Windows 1.0:sta löytyi 37 vuotta piilossa pysynyt yllätys

Windows 1.0 Easter egg
Pääsiäismuna on löytynyt (Kuva: Microsoft / Lucas Brooks)

Alkuperäisestä Windows 1.0:sta on löytynyt 37 vuotta salassa pysynyt yllätys, jonka yksi määrätietoinen käyttäjä on nyt viimein löytynyt. Kyllä, puhumme nimenomaan kaikkein ensimmäisestä Windows-käyttöjärjestelmästä, joka julkaistiin marraskuussa 1985.

Lucas Brooks esitteli löytönsä Twitter-tilillään, jossa hän julkaisi käyttöjärjestelmään kätketyn viestin, jossa mainitaan Windows 1.0:n parissa työskennelleet kehittäjät. Sitä ei kuitenkaan voi löytää aivan perinteisin keinoin.

Pääsiäismunat (easter eggs) ovat usein ohjelmistoon piilotettuja vitsejä tai viittauksia, jotka voivat olla miltei minkälaisessa muodossa tahansa. Osa näistä on myös paremmin piilotettuja kuin toiset. Ottaen huomioon, että nyt Windows 1.0:sta löytynyt paljastui vasta 37 vuoden jälkeen, voimme puhua varsin hyvin piilotetusta yllätyksestä.

Kehittäjälegendat

Brooksin mukaan kätketty viesti oli salattu käyttöjärjestelmän mukana tulleen smiley .bmp-tiedoston loppuun. Vuonna 1985 ei vielä ollut ylipäätään tarjolla työkaluja, joilla tällaisen datan olisi voinut kaivaa julki.

Listalla olevista kehittäjistä todennäköisesti tunnetuin on Gabe Newell, joka tunnetaan nykyään parhaiten Valven toimitusjohtajana ja muun muassa Half-Lifen ja Steam Deckin taustalta. Newell työskenteli Microsoftilta vuosina 1983-1996, jonka jälkeen hän perusti Valven.

Vuosikymmeniä vanhoissa ohjelmissa voi piillä vielä muitakin salaisuuksia, joita ei ole löydetty. Brooks on sittemmin löytänyt samanlaisen viestin myös Windows 2.0:sta.


Miksi rakastamme pääsiäismunia?

Ohjelmistopohjaiset pääsiäismunat kiinnostavat niin kehittäjiä kuin käyttäjiä, sillä ne yhdistävät ongelmanratkonnan, salaisuuden sekä eräänlaisen silmäniskun kehittäjien ja käyttäjien välillä.

Android-käyttöjärjestelmään on ujutettu vuosien varrella useita pääsiäismunia, jotka ovat löytyneet usein Asetus-valikon Tietoja puhelimesta -kohdasta. Jos haluat tietää, mitä salaisuuksia Android 12:n koodiin on piilotettu, olemme kirjoittaneet tarkemmat ohjeet näiden löytämiseksi.

Samanlaisia pääsiäismunia löytyy myös paljon Googlen tuotteista. Voit esimerkiksi kirjoittaa Google-hakukoneeseen "askew" ja katsoa, mitä tapahtuu. Elokuvasivu IMDB:ssä Spinal Tap -elokuvan maksimiarvosana on puolestaan kymmenen sijaan yksitoista, mikä on kujeileva silmänisku leffan faneille.

Microsoft Excel 97:ään oli puolestaan piilotettu kokonainen lentosimulaattori, jota ei valitettavasti koskaan tuotu sovelluksen myöhempiin versioihin. Vastaavanlaisia tempauksia löytyy lukuisia myös peleistä, elokuvista ja televisiosarjoista.

Joonas Pikkarainen

Joonas Pikkarainen on teknologia- ja pelitoimittaja, jolla on erityisen vahvat juuret juuri pelialan raportoinnista useissa eri kotimaisissa medioissa. Muihin kiinnostuksiin lukeutuvat valokuvaus, videotuotanto ja elokuvat, sekä oikeastaan kaikki muu siltä väliltä ja näiden lisäksi.

Alkuperäisteksti