Paras kannettava 2024: valitsimme parhaat läppärit eri tarpeisiin

PRICE
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
Paras kannettava MacBook Air (M2, 2022) punertavalla TechRadar-taustalla
(Kuva: Future / Apple)

Parhaiden kannettavien kirjo on laajempi kuin koskaan. Intel, AMD ja Nvidia ovat julkistaneet suorituskykyisiä mobiilikomponentteja, jotka lupaavat tehdä kannettavista entistä tehokkaampia. Vuonna 2022 julkaistu MacBook Air (M2, 2022) on edelleen ykkösvalintamme tämän hetken parhaaksi kannettavaksi. Siinä on todella laadukkaat ja uudet komponentit, joista Applen oma M2-suoritin toimii etunenässä suorituskyvylle. Hiljainen tuuletusjärjestelmä ja upea akkukesto kruunaavat kokonaisuuden.

Olemme testanneet jokaisen tällä listalla olevan kannettavan perusteellisesti, jotta voimme taata listalla olevan vain parhaimmista parhaat. Olemme arvioineet kunkin kohdalla niiden suorituskykyä, hintaa, muotoilua ja akkukestoa. Vain ne mallit, jotka pärjäävät kaikilla näillä osa-alueilla, pääsevät listalle. Voit siis huoletta ostaa tämän listan sivuilta oman kannettavasi, sillä olemme tehneet taustatyön puolestasi.

Jos et kuitenkaan halua Applea tai etsit jotain edullisempaa, voimme suositella hyviä vaihtoehtoja myös näihin tapauksiin. Etsit sitten itsellesi parasta pelikannettavaa, edullista läppäriä tai laadukasta Chromebookia, meidän sivuilta löytyy vastaus jokaiseen kysymykseesi.

Paras kannettava lyhyesti

Paras kannettava 2024

Miksi TechRadar voi luottaa Asiantuntijaarvostelijamme käyttävät tuntikausia tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ja vertailuun, jotta voit valita sinulle sopivimman. Lisätietoja testaamisesta.

Testivoittaja

Paras kannettava vuonna 2023

Tekniset tiedot

Suoritin: Apple M2
Näytönohjain: Integroitu, 8-/10-ytiminen näytönohjain
Muisti: 8 Gt – 24 Gt
Näyttö: 13,6 tuumaa, 2 560 x 1 664 LED-taustavalaistus, IPS
Tallennustila: 256 Gt – 2 Tt SSD
Mitat: 30,41 x 21,5 x 1,13 cm

Osta, koska

+
Loistava uusi muotoilu
+
Erinomainen akkukesto
+
Upea näyttö

Älä osta, koska

-
Edeltäjäänsä paljon kalliimpi
Osta, jos...

✅ Haluat ohuen ja kevyen läppärin: MacBook Air (M2, 2022) on edelleen markkinoiden parhaita ohuita ja kevyitä läppäreitä. Muotoilu näyttää todella modernilta ja tyylikkäältä.
✅ Haluat M2-suorittimen: Vaikka MacBook Pro 13 on tehokkaampi, tarjoaa MacBook Air paremman hinta-laatusuhteen peruskäyttäjälle.
✅ Harkitset 13-tuumaista MacBook Prota: Suosittelemme valitsemaan ennemmin Air-version. Se on ohuempi, kevyempi, parempinäyttöinen, yhtä tehokas ja vieläpä selvästi edullisempi.

Älä osta, jos...

Etsit halvinta MacBookia: 13-tuumainen MacBook Air sai paremman suorituskyvyn ja muotoilun lisäksi isomman hintalapun. MacBook Air (M1, 2020) voi olla joillekin tämän vuoksi parempi.

❌ Tarvitset liitäntöjä: Ohut ja kevyt rakenne tulee liitäntöjen kustannuksella. Laitteessa on vain kaksi Thunderbolt-väylää, joten tarvitset erillisen adapterin lisälaitteillesi. MacBook Pro 14 (2021) on liitännöiltään parempi.

❌ Haluat ison näytön: 13-tuumainen näyttö on työkäyttöön turhan pieni. Tätä varten kannattaa kurkata 15-tuumaista MacBook Airia.

MacBook Air (M2, 2022) saapui suurien odotusten kera. Edeltävä malli oli kiistatta aikakautensa ykkösläppäri, mutta seuraaja onnistuu silti laittamaan paremmaksi. Uusi muotoilu, tehokkaampi M2-suoritin sekä loistava 16 tunnin akkukesto tekevät todellisen vaikutuksen. Valitettavasti nämä näkyvät myös hinnassa, joka voi olla osalle iso pala purtavaksi.

Isoin muutos koskee muotoilua. Apple on luonut MacBook Air -kannettavan ulkonäön kokonaan uusiksi. Malli ei ole vain ohuempi ja kevyempi, vaan siinä on myös isompi ja kirkkaampi näyttö. Tämä tekee siitä varteenotettavan vaihtoehdon jopa niille, jotka ovat esimerkiksi kuvakäsittelyn vuoksi kallistuneet aiemmin MacBook Pro -mallien puolelle. Tuore ulkonäkö on upea ja tekee mallista todellisen katseenvangitsijan. Tosin värivaihtoehtojen saralla olisimme toivoneet hiukan enemmän, vaikka ne tuovatkin laitteeseen lisäpersoonallisuutta.

Suorituskyvyn saralla ei ole motkotettavaa. Esiasennettu macOS Monterey on nopea ja sulava, minkä lisäksi näyttö hivelee silmiä. Verkkoselaaminen on todella nopeaa, eikä edes useamman sovelluksen moniajo aiheuta mitään hankaluuksia.

Laitteen akku jaksaa peräti 16 tunnin ajan 1080p-videotoistoa. Tämä on 30 minuuttia enemmän kuin MacBook Pro (M2, 2022) ja selvistä kauemmin kuin edeltävä MacBook Air (M1, 2020). Käytännössä MacBook Air (M2, 2022) jaksaa vaivatta läpi työpäivän, ja puhtia piisaa vielä illan surffailuhetkiinkin. Toki vieläkin parempaa on saatavilla, sillä MacBook Pro 16" (2023) kellottaa peräti 20 tunnin ajan.

Hintalappu on edeltäjää korkeampi, mikä voi olla osalle ikävä yllätys. Vaikka muutos on perusteltu, tekee se vuoden 2020 mallista hinta-laatusuhteeltaan paremman. Onneksi ajan kuluminen on tiputtanut suositushintaa jo aavistuksen alemmas ja MacBook Air (M2, 2022) voi hyvinkin olla alennusmyyntien kiehtovin kohde.

Lue arvostelu: MacBook Air (M2, 2022)

Swipe to scroll horizontally
Apple MacBook Air (M2, 2022) - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaSelvästi edeltäjäänsä kalliimpi.★★★☆☆
MuotoiluUusi ulkonäkö sekä näyttö hivelevät silmää.★★★★★
SuorituskykyM2-suoritin on tehokkuudeltaan ylivertainen.★★★★☆
AkkukestoLoistava 16 tunnin akkukesto päihittää lähes kaikki kilpailijat.★★★★★

Paras Chromebook

Paras budjettivaihtoehto

Tekniset tiedot

Prosessori: Qualcomm Snapdragon 7c Gen2
Muisti: 8 Gt LPDDR4X 2 133 MHz
Näyttö: 13,3" FHD (1 920 x 1 080) OLED -kosketusnäyttö
Tallennustila: 128 Gt eMMC Flash

Osta, koska

+
Hyvä näyttö
+
Loistava akkukesto

Älä osta, koska

-
Kimurantti jalusta
-
Stylus-kynä ei sisälly pakettiin
Osta, jos...

✅ Haluat OLED-näytöllisen Chromebookin: OLED-näyttö on harvinainen näky Chromebook-kannettavissa, mutta tämä malli osoittaa sen arvon.

Haluat loistavan akkukeston: Hyvin harva kilpailija yltää samaan 16 tunnin akkukestoon. 

Älä osta, jos...

Haluat työskennellä tien päällä: Monet voivat ärtyä Duetin heikkoon jalustaan. Jos vaadit tukevan työskentelyasennon kaikissa tilanteissa, voi Acer Swift 3 olla parempi vaihtoehto.

❌ Haluat halvan Chromebookin: Duet 5 Chromebook tarjoaa monia huippuominaisuuksia, joiden vuoksi se on Chromebook-kannettavaksi varsin hintava.

❌ Haluat perinteisen käyttöjärjestelmän: Chrome OS ei ole aivan yhtä pidetty kuin Windows tai MacOS. Jos haluat perinteisen ympäristön, Chromebook ei välttämättä vastaa toivettasi.

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook 5 on markkinoiden edullisimpia huippukannettavia. Vaikka kyseessä on jo hetken aikaa markkinoilla ollut malli, ei ikä näy Chromebookeissa yhtä nopeasti kuin Windows-vempaimissa. Kokonaisuus on sen verran vahva, että moni on tämän laitteen ansiosta ihastunut Chromebookien mahdollisuuksiin. Kannettava toimii sekä läppärinä että tablettina, sillä sen näppäimistön saa irrotettua. Ihastuimme sen noin 20 tunnin akkukestoon, joka on hinnan nähden poikkeuksellinen. Tämän vuoksi Duet 5 Chromebook sopii erittäin hyvin opiskelijalle, jotka etsii jaksavaa, joustavaa ja edullista konetta.

13,3-tuumainen kannettava muistuttaa Ultrabookia, joskin sen näppäimistö on irrotettava. Kyseessä onkin hybridilaite, jonka avulla vempainta voi käyttää niin läppärinä että tablettina. Mukana on jopa paikka stylus-kynälle, mutta valitettavasti se ei sisälly myyntipakettiin. Tämän kuitenkin unohtaa nopeasti, kun saa iskettyä silmät kiinni upeaan 1080p OLED -näyttöön. Sen kuvanlaatu on hinnan huomioiden loistava.

Suorituskyky riittää helposti verkkoselauksen, videotoiston sekä perustyökäytön tarpeisiin. Qualcomm Snapdragon 7c Gen2 -prosessori on selvästi edeltävää mallia parempi, eikä kahdeksan gigatavun muistikaan jätä asioita jossiteltavaksi.

Siinä missä peruskannettavat jaksavat yleensä noin 10 tunnin ajan, Lenovo Duet 5 selviää peräti 16 tuntia. Edeltäjä venyi jopa 20 tuntiin, mutta OLED-näyttö sekä tehokkaammat komponentit aiheuttavat tähän pienen hikan.

Jos etsit tehokasta hybridilaitetta, ei tätä parempaa hinta-laatusuhdetta yksinkertaisesti ole tarjolla. Hinta on kaiken kukkuraksi tippunut julkaisun jälkeen merkittävästi.

Lue koko arvostelu: Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook

Swipe to scroll horizontally
Lenovo IdeaPad Duet Chromebook - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaKyseessä on ylivoimaisesti paras budjettikannettava.★★★★★
MuotoiluHybridimallius ja OLED-näyttö tekevät eron kilpailijoihin.★★★★☆
SuorituskykySuorituskyky on ennemmin kohtuullisen hyvä kuin erityisen loistava.★★★☆☆
AkkukestoYli 16 tunnin akkukesto riittää koko päiväksi vaivatta.★★★★★

Paras vastine rahalle

Parasta vastinetta rahoillesi

Tekniset tiedot

Suoritin: Apple M1
Näytönohjain: Integroitu 7-ytiminen /8-ytiminen näytönohjain
RAM: 8 Gt – 16 Gt
Näyttö: 13,3-tuumainen 2 560 x 1 600 LED-taustavalaistu IPS-näyttö
Tallennustila: 256 Gt – 2 Tt SSD
Mitat: 30,41 x 21,24 x 1,61 cm

Osta, koska

+
Uskomaton vastine rahalle
+
Loistava akkukesto

Älä osta, koska

-
Ei uutta muotoilua
-
Tuulettomuus voi vaikuttaa suorituskykyyn
Osta, jos...

✅ Haluat edullisen MacBookin: MacBook Air (M1, 2020) on paitsi parhaita mutta myös halvin MacBook.

✅ Haluat tehokkaan, ohuen ja kevyen koneen: MacBook Airin M1-suoritin on todella vakuuttava, ja se saa Pro-malliston tuntumaan lähes turhalta.

✅ Tarvitset hyvän akkukeston: MacBook Air (M1, 2020) tarjoaa loistavan akkukeston, jolla selviää helposti koko työ- tai opiskelupäivän.

Älä osta, jos...

Haluat budjettimallin: MacBook Air (M1, 2020) tarjoaa rahalle loistavan vastineen, mutta hinta on silti korkea. Pätevän kannettavan saa selvästi halvemmallakin.

❌ Et pidä Mac-koneista: MacBook Air ei yritä mielistellä Windowsin käyttäjiä. Jos et pidä edeltävistä malleista tai Applen ohjelmistosta, et pidä tästäkään.

❌ Haluat uusimman MacBook Airin: Jos etsit uusinta mallia, on syytä katsoa MacBook Air (M2, 2022) -seuraajan suuntaan. Se on tosin kalliimpi.

Apple yhdisti MacBook Air (M1, 2020) -mallillaan ohuen ja kevyen rakenteen erinomaiseen suorituskykyyn. Laite käyttää M1-suoritinta, joka tarjoaa käytännössä mihin tahansa riittävän tehokkuuden.

Muotoilu kunnioittaa Applen perinteitä. Varsin ajaton ulkonäkö ei häiritse vieläkään, mutta osa saattaa toki pitää uudemman MacBook Air (M2, 2022) -mallin muotoilua tyylikkäämpänä.

Suorituskyky tekee käytännössä heti vaikutuksen. Laite käynnistyy vikkelästi ja macOS-ohjelmisto on todella sulava. Vaikka käytössäsi olisi vanhoja Intel-pohjaisilla MacBookeille tarkoitettuja sovelluksia, toimivat ne vaivatta Applen Rosetta 2 -työkalun avulla.

Akkukesto on niin ikään mainio. Useamman tunnin työkäyttö rokotti akkuvarausta vain muutamilla prosenteilla. Akkutestimme osoitti laitteen jaksavan 11 tuntia ja 15 minuuttia. Et siis tarvitse laturia mukaan tavalliseen työ- tai opiskelupäivään. Tosin vuoden 2022 MacBook Air jaksaa muutaman tunnin pidempään.

Vaikka laitteella on jo hieman ikää, on hintalappu edelleen suorituskyvyn huomioiden loistava. Tämä vieläpä korostuu alennusmyyntien aikaan, jolloin edeltävän sukupolven MacBook Airin voi saada pilkkahintaan.

Lue arvostelu: MacBook Air (M1, 2020)

Swipe to scroll horizontally
MacBook Air (M1, 2020) - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaLoistava vastine rahalle.★★★★★
MuotoiluIkoninen MacBook-olemus, joskin modernimpi seuraaja on tyylikkäämpi.★★★★☆
SuorituskykyM1-siru riittää käytännössä mihin tahansa tarpeeseen.★★★★★
AkkukestoLoistava akkukesto jaksaa koko päivän ajan.★★★★★

Paras Windows-kannettava

Dell XPS 13 2022 valkoisella taustalla

Liitäntöjen puuttuminen on Dell XPS 13 (2022) -Ultrabookin ainoa perisynti, sillä muutoin kyseessä on upea kannettava. (Image credit: Dell)
Paras Windows 11 -kannettava

Tekniset tiedot

Prosessori: 12. sukupolven Intel Core i5 – i7
Näytönohjain: Intel Iris Xe Graphics
Muisti: Jopa 32 Gt LPDDR5
Näyttö: 13,4" FHD+ (1 920 x 1 200)
Tallennustila: Jopa 1 Tt PCIe SSD

Osta, koska

+
Kohtuullinen aloitushinta
+
Kompakti ja kevyt

Älä osta, koska

-
Uudistunut muotoilu jakaa mielipiteitä
-
Liitäntöjen vähäisyys
Osta, jos...

✅ Haluat hyvältä näyttävän läppärin: Dell XPS 13 (2022) hivelee silmää. Sen kanssa kelpaa työskennellä julkisilla paikoilla.

✅ Arvostat liikuteltavuutta: Hyvin harvaa kannettavaa on yhtä helppo kuljettaa kuin Dellin pikkuruista laitetta.

✅ Arvostat hinta-laatusuhdetta: Dell XPS 13 (2022) tuntuu laadukkaammalta kuin mitä hintalappu antaa ymmärtää.

Älä osta, jos...

Kaipaat raakaa suorituskykyä: Dell XPS 13 (2022) on tehokas kone arkeen, mutta peruskäyttöä kummallisemmalla tilanteessa tulee raja vastaan.

❌ Pidät vanhasta XPS 13 -muotoilusta: Jos edeltäjien muotoilu miellyttää enemmän silmää, uudistukset eivät todennäköisesti ole mieleisiä.

❌ Haluat macOS-käyttöjärjestelmän: Vaikka Dell XPS 13 on loistava Windows-kannettava, Applen MacBookit vetävät monia puoleensa.

Dell XPS 13 (2022) teki kaikkensa tuntuakseen tuoreelta ja kiinnostavalta. Vaikka mallisto on ollut tuttu näky tällä listalla, erityisesti Apple sekä HP ovat kirineet rinnalle ja välillä jopa ohi ohuilla ja kevyillä kannettavillaan. Dell otti haasteen vastaan ja uusi suosikkimalliaan kauttaaltaan. Suorituskyvyn parantuminen on tietenkin kaikille hyvä juttu, mutta muotoilu jakaa mielipiteitä vahvemmin.

Dell XPS 13 (2022) uusi malliston ulkonäköä tavalla, joka saa vanhaan tykästyneet kiemurtelemaan. Tuoreelta ja modernilta näyttävää ulkonäköä on kuitenkin monipuolistettu kattavilla värivaihtoehdoilla, jotka tuovat mallistoon kaivattua variaatiota. Itse rakenne on ohut ja kevyt, kun taas näyttö on kirkas vaikkei OLED-paneelillinen olekaan. Erityisesti rannetuen muuttuminen jakaa kuitenkin mielipiteitä. Me pidimme uudesta alumiinisesta pinnasta, mutta osalle se voi olla askel taaksepäin.

Malli on pyritty pitämään edullisena ja kevyenä, joten suorituskyky ei ole suurimpia valtteja. Läppäri pystyy helposti selviytymään verkkoselauksen, videotoiston ja työtarpeiden kaltaisista asioista.

Akkukesto ei ole kummoinen. PCMark 10:n akkutesti kellotti 7 tuntia ja 31 minuuttia. Meidän videotestimme selvisi hiukan yli yhdeksään tuntiin. Lukemat ovat heikommat kuin edeltäjillä ja kaukana Applen MacBook-kannettavista.

Kyseessä on kohtuuhintainen vaihtoehto, joka satsaa enemmän edullisuuteen kuin suorituskykyyn. Jos haluat lisätehoja, on myynnissä erillinen Dell XPS 13 Plus -malli.

Lue arvostelu: Dell XPS 13 (2022)

Swipe to scroll horizontally
Dell XPS 13 - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaHintansa puolesta markkinoiden parhaita Ultrabook-kannettavia.★★★★★
MuotoiluUlkoisesti tyylikäs, mutta muutokset jakavat mielipiteitä.★★★★☆
SuorituskykyPanosta enemmän keveyteen ja edullisuuteen kuin raakaan tehoon.★★★☆☆
AkkukestoMerkittävästi heikompi kuin edeltäjillä.★★★☆☆

Paras 15-tuumainen kannettava

Paras 15-tuumainen kannettava tietokone

Tekniset tiedot

Prosessori: Apple M2 (8 ydintä)
Näytönohjain: 10-ytiminen
Muisti: 8 Gt - 24 Gt
Näyttö: 15,3-tuumainen, 2 880 x 1 864 Liquid Retina -näyttö, 500 nitin kirkkaus, P3-värisyvyys
Tallennustila: 256 Gt - 2 Tt SSD

Osta, koska

+
Iso näyttö
+
Linjakas muotoilu

Älä osta, koska

-
Teknisesti sama kuin 13-tuumainen
-
Sama akkukesto kuin 13-tuumaisessa versiossa
Osta, jos...

✅ Haluat ison MacBook Airin: Siinähän se onkin kiteytettynä. Kyseessä on isommalla näytöllä varustettu MacBook Air 13".

✅ Haluat läppärin leffakäyttöön: Iso näyttö ja kattavat kaiuttimet tekevät tästä erinomaisen välineen elokuvien katsomiseen.

✅ Tarvitset liikuteltavan 15-tuumaisen kannettavan: Vaikka malli on isompi ja raskaampi kuin 13-tuumainen versio, on se silti mukava mukana kuljetettava.

Älä osta, jos...

Liikuteltavuus on tärkeintä: 13-tuumaista MacBook Airia on kokonsa vuoksi helpompi kuljettaa mukana.

❌ Et tarvitse isoa kokoa: 15-tuumaisuus tekee koneesta tilaa vaativan, joten se ei sovellu esimerkiksi junaan tai lentokoneeseen erityisen hyvin.

❌ Etsit budjettimallia: MacBook Air 15-inch (2023) ei ole hinnalla pilattu, mutta se on silti kallis. Halvemmallakin saa todella hyvää.

Pitkään velloneet huhut osoittautuivat todeksi, kun Apple julkisti 15-tuumaisen MacBook Airin WWDC 2023 -tilaisuudessa. Lopputulos on todella onnistunut, vaikka isompi näyttö tarkoittaa kompromisseja liikuteltavuudessa. Kaikesta huolimatta kyseessä on ohut ja kevyt kannettava, jota on miellyttävä käyttää.

Vuoden 2022 MacBook Air esitteli uudistuneen muotoilun. Se toi 13-tuumaiseen MacBook Airiin modernin vivahteen, minkä lisäksi parempi näyttö ja MagSafe 3 -latausväylä keräsivät kiitosta. Apple on pysynyt samoissa vahvuuksissa myös kookkaamman isoveljen kohdalla. Mallit ovat käytännössä identtiset kokoa lukuun ottamatta.

Suorituskykyero M2-mallien välillä on olematon, mutta tämä ei haittaa, sillä tehot ovat kiitettävällä tasolla. Arkisessa käytössä kaikki on kohdillaan, ja erityisesti kirkas näyttö tekee elokuvien katselusta todella miellyttävää. Viihdekäyttäjiä huomioidaan niin ikään kuudella sisäänrakennetulla kaiuttimella.

Apple lupaa 15-tuumaisen MacBook Air jaksavan 15 tuntia verkkoselausta ja 18 tuntia videotoistoa. Lukemat ovat selvästi Windows 11 -kannettavia paremmat.

Hintalappu on koon ja tehot huomioiden kohtuullinen, eikä ero 13-tuumaiseen malliin ole merkittävä. Lisäksi malli on halvempi kuin esimerkiksi suora kilpailija Dell XPS 15.

Lue arvostelu: Apple MacBook Air 15" (2023)

Swipe to scroll horizontally
MacBook Air 15" (2023) - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaHinta on korkea, mutta 15-tuumaiseksi huippuläppäriksi silti kohtuullinen.★★★★☆
MuotoiluMuotoilu on identtinen 13-tuumaisen mallin kanssa, mutta tämä ei ole huono asia.★★★★☆
SuorituskykyM2-suoritin tarjoaa loistavan suorituskyvyn arkikäytössä.★★★★☆
Akkukesto15-tuumainen MacBook Air päihittää akkukestollaan Windows-kilpailijat leikiten.★★★★☆

Paras edullinen kannettava

Paras edullinen kannettava

Tekniset tiedot

Prosessori: Jopa Intel Core i7-1165G7
Näytönohjain: Intel Iris Xe
RAM-muisti: 16 Gt
Näyttö: 14-tuumainen Full HD (1 920 x 1 080) ComfyView IPS – 15,6 tuumainen Full HD (1 920 x 1 080)
Storage: 512 Gt HDD

Osta, koska

+
Erinomainen näppäimistö ja kosketuslevy
+
Loistava suorituskyky

Älä osta, koska

-
Tylsä ulkonäkö
Osta, jos...

Työskentelet tien päällä: Heijastamaton näyttö minimoi auringonpaisteen ja muiden häiriöiden aiheuttaman vaivan. Myös akkukesto helpottaa työskentelyä.

Haluat hyvän akkukeston: Acer Swift 3 jaksaa työskentelyssä ja Netflixin katsomisessa läpi päivän.

Arvostat enemmän suorituskykyä kuin muotoilua: Acer Swift 3 ei ole markkinoiden hienoimpia vaihtoehtoja, mutta sen suorituskyky paikkaa puutetta onnistuneesti.

Älä osta, jos...

Kirjoitat paljon: Acer Swift 3:n näppäimistö ei kestä vertailua kilpailijoihin. Sillä näpytellessä tulee kirjoitusvirheitä tämän tästä.

Haluat roiskeenkestävän laitteen: Monet kilpakumppanit kestävät pieniä vesiroiskeita, mutta Acer Swiftin muotoilussa pienetkin nesteet voivat olla kohtalokkaat.

Haluat komean laitteen: Swift 3 on tehokas, mutta ulkonäkö jättää toivottavaa. Vanhentunut ulkonäkö on tylsä, eikä metallinen pinnoite paranna tilannetta.

Acerin päivitetty edullinen Ultrabook-kannettava on saanut merkittäviä parannuksia, jotka parantavat suorituskykyä ilman akkukeston heikentymistä. Kyseessä on laadukas edullinen kone, joka pärjää päivittäisessä käytössä ilman ongelmia.

Acer Swift 3 hyödyntää alumiinista runkoa, jonka harmaa väritys ei aiheuta hurraahuutoja. Tarjolla on tyylikkäämpiä variaatioita, mutta ne ovat saatavissa vain tietyillä komponenteilla. Sinänsä rakenne on kuitenkin kestävä. Noin 1,2 kilogramman paino on helppo perustella 14-tuumaisella näytöllä. Tosin jostain syystä jäähdytysaukko on sijoitettu näytön alle, minkä vuoksi mahdollinen juomalasin kaatuminen voi aiheuttaa kohtalokkaan vahingon koko laitteelle.

Suorituskyky pärjää päivittäisessä työskentelyssä vaivattomasti. Vaikka tehot eivät kestä vertailua hintavammille vaihtoehdoille ja samanhintainen MacBook Air (M1, 2020) on selvästi väkevämpi, ei suorituskyvyn pitäisi olla ongelma.

Akkukestoa piisaa PCMark 10:n testissä 14 tunniksi ja 31 minuutiksi, kun taas meidän leffatestissä lukema ylitti nipin napin yhdeksän tuntia. Kirjoitusta, videoiden katselua ja verkkoselausta sisältänyt työpäivämme sujahti vaivattomasti läpi ilman pienintäkään lataustarvetta.

Vaikka vuoden 2021 versio on hieman edeltäjiään kalliimpi, tarjoaa se edelleen loistavan vastineen rahalla. Suorituskyky on hyvää, muotoilu vankkaa ja akkukesto keskimääräistä parempaa.

Lue arvostelu: Acer Swift 3 (2021)

Swipe to scroll horizontally
Acer Swift 3 - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
Hinta11. sukupolven Intel-prosessorilla varustettu malli maksaa selvästi vähemmän kuin voisi olettaa.★★★★★
MuotoiluTylsä mutta kestävä muotoilu tuntuu arvokkaammalta kuin on.★★★☆☆
SuorituskykyEi tee suurta vaikutusta, mutta hinnan huomioiden varsin kohtuullinen.★★★☆☆
AkkukestoKone jaksaa koko työpäivän ajan ilman lataustarvetta.★★★★☆

Paras yrityskannettava

Paras kannettava työkäyttöön

Tekniset tiedot

Prosessori: Apple M2 Pro (12 ydintä) - Apple M2 Max (12 ydintä)
Näytönohjain: Integroitu, 19-38 ydintä
Muisti: Jopa 96 Gt
Näyttö: 16,2-tuumainen Liquid Retina XDR
Tallennustila: Jopa 8 Tt

Osta, koska

+
Uudet M2 Pro- ja M2 Max -prosessorit
+
Yli 20 tunnin akkukesto

Älä osta, koska

-
Kallis
-
Todella kookkaita
Osta, jos...

✅ Haluat läppärin parhaalla näytöllä: Emme voi riittävästi kehua 16-tuumaisen MacBook Pron näyttöä. Se on yksinkertaisesti huikaisevan upea.

✅ Haluat loistavan akkukeston: Akkukesto riittää jopa kahdeksi työpäiväksi.

✅ Aiot päivittää Intel-pohjaisen MacBook Pron: MacBook Pro 16" (2023) parantaa vuoden 2019 MacBook Prosta jokaisella osa-alueella suorituskyvystä akkukestoon ja liitäntöihin. Ero on valtava.

Älä osta, jos...

Haluat liikuteltavan kannettavan: Iso näyttö ja kattavat liitännät tekevät mallista ison ja vaikean kuljetettavan. Liikuteltavuus on MacBook Airin (M2, 2022) suurin valtti.

❌ Et tarvitse supertehokasta konetta: Jopa edullisin versio on todella tehokas, eivätkä monet tarvitse niin väkevää kokonaisuutta. Peruskäyttäjälle edullisempi malli on yksinkertaisesti järkevämpi hankinta.

❌ Omistat vuoden 2021 mallin: Jos omistat vuoden 2021 MacBook Pron, ei päivittämiselle ole todennäköisesti tarvetta. Vaikka kokonaisuus on parantunut, hinta on turhan kova.

MacBook Pro 16" (2023) on luovaan työhön paras kannettava tietokone. Se hyödyntää versiosta riippuen M2 Pro- tai M2 Max -prosessoria, joka takaa suvereenin suorituskyvyn. Kokonaisuus hipoo täydellisyyttä kaikilla osa-alueilla näytöstä akkukestoon, joten se ei jätä minkäänlaista toivottavaa edes kovimmalle käyttäjälle. Korkea hinta on kuitenkin ongelma, ja tämän vuoksi monet saattavat kallistua ennemmin pienemmän MacBook Pro 14" (2023) -version suuntaan. Se on suorituskyvyltään identtinen, mutta pienempi näyttö näkyy edullisempana hintana.

Ohuet näyttöreunat pitävät laitteen kohtuullisen kokoisena. Kattavat liitännät sen sijaan vaativat paksumman rungon. Tämä on perusteltu kompromissi. Sen sijaan näyttölovi tuntuu oudolta ratkaisulta, vaikka se ei käytännössä haittaakaan.

Uudet M2 Pro- ja M2 Max -prosessorit ovat valtava loikka aiempaan M2-piiriin, joka sekään ei tuota hampaidenkiristelyä. Upea 16,2-tuumainen Liquid Retina XDR -näyttö hyödyntää mini-LED-teknologiaa, ja tämä myös näkyy. Kuva on todella terävä ja sulava. Suorituskyvyn kohdalla ollaan kuitenkin viimein tilanteessa, jossa liika voi olla liikaa. Jollet tarvitse konetta 3D-renderöintiin tai muuhun todella rajuun käyttöön, on suorituskyky yliampuvaa. Ja mikäli et työskentele visuaalisen suunnittelun parissa, on 13-tuumainen MacBook Pro perustellumpi valinta. Arkikäytössä taasen MacBook Air tuntuu loogisimmalta ratkaisulta.

Apple väittää MacBook Pro 16" -läppärin yltävän videotoistossa 22 tunnin akkukestoon. Meidän 1080p-videotestissä päästiin 19 tuntiin ja 39 minuuttiin.

MacBook Pro 16" (2023) on kunnianhimoinen kannettava tietokone, joka vie suorituskyvyn ja muotoilun äärimmilleen. Se on hintansa puolesta todella kallis, mutta mikäli etsit parasta mahdollista laitetta, on tässä markkinoiden ykkösvalinta.

Lue koko arvostelu: MacBook Pro 16" (2023)

Swipe to scroll horizontally
MacBook Pro 16" (2023) - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaAlkaen 3 129 €, eli kyseessä on todella kallis vaihtoehto.★★★☆☆
MuotoiluMuotoilu on pysynyt ennallaan, mutta näyttö on markkinoiden paras.★★★★☆
SuorituskykyPoikkeuksellisen hyvä suorituskyky jopa ilman verkkovirtaa.★★★★★
AkkukestoLäppäri jaksaa noin 20 tunnin ajan, joten työkäytössä tarvitsee laturia vain parin päivän välein.★★★★★

Paras hybridikannettava

Paras hybridikannettava

Tekniset tiedot

Prosessori: 13. sukupolven Intel Core i7-1355U
Näytönohjain: Intelin integroitu Iris Xe
Muisti: 16 Gt LPDDR5
Näyttö: 2 x 13,3″ 2.8K (2 880 x 1 800) OLED, 400 nitiä, 16:10-kuvasuhde, 100% DCI-P3, PureSight, kosketusnäyttö
Tallennustila: Jopa 1 Tt SSD

Osta, koska

+
Kaksi upeaa näyttöä työntekoon
+
Runsaasti käyttötiloja ja ominaisuuksia

Älä osta, koska

-
Vaatii opettelua
-
Kallis
Osta, jos...

Teet moniajoa tien päällä: Lenovo Yoga Book 9i tarjoaa kaksi näyttöä sekä runsaasti käyttötiloja monipuoliseen multitaskaukseen. Se säästää aikaa ja vaivaa helpottamalla työskentelyä.

Olet valmis kaivamaan kuvetta: Jos budjetti ei ole ongelma ja haluat arvokkaalta näyttävän kannettavan, on tässä oivallinen työkalu.

Haluat ohuen, kevyen ja monipuolisen laitteen: Vaikka koneessa on kaksi näyttöä, runsaasti tiloja ja paljon ominaisuuksia, on se todella kevyt ja liikuteltava. Et edes meinaa huomata sitä laukussasi.

Älä osta, jos...

Et ole valmis maksamaan itseäsi kipeäksi: Kyseessä on todella kallis kannettava, josta monet eivät ole valmiita pulittamaan.

❌ Et oikeasti tarvitse kahta näyttöä: Jos et aio hyödyntää molempia näyttöjä, säästät runsaasti rahaa valitsemalla perinteisemmän hybridikannettavan.

Et halua kiinnittää huomiota: Kahden näytön hybridilaite kerää kiinnostuneita katseita julkisilla paikoilla. Jos haluat olla herättämättä huomiota, kannattaa valita perinteisempi ratkaisu.

Lenovo Yoga Book 9i on markkinoiden parhaita kosketusnäytöllisiä kannettavia sekä parhaita hybridilaitteita tähän mennessä. Laite mahdollistaa sujuvan työskentelyn ja multitaskauksen vaivattomasti tekemättä vempaimesta kuitenkaan raskasta kannettavaa. Kyseessä on tämän hetken mielenkiintoisimpia kannettavia tien päälle, mutta hinta on sen mukainen.

Rakastuimme tyystin Yoga Book 9i -kannettavan muotoiluun. Sen kahden näytön rakenne on luotu niin monipuoliseksi ja vaivattomaksi, ettei yksikään kilpailija pääse edes lähelle. Lenovo tarjoaa paitsi valtavan määrän ruututilaa mutta myös runsaasti erilaisia käyttötiloja. Käytännössä ruudut saa päällekkäin, vierekkäin tai ihan perinteiseksi yhden näytön kokonaisuudeksi.

Laitteen sisuksissa jylläävä Intel Core i7-1355U on suunnattu ultraohuille laitteille. Se ei tarjoa kummoista suorituskykyä, mutta tehot riittävät peruskäytössä vaivatta. Tärkein tavoite on kuitenkin pitää kone viileänä sekä akkukesto hyvänä. Videoeditoinnin tai pelaamisen kaltaisiin tehtäviin emme voi sitä kuitenkaan suositella. Kuvaeditoinnissa upeat OLED-näytöt tekevät joka tapauksessa vaikutuksen.

Lenovo Yoga Book 9i mittautti prosessorinsa ansiosta akkutestissämme 9 tunnin ja 18 minuutin suorituksen. Tämä on etenkin OLED-näytöt huomioiden hyvä suoritus. Jos toisen ruudun sammuttaa, akkukesto nousee 12 tuntiin ja 13 minuuttiin.

Sitä ei käy kuitenkaan kiertäminen, etteikö kyseessä olisi todella kallis läppäri. Sen suositushinta on korkea eikä tarjouksia ole vielä nähty. Muotoilu, laadukkaat näytöt sekä monipuolisuus perustelevat hintaa, mutta mikäli et tarvitse kakkosnäyttöä, kannattaa katsoa suosiolla muualle.

Lue koko arvostelu: Lenovo Yoga Book 9i

Swipe to scroll horizontally
Lenovo Yoga 9i Gen 8 - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaLaite on todella kallis, mutta kaikkia ominaisuuksia hyödyntävä saa rahoilleen vastinetta.★★★★☆
MuotoiluLaite näyttää upealta, minkä lisäksi Lenovo on saanut kakkosnäytöstä oikeasti hyödyllisen.★★★★★
SuorituskykyKohtuullinen suorituskyky riittää päivittäisessä työssä ja kuvien editoinnissa hyvin.★★★★☆
AkkukestoKäytitpä yhtä tai kahta näyttöä, akku riittää koko työpäivän ajaksi.★★★★★

Paras pelikannettava

Paras pelikannettava

Tekniset tiedot

Suoritin: AMD Ryzen 9 7940HS
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 4060 - 4070
RAM-muisti: Jopa 32 Gt DDR5
Näyttö: 14-tuumainen, QHD+ (2 560 x 1 600), 240 Hz, 3 ms, 100% DCI-P3
Tallennustila: 1 Tt PCIe Gen4 SSD

Osta, koska

+
Loistava suorituskyky
+
Ohut ja kevyt

Älä osta, koska

-
Kallis
-
Heikko akkukesto
Osta, jos...

Haluat ohuen ja kevyen pelikannettavan: Razer onnistuu jälleen yhdistämään erinomaisen suorituskyvyn sekä liikuteltavan, kevyen muotoilun.

Haluat loistavan suorituskyvyn: Koneen tehot ovat erityisesti koon huomioiden erinomaiset. Edes kovimmat asetukset eivät tuota ongelmia.

Kaipaat hyvää äänenlaatu: Kaksoiskaiuttimet luovat kuuntelukokemukseen selkeyttä ja syvyyttä.

Älä osta, jos...

Etsit budjettikonetta: Razerin kannettavat eivät ole halpoja, eikä tämä malli tee poikkeusta.

Kaipaat hyvää akkukestoa: Akkukesto on pelikäytössä surkea, mutta työnteossa pärjää myös ilman laturia.

Haluat kevyimmät matkakannettavan: Vaikka rakenne on pelikannettavaksi ohkainen, Razer Blade 14 tarvitsee kaveriksi kookkaan laturin. Tavallinen USB-C-laturi ei valitettavasti riitä pelikäyttöön.

Razer Blade 14 (2023) parantaa edeltäjästään teknisillä ominaisuuksillaan. Merkittävin muutos koskee AMD Ryzen 9 7940HS -prosessoria, joka yltää 5,2 GHz kellotaajuuteen. Myös Nvidia GeForce RTX 4070 -näytönohjain varmistaa suorituskyvyn riittävyyden. Väkivahvat komponentit eivät onneksi näy rakenteessa, sillä kyseessä on hämmentävän kevyt ja ohut kokonaisuus.

Muotoilu noudattaa Razerin suurimpia vahvuuksia. Liikuteltavuus on mietitty loppuun asti, eikä painoa tai paksuutta ole nimeksikään. Läppäri mahtuu helposti laukkuun ilman pelkoa lentokoneen painorajoitusten vastaantulosta.

Suorituskyky on erinomaisella tolalla. Benchmark-testitulokset ovat loistavat, eikä ruudunpäivitys pudonnut esimerkiksi Marvel's Spider-Manin kohdalla missään vaiheessa alle 75 kuvan sekuntivauhdin. Kun huomioidaan vielä erinomainen virkistystaajuus, on pelikokemus todella sulava. Laite on tältä osin suunnattu tosipelaajille.

Razer lupaa noin 10 tunnin akkukestoa, mutta tämä ei testiemme perusteella pidä aivan paikkansa. Toimistokäytössä puhtia piisasi kahdeksan tunnin ajaksi. Pelikäytössä ja videotoistossa lukema romahtaa nopeasti, eikä neljäkään tuntia ole varmaa. Laturille on siis tarvetta.

Razerin kannettavat tietokoneet ovat tyypillisesti kalliita, eikä Razer Blade 14 (2023) tee tähän poikkeusta. Kyseessä on 14-tuumaiseksi todella hintava vaihtoehto, mikä voi karkottaa monet luotaan.

Lue koko arvostelu: Razer Blade 14 (2023)

Swipe to scroll horizontally
Razer Blade 14 - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaVaikka rahalle saa hyvän vastineen, on kyseessä todella kallis pelikannettava.★★★★☆
MuotoiluTehot huomioiden todella kevyt ja ohut, mutta pieni lisäväritys ei haittaisi.★★★★★
SuorituskykyLoistava suorituskyky pyörittää mitä tahansa peliä maksimiasetuksilla.★★★★★
AkkukestoJos et käytä konetta toimistotyöhön, akkukesto on varsin vaatimaton.★★★☆☆

Paras 17-tuumainen kannettava

Paras kannettava isolla näytöllä

Tekniset tiedot

Prosessori: Jopa 12. sukupolven Intel Core i9-12900K
Näytönohjain: Jopa NVIDIA GeForce RTX 3060 6 Gt GDDR6
RAM-muisti: Jopa 64 Gt DDR4-3 200 MHz
Näyttö: 17.0" UHD+ (1 920 x 1 200) InfinityEdge Non-Touch Anti-Glare 500-Nit – 17.0" UHD+ (3840 x 2400) InfinityEdge Touch Anti-Reflective 500-Nit
Tallennustila: Jopa 4 Tt M.2 PCIe NVMe

Osta, koska

+
Upea muotoilu ja rakenne
+
Poikkeuksellinen akkukesto

Älä osta, koska

-
Kallis
-
Vaikeasti kuljetettava
Osta, jos...

✅ Arvostat hienoa muotoilua: Dell XPS 17 (2022) on upea ja laadukkaalta tuntuva läppäri. Ohuet reunat, ohut rakenne ja hyvät materiaalit perustelevat hinnan.

✅ Haluat tehokkaan Intel-prosessorin: XPS 17 hyödyntää 12. sukupolven Alder Lake -prosessoria. Se takaa loistavan suorituskyvyn.

✅ Tarvitset hyvän akkukeston: Iso näyttö ja tehokas prosessori eivät tule akkukeston kustannuksella. Kone jaksaa yhdellä latingilla yli 10 tuntia.

Älä osta, jos...

Haluat pelikannettavan: Dell XPS 17 on saatavissa Nvidia RTX 3050- tai RTX 3060 -näytönohjaimella. Ne sopivat peruspelaamiseen, mutta aktiivisempien harrastajien kannattaa valita ennemmin Razer Blade 14.

❌ Haluat rahallesi parhaan vastineen: Dell XPS 17 on vahva kokonaisuus, mutta sen hinta ylittää monen kipurajan. Jos olet valmis luopumaan muotoilusta, saat saman suorituskyvyn selvästi halvemmalla.

❌ Tarvitset liikuteltavan koneen: 17-tuumainen kannettava ei ole kovinkaan mukava reissun päällä. Tarvitset paljon tilaa työskentelyyn.

Jos Dell XPS 17 (2022) näyttää tutulta, ei se ole suurikaan ihme. Kyseessä on lähes luotisuora kopio edeltäjistä. Tämä ei kannata silti pitää huonona asiana, sillä ulkonäkö on yksi markkinoiden ohuimmista ja komeimmista. Varsinaiset muutokset näkyvät rungon alla, jossa lymyilee 12. tuuman Intel-prosessori. Mukaan saa halutessaan myös Nvidian GeForce-näytönohjaimen, jolloin suorituskyky paranee entisestään.

Dell XPS 17 on todella linjakas ja tyylikäs kokonaisuus. Alumiininen runko ja miellyttävä rannetuki luovat modernin ulkonäön, jonka todella ohuet näyttöreunat kruunaavat. Myös 720p-webkamera ajaa asiansa erityisesti kasvontunnistuksen ansiosta.

Raaka suorituskyky riittää mihin tahansa tarpeelliseen. Tarvitsitpa videoiden editointia tai 3D-renderöintiä, Intelin prosessori vastaa huutoon. Arkikäytössä kaikki on niin sulavaa kuin voi vain toivoa. Ainoat ongelmat koskevat näytönohjainta, ja senkin voi taklata valitsemalla hintavimman konfiguraation. Pelikannettavaksi tätä ei kuitenkaan ole tarkoitettu.

Kookas näyttö on monesti tarkoittanut heikkoa akkukestoa, mutta näin ei onneksi enää ole. Videoita katseleva ja netissä surffaava saa yli 10 tunnin akkukeston. Käytännössä työpäivä sujuukin alusta loppuun ilman tarvetta laturille.

Dell XP 17 (2022) on hintava kannettava, kuten koon huomioiden voi olettaakin. Mitä enemmän vaadit suorituskykyä, sen isommaksi hintalappu muuttuu.

Lue koko arvostelu: Dell XPS 17 (2022)

Swipe to scroll horizontally
Dell XPS 17 (2022) - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaHalvimmillaankin kallis, ja hinta vain nousee komponenttien parantuessa.★★★☆☆
MuotoiluOhut ja tyylikäs, mutta liitäntöjä tarvitsisi enemmän.★★★★☆
SuorituskykyProsessori on erinomainen, mutta näytönohjaimen saralla toivoisi enemmän.★★★★☆
Akkukesto10 tuntia on hyvä lukema suorituskyvyn huomioiden.★★★★☆

Paras OLED-kannettava

Paras OLED-näytöllinen kannettava

Tekniset tiedot

Prosessori: 13. sukupolven Intel Core i7 – i9
Näytönohjain: Nvidia GeForce RTX 4050 – 4070
Muisti: 16 Gt - 32 Gt
Näyttö: 16" 3K (2 880 x 1 800) AMOLED
Tallennustila: 1 Tt SSD

Osta, koska

+
Kaunis 3K AMOLED -näyttö HDR:llä
+
Erinomainen suorituskyky

Älä osta, koska

-
Surkea akkukesto
-
Todella kallis
Osta, jos...

Haluat hyvän suorituskyvyn: Tämä malli soveltuu pelaamiseen sekä luovaan työhön ilman ongelmia. Kyseessä on todellinen työjuhta.

Haluat hyvän näytön: Mainio 3K AMOLED -näyttö tarjoaa HDR-tuen sekä todella terävän kuvan.

Kirjoitat paljon: Näppäimistön koko parantaa tarkkuutta. Lisäksi numeronäppäimet ovat miellyttävä lisä.

Älä osta, jos...

Etsit budjettimallia: Vaikka kyseessä on lippulaivamalli, on sen hinta todella korkea. Peruskäyttäjän ei kannata edes vaivautua miettimään.

Tarvitset hyvän akkukeston: Akkukesto ei ole kummoinen etenkään pelikäytössä tai leffoja katsellessa. Pikalataus paikkaa onneksi asiaa.

Et tarvitse suoritustehoa: Samsung Galaxy Book3 Ultra maksaa paljon nimenomaan tehojensa vuoksi. Jos et tarvitse niitä oikeasti, kannattaa säästää rahaa valitsemalla edullisempi vaihtoehto.

Samsung Galaxy Book3 Ultra on todella upea Ultrabook-kannettava, joka osoittaa Samsungin voivan haastaa Dellin, HP:n ja Asusin kaltaiset valmistajat. Lippulaivamalli on todella vakuuttava kokonaisuus, jonka liikuteltavuus, suorituskyky sekä näyttö luovat täydellisen paketin. Erityisesti 16-tuumainen 3K AMOLED -näyttö on kirsikka kakun päälle.

Muotoili hivelee silmää. Ohut rakenne, musta runko ja keveys ovat 16-tuumaiselle läppärille poikkeuksellisia vahvuuksia. Erityisesti 3K-näyttö 400 nitin peruskirkkaudella tekee vaikutuksen. Kun HDR:n kytkee päälle, nousee kirkkaus vielä ylimääräisellä sadalla nitillä. Työkäyttö on huomioitu taasen kookkaalla näppäimistöllä.

Suorituskyky on kauttaaltaan vahvaa, joten Samsung Galaxy Book3 Ultra sopii erinomaisesti luovaan työhön sekä jopa pelaamiseen. Intelin 13. sukupolven prosessorit yhdessä Nvidian RTX 4000 -näytönohjaimien kanssa luovat väkivahvan kokonaisuuden.

Valitettavasti akkukesto on iso särö muuten hienossa kokonaisuudessa. Peruskäytössä voi odottaa noin kuuden tunnin käyttöaikaa, kun pelatessa ja striimatessa lukema putoaa alle viiteen tuntiin.

Myös hinta on ongelma, sillä malli maksaa erittäin paljon. Tämä karsii ison osan kuluttajista pois, mutta huippumallia etsivä saa rahalleen hyvän vastineen vuosiksi eteenpäin.

Lue koko arvostelu: Samsung Galaxy Book3 Ultra

Swipe to scroll horizontally
Samsung Galaxy Book3 Ultra - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaTodella kallis malli, mutta hyvä tarjouskampanja voi pehmentää iskua.★★★☆☆
MuotoiluOhut ja upea kokonaisuus iskostuu luontevaksi osaksi Samsungin ekosysteemiä.★★★★★
SuorituskykyTodellinen joka paikan höylä, joka pärjää niin työkäytössä kuin vapaa-ajan viihteessäkin.★★★★★
AkkukestoSurkeaa akkukestoa paikataan nopealla pikalatauksella.★★☆☆☆

Paras edullinen pelikannettava

12. Asus TUF Dash F15

Paras edullinen pelikannettava

Tekniset tiedot

Suoritin: Jopa Intel Core i7-11375H
Näytönohjain: Jopa NVIDIA GeForce RTX 3070
Muisti: Jopa 16 Gt DDR4-3200
Näyttö: Jopa 15,6 tuuman WQHD anti-glare 165 Hz IPS Adaptive Syncillä
Tallennustila: Jopa 1 Tt SSD

Osta, koska

+
Pitkä akkukesto
+
Erinomainen suorituskyky

Älä osta, koska

-
Ei webkameraa
-
Näppäimistön taustavaloa ei voi vaihtaa
Osta, jos...

Haluat pelata reissussa: Ohut ja kevyt rakenne tekevät pelikannettavasta helposti liikuteltavan.

Haluat laadukkaan halvan pelikannettavan: Dash F15 tarjoaa edullisimmillaankin Nvidia GeForce RTX 3060 -näytönohjaimen ja Intel Core i7 -suorittimen. Näistä on totuttu maksamaan paljon enemmän.

Tarvitset hyvän akkukeston: Yhdeksän tuntia ei ole listan paras lukema, mutta pelikannettavaksi se on oivallinen suoritus.

Älä osta, jos...

Tarvitset webkamera: Asus TUF Dash F15 ei sisällä webkameraa, joten joudut elämään ilman tai ostamaan erillisen.

Et pidä taustavärityksestä: Asus TUF Dash F15 ei sisällä RGB-näppäimistöä, mikä on hinnan vuoksi perusteltua. Taustalla on kuitenkin värillinen LED, jonka värimaailma voi jakaa mielipiteitä. Sitä ei nimittäin voi muuttaa.

Haluat erinomaisen suorituskyvyn: Halvalla ei saa parasta. Asus TUF Dash F15 ei ole markkinoiden tehokkaimpia pelikannettavia, joten suorituskykyä etsivän kannattaa valita Razer Blade 14.

Asus TUF Dash F15 tarjoaa oivallisen pelikokemuksen budjettihintaan. Mukana on muutamia luonnollisia kompromisseja webkameran puuttumisesta lähtien, mutta komponentit itsessään ovat todella rautaisia. Suorituskyky riittää uusimpienkin pelien kohdalla pyörittämään teoksia sulavasti normaalilla tai korkealla asetustasolla. Lisäsatsauksella saisi tietenkin enemmän, mutta kyseessä on oivallinen valinta esimerkiksi opiskelijan edulliseksi pelikannettavaksi.

Kone on todella ohut eikä sitä ole painollakaan pilattu. Rakenne itsessään tuntuu selvästi laadukkaammalta kuin mitä hintalapun perusteella voisi odottaa. Laite vaikuttaa kestävältä, laadukkaalta ja liikuteltavalta.

Valitut komponentit tasapainottelevat onnistuneesti suorituskyvyn sekä jäähdytyksen välillä. Kyseessä ei ole luonnollisestikaan markkinoiden tehokkain peliläppäri, mutta sen tehot riittävät helposti AAA-pelien pyörittämiseen.

Toisin kuin peliläppärit yleensä, Dash F15 tarjoaa varsin mukiinmenevän akkukeston. Laite jaksaa noin yhdeksän tunnin ajan ilman lataustarvetta. Tämä on poikkeuksellisen hyvä suoritus pelikannettavien saralla.

Kyseessä on yksi tämän hetken parhaista edullisista pelikannettavista. Etenkin RYX 3000 -sarjan näytönohjain, oivallinen akkukesto ja liikuteltavuus ovat tässä hintaluokassa poikkeuksellinen kolminaisuus.

Lue koko arvostelu: Asus TUF Dash F15

Swipe to scroll horizontally
Asus TUF Dash F15 - Arvosana
Osa-alueKommenttiArvosana
HintaParempaa pelikannettavaa ei tähän hintaan ole saatavissa.★★★★★
MuotoiluTodella tyylikäs rakenne hintaluokan huomioiden.★★★★☆
SuorituskykyPelikäytössä parempi kuin hintalapun perusteella luulisi.★★★★☆
AkkukestoPelikannettavaksi oivallinen akkukesto.★★★★☆

Mitä kannattaa tarkastaa uutta kannettavaa ostaessasi?

On olemassa muutamia asioita, jotka kannattaa tarkastaa uudesta kannettavasta, jotta tiedät saavasi rahalle kaiken vastineen.

Kannattaa ensinnäkin tutustua kannettavan teknisiin tietoihin, sillä se on nopein tapa saada selkeä kuva sen suorituskyvystä – edellyttäen, että tiedät mitä etsiä.

Ensinnäkin on prosessori, joka toimii kannettavan aivoina ja kannettavissa tämä on usein joko Intelin tai AMD:n valmistama. Intel on suositumpi valmistaja kannettavien kohdalla, mutta AMD on alkanut tuoda omia suorittimiaan yhä enemmän markkinoille.

Karkeasti ottaen Intelin suorittimet ovat suorituskyvyltään parempia, mutta AMD:t tarjoavat paremman hinta-laatu-suhteen.

Onneksi molemmat valmistajat numeroivat suorittimensa siten, että niistä saa jo nopealla vilkaisulla melko selkeän kuvan näiden suorituskyvyistä.

Jos etsit edullista kannettavaa nettisurffailuun tai Netflixin katseluun, silloin sinulle riittää Intel Pentiumin, Intel Core i3:n tai AMD Ryzen 3:n suoritin.

Jos kaipaat sen sijaan enemmän tehoja esimerkiksi pelaamiseen tai videoeditointiin, tällöin suosittelemme ottamaan vähintään Intel Core i5:n tai AMD Ryzen 5:n.

Parhaat kannettavat mediatyöskentelyyn ja raskaaseen pelaamiseen ovat puolestaan Intel Core i7, i9 tai AMD Ryzen 7. Näillä suorittimilla varustetut kannettavat ovat markkinoiden parhaimmistoa ja takaavat hyvän suorituskyvyn kaikenlaiseen käyttöön. Nämä tosin myös maksavat kaikkein eniten.

Kannattaa myös katsoa, kuinka uusi kannettavassa oleva suoritin on. Intel mainitsee omansa sukupolvilla, joten mitä korkeampi järjestysnumero, sitä uudempi prosessori on kyseessä.

Uudemmat suorittimet ovat usein suorituskyvyltään parempia ja kuluttavat vähemmän sähköä, joten niiden akut kestävät pidempään. Mutta nämä ovat jälleen kalliimpia.

RAM-muisti (Random Access Memory) on toinen tärkeä huomioitava asia. Tarvitset vähintään 4 Gt muistia, joskin suosittelemme nykyään jo melkein vähintään 8 gigaa. Tämä takaa sen, ettei kannettava käy vanhaksi jo muutamassa vuodessa.

Näytönohjaimen suhteen ei tarvitse murehtia aivan niin paljoa, sillä kannettavien suorittimissa on usein integroitu näytönohjain. Jos haluat hommata kannettavan kuitenkin pelikäyttöön, silloin tarvitset erillisen näytönohjaimen joko Nvidialta tai AMD:ltä.

Kannettava tietokone - Kysymykset ja vastaukset (UKK)

Akkukesto

Viimeinen tärkeä seikka on akkukesto. Tämä on todennäköisesti yksi tärkeimmistä asioista, joka kannattaa varmistaa kannettavaa ostaessasi. Parhaiden kannettavien täytyy nimittäin kestää peli- ja työkäytössä useita tunteja ilman virtaa. Uudet kannettavat ovat onneksi niin tehokkaita, etteivät ne syö enää virtaa niin paljoa kuin aiemmin. Meidän listallamme olevat kannettavat kestävät vähintään viisi tuntia, ja usein paljon enemmän.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että valmistajien ilmoittamat lukemat eivät välttämättä pidä täysin paikkaansa. Tämä johtuu siitä, että usein kannettavien akkuja testataan laboratorio-oloissa, jotka eivät vastaa todellisuutta. Joten vaikka valmistaja ilmoittaisikin 10 tunnin akkukestoa, akku saattaa loppua huomattavasti nopeammin esimerkiksi korkeatasoista suoratoistopalvelua käyttäessäsi.

Jos haluat tietää tarkemmin listalla olevista kannettavista, suosittelemme silloin tutustumaan myös näiden tarkempiin arvosteluihin, joihin olemme linkanneet. Testaamme kannettavien akkuja useilla eri testeillä ja eri käyttötarkoituksissa, joten jos akku ei kestä kauaa, kerromme siitä myös sinulle.

Mikä kannettava sopii parhaiten sinulle?

Perinteinen kannettava: Varsinkin edullisten kannettavien kohdalla nämä keskittyvät useimmiten käytännöllisyyteen tyylin, kannettavuuden ja tehojen sijaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö perinteiset kannettavat ole nopeita, mutta niistä usein uupuu Ultrabookien tehot tai loistavat näytöt.

Ultrabook: Nämä ovat markkinoiden kevyimpiä ja ohuimpia malleja, joissa on loistavat näytöt, SSD-asemat ja muut hienoudet. Sisuskaluina jylläävät usein tehokkaat mobiilikomponentit, joiden ansiosta myös parhaiden ultrabookien akkukestot ovat loistavia. Mutta nämä mallit myös maksavat maltaita.

Hybridikannettava: Nämä kannettavat toimivat myös tabletteina. Parhaat hybridilaitteet tarjoavat usein joko irrotettavan tai 360-asteisen saranan, jonka avulla näitä voi käyttää joko perinteisenä kannettavana tai kätevänä tablettina. Siten ne tarjoavat paljon monipuolisemman käyttömahdollisuuden kosketusnäyttöineen.

Chromebook: Näiden mallien käyttöjärjestelmänä toimii Chrome OS ja ne keskittyvät pääasiallisesti pilvipalveluihin. Parhaat chromebookit pystyvät pitkälti samoihin asioihin kuin Windows- ja macOS-laitteet, mutta ne eivät ole lähellekään niin tehokkaita tai monipuolisia. Tämä myös näkyy niiden todella alhaisissa hinnoissa.

Pelikannettava: Jos etsit kannettavaa pääasiallisesti vain pelaamista varten, silloin parhaat pelikannettavat ovat valintasi. Näiden hintaluokat vaihtelevat laajalti niissä olevien komponenttien mukaan, mutta ensisijaisesti ne on suunniteltu tehokkaiksi ja hyvillä jäähdytyksillä varustetuiksi pedoiksi.

Miten testaamme kannettavat?

Tiedämme, miten isosta investoinnista uuden kannettavan ostossa on usein kysymys. Sen vuoksi testaammekin kaikki kannettavat perusteellisesti. Kun arvostelemme laitteita, testaamme ne päivittäisessä käytössä. Tarkastelemme myös niiden muotoilua, miten kevyitä niitä on kantaa ja kuinka mukava niillä on työskennellä.

Suorituskykyä tarkastellessa teemme sekä oikeita testejä että käytämme benchmark-sovelluksia, joiden avulla saamme selville kannettavien suorituskyvyn. Toisin sanoen ajamme kannettavalla eri sovelluksia ja pelejä nähdäksemme, kuinka nopeasti ne latautuvat ja onko niiden käytössä havaittavissa mitään ongelmia.

Nykyään myös webkamera ja mikrofoni ovat nousseet tärkeään asemaan kannettavissa, joten testaamme myös nämä. Pelikannettavien osalta ajamme ylimääräisiä benchmark-tuloksia sekä entistä vaativampia pelejä.

Kannettavien kohdalla akkukesto on lisäksi todella tärkeä, joten testaamme, kuinka pitkään kukin malli kestää ilman latausta. Arkisen käytön lisäksi ajamme PC Mark 10:n akkutestejä sekä teemme oman testin, jossa pyöritämme 1080p-videota niin pitkään, kunnes akku kuolee. Ensiksi mainittu jäljittelee paremmin arkista käyttöä ja tarkkailee akunkulutusta verkkoa selatessa ja dokumentteja luodessa. Yhdessä nämä antavat hyvän kuvan siitä, kuinka hyvin akku kestää käytössä.

Lopuksi kokoamme yhteen kaikki yläpuolella mainitut havainnot ja vertaamme niitä laitteesta pyydettyyn hintaan. Siten pystymme arvioimaan, kuinka hyvän hinta-laatusuhteen kannettava tarjoaa käyttäjille.

Markus Mesiä

Markus Mesiä on teknologia- ja pelitoimittaja, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana kirjoittanut useisiin kotimaisiin medioihin. Sydämen asioita ovat pelien lisäksi ennen kaikkea musiikki ja urheilu. Viimeksi mainittu tosin lähinnä kotisohvalta katsottuna ja analysoituna.

Alkuperäisteksti