels ljudbilden i sig med hjälp av en liten in ear-plugg som kopplas in till headsetet.

Med det klart går vi vidare till vår PS5 och blir… genast besvikna. Spatial audio gör att ljudet följer med dina huvudrörelser. Tal kommer exempelvis alltid framifrån (om karaktären står där) även om du vrider huvudet. Just den biten fungerar alldeles utmärkt, även om vi måste trycka på funktionens dedikerade knapp för att slå på och av den och på så sätt återkalibrera den med jämna mellanrum. Problemet är att ljudet blir enormt ihåligt med spatial audio aktiverat. Så snart vi slår av funktionen, trots att det är halva grejen här, kommer headsetet verkligen till sin rätt.

Har Quantum 910P bra ljud?

Till en början tyckte vi att surroundeffekten i lurarna var lite vek. Även det rättade till sig med besked när spatial audio stängdes av.

Ljudet i sig är nämligen riktigt bra och matchar utan problem prislappen. Oavsett om det är musik, spel eller samtal låter allt riktigt bra. Just spel är, föga förvånande, där det låter som bäst. Vi får en riktigt fin uppbyggnad av lager i ljudet som vackert separerar musiken, bakgrundsljud och de huvudsakliga spelljuden riktigt bra. Även surroundkänslan lyfter spelen riktigt bra.

Det enda som är lite av en axelryckning med ljudet är mikrofonen. Du fäller upp den för att stänga av den helt och ned igen för att kunna prata, smart. Ljudet den fångar upp och levererar är fullt godkänt och användbart, men tyvärr inte lika lysande som resten av ljudet.

Lite väl många knappar

JBL Quantum 910p gamingheadset i vitt

Kontrollerna sätter sig aldrig riktigt i ryggmärgen och känns lite röriga. (Image credit: Daniel Hessel)

Medan vi är väldigt förtjusta i passformen och byggkvaliteten kan vi knappast säga detsamma om designen. Mycket ligger i den vita färgen i kombination med ljuseffekterna, som mest ser billigt och något föråldrat ut. Färgen gör också att vi får kommentarer om att likna någon slags trafikpolis eller flygledare. Gissningsvis inte något gemene gamer har i sin sinnebild över en cool look (om du inte spelar flygsimulatorer då).

Samtidigt är det lite rörigt med alla knappar och vred, vilket gör att vi nästan alltid måste ta av oss headsetet för att se vad vi håller på med. Högersidan är ganska ren, med ström/parningsknapp och spatial audio-knapp. Vänster kåpa huserar däremot volymratten, mixratten för att ställa nivå mellan spelljud och mikrofonljud, ANC-knappen och en mute-knapp för mikrofonen (trots att den släcks när du fäller upp mikbommen). 

Är JBL Quantum 910P värd pengarna?

JBL Quantum 910p gamingheadset i vitt

Riktigt bekvämt headset (Image credit: Daniel Hessel)

Sett till att paradfunktionen här är spatial audio och att den funktionen tyvärr ger ett väldigt ihåligt ljud, särskilt till PS5, är det problematiskt att rekommendera headsetet. Eventuellt är det något JBL kan förbättra med uppdateringar dock, men vänta i så fall in dem.

Frånsett den funktionen låter det riktigt bra. Men utan spatial audio kan du samtidigt titta på andra premium-headset som levererar liknande ljud och sköter mikrofon bättre, exempelvis Steelseries Nova Pro. Vårt råd är kanske att vänta en stund tills 910P trillar ner en smula i pris för att de ska vara värda ett övervägande.

Daniel Hessel
Editor in Chief Techradar Pro Norden & Techradar Sverige

Daniel Hessel 

Daniel Hessel är chefredaktör för nordiska TechRadar, vilket inkluderar sidorna i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Han har arbetat som teknikskribent i (snudd på) två årtionden för några av Sveriges största publikationer. Det finns knappt en pryl han inte testat eller skrivit om, oavsett det är hörlurar, mobiler, TV-apparater eller robotdinosaurier.