Fart og dekning blir jekket opp i sommer-Norge

Sommeren kom tidlig for mange i år, men nå begynner også de tradisjonsrike sommer-eventene over det ganske land. Det betyr mange mennesker samtidig, ofte samlet på steder det vanligvis ikke er trangt om plassen. Og dét betyr svekket mobilkapasitet.

... med mindre de som leverer mobilnettet gjør noe med saken, selvfølgelig. 

«For å sikre gode kundeopplevelser i nettet bedrer Telia Norge kapasitet og dekning over hele landet i forbindelse med festivaler og store arrangementer.» Det skriver kommunikasjonsrådgiver i Telia, Ellen C. Scheen, i en epost til TechRadar.

«Telenor fortsetter med 4G-oppgraderingen av mobilnettet. For å møte kundenes behov gjennom sommeren, prioriterer vi i tillegg utvalgte turistmål og feriesteder der vi erfaringsmessig vet det er behov for ekstra stor kapasitet.» Dette skriver Telenor i pressemelding.

Viktig for folk – og næringsliv

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge understreker hvor viktig mobilnettet er for festivaler og mindre steder som i turistsesongen får mangedoblet innbyggertallet.

– Smarttelefonen er blitt allemannseie og kundene ønsker tilgang til et raskt nett nær sagt uansett hvor de ferdes. Økende bruk av sosiale medier som Snap og Facebook setter også nye krav til hastighet. Samtidig er et robust mobilnett avgjørende for at lokalt næringsliv skal kunne betjene kunder i høysesongen, sier Amundsen.

– Våre kunder forventer et nett som gir dem den beste opplevelsen, og det er vår jobb å sørge for at de har den kapasiteten de trenger for å kunne bruke telefonen som de ønsker under sommerens arrangementer, selv om mange er på nett samtidig, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia Norge.

Dag Wigum i Telia Norge ønsker å gi sine kunder optimal fart og dekning – også på festival.

Dag Wigum i Telia Norge ønsker å gi sine kunder optimal fart og dekning – også på festival.

Krevende å bygge dekning overalt

Dekningsarbeidet pågår kontinuerlig, og Telia fortsetter å oppgradere nettet i sommermånedene:

– Flere steder vil få permanent ny 4G-dekning, og vi fortsetter å rulle ut 4G+, sier Wigum.

Trafikken flytter seg sommertid fra storbyene til ferieområdene. Dekningsdirektøren i Telenor medgir at det ikke alltid er like lett å bygge dekning der turistene ferdes. Eksempler på dette er Hvaler, Hvasser og Sørlandet, spesielt fra Risør til Mandalsregionen.

– En del av turistattraksjonene befinner seg langt utenfor allfarvei, og ofte uten strømtilførsel. Da er det vanskelig å levere mobildekning. Et eksempel på dette er deler av veien mellom Norddal og toppen av platået ved Trollstigen i Geiranger. Men dette er heldigvis unntakene. Stort sett har vi svært god dekning landet rundt, understreker Amundsen.

Tid for festivaler

Sommertid er festivaltid. Når mange mennesker samles på et begrenset område krever dette ekstra mobilkapasitet. 

– Telenor vet hvor viktig det er med god mobildekning på festivalene. Dette gjelder både for arrangører og festivaldeltakere. Derfor har vi rigget ekstra mobilkapasitet på over 50 forskjellige arrangementer over hele landet, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen, men legger til at er praktisk umulig å utvide kapasiteten for alle som ønsker det.

Telia gjør det samme og setter inn ekstra ressurser i nettet under arrangementer og festivaler rundt om i landet.

Sindre Grading