Beste fullformatkamera 2024: Dette er våre testfavoritter - både for proffen og entusiasten

Beste fullformatkamera: Sony A7R IV
Beste fullformatkamera (Foto: Future)

Beste fullformatkamera: Fullformatkameraer er rettet mot fotografer som vil ha den beste bildekvaliteten som mulig. Nå finnes det flere gode alternativer en noensinne. Les videre for å finne frem til et fullformatkameraet som passer for akkurat deg.

De fleste systemkameraene i nedre og midtre prissjikt har en sensor i størrelsesorden APS-C, der brikkens fysiske dimensjoner er 23,6 x 15,7 mm (22,2 x 14,8 på Canons kameraer).

En fullformatsensor, derimot, har de større målene 36 x 24 mm, den samme størrelsen som rammen til en 35 millimeters film, derav betegnelsen «fullformat». Her får du et overflateareal som er 2,5 ganger større enn på en APS-C-sensor.

Det gir plass til større piksler på sensoren, noe som igjen gir en bedre evne til å fange opp lys, som igjen betyr bedre bildekvalitet. Særlig ved bruk av høyere ISO-verdier.

De beste fullformatkameraene:

  1. TESTVINNER: Sony A7 IV - best i test
  2. Nikon Z6 II
  3. Canon EOS R5
  4. Sony A7 III
  5. Nikon Z7 II
  6. Sony A1
  7. Canon EOS R3
  8. Panasonic Lumix S5
  9. Sony A7R IV
  10. Sony A7S III
  11. Nikon Z5
  12. Nikon D780
  13. Canon EOS RP
  14. Canon EOS 6D Mark II

Topp 3

Her har vi listet opp topp tre produkter akkurat nå, for å gi deg en rask oversikt over det aller beste du kan få tak i. Les videre i artikkelen for å lære mer om produktene.

Beste fullformatkamera

Sony A7 IV på en trebenk utendørs

(Image credit: Future)
Drømmekamera for de fleste

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat
Oppløsning: 33 MP
Autofokus: 759-punkters AF
Skjerm: 3" berøringsskjerm som kan vinkles, 1037 punkter
Maks. antall bilder per sekund: 10 fps
Video: 4K ved 60p
Brukernivå: Entusiast

Grunner til å kjøpe

+
Imponerende 33MP sensor
+
Klasseledende autofokus

Grunner til ikke å kjøpe

-
Dyrt
-
Kraftig cropping på 4K video
-
Komplekst for nybegynnere

Sonys A7 III har lenge vært en fullformats-favoritt på markedet, så en oppgradering av dette er vanskelig. Men det har A7 IV klart. Prisen har økt, så dette er ikke noe for nybegynnere, men det er en mengde forbedringer som kan forsvare prisen. Ny sensor på 33 MP gir en bedre opplevelse totalt sett.

Kameraet kjører på en Bionz XR prosessor og fungerer som et hybridkamera som takler de fleste oppgaver. Det er noe cropping på 4K videoer, men Eye AF og støtte for 10-bit gir det gode filmegenskaper. Det er ikke et enkelt kamera, og det er ikke det beste alternativet for stillbilder. Men det er et allsidig kamera som vil glede de aller fleste.

Les vår test av Sony A7 IV på engelsk


Nikon Z6 II

(Image credit: Future)
Velpolert allrounder med robust ytelse

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 24,5 MP
Autofokus: 273-punkters AF
Skjermtype: 3 tommers flippbar berøringsskjerm, 2100 K punkter
Maks. antall bilder per sekund: 14
Video: 4K ved 60p
Brukernivå: Entusiast/ekspert

Grunner til å kjøpe

+
Glimrende bildekvalitet
+
Eksemplarisk håndtering og konstruksjon

Grunner til ikke å kjøpe

-
Berøringsskjermen kan bare vippes
-
Ikke så avansert autofokus

Forgjengeren Nikon Z6 kunne skilte med en solid blanding av ytelse, håndtering og god pris. Z6 II bygger videre på dette gode fundamentet, men har glattet ut noen ujevnheter her og der, slik at man får en enda mer velpolert fotoopplevelse.

CMOS-sensoren på 24,5 MP er som før. Den fanger fremdeles opp rikelig med detaljer og gir et solid dynamisk spenn. Den viktigste tilføyelsen er en egen bildeprosessor ved navn EXPEED 6, som øker hastigheten i bildeserier til 14 i sekundet og dessuten gir bedre autofokus. Videokapasiteten er også forbedret, via  en fastvareoppdatering i februar 2021 som ga opptak i 4K ved 60p, i tillegg til 10-bit HLG HDR.

Huset til Z6 II består av deler i magnesiumlegering, har forsegling mot vær og vind og et komfortabelt grep. Dette gjør at dette kameraet oppleves som mer holdbart enn konkurrentene. Samtidig løser et nytt UHS-2 SD-spor en av forgjengerens viktigste svakheter. Selv om oppgraderingene kan virke ganske moderate, har de gjort Z6 II til en enda mer kompetent allrounder. Dette er et av de mest gjennomførte fulllformatkameraene du får kjøpt.

Les vår test av Nikon Z6 II på engelsk


Canon EOS R5

(Image credit: Future)
Canons beste kamera - noensinne

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 45 MP
Autofokus: 5940-punkters Dual Pixel AF
Skjerm: 3,15" artikulerende berøringsskjerm, 2100 K punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 20 fps
Video: 8K ved 30p
Brukernivå: Entusiast

Grunner til å kjøpe

+
Svært allsidig stillkamera
+
Utrolig autofokus

Grunner til ikke å kjøpe

-
En drøy investering
-
Begrensninger på videofronten

Canon EOS R5 er et utrolig kraftig verktøy, spesifikasjonslisten bekrefter også dette. Det er faktisk Canons beste speilløse kamera så langt. Dets 45 MP fullformatsensor er eksepsjonell og skaper supre bilder ved svak belysning. Støyhåndteringen er fantastisk, selv over 4000 ISO. Den nyeste generasjonen Dual Pixel-autofokus, med støtte fra Canons Digic X-prosessor, er like imponerende med sin glimrende sporing og gjenkjennelse av dyr - noe som vil forbløffe naturfotografer. Den elektroniske lukkeren gir 20 bilder i serie per sekund, det avrunder en pakke som fungerer like godt ute på gata, som i studio. 

Hybridegenskapene er derimot ikke like solide. 8K-opptak opp til 30p og 4K opp til 120 fps er slett ikke verst, men allsidigheten til R5 hemmes av varmerestriksjonene for opptakstiden, med lange perioder for nedkjøling. EOS R5 koster dessuten en formue, spesielt hvis du tar med prisen på de raske CFexpress-kortene du trenger for å få maksimal ytelse. Men hvis penger ikke er noe problem, er dette utvilsomt den beste fullformatløsningen for stillfotografer.

Les vår test av Canon EOS R5 på engelsk


Sony A7 III

Fortsatt et av de beste fullformatkameraene - i denne prisklassen

Spesifikasjoner

Sensorstørrelse: Fullformat CMOS
Oppløsning: 24,2 MP
Autofokus: 693-punkters AF
Skjermtype: 3-tommers vendbar berøringsskjerm, 921.000 punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 10 fps
Video: 4K
Brukernivå: entusiast/ekspert

Grunner til å kjøpe

+
693-punkters AF-system
+
10 fps bildeserier

Grunner til ikke å kjøpe

-
Begrenset berøringsskjermkontroll
-
Batterikapasiteten kunne være bedre

Alpha A7 III er kanskje innstegsmodellen i Sonys speilfrie fullformatserie av kameraer, men det er slett ikke dårlig. Dette er et flott kamera for både entusiaster og profesjonelle takket være en glimrende 24,4 MP fullformatsensor, avansert 693-punkters AF - lånt fra flaggskipet Alpha A9 - og 10 fps bildeserie. Med dette skulle du ikke kunne gå glipp av en eneste bildemulighet igjen. 

Det kan også filme ubeskåret 4K video, har et svært godt 5-aksers bildestabiliseringssystem og en høyoppløst elektronisk søker. Til denne prisen er det ingen kameraer som er i nærheten.

Les vår test av Sony Alpha A7 III på svensk


Nikon Z7 II

(Image credit: Future)
Godt og allsidig speilløst fullformatkamera

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 45,7 MP
Autofokus: 493-punkters AF
Skjerm: 3,2" vippbar berøringsskjerm, 2100 K punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 10 fps
Video: 4K ved 60p
Brukernivå: Hobby

Grunner til å kjøpe

+
Jevnt over raskere ytelse
+
Glimrende håndtering

Grunner til ikke å kjøpe

-
Beskjeden oppgradering fra Z7
-
Konkurrentene har bedre AF til actionfoto

Z7 II kan se ut som en beskjeden oppgradering av Z7, men denne andre generasjonen av Nikons speilløse modell har fått akkurat nok modifikasjoner til å gjøre den fristende.

Rent fysisk er kameraet velkjent. Her er den kjente utformingen og håndteringen videreført fra Z7. Det er også fullformatsensoren på 45,7 MP - den har vi hyllet før - og den gir fremdeles sylskarpe detaljer fra kant til kant, og den dynamiske spennvidden er blant de beste i klassen. En viktig oppgradering er prosessorkraften. To Expeed 6-brikker gir jevnt over raskere ytelse, med forbedret autofokus og rask og pålitelig øyegjenkjenning.

Dypere buffere gjør at seriefoto med 10 bilder i sekundet kan utføres over lengre tid, og et par kortspor til SD/CFexpress bidrar til enda større allsidighet. Videoegenskapene er blitt forbedret, slik at du får naturlig 4K 60 fps og Full HD 120 fps. Det er kanskje ikke så nyskapende, men den gunstige prisen og det voksende utvalget av Z-objektiver og tilbehør, gjør dette til et godt alternativ, også hvis du har tenkt deg videre fra et Nikon DSLR.

Les vår test av Nikon Z7 II på engelsk


Sony A1 fullformatkamera

(Image credit: Future)
Vanvittig kraftig flaggskip i fullformat

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Megapiksler: 50,1 MP
Autofokus: 759-punkts AF
Skjermtype: 2,95 tommer flippbar berøringsskjerm, 1.440.000 punkter
Maks. bilder per sekund: 30 bilder
Movies: 8K at 30p
User level: Expert

Grunner til å kjøpe

+
Utrolig rask AF seriemodus
+
Glimrende stillbilder og bideo

Grunner til ikke å kjøpe

-
Utrolig dyrt
-
Menyene er fortsatt ikke de beste

Sony A1 har alt du noen gang vil trenge – men det krever at du har stor lommebok. Sensoren på 50,1 MP med fullformat leverer en kvalitet som ikke står tilbake for noen, og den støttes av en superrask autofokus og utrolig seriemodushastighet. 

Ved siden av å ta ekstremt detaljerte stillbilder, kan den også ta 8K-video med 30 bilder per sekund, mens profesjonelle tilkoblingsmuligheter legger til rette for en effektiv arbeidsflyt. 

Fysisk er A1 velkjent, i og med at det henter det beste fra Sonys A7- og A9-modeller, og dette komplementeres av en 9,44 millioner punkts OLED-søker som mer enn veier opp for den mer gjennomsnittlige skjermen. 

Så lenge du klarer å finne deg til rette med det litt for kompliserte menysystemet, vil resten av A1 fungere glimrende for både studioportretter, action-sport og naturfoto. Det finnes spesialiserte kameraer som vil være enda bedre til bestemte typer bruk, men om du vil ha det ultimate kamera til all slags bruk, er det ikke mange som overgår Sony A1.

Les vår test av Sony A1 på engelsk


Fremsiden av Canon EOS R3

(Image credit: Future)
Et av de beste fast-action-kameraene noensinne

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat
Oppløsning: 24.1 MP
Autofokus: 1053-punkters AF
Skjerm: 3.2" berøringsskjerm som kan vinkles, 4300K punkter
Maks. antall bilder per sekund: 12 fps (mekanisk lukker), 30 fps (elektronisk)
Video: 6K ved 60p
Brukernivå: Ekspert

Grunner til å kjøpe

+
Veldig rask sensor
+
Kraftige AF-funksjoner
+
Imponerende videospesifikasjoner

Grunner til ikke å kjøpe

-
Stort til å være speilløst
-
Ingen EVF-oppgradering fra R5
-
Relativt lav oppløsning

Canon EOS R3 ser ut som et gammeldags DSLR-kamera, stort og kraftig. Men ikke la utseendet avgjøre, dette er fullt av fersk teknologi. 24.1 MP fullformats sensor gir ikke det høyeste pikseltallet, men motoren er lynrask og lar deg fange opp til 30 bilder per sekund. Du kan også spille inn video i 6K 60p.

Berøringsskjermen er flott og en forbedret autofokus (inkludert Eye Control AF som lar deg velge fokusområde) gjør R3 til en herlig kombinasjon av kraft og prestasjon. Det er antakelig et av de mest avanserte fast-action-kameraene noensinne, og med en solid konstruksjon som lar deg bruke det selv i tøffere omgivelser. 

Ulempen er først og fremst prisen, men også at det er alt for avansert for ferske entusiaster. Dette er et proffkamera for deg som vil ha det beste innen hastighet, kvalitet og ytelse.

Les vår test av Canon EOS R3 på engelsk


Panasonic Lumix S5

(Image credit: Future)
Kamerahus i Micro 4/3 - men det gir deg fullformatytelse

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 24,2 MP
Autofokus: 225-punkters AF
Skjerm: 3,0" berøringsskjerm som kan vinkles, 1840 K punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 7 fps
Video: 4K ved 60p
Brukernivå: Hobby

Grunner til å kjøpe

+
Glimrende videospesifikasjoner
+
Lite, men ergonomisk hus

Grunner til ikke å kjøpe

-
Lav hastighet for bildeserier
-
Autofokusen er ikke den beste i klassen

Ved å kombinere en fullformatsensor og et lite hus, viser Panasonic med Lumix S5 at de har lært en lekse fra sine første speilløse fullformatmodeller. 

Hjertet i kameraet er den samme 24,2 MP-sensoren man finner i S1 - en sensor vi allerede vet kan skape fantastiske bilder. Dessuten er autofokusen blitt forbedret, man har fått en fullt artikulerende berøringsskjerm og man kan gjøre ubeskårne videoopptak i 4K ved 30p. Lumix er et ypperlig reisekamera, både for vloggere og stillsfotografer.

Det er naturligvis inngått noen kompromisser når kamerahuset er krympet. Den elektroniske søkerens oppløsning på 2,36 millioner punkter gir under halve oppløsningen til S5s, mens den maksimale hastigheten for bildeserier er på svært moderate 7 bilder i sekundet. Noen av de større objektivene med L-fatning vil dessuten øke den totalstørrelsen ganske voldsomt.

Lumix S5 er uansett en ekstremt funksjonell fullformathybrid. Kameraet er komfortabelt å bruke og gir flotte resultater under varierende lysforhold. Det tar også opp mindre plass enn GH5.

Les vår test av Panasonic Lumix S5 på engelsk


Sony A7R IV

(Image credit: Future)
Et lite monster med høy oppløsning, strålende detaljer og bunnsolid autofokus

Spesifikasjoner

Sensor: Full-format CMOS
Oppløsning: 61 MP
Autofokus: 567-punkters AF
Skjerm: 3.0-tommers vendbar berøringsskjerm, 1 440 000 punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 10 fps
Video: 4K
Brukernivå: Ekspert

Grunner til å kjøpe

+
Glimrende detaljer – fullformatsensor med svært høy oppløsning
+
Enklere å betjene enn A7R III

Grunner til ikke å kjøpe

-
Litt rullende lukker i video
-
Modusvelgeren litt klønete å betjene

A7R IV fortjener virkelig en plass på denne listen. Fullformatsensoren på 61 MP er overlegen og gir deg fantastiske detaljer. Dessuten drar Pixel Shift Multi Shooting nivået opp ytterligere. Det systemet gir deg filer som kan settes sammen til utrolige 240 MP gjennom programvarebehandling.

Håndteringen er gjennomgående positiv og autofokusen er langt foran det vi ser hos de fleste konkurrentene. Videokvaliteten er dessuten glimrende. Merkbar rullende lukker og støy er mer påtagelig enn vi ser i andre kameraer - dermed er ikke kameraet like overlegent som det kunne ha vært. Men Sony gir deg flere muligheter hvis du liker å gjøre opptak av bilder og video i svak belysning.

Les vår test av Sony Alpha A7R IV på engelsk


Sony A7S III

(Image credit: Future)
Den nye 4K-kongen i svakt lys

Spesifikasjoner

Sensor: 12 MP fullformat CMOS
Skjerm: 3" berøringsskjerm med variabel vinkel, 1,44 m punkter
Søker: 9,44 m punkters EVF
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 10 fps
Video: 4K (opp til 120p)
Brukernivå: Ekspert

Grunner til å kjøpe

+
Fremragende ved svak belysning
+
Nytt Touch UI

Grunner til ikke å kjøpe

-
Litt lav oppløsning for stillbilder
-
Dyrere enn forgjengeren ved lansering

Ventetiden var lang, men Sony A7S III var verdt ventetiden for videoskapere. Dette videofokuserte fullformatkameraet har fått en full overhaling fra forgjengeren, med en ny, artikulerende berøringsskjerm, berøringsbasert grensesnitt, HDMI-utgang i full størrelse og forbedret integrert bildestabilisering. 

Det viktigste er likevel kanskje kombinasjonen av en ny, bakbelyst 12,1 MP fullformatsensor og en Bionz XR-prosessor som leverer imponerende bildekvalitet, spesielt ved høye ISO-verdier, i tillegg til et kraftig autofokus-system som gir deg en langt mer finkornet kontroll enn tidligere. Det skal medgis at selve oppløsningen på 12,1 MP er litt i laveste laget til stillfotografier, men A7S III er likevel et utmerket hybridkamera, særlig hvis du oftest fotograferer til sosiale medier og tilsvarende bruk.

Les vår test av Sony A7S III på engelsk


Nikon Z5

(Image credit: Future)
Supert speilløst i fullt format

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 24,3 MP
Autofokus: 273-punkters hybrid AF
Skjerm: 3,2" vendbar berøringsskjerm, 1040 K punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 4,5 fps
Video: 4K ved 30p
Brukernivå: Nybegynner

Grunner til å kjøpe

+
Flott å holde og anvende
+
Svært bra autofokus

Grunner til ikke å kjøpe

-
Lav bildeseriehastighet
-
Middels videospasifikasjoner

Nikon Z5 er nærmest en kopi av Nikon Z6 (over), og Nikons nyeste og den beste innstegsmodellen til fullformatet du finner på markedet. Som nybegynnerkamera er det svært velegnet på mange områder. Det værforseglede huset har et stort og komfortabelt grep, kontrolloppsettet ligger godt tilgjengelig for hånden og med en 3-tommers vippeskjerm går menynavigasjonen som en lek. Fullformatsensoren på 24,2 MP serverer nydelige bilder i en rekke ulike scenarier, mens den store elektroniske søkeren gjør at du enkelt komponerer motivene. Autofokusen er heller ikke så verst, med et 273-punkters hybridsystem som fungerer utmerket til både stillestående objekter og objekter i bevegelse. 

Men noen ulemper er det jo. Seriefotografering på 4,5 bilder i sekundet er svakt, mens en 1,7x-beskjæring i 4K-opptak er skuffende. Og hvis du ofte fotograferer eller gjør opptak i svakt lys, presterer den bakbelyste sensoren i Z6 langt bedre ved høyere ISO-verdier. Z5 leverer likevel i massevis for deg som er ute etter ditt første fullformatkamera - hvis du har et budsjett som tåler prisen. Det er dyrere enn mange av konkurrentene, og når prisen på det eldre, men bedre, Z6 fortsetter å synke, vil kjøpere få en utfordring med å velge.

Les vår test av Nikon Z5 på engelsk


Nikon D780

(Image credit: Future)
Fabelaktig miks av DSLR og speilløs opplevelse

Spesifikasjoner

Sensor: FullformatCMOS
Oppløsning: 24,5 MP
Autofokus: 51-punkters AF
Skjerm: 3,2" vippbar berøringsskjerm, 2359 K punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 12 fps
Video: 4K ved 30p
Brukernivå: Middels

Grunner til å kjøpe

+
Flott bildekvalitet
+
Raskt oppdatering av forhåndsvisning
+
Super batterikapasitet

Grunner til ikke å kjøpe

-
Ikke IBIS
-
Stort og tungt
-
Dyrt

Tross ryktene, speilrefleksen er ikke død. Nikon D780 bekrefter dette. Kameraet er et av de beste fullformatkameraene du får kjøpt. Det gir deg en fantastisk fotoopplevelse, av den typen som også burde appellere til DSLR-entusiaster, samtidig som det byr på mange moderne funksjoner som er velkjent for brukere av speilløst utstyr. Huset er utført i en magnesiumlegering, er solid og vanntett, men også stort og tungt – noe som gir deg et robust og godt grep. Bildekvaliteten fra D780s fullformats 24,5 MP-sensor er helt fantastisk, noe som blant annet skyldes Nikons bildeprosessor EXPEED 6. 

Eksponeringen er velbalansert, takket være etmålings- og gjenkjennelsessystem lånt fra D850, mens det 273-punkters fasedeteksjonssystemet - som du også finner på det speilløse Z6 - byr på rask og pålitelig autofokus ved bruk av Live View på vippeskjermen. Det er synd og skam at det ikke er integrert bildestabilisering, men du får til gjengjeld en super batterikapasitet. Dette er et glimrende, men dyrt, allroundkamera.

Les vår test av Nikon D780 på engelsk


Canon EOS RP

(Image credit: Future)
Imponerende speilløst fra Canon

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 26, 2 MP
Autofokus: 5655-punkters AF
Skjerm: 3-inch vinklet berøringsskjerm, 1 040 000 punkter
Maksimal kontinuerlig fotohastighet: 5 fps
Video: 4K
Brukernivå: Hobby

Grunner til å kjøpe

+
Mye for pengene
+
Lite og lett hus

Grunner til ikke å kjøpe

-
Begrenset utvalg av tilhørende objektiver
-
Begrensninger i 4K video

Canons første speilløse fullformatkamera, EOS R ,gledet oss på flere områder og frustrerte oss på andre. Men EOS RP har gitt et langt mer positivt inntrykk. Teknisk sett er det en underordnet og ikke like fullspekket modell. Men det mindre og lettere kamerahuset og en langt mer behagelig pris, gjør det langt mer tilgjengelig for alle som har hatt et håp om å ta spranget opp til et speilløst kamera, men ikke ønsket å strekke seg helt opp til EOS R.

Når forskjellen på de to bare utgjør 4 MP, er det ikke mye du må ofre når det gjelder sensorens oppløsning. Dessuten gjør den responsive berøringsskjermen, den raske autofokusen og den solide bufferen at kameraet er en fryd å bruke i alle slags situasjoner. Så får vi håpe at Canon supplerer utvalget av objektiver med noen mindre og billigere alternativer. De fleste du får for øyeblikket er faktisk ikke de mest anvendelige.

Les vår test av Canon EOS RP på engelsk


Hender som holder Canon EOS 6D Mark II

(Image credit: Future)
Glimrende fullformat i budsjettklassen

Spesifikasjoner

Sensor: Fullformat CMOS
Oppløsning: 26.2 MP
Autofokus: 45-punkters AF
Skjerm: 3.0" berøringsskjerm som kan vinkles, 1040K punkter
Maks. antall bilder per sekund: 6.5 fps
Video: Full HD ved 60p
Brukernivå: Erfaren/ekspert

Grunner til å kjøpe

+
Bra bildekvalitet
+
Avanserte funksjoner
+
4K timelapse

Grunner til ikke å kjøpe

-
Bare Full HD video

Da det originale EOS 6D ble lansert var det et av kameraene som ga deg mest for pengene. Og EOS 6D Mark II følger i samme fotspor, med et fullformatskamera flere har råd til. Det ble lansert i 2017, har en sensor på 26.2 MP, forbedret autofokus, 6.5 fps og det første kameraet i 6D-klassen med berøringsskjerm.

Kameraet fungerer utmerket og bildekvaliteten er god.

Les vår test av Canon EOS 6D Mark II på engelsk


Hvorfor fullformatskamera?

DSLR-kameraer i fullformat pleide å være forbeholdt profesjonelle fotografer, men siden prisene har sunket og mer prisgunstige modeller har dukket opp, kan mange seriøse amatører og entusiaster nyte fordelene ved fotografering i fullformat.

Men det er ikke lenger bare DSLR-kameraer som har fullformatsensorer. Sony brøytet seg inn i fullformatmarkedet med sin Alpha A7-serie med speilfrie fullformatkameraer. Dette har satt i gang både Canon og Nikon til å lansere konkurrerende speilfrie fullformatkameraer. Panasonic ble også med på festen med sine speilfrie fullformatkameraer S1R og S1

For å få en idé om hva slags DSLR-kamera eller speilfritt kamera du kan få til ulike prisnivåer, prøv kjøpeguidene for de beste spillreflekskameraene og de beste speilløse systemkameraene. Ellers finner du her vårt utvalg av de beste fullformatkameraene, både DSLR og speilfrie, som fås kjøpt akkurat nå.

Usikker på valget, speilrefleks eller speilløst kamera? Se videoen under.

Geir Tandberg Steigan

Skribent, forfatter og illustratør med en spesiell forkjærlighet for produkter og brukergrensesnitt fra Apple. 

Med bidrag fra