Ensiarviossa iPhone XR

Applen edullisin uutuus on kaikkea muuta kuin halpamalli

TODO alt text

Our Verdict

Huhut halvemmasta iPhone-mallista kävivät toteen. iPhone XR onkin hinta-laatusuhteeltaan erinomainen: puhelimen laatu, kameran suorituskyky ja kokonaistoiminta ovat huipputasoa. Puhelin on muotoilultaan hieman edeltäjiään paksumpi, mutta se tuskin karkoittaa kuluttajia.

For

  • Riittävän hyvä näyttö
  • Pirteä värivalikoima
  • Kamera ylittää odotukset
  • Markkinoiden tehokkain suoritin

Against

  • Ei kaksoiskameraa
  • Paksumpi muotoilu

Artikkeliin on koottu vasta ensivaikutelmamme Applen iPhone XR:stä. Päivitämme arviotamme sitä mukaa kun ehdimme testaamaan ja tutustumaan puhelimeen tarkemmin.

iPhone XR on vastikään julkaistuista Apple-tuotteista mahdollisesti suurin yllättäjä.

Puhelimessa ei ole mitään maata mullistavaa, mutta mahdollisen hitin siitä tekee sen helppokäyttöisyys ja edullisempi hinta.

iPhone XR:stä puuttuu fyysinen kotinäppäin, mikä voi tuottaa osalle kuluttajista alkuun hämmennystä. Niin iPhone XR:stä, iPhone XS:stä kuin iPhone XS Maxistakin löytyy koko etuosan kattava näyttö ja Face ID -kasvojentunnistus puhelimen lukituksen avaamista varten.

Iso kysymys onkin, kannattaako iPhone XR hankkia itselleen. Apple on tehnyt teknisten ominaisuuksien suhteen kompromisseja pudottaakseen hintaa, mutta tarjoaako uusi tuote tarpeeksi vastinetta rahoillesi?

Hinta ja saatavuus

Halvempaa iPhone-mallia odottaneille on tiedossa hyviä uutisia: Apple tuo markkinoille tyyriin iPhone XS:n lisäksi selkeästi edullisemman iPhone XR:n.

iPhone XR:n ennakkotilaukset alkavat 19. lokakuuta ja toimitukset 26. lokakuuta. Sen saa siis ostettua vasta kuukauden myöhemmin kuin XS:n ja XS Maxin.

Puhelin tulee saataville 64, 128 ja 256 Gt:n versioina. Edullisimman 64 Gt:n iPhone XR:n lähtöhinta Suomessa on 879 euroa, 128 Gt:n mallin 939 euroa ja 256 Gt:n mallin 1 049 euroa.

Muotoilu

iPhone XR:n huhuttiin olevan halvan hintansa vuoksi ulkonäöltään kammottava, teknisten laitteiden Frankesteinin hirviö. No, olemme tottuneet vahvoihin reaktioihin Applen laitteiden kohdalla.

iPhone XR ei ole ulkoisesti yhtä viehättävä kuin iPhone XS, mutta rumaksi sitä ei silti voi haukkua. 

Puhelimen värivaihtoehdoista tulee mieleen iPhone 5C. Tarjolla on niin valkoinen, musta, sininen, koralli, keltainen kuin punainenkin malli.

Näytön ympärillä on paksumpi kehys eivätkä reunat ole tehty samoista korkeatasoisista materiaaleista kuin iPhone XS:ssä. Puhelimen takaosa on kuitenkin iPhone XS:n tavoin lasia.

6,1-tuumaisen näytön vuoksi iPhone XR on selkeästi kookkaampi kuin iPhone XS tai iPhone X. Suuresta koostaan huolimatta puhelin tuntuu yhä mukavalta kädessä.

Mallin reunojen kulmat on pyöristetty ja alalaidasta löytyy totuttuun tapaan monokaituin sekä Lightning-liitäntä.

Puhelimessa ei ole erillistä kuulokeliitäntää, joten tavalliset 3,5 mm:n kuulokeliitäntää käyttävät kuulokkeet täytyy kytkeä adapterin avulla. Onneksi kuulokeadapteri tulee edelleenkin pakkauksen mukana.

Muuten puhelimen muotoilu muistuttaa pitkälti viimevuotista iPhone X -mallia ja uutta iPhone XS:ää. Vasemmasta reunasta säädetään äänenvoimakkuutta ja aktivoidaan Siri ja oikeasta reunasta lukitaan näyttö.

Kaikkiaan muotoiluun tehdyt heikennykset näkyvät mukavana alennuksena hinnassa.

Näyttö

Julkistamistilaisuudessa kohistiin paljon iPhone XR:n näytöstä. Halvemman myyntihinnan vuoksi puhelimessa on 6,1-tuumainen LCD-näyttö ja paksumpi muotoilu.

Vaikka puhelimen näyttö on teknisesti heikkolaatuisempi ja siitä puuttuu esimerkiksi HDR-tuki, Liquid Retina -näytön väritoisto on riittävän tarkka ja resoluutio tarpeeksi hyvä suurimmalle osalle käyttäjistä.

Toisin kuin vaikkapa Samsung, Apple on yhä käyttänyt LCD-teknologiaa puhelimissaan myös viime vuonna. Sillä on siis osaamista näyttävien LCD-näyttöjen suunnittelusta.

Kookkaalla näytöllä varusteltu puhelin tuntuu kädessä aluksi valtavalta, mutta ei kuitenkaan vaivalloiselta käyttää. 

Näytön suhde on muuttunut iPhone-mallien tutusta 16:9-laajakuvasta lähemmäs kapeampaa  18:9-kuvasuhdetta. Muutos näkyy lähinnä vain sovelluksia käyttäessä tai elokuvia katsoessa, jolloin näyttölovi rikkoo ärsyttävästi elokuvamaisen katselukokemuksen.

Näyttöloviominaisuus on herättänyt kritiikkiä siitä lähtien, kun iPhone X julkaistiin viime vuonna, vaikkei kuluttajille siitä kovin suurta haittaa aiheudu. Täytyy muistaa, että elämme vielä välttämätöntä välivaihetta ennen täysin reunattomia puhelimia.

Kamera

iPhone XR:n kamera on Applen tuoreista puhelinmalleista heikoin. Siinä missä iPhone XS ja iPhone XS Max on varusteltu kaksoiskameralla, löytyy halvemmasta iPhone XR:stä ainoastaan yksi takakamera. Se ei silti juuri näy kuvanlaadussa.

Suurin ero kamerassa on se, että siinä ei ole häviöttömän zoomauksen mahdollistavaa teleobjektiiviominaisuutta. Kahden linssin puuttuminen näkyy myös siinä, että iPhone XR:ssä ei ole iPhone XS:n tavoin uutta muotokuvien syväterävyysominaisuutta. Toki syväterävyyttä ja häivytystä voi lisätä jälkikäteen myös kätevästi vanhalla Focus Pixels -ominaisuudella.

Bokeh-efektin voimakkuutta voi säätää myös puhelimen alaosassa olevalla rullalla. Apple julistaa olevansa ensimmäinen älypuhelinvalmistaja, jolla on käytössä tällainen toiminto, mutta vastaava on nähty muun muassa Samsungin Galaxy S9 Plussassa. Onkin mielenkiintoista seurata, miten Applen mielestä sen tulokkaiden ominaisuus poikkeaa muiden valmistajien vastaavasta toiminnosta.

Puhelimen takakannesta löytyy 12 megapikselin kamera ja etuosasta TrueDepth-kamera kasvojentunnistusta ja selfieitä varten. Apple ei juuri kertonut julkistamistilaisuudessaan muuta kameran toiminnoista, joten voisi olettaa, että kyseessä on samankaltainen, varsin hyvin toimiva, kamera kuin viimevuotisessa iPhone 8:ssa. 

Myös iPhone XR:ssä on uusi Smart HDR -toiminto, joka valitsee useamman kuvan sarjasta valotuksen ja tummuudeen osalta parhaat otokset ja yhdistää ne yhdeksi optimaaliseksi kuvaksi.

Pikatestissämme ottamamme kuvat olivat puhtaita, teräviä ja värikkäitä. Se ei kuitenkaan tee iPhone XR:stä automaattisesti muita parempaa, sillä näitä ominaisuuksia odotetaan kaikilta nykypäivän älypuhelimilta.

Jos vaatimuksena on, että puhelimella pystyy ottamaan hyvän kuvan tarvittaessa ilman hienoja lisäominaisuuksia, iPhone XR on kelpo valinta.

Akunkesto

Apple ei kertonut julkistamistilaisuudessaan akun kokoa, mutta antoi olettaa, että iPhone XR:n akunkesto on aiempaa parempi.

iPhone XR:ssä on todennäköisesti hieman pienempi RAM-muisti uuden tehokkamman A12 Bionic -suorittimen ansiosta. Myös näytön alhaisempi resoluutio auttaa säästämään akkua, vaikkakin iPhone XR:n näytössä käytetty LCD-teknologia kuluttaa lähtökohtaisesti enemmän akkua kuin OLED-näytöt.

Jotta osaamme kertoa iPhone XR:n akunkestosta tarkemmin, meidän pitää ensin testata tuotetta perusteellisemmin. iPhone-puhelimet ovat saaneet aiemmin kritiikkiä huonosta akunkestostaan, mutta tulokkaan suuri koko saattaa viitata siihen, että Apple olisi ottanut palautteesta opikseen ja kasvattanut myös akun fyysistä kokoa.

Ensivaikutelmamme

Halvempi iPhone-malli on uutuuksista harvoin kaikista kiinnostavin, mutta usein hyvä myyntivaltti eikä iPhone XR ole tässä suhteessa poikkeus.

Yllättävä veto oli, että puhelimen kokoa on kasvatettu. Suurempi muotoilu sopii ehkä paremmin Aasian markkinoille, jossa suuret näytöt ovat suositumpia. Länsimaisille kuluttajille koko voi olla kynnyskysymys ja moni olisikin ehkä kaivannut päivitettyä pienikokoista iPhone SE -mallia.

Apple on kuitenkin päättänyt, että isompi on parempi. iPhone XR:stä puuttuu lippulaivapuhelin iPhone XS:n kalleimpia ominaisuuksia, mutta siitä huolimatta Apple on onnistunut kehittämään kaikkiaan erittäin vaikuttavan paketin.