Huawei zou miljardendeal gesloten hebben rond verkoop van dochteronderneming Honor

(Image credit: TechRadar)

Huawei heeft naar verluidt ingestemd met de verkoop van zijn Honor-dochteronderneming voor smartphones aan een consortium dat bestaat uit telefoonverdeler Digital China en andere firma's die door de lokale overheid in Shenzhen worden gesteund.

Oudere geruchten gaven aan dat Huawei van plan was om een deel van Honor te verkopen voor 3,84 miljard dollar, maar nu wordt er gesproken van een deal ter waarde van 15 miljard dollar voor de volledige business.

Honor werd gelanceerd door Huawei in 2013 en richt zich op de budgetbewuste consumenten met functierijke, betaalbare apparaten. Het bedrijf concurreert met andere Chinese fabrikanten Oppo, Vivo en Xiaomi in de Chinese middenklasse markt en heeft zich uitgebreid naar andere landen in Azië en Europa.

Gaat de verkoop echt door?

Aangezien Honor momenteel verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van de wereldwijde verzendingen van Huawei, zou die verkoop ervoor zorgen dat Huawei de handdoek in de ring gooit in de strijd om 's werelds grootste smartphonefabrikant te zijn.

Huawei zou echter zijn doelstellingen hebben herzien na de Amerikaanse sancties die zijn toegang tot de belangrijkste technologieën ernstig hebben beperkt. Het wil nu zijn beschikbare middelen gebruiken om de high-end markt verder aan te spreken.

Na een verkoop zou Honor ook niet meer beïnvloed worden Amerikaanse beperkingen en beter in staat zijn om te concurreren in het middensegment van de markt. Het bedrijf opereert grotendeels onafhankelijk van zijn moedermaatschappij en zet zijn eigen merk- en productstrategie voort.

De verkoop in contanten zou al op zondag kunnen worden aangekondigd en zou vrijwel alle activa van Honor omvatten, waarbij de firma het grootste deel van haar managementteam en 7.000 medewerkers behoudt. 

Via Reuters

Steve McCaskill is TechRadar Pro's resident mobile industry expert, covering all aspects of the UK and global news, from operators to service providers and everything in between. He is a former editor of Silicon UK and journalist with over a decade's experience in the technology industry, writing about technology, in particular, telecoms, mobile and sports tech, sports, video games and media.