Our Verdict

iPhone X var en stor chansning för Apple, men den lyckades verkligen. Att ta bort hemknappen och ändra designen var ett riskabelt steg, men det behövdes en förändring efter flera år av mobiler som varit nästan likadana. Med förstklassig design, extra prestanda och en framsida helt täckt av skärm är detta – på långa vägar – den bästa iPhone som Apple någonsin har skapat. Det är omöjligt att ge högsta betyg till något som är så här dyrt, men denna mobil är det närmsta perfektion som Apple någonsin kommit med sina smarttelefoner.

For

 • Fantastisk skärm
 • Förstklassig, stark design
 • TrueDepth kraftfull kamera

Against

 • Den dyraste mobilen just nu
 • Metallen kan lätt bli sliten utan ett fodral

iPhone X är det stora steget framåt som Apple behövde. Bortsett från deras första iPhone 2007 är denna nya iPhone den produkt som har störst inverkan på Apples smarttelefoner någonsin.

Apple kallar den själva för framtidens smarttelefon, förkroppsligandet de har försökt uppnå i ett decennium. Men även om iPhone X erbjuder en helt förstklassig användarupplevelse är det en stor chansning för hela märket också, nu när Apple vill ta tillbaka ledarskapet inom innovationen av smarttelefoner.

De borttagna funktionerna är den pålitliga Touch ID (fingeravtryckläsaren) och hemknappen. De nya funktionerna är introduktionen av andra metoder att navigera och öppna mobilen, och Apple har höjt prislappen för det. Detta är ett riskabelt steg även för ett företag som senast förra året gjorde sig kända för att ta bort ingången för hörlurar.

iPhone X är mobilen vi har väntat på från Apple i flera år – den har rört sig bort ifrån den upprepande designen som vi har fått stå ut med hos tidigare iPhones.

Titta på vår recension av designen av iPhone X nedanför.

Det brinnande intresset kring denna mobil berättar en historia – alla vill veta om den nya iPhone X är värd sin prislapp, främst för att den representerar en ny iPhone och snackisen är så pass stor att Apple inte ens tänker på kostnaden.

Så… är iPhone X verkligen värd sitt pris? Kommer den förändra en industri där många av de specifikationer som Apple har lagt in – trådlös laddning, heltäckande skärm och ansiktsigenkänning – redan finns på marknaden?

Kan Apple kombinera allt detta, göra så att det fungerar och skapa den största iPhone någonsin?

iPhone X specifikationer

Vikt: 174g
Dimensioner: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm
Operativsystem: iOS 11
Skärmstorlek: 5.8 "
Skärmupplösning: 1125x2436
Processor: A11 Bionic
RAM: 3GB*
Internminne: 64 GB / 256 GB
Batteri: 2716mAh*
Kamera bak: 12 MP+12 MP (båda OIS)
Kamera fram: 7 MP

*Enligt kinesiska företag

iPhone X pris och lanseringsdatum

 • Lanserats 3 november
 • Den dyraste på marknaden
 • Kommer antingen med  64GB eller 256GB

Det är nästan hopplöst att diskutera priset på iPhone X – det är den dyraste på marknaden, men de flesta iPhone-användarna är mer än villiga att bortse från det.

Även om fokuset i den här recensionen kommer ligga på teknologin måste vi ändå nämna priset och lanseringsdatumet lite smått.

iPhone X kostar från 11 495 SEK ($999 / £999 / AU$1,579) för en standard 64 GB-modell. Om du vill ha en större 256 GB-modell kommer det svida: 13 195 SEK ($1,149 / £1,149 / AU$1,829) för detta lyxiga privilegium.

Det ryktas om att Apple ska lansera en billigare version 2018. De verkar vilja ge ut modellen med heltäckande skärm till ett lägre pris, men utan OLED ... Detta är endast ett rykte just nu (artikel på engelska).

Det första problemet med tillgång på varan är nu över och du kan få mobilen på flera sätt: med olika iPhone X-färger som är färre detta år och alternativet mellan två internminnen.

Skärm

 • Den bästa skärmen hos någon iPhone
 • Klara, vibrerande färger
 • Jacket på toppen irriterar smått, men hamnar inte i vägen

Det första du kommer att upptäcka med din nya iPhone är svårt att missa: den nya skärmen strålar rakt in i dina ögon när du första gången tittar på den.

Den 5,8 tum stora OLED-skärmen är, helt enkelt, den bästa som Apple någonsin klämt in i en iPhone. Den är ljusår före iPhone 8 och 8 Plus av många anledningar: skärpan, kvaliteten, det faktum att den täcker hela framsidan av mobilen och färgerna.

Den använder också en ny, längre skärm. Även om den ser större ut än iPhone 8 Plus 5,5 tums skärm är den endast större på höjden – den sträcker sig bara uppåt.

Den utsträckta skärmen är en helt annan upplevelse på iPhone X 

Den utsträckta skärmen är en helt annan upplevelse på iPhone X 

OLED-teknologin betyder att du får mörkare svart och mer bländande vitt – allt från hemsidor till dina egna bilder kommer se lite finare ut.

Vissa kommer påpeka att Samsung har använt OLED-skärmar på sina mobiler sen deras första Galaxy, men Apple påstår att det är först nu som teknologin är tillräckligt bra för att sättas in i deras mobiler.

Om det låter defensivt kan du bara titta på iPhone X:s skärm och upptäcka att det är en skärm som lever upp till Apples fläckfria rykte.

Det är inte den vassaste eller den mest färgrika skärmen på en smarttelefon, men den är ren, klar och får inte hemska färgskillnader när du flyttar runt den. Det är en fantastisk skärm att titta på och det är ju därför du köper en mobil.

Den har också blivit klassad som den bästa i världen, av den ansedda DisplayMate test (artikel på engelska), som påstår att den är den ljusaste och mest verklighetstrogna OLED-skärmen på marknaden. Detta visar att Apple kan anpassa teknologin från Samsung riktigt bra.

Termen ”heltäckande skärm” har bollats runt om iPhone X, men det är inte hela sanningen. Ja, det finns ett svart band runt kanterna på framsidan, men de stjäl inte uppmärksamheten från den fantastiska skärmen – de ger fingrarna något att stödja sig mot så att man undviker ofrivillig beröring av skärmen.

Apple kommer kanske förminska denna svarta ram i framtiden och erbjuda en mer visuellt attraktiv iPhone, men hos X är upplevelsen fortfarande imponerande.

På tal om det visuella: jacket på toppen av iPhone X är något som folk kommer att ha delade åsikter om och det är inte mer än rättvist. Apple har tagit den delen av toppen av skärmen för att ha den nya TrueDepth-kameran och den tränger in på skärmen.

I porträttläge är den svår att se och sättet som notifikationspanelen omsluter den är snyggt.

Men om du roterar mobilen till landskapsläge blir nackdelarna fort tydliga. Den är irriterande när du tittar på filmer: när vi ville titta i helskärm (en av fördelarna med en större skärm) kapades vissa element av på grund av jacket.

Ju längre skärmen är desto smalare blir bilden, vilket betyder att det finns mindre ytor att skriva på. Vi märkte inte det när vi började, men när man byter till X från en äldre iPhone är det mycket mer uppenbart att det blir mindre plats för dig att skriva på.

När vi ändå pratar om den långa skärmen; 18:9 formatet är något vi redan sett på flera mobiler detta år och i Android-världen är apparna redan programmerade att fylla hela skärmen.

På iPhone X är detta inte fallet och många appar har mörka kanter både uppe och nere på skärmen. Men det kommer snart att förbättras och varje dag dyker det upp appar för en längre skärm.

Inbyggda appar har ett utrymme nedanför tangentbordet där hemknappen brukade sitta

Inbyggda appar har ett utrymme nedanför tangentbordet där hemknappen brukade sitta

Problemet med den svarta kanten på skärmen är något som gör att iPhone X ser ut som vilken annan mobil som helst från Apple – även iPhone 3GS. I och med att skärmen är den största skillnaden från de andra mobilerna vill du att varje app ska fylla skärmen. Det finns nu väldigt få appar som har kvar svarta kanter, men de flesta fyller hela skärmen och kanterna.

Den nya skärmen på iPhone X visar också upp en ny funktion för Apple: HDR-uppspelning. Mobilen kan nu spela upp filmer kodade i HDR10 och Dolby Vision-format, och kombinerat med OLED-skärmen blir bilderna mycket mer djupa och verklighetstrogna.

Om du tittar på en scen med explosioner är effekten helt otrolig hos iPhone X – mycket likt alla andra OLED-skärmar.

Men det är mycket svårare att se detaljer i mörkare scener i HDR-filmer – det är något som behöver förbättras.

I jämförelse med LCD-skärmen på iPhone 8 Plus finns det tillfällen då du ser mindre av filmen, men om du ställer dem bredvid varandra kan du se att överlag är kvaliteten mycket högre hos iPhone X.

Precis som hos iPhone 8 och 8 Plus har även X den välkända True Tone-skärmen, vilken efterliknar ljusförhållanden omkring den och anpassar ljuset. Det är inte ett tillräckligt skäl för att köpa den, men det är en liten extra bonus som du kommer att älska.