Husrannsakan hos Mullvad VPN

Mullvad VPN blockerar annonser på Iphone
Mullvad VPN lagrar inga användaruppgifter (Image credit: Daniel Hessel)

Mullvad VPN är en populär svensk VPN-tjänst. Inte för dess möjligheter att låsa upp amerikanska Netflix, utan för att de arbetar hårt med att säkra integritet.

Det är något Mullvad gjort sig kända för. Vilket gör att en händelse den 18 april en smula märklig, men positiv för Mullvad sett till hur de positionerat sig.

Husrannsakan mot kontoret

I ett blogginlägg berättar Mullvad hur de fick besök av polisens nationella operativa avdelning (NOA) den 18:e april. Husrannsakan skedde mot företagets kontor i Göteborg och syftet ska enligt inlägget ha varit att beslagta datorer med kunduppgifter. 

Exakt vilka uppgifter NOA hoppades hitta i Mullvads datorer är oklart. Samtidigt lär vi inte få reda på det med hänvisning till pågående utredning. Antagligen har någon eller några personer som är intressanta för polisen annänt sig av Mullvads VPN-tjänst, varpå spåren ledde polisen dit.

Eftersom Mullvad gjort stor sak av att värna om sina användares integritet, du har inte ens ett konto med din mailadress kopplat till tjänsten, fanns såklart inga kunddata att hämta. 

Enligt Mullvad verkar det hela ha gått ganska lugnt till och NOA fick gå tomhänta därifrån efter en förklaring och demonstration över hur tjänsten fungerar och hur de arbetar med den typen av data.

Läs även: Test av Mullvad VPN

Daniel Hessel
Editor in Chief Techradar Pro Norden & Techradar Sverige

Daniel Hessel 

Daniel Hessel är chefredaktör för nordiska TechRadar, vilket inkluderar sidorna i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Han har arbetat som teknikskribent i (snudd på) två årtionden för några av Sveriges största publikationer. Det finns knappt en pryl han inte testat eller skrivit om, oavsett det är hörlurar, mobiler, TV-apparater eller robotdinosaurier.