Paras älykello 2024: valitsimme vuoden kiinnostavimmat älykellot

PRICE
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
VERDICT
REASONS TO BUY
REASONS TO AVOID
Paras älykello Apple Watch Ultra ja Samsung Galaxy Watch 6 vaaleanvihreällä TechRadar-taustalla
(Kuva: Future)

Markkinoiden parhaissa älykelloissa on lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten äänikomennoilla tehtävät internet-haut, urheilusuorituksien seuraaminen GPS-paikannuksen avulla, sykemittari sekä terveyttä ympäri vuorokauden mittaavat anturit. Nämä toimivat eritoten hyvin yhteen markkinoiden parhaimpien älypuhelinten kanssa, mutta osa malleista ei tarvitse rinnalleen puhelinta.

Yhteensopivuuksien kohdalla suurin kynnyskysymys tapahtuu iOS- ja Android-leirien kohdalla. Apple Watch -älykellot eivät ole järin älykkäitä, jos taskussasi on Android-puhelin. Sama tietysti pätee myös toisinpäin esimerkiksi parhaiden Wear OS -mallien osalta.

Arvostellessamme älykelloja tarkastelemme muun muassa niiden muotoilua, ominaisuuksia, akkukestoa, suorituskykyä, hintaa ja monia muita asioita. Alapuolella olevaan listaan olemmekin koonneet lukuisten testiemme parhaista parhaat, jotta sinun ei tarvitse käyttää tuntikausia aikaa etsiessäsi sopivaa kumppania ranteeseesi.

Säästä siis itseltäsi aikaa ja saavu nykyaikaan hankkimalla jokin markkinoiden parhaimmista älykelloista. Päivitämme alla olevaa listaa sitä mukaa, kun uusia ehdokkaita saapuu markkinoille.

Parhaat älykellot lyhyesti

Paras älykello 2024

Miksi TechRadar voi luottaa Asiantuntijaarvostelijamme käyttävät tuntikausia tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ja vertailuun, jotta voit valita sinulle sopivimman. Lisätietoja testaamisesta.

Testivoittaja

Apple Watch Ultra 2 ihmisen ranteessa

Apple Watch Ultra 2 tarjoaa kaikki parhaat ominaisuudet, mutta hinta voi kauhistuttaa. (Image credit: Future / Matt Evans)
Paras Apple Watch

Tekniset tiedot

Käyttöjärjestelmä: watchOS 10
Yhteensopivuus: iOS
Näyttö: 1,9-tuumainen OLED
Suoritin: Apple S9
Sisäinen tallennustila: 32 Gt
Akkukesto: 36 tuntia
Latausmenetelmä: Langaton
IP-luokitus: Vedenkestävä jopa 100m syvyyteen
Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTEm Ultra Wideband

Osta, koska

+
Iso, kirkas näyttö näyttö
+
Toiminta-painike on erittäin hyödyllinen

Älä osta, koska

-
Akkukesto voisi olla parempi
-
Ultra Wideband toimii vain iPhone 15 -malleissa

Apple Watch Ultra 2 on kokonaisvaltaisin Apple Watch, mutta kattavat ominaisuudet näkyvät tyrmistyttävänä hintalappuna. Euroille saa vastineeksi isomman ja kestävämmän rakenteen, Toiminta-painikkeen sekä kaikkiin olosuhteisiin soveltuvan kestävyyden. On erikseen nostettava sen Retina-näyttö, joka yltää jopa 3 000 nitin kirkkauteen. Malli on alkuperäistä Apple Watch Ultraa kookkaampi, mutta sen sisuksissa on tehokkaampi S9-suoritin. Muilta osin eroja ensimmäisen sukupolven Apple Watch Ultraan ei ole.

Vaikka akkukesto päihittää tavanomaiset Apple Watch -mallit, olisimme toivoneet tällä saralla enemmän. Onneksi GPS-paikannus tekee vaikutuksen ja sukellusanturi puolestaan pitää kirjaa vedenalaisista tapahtumista. Tutut watchOS-ominaisuudet taasen takaavat kattavan terveysseurannan.

Kyseessä on monille turhan kallis ja yliampuva malli, mutta kohdeyleisölleen se on täydellinen Apple Watch. 36 tunnin akkukesto tuntuu kuitenkin turhalta rajoitteelta pidempiä seikkailuja suunnittelevalle.

Lue koko arvostelu: Apple Watch Ultra 2

Paras edullinen Apple Watch

Apple Watch SE valkoista taustaa vasten

Applelta löytyy myös edullisempi vaihtoehto älykelloa kaipaaville. (Image credit: Apple)
Paras edullinen Apple Watch

Tekniset tiedot

Käyttöjärjestelmä: watchOS 9
Yhteensopivuus: iOS
Näyttö: 1,78" OLED
Suoritin: Apple S8
Tallennustila: 32 Gt
Akkukesto: 18 tuntia
Latausmenetelmä: Langaton
IP-luokitus: Vesitiivis 50 metriin asti
Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTE

Osta, koska

+
Edullinen ja mukava
+
Hintaan nähden hyvä akkukesto

Älä osta, koska

-
Ei aina päällä -näyttöä
-
Ei sisäänrakennettua EKG-anturia

Apple Watch SE 2 on tämän hetken paras älykello valtaosalle iPhone-käyttäjistä. Siinä on lähes kaikki samat ominaisuudet kuin Apple Watch 8 -mallissakin, mutta hintalappua on tästä huilimatta painettu rutkasti alaspäin.

Merkittävimmät puutteet koskevat aina päällä -näyttöä, EKG-anturia ja veren happipitoisuuden seurantaa. Tästä huolimatta Apple Watch SE 2 tarjoaa kattavat työkalut terveyden ja treenaamisen seurantaan. Lisäksi kolarintunnistus voi olla parhaimmillaan hengenpelastava ominaisuus.

Suorituskyky tekee vaikutuksen, akkukesto on kohtuullinen ja käyttömukavuus hivelee rannetta. Kaikkinensa kyseessä on hinta-laatusuhteeltaan tämän hetken paras älykello iPhonen omistajalle.

Lue arvostelu: Apple Watch SE 2

Jos haluat hieman enemmän, kannattaa kurkata myös hieman edistyneempi. Apple Watch Series 9.

Paras Samsung-kello

Samsung Galaxy Watch 6 ihmisen ranteessa

Samsung Galaxy Watch 6 on edullisempi tapa päästä käsiksi valmistajan uusimpaan älykellomallistoon. (Image credit: Future / Matt Evans)
Älykello Samsungin puhelimen omistajalle

Tekniset tiedot

Käyttöjärjestelmä: Wear OS (One UI Watch 5)
Yhteensopivuus: Android
Näyttö: 1,4-tuumainen 480 x 480 Super AMOLED
Suoritin: Exynos W930
Sisäinen tallennnustila: 16 Gt
Akkukesto: 24 tuntia
Latausmenetelmä: Langaton Qi-lataus
IP-luokitus: IP68
Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth, GPS

Osta, koska

+
Kattava treeniseuranta
+
Kestävä ja kevyt

Älä osta, koska

-
Vain yhden päivän akkukesto
-
Optimoitu yksinomaan Samsung-puhelimille

Samsung Galaxy Watch 6 näyttää todella älykkäältä. Se tuntuu ranteessa erinomaiselta, mutta kokemus on ennen kaikkea monipuolinen ja kattava. Kookas Super AMOLED -näyttö vakuuttaa terävyydellään ja selkeydellään, minkä lisäksi sen kirkkaus riittää vaivatta myös suorassa auringonpaisteessa.

Suorituskyvyn osalta kello selviää kaikesta mahdollisesta. Matkassa on kuitenkin yksi merkittävä mutka. Jotta laitteesta saa kaiken ilon irti, on sen oltava yhdistettynä Samsungin puhelimeen. Esimerkiksi iPhone-tukea ei ole lainkaan.

SmartThings-integraation lisäksi on syytä mainita uusi Exynos W930 -suoritin sekä mahdollisuus mitata kehon lihas- ja rasvaprosenttia. Kokonaisuus tuntuu näiden sekä uniseurannan ansiosta kokonaisvaltaiselta treenikellolta. Harmillisesti yhden päivän akkukesto aiheuttaa kuitenkin ennen aikaisia harmaita hiuksia.

Lue koko arvostelu: Samsung Galaxy Watch 6

Paras Wear OS -kello

Google Pixel Watch 2 ihmisen ranteessa

Googlen toinen älykello parantaa edeltäjästään. (Image credit: Future)
Tyylikkäin Wear OS -älykello

Tekniset tiedot

Ohjelmisto: Wear OS 4
Yhteensopivuus: Android 8.0 tai uudempi
Näyttö: 1.2" OLED
Suoritin: Qualcomm Snapdragon W5
Sisäinen tallennustila: 32 Gt
Akkukesto: 24 tuntia
Latausmenetelmä: Langaton
IP-luokitus: Vedenkestävä (5 ATM)
Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth, NFC, LTE

Osta, koska

+
Tyylikäs ja perinteinen muotoilu
+
Loistava näyttö
+
Uusi sykemittari

Älä osta, koska

-
Vain yhdessä koossa
-
Rannekkeen vaihtaminen vaatii harjoittelua
-
Ei happisaturaatiomittausta (vielä)

Google Pixel Watch 2 on alkuperäisen Google Pixel Watchin tavoin poikkeuksellisen upea älykello. Se muistuttaa enemmän perinteistä kelloa kuin valtaosa kilpakumppaneistaan. Tykästyimme erityisesti sen kiiltävään ja muodokkaaseen ulkonäköön, joka on lähes saumaton.

Kaareva näyttö tekee ruudusta Apple Watch 9:n vastaavaa lasisemman. Lisäksi se onnistuu tekemään yllättävän paksusta mustasta näyttöreunuksesta varsin huomaamattoman. Akkukesto on parantunut hiukan aiemmasta, minkä lisäksi latausnopeus yhdessä uuden sykemittauksen kanssa tarjoaa perusteet päivitykselle.

Kirkas, värikäs ja nopea AMOLED-näyttö hemmottelee silmää. Vaikka näyttö on merkittävästi pienempi kuin vaikkapa Apple Watch 9:ssä, Google on onnistunut ottamaan kaiken ilon irti pinta-alasta. Emme huomanneet missään vaiheessa toivovamme isompaa näyttöä.

Ainoa ongelma on akkukesto, joka on parannuksesta huolimatta edelleen vaatimaton 24 tuntia. Se on arjessa turhan vähän, eikä asiaa voi sivuuttaa.

Lue arvostelu: Google Pixel Watch 2

Paras TicWatch

Ticwatch Pro 5 ihmisen ranteessa

Siinä missä Samsungin kellot ovat yksinomaan valmistajan omille puhelimille, TicWatch tarjoaa tuen eri Android-malleille. (Image credit: Lloyd Coombes)
Paras Wear OS -älykello Android-puhelimille

Tekniset tiedot

Käyttöjärjestelmä: Wear OS
Yhteensopivuus: Android, iOS
Näyttö: 466 x 466, OLED
Suoritin: Snapdragon W5+ Gen1
Muisti: 32 Gt
Akunkesto: Jopa 80 tuntia
Latausmenetelmä: Magneettikytkentä
IP-luokitus: 5 ATM
Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth 5.2

Osta, koska

+
Mainio akkukesto
+
Tehokas suoritin
+
Tarkka treeniseuranta

Älä osta, koska

-
Turhan kallis

TicWatch Pro 5 on loistava ja kokonaisvaltainen älykello, joka tuntuu lähes suoralta vaihtoehdolta Google Pixel Watchille.

Kello tarjoaa runsaasti vastinetta rahalle. Ensinnäkin sen syövereissä on tehokas Snapdragon W5+ Gen1 -suoritin, jonka tehot eivät jättäneet testivaiheessa kylmäksi. Lisäksi 80 tunnin akkukesto sekä erittäin tarkka treeniseuranta ovat mieluisia vahvuuksia, eikä tyylikästä muotoiluakaan kannata sivuuttaa. Onpa kestävyyskin huomioitu erittäin tukevilla materiaaleilla.

TicWatch Pro 5 on hintava eikä se tarjoa lainkaan LTE-vaihtoehtoa, mikä on suuri menetys hintaluokan huomioiden. Jos tämä ei ole kuitenkaan ongelma, on kyseessä loistava treenikello eri tilanteisiin.

Lue koko arvostelu: TicWatch Pro 5

Näin valitset sopivimman älykellon

Sopivimman älykellon valitseminen ei ole aina helppoa, sillä ostopäätöstä tehdessä on huomioitava useita muuttujia. Ensinnäkään osa kelloista ei ole yhteensopivia iPhone- tai Android-puhelimien kanssa. Apple Watch vaatii kaverikseen iPhonen, kun taas osa Samsung Galaxy Watch 6:n ominaisuuksista toimii vain Samsungin älypuhelimella.

Osa valmistajista on tältä osin käyttäjäystävällisempiä. Esimerkiksi Fitbit ja Huawei tarjoavat yhteensopivuuden kaikille puhelimille. Toisaalta malleissa voi olla muita rajoitteita. Erityisesti Fitbit on yksinomaan aktiivisuuden seurantaan ja treenaamiseen tarkoitettu, joten osa edistyneimmistä älykello-ominaisuuksista jää tällöin saamatta.

Akkukesto on monille keskeinen tekijä. Monet mallit kestävät vain päivän tai kaksi, kun taas Garmin tarjoaa viikkojen puhdin yhdellä latauksella.

Hinta on monille kynnyskysymys. Esimerkiksi Apple Watch Ultra on todella kallis malli, mutta monet sen ominaisuudet ovat peruskäyttäjälle turhia. Ennen kuin kaivat kuvettasi, kannattaa pysähtyä miettimään omia tarpeitaan. Jos et harrasta sukeltelua, pärjäät todennäköisesti aivan yhtä hyvin selvästi halvemmalla Apple Watch 8:lla.

Näin testaamme älykellot

Jokainen tällä listalla oleva älykello on käynyt läpi kattavan testijakson. Sen aikana asiantuntijamme on kokeillut laitetta useissa eri tilanteissa.

Käytämme laitetta testin aikana kuin omaa arkikelloamme konsanaan. Näin varmistamme sen toimivuuden arjen kiireessä, liikunnan lomassa sekä muissakin olosuhteissa. Näin saamme kattavan kuvan akkukestosta, ominaisuuksista sekä luotettavuudesta.

Kun kellon kyvykkyys ja kestävyys ovat selvillä, huomioimme vielä saatavuuden sekä hinnan ennen listasijoituksen varmistumista.

Älykellot - Kysymykset ja vastaukset

Mitä kannattaa huomioida älykelloa ostaessa?

Aivan ensimmäiseksi on syytä varmistaa, että kello on yhteensopiva puhelimesi kanssa. Apple Watch ei toimi Android-puhelimella, kun taas Samsung Galaxy Watch 6 on älyominaisuuksiltaan hyödytön iPhonen omistajalle.

Tämän jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota akkukestoon ja ominaisuuksiin. Mitä tarvitset laitteelta ja kuinka usein olet valmis lataamaan sitä?

Myös kestävyys ja muotoilu on syytä huomioida. Jos etsit urheilukelloa, kannattaa laitteen tukea sitä mahdollisimman kattavasti. Vastaavasti uimarit eivät pahemmin kostu kellosta, joka ei ole vedenkestävä.

Mikä on tämän hetken paras älykello?

Markkinoiden parhaan älykellon titteli vaihtuu jatkuvasti, mutta tällä hetkellä suosittelemme arkeen Samsung Galaxy Watch 6:ta ja urheilijalle Apple Watch Ultraa. Käytännössä Apple ja Samsung ovat kuitenkin olleet jo pidemmän aikaa listan kärkipäässä. Ne tarjoavat runsaasti huippuominaisuuksia sekä tyylikkään muotoilun.

Kannattaako ostaa älykello vai urheilukello?

Monet älykellot tarjoavat hyvät perusominaisuudet urheiluseurantaan, mutta varsinaiset urheilukellot vievät tämän selvästi pidemmälle. Ne tarjoavat tarkemmat mittaukset sekä enemmän tuettuja treenimuotoja.

Vastapainoksi urheilukellot kuitenkin jäävät tavallisissa älyominaisuuksissa kakkoseksi. Viestintä, sovellustuki sekä etämaksamisen kaltaiset työkalut ovat tavanomaisesti lapsipuolen asemassa.

Älyominaisuuksien puuttuminen vapauttaa samalla resursseja akkukestoon. Siinä missä Apple Watchit jaksavat noin päivän ja monet kilpailijatkin muutaman päivän ajan, valtaosa urheilukelloista tarjoaa jopa viikkojen akkukeston. Tämän vuoksi ne ovat minimaalista arkikäyttöä toivoville mieluisia.

Valinta urheilukellon ja älykellon välillä kannattaakin tehdä sen pohjalta, tarvitsetko laitetta enemmän arkeen vai treenaamiseen. Urheiluun vakavasti suhtautuvan kannattaa ehdottomasti napata ranteeseen harrastusta tukeva laite, mutta huvikseen liikkuvalle tavallinen älykello riittää vallan mainiosti.

Markus Mesiä

Markus Mesiä on teknologia- ja pelitoimittaja, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana kirjoittanut useisiin kotimaisiin medioihin. Sydämen asioita ovat pelien lisäksi ennen kaikkea musiikki ja urheilu. Viimeksi mainittu tosin lähinnä kotisohvalta katsottuna ja analysoituna.

Alkuperäisteksti