Ensiarviossa iPhone XS

iPhone XS ei eroa kovin suuresti edeltäjästään

TODO alt text

Our Verdict

iPhone XS vaikuttaa vain maltilliselta päivitykseltä iPhone X:ään. Uusi kultainen värivaihtoehto on mukava lisä iPhone-mallistoon, kaiuttimet ovat paremmat kuin edeltäjässä ja näytön laatu on yhä yksi markkinoiden parhaista. Kaikki puhelimessa tuntuu kuitenkin todella samanlaiselta kuin viime vuonna...

For

  • Tyylikäs kultainen värivaihtoehto
  • Selvät parannukset suorituskykyyn
  • Äänekkäämmät kaiuttimet

Against

  • Sama muotoilu kuin viime vuonna
  • Erittäin kallis hinta

Olemme koonneet artikkeliin vasta ensivaikutelmamme iPhone XS:stä. Päivitämme artikkelia jatkuvasti saadessamme lisätietoja puhelimesta.

Apple julkaisi viime vuonna ehkä merkittävimmän iPhonensa koskaan: iPhone X:n. Sen julkistustilaisuus ylsi liki samanlaiseen hurmokseen kuin Steve Jobsin alkuperäisen iPhone-julkaisu. Tämän vuoden päivitys oli kuitenkin kaukana tuosta hurmoksesta. 

Tiesimme, että kyseessä tulisi olemaan vain maltillinen päivitys aiempaan iPhone X:ään, joten emme myöskään odottanut mullistavia uutuusominaisuuksia.

iPhone XS onkin pitkälti maltillinen (mutta tarpeellinen) päivitys viime vuoden malliin. Tärkeimmät uutuusominaisuudet ovat 512 Gt:n tallennustila, uusi A12 Bionic -suoritin, kehittyneet kameraominaisuudet ja hieman aiempaa parempi näyttö.

Hinta ja saatavuus

Jo halvin 64 Gt:n iPhone XS maksaa Suomessa huimat 1 179 euroa. Se on kova hinta puhelimesta, joka on vasta malliston edullisin versio. 256 Gt:n malli maksaa 1 349 euroa ja 512 Gt:n tallennustilalla varustettu lippulaiva käsittämättömät 1 579 euroa.

Jos lompakkosi kuitenkin antaa myöten, pääset ennakkotilaamaan uuden iPhonen ensimmäisten joukossa. Puhelin on ennakkotilattavissa Suomeen jo perjantaina 14.9. Toimitukset alkavat viikkoa myöhemmin 21.9.

Muotoilu

iPhone XS näyttää ulkoisesti käytännössä samalta kuin iPhone X. Puhelimessa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu runko ja uusi kultainen värivaihtoehto. Applen mukaan puhelimen takalasi on markkinoiden vahvin, joten puhelimen pitäisi olla kestävämpi kuin aiemmin.

Puhelin on saatavilla kultaisena, hopeisena ja tummanharmaana (space grey). Laite kestää vettä ja pölyä IP68-luokituksen mukaisesti. Apple kertoi itse testanneensa iPhone XS:n vedenkestävyyttä eri nesteilllä, kuten oluella, viinillä, merivedellä ja klooratulla vedellä. Vedenkestävyyden tulisi siis olla parempi kuin aiemmin.

Laite tuntuu kädessä täysin samalta kuin iPhone X. Sen laatuvaikutelma on silti edelleenkin markkinoiden parhaista. Muotoilu ei tunnu mielestämme vielä vanhentuneelta Applen pahimpiin kilpailijoihin verrattuna.

Huhuista poiketen Apple tarjoaa käyttäjilleen edelleenkin kuulokeadapterin myyntipakkauksen mukana. Pidämme sitä järkevänä päätöksenä, sillä moni kuluttaja on edelleenkin harmissaan kuulokeliitännän hylkäämisestä.

Pakkauksessa tulee kuulokeadapterin lisäksi myös Applen omat nappikuulokkeet, jotka yhdistyvät suoraan puhelimen Lightning-liitäntään. Niiden käyttäjien ei siis tarvitse kantaa mukanaan ylimääräistä adapteria.

Painikkeiden järjestys on pysynyt ennallaan puhelimen molemmin puolin. Vasemmalta säädetään äänenvoimakkuutta ja kytketään puhelin äänettömälle, näytön lukitseminen onnistuu puolestaan oikealta puolelta.

Viime vuoden mallista poiketen iPhone XS:n vedenkestävyysluokitus on noussut IP68:aan, joten sitä sietää pudotella järviin, uima-altaisiin ja lavuaareihin niin paljon kuin sielu sietää. 

Puhelimessa on myös iloksemme säilytetty stereokaiuttimet. Kuulokeosaan sijoitettu kaiutin toistaa kaiken lisäksi ääntä suoraan käyttäjää kohden, joten satunnaisten YouTube-videoiden katselu on miellyttävää jopa puhelimen omilla kaiuttimilla. Pohjasta löytyvä alaspäin suunnattu kaiutin sen sijaan peittyy helposti kämmenen alle.

Valmistaja on kertomansa mukaan parantanut iPhone XS:n kaiuttimia, mutta emme vielä päässeet testaamaan niitä kunnolla Applen meluisassa testihuoneessa.

Näyttö

Laitteessa on 5,8-tuumainen Super Retina -näyttö, jossa on 2 436 x 1 125 -resoluutio ja HDR-tuki. Näyttö on samankokoinen kuin iPhone X:ssä ja siinä on uudesta nimestään huolimatta myös täysin sama resoluutio.

Siinä ei ole varsinaisesti mitään vikaa, sillä kyseessä on yksi viime vuoden parhaista näytöistä. Värit ovat jälleen vivahteikkaita, tummat sävyt vaikuttavan syviä ja kontrastisuhteet äärimmäisen vahvoja.

Näytön yläreunassa kummittelee yhä melko suurikokoinen näyttölovi, johon on asennettu etukamerat ja kaiutin. 

Apple on kehittänyt näytön suorituskykyä parantamalla sen dynamiikkaa 60 prosentilla. Näytössä on iPhone X:n tavoin HDR 10- ja Dolby Vision -tuki. Kirkkaat ja tummat sävyt ovat siis aiempaa vahvempia.

HDR-videoiden katselu ei tuntunut valtavasti paremmalta kuin iPhone X:ssä, mutta kokemus oli silti kiistatta mukaansatempaava. Tasokas näyttö tuntuu miellyttävältä puhelinta selatessa, ja liikkuminen valikoissa on äärimmäisen nopeaa ja sulavaa.

Sovellusten avaaminen ja sulkeminen oli erittäin nopeaa, ja puhelimen kamera käynnistyi käytännössä välittömästi. Testasimme myös pelata puhelimella Bethesdan tulevaa Elder Scrolls Blazea. Pelikokemus oli kaiken kaikkiaan erittäin vakuuttava ja sai meidät pohtimaan, miten pitkälle mobiilipelaaminen on jo kehittynyt.

Kamera

iPhone XS saa edeltäjänsä tavoin kaksi takakameraa: 12 megapikselin laajakulmalinssin optisella kuvanvakautuksella ja f1,8-aukolla sekä 12 megapikselin telefotolinssin optisella kuvanvakautuksella ja f2,4-aukolla. Kamera saa myös uuden true tone -salaman.

Etupuolella on 7 megapikselin kamera f2,2-aukolla. Kamera on Applen mukaan kaksi kertaa nopeampi kuin iPhone X:ssä.

Apple lisäsi myös uuden ominaisuuden kamerasovellukseensa. Muotokuvien syväterävyysaluetta voi jatkossa säätää myös jälkikäteen, joten voit muuttaa taustan sumennusefektin voimakkuuden juuri oman mielesi mukaan.

Ominaisuus on nähty jo useissa Android-puhelimissa, mutta on mukava nähdä sen saapuvan myös Applen puhelimiin.

Apple on kehittänyt iPhone XS:n keinoälytoimintoja ja kuvanparannusta. Kamerasovellus osaa nyt työstää taustoja entistä dynaamisemmin ja parantaa kuvien laatua Applen omein algoritmien avulla. Valmistaja pyrkiikin todennäköisesti kirimään Google Pixel 2:n ja Huawei P20 Pron mainioita keinoälytoimintoja.

Kuvanlaatu on yleisesti ottaen parempi kuin aiemmin, sillä puhelimen suoritin pääsee hyödyntämään A12 Bionicin Neural Engineä. Näkemiemme kuvien perusteella puhelimella saa otettua uskomattoman tasokkaita kuvia.

Testialueella ottamiemme pikaisten kuvien perusteella otokset olivat äärimmäisen tarkkoja ja selkeitä. Odotamme kuitenkin, että pääsemme kokeilemaan kameraa myös haastavammissa valo-olosuhteissa.

Akunkesto

Apple ei tuttuun tapaan paljastanut akun kokoa lavalla, vaan keskittyi mieluummin kertomaan, kuinka paljon pidempään akku kestää aiempaan puhelimeen verrattuna. Toisaalta se lienee ihan oikeutettua, sillä viime vuonna julkaistussa iPhone X:ssäkin oli ainoastaan 2 700 mAh:n akku, mutta puhelin kestää hyvin koko päivän ilman välilatauksia.

Valmistajan mukaan iPhone XS:n akku kestäisi puoli tuntia pidempään kuin iPhone X:ssä. Pidempi akunkesto olisi valmistajan mukaan uuden energiatehokkaamman A12 Bionic -suorittimen ansiota. Omasta mielestämme ero ei kuulosta kovin suurelta entiseen verrattuna, mutta näemme todelliset muutokset vasta testijakson aikana, kun pääsemme kokeilemaan kunnolla puhelimen akunkestoa.

Puhelin tukee odotetusti langatonta latausta (vaikkei Apple itse asiassa maininnut siitä ääneen koko esitelmänsä aikana. Laite tukee Qi-standardia, joten se toimii käytännössä minkä tahansa langattoman latausalustan kanssa. Puhelimen takakuori on edelleen lasia, joten virta pääsee kulkemaan tehokkaasti kuoren läpi.

Emme usko käyttäjien saavan puhelimen mukana pikalaturia, sillä Apple ei maininnut asiasta esityksen aikana. Sen pahin kilpailija, Samsung, on puolestaan tarjonnut pikalaturin puhelintensa mukana jo vuosien ajan.

Tiivistetysti sanottuna iPhone XS ei ota kovin suuria harppauksia akunkeston suhteen.

Ensivaikutelmamme

iPhone-malliston S-sarjan puhelimet ovat aina pieniä pettymyksiä kaikille, jotka odottavat uusia mullistavia ominaisuuksia Applelta. Toisaalta ei ole myöskään realistista odottaa, että yhtiö kykenisi ottamaan iPhone X:n kaltaisia harppauksia joka vuosi.

Uusi iPhone XS on saanut muutamia järkeviä päivityksiä, kuten suuremman tallennustilan, paremmat kaiuttimet ja värikkäämmän näytön. Niitä lukuun ottamatta puhelin muistuttaa kuitenkin auttamattoman paljon viime vuoden iPhone X:ää (jonka tulee saamaan huomattavasti aiempaa halvemmalla). Applen edellistä lippulaivaa käyttäneinä emme voi sanoa, että puhelimeen olisi tullut mitään kovin vaikuttavaa muutosta. Uuden iPhone-malliston suurin mullistus olikin oikeastaan iPhone XR.

iPhone XS on toki edelleenkin erinomainen puhelin, jota on mukava käyttää myös yhdellä kädellä. Sen ulkokuori herättää edelleenkin samanlaista ihastusta, mutta myös pelkoa naarmuuntumisesta tai takalasin rikkoutumisesta. Suojakuori onkin käytännössä pakollinen ostos yli tuhannen euron puhelimellesi.

Odotamme innolla puhelimen varsinaista arvostelua. Julkaisemme lopullisen mielipiteemme Applen uutuuslaitteesta lähiviikkojen aikana.