Bästa VPN-tjänster 2018: för dig som vill surfa mer privat

best vpn service
De bästa VPN-tjänsterna 2018

1. ExpressVPN
2. IPVanish
3. VyprVPN
4. NordVPN
5. Hotspot Shield

Fortsätt läsa för detaljerade analyser av varje VPN-tjänst

En VPN-tjänst är det perfekta sättet att ändra din dators eller smartphones IP-adress. Vare sig du vill ändra den för att få ett ökat skydd när du använder internet, om du vill titta på tv från andra länder eller om du vill komma runt blockeringar från aggressiva hemsidor är en VPN-tjänst det perfekta verktyget. Och här ska vi berätta om de bästa VPN-tjänsterna 2018.

Vår lista på de 10 bästa VPN-tjänster kommer göra ditt liv mycket enklare genom att gallra ner hundratals av VPN-leverantörer till en lista på vad vi tycker är de 10 bästa. Dessutom ger vi dig nyttig information och specifikationer på varje tjänst. Vi går hela tiden igenom processen av att testa och sen testa igen vilken som är den bästa (och den sämsta!) VPN-tjänsten så att du kan vara säker på att rekommendationerna på den här sidan är uppdaterade och pålitliga.

Om du funderar på att registrera dig hos en VPN och vill veta vilken som är den bästa ser vi till att du installerar rätt och undviker de som kan vara potentiellt farliga.

För oss svenskar kan det vara bra att veta att på många VPN-leverantörers hemsidor står priserna i amerikanska dollar och vår lista på priser är också skriven i dollar. När du väl klickar dig så långt fram att det börjar bli dags att betala kommer priserna automatiskt omvandlas till svenska kronor.

Vilken är den bästa VPN-tjänsten?

Den bästa VPN-tjänsten just nu är ExpressVPN. Den är det generellt bästa alternativet när det gäller hastighet, integritet och att avblockera hemsidor. Väldigt nära ligger IPVanish som är en annan väldigt pålitlig VPN som vi gillar. Vi gillar speciellt hur den hanterar P2P och torrents. Den tredje bästa 2018 är VyprVPN som är speciellt bra när det gäller hastighet. Läs mer om dessa VPN-tjänster, och mer, nedan.

ExpressVPN är Techradars högst rankade VPN-tjänst

1. ExpressVPN

Den generellt bästa VPN-tjänsten för hastighet, integritet och avblockering

Antal servrar: 2,000+ | Antal serverplatser: 148 | IP-addresser: 30,000 | Max antal enheter samtidigt: 3

Stort utbud av säkra VPN-appar
Jättebra kundsupport som är öppen dygnet runt
Ultrasnabba VPN-servrar i 94 länder
30 dagars pengarna tillbaka-garanti
Har endast stöd för 3 anslutningar

[Spara 49%] ExpressVPN Specialerbjudande: Få 3 månader gratis om du köper en 1-årsplan av Techradars val av bästa VPN. ExpressVPN levererar enastående resultat i våra hastighetstest och utmärkt kundtjäst samt en 30 dagars pengarna tilbaka-garanti.

ExpressVPN (länk på engelska) erbjuder mer än 2000 servrar på 148 platser i 94 länder och har ett utmärkt urval av skräddarsydda klienter där extra ansträngning lagts på mjukvaran på mobil och desktop. Du får dedikerade klienter för Windows, Mac, Linux samt iOS, Android och till och med BlackBerry (om än bara ett fåtal modeller).

Och det är inte allt. De har routers (de gör sin egen firmware), VPN-tillägg för din webbläsare och avblockning av DNS-innehåll för ett stort antal strömningsenheter och smart-TV vilket ger dig ett stort utbud av VPN-lösningar.

Något som också är till stor hjälp är att det finns gott om webb-baserade guider som är enkla att följa för att få igång tjänsten. Deras hemsida erbjuder också chatt-support där supportagenter finns tillgängliga dygnet runt för att svara på dina frågor.

Du får också stöd för P2P, en 'kill switch' (som hjälper dig att hålla din IP-adress dold om ditt nätverk slutar fungera) och generellt väldigt pålitliga prestandanivåer.

Nackdelar? ExpressVPN-tjänsten stöder endast 3 samtidiga anslutningar per användare och deras tjänst är av det dyrare slaget. Men vill du ha en pålitlig ultrasnabb och extremt säker tjänst är nog ExpressVPN för dig. Även om de inte har något erbjudande där du får prova tjänsten gratis erbjuder de ändå en villkorslös 30 dagars pengarna tillbaka-garanti om du inte är nöjd med tjänsten.

  • Exklusivt erbjudande: 12 månaders-plan för $6,67 per månad (plus 3 gratis månader) – (totalkostnad $59,95)
  • 6 månaders-plan för $9,99 per månad (totalkostnad $12,95)
  • 1 månads-plan för $12,95 per månad (totalkostnad $12,95)

2. IPVanish

Jättebra för torrents och annan P2P-trafik

Antal servrar: 1,000+ | Antal serverplatser: 60+ | IP-addresser: 40,000+ | Max antal enheter samtidgt: 10

Inga trafikloggar
Utmärkta nedladdningshastigheter
Konfigurerbar mjukvara
Inget gratisprov

Medan många VPN-tjänster försöker sticka ut med gratisplaner och billiga produkter så pratar IPVanish (länk på engelska) mer om tjänsterns kvalitet. Webbsidan skryter om att det är 'världens snabbaste VPN' och talar om mer än 40 000 delade IP-adresser, mer än 1 000 VPN-servrar i mer än 60 länder. De erbjuder också obegränsad P2P-trafik, 10 samtidiga anslutningar och en policy om att inget loggas med mer. De har dessutom nyligen lagt till en chatt-kundtjänst som är öppen dygnet runt.

Priset kommer fortfarande vara ett problem för vissa eftersom den är dyrare än den genomsnittliga VPN-tjänsten. Men IPVanish:s höga hastigheter, val av platser och utmärkta klient är en svår uppställning att klå (även om vi, i vårt senaste test av Windows-klienten, upptäckte att den är potentiellt mottaglig för enstaka nätverksproblem, kanske mer än rivaliserande mjukvara). Om du vill ha kvalitet rekommenderar vi att du satsar på den här VPN-tjänsten och om du på något sätt blir missnöjd så finns det 7 dagars ångerrätt.

3. VyprVPN

Jättebra för prestanda och säkerhet

Antal servrar: 700+ | Antal serverplatser: 73 | IP-addresser: 200,000+ | Max antal enheter samtidigt: 3-5

Väldigt snabb
Bra värde på årliga planer
Kraftfulla konfigurerbara klienter
Månadsplanerna är dyrare

VPN-leverantören är baserad i Schweiz där det finns gynnsamma integritetslagar och det är en väldigt välutrustad tjänst som skryter med 73 serverlägen och obegränsad användning av data.

Det finns också några riktigt bra extrafunktioner hos VyprVPN (länk på engelska) som alternativ för automatisk anslutning för att underlätta för dig, en 'kill switch' och stärkt säkerhet tack vare företagets egna 'Chameleon protocol' och 'VyperDNS'. Notera att viss data loggas (såsom anslutningstider, IP-adresser med mer).

VyperVPN erbjuder också ett beundransvärt stort utbud av klienter och deras Windows-mjukvara drar nytta av ett lättanvänt gränssnitt. Men de bästa nyheterna  återfinns på prestanda-fronten: den här VPN-tjänsten är verkligen snabb.

En sak som det är bra att vara medveten om är att VyprVPN inte ger några återbetalningar alls, men de erbjuder en 3 dagars pröva på-period. När det gäller vad som erbjuds kan du abonnera antingen månadsvis eller årsvis med en Basic eller Premium plan (du får tre anslutningar på den första och fem på den andra). 

4. NordVPN

En jättesäker leverantör

Antal servrar: 4050+ | Antal serverplatser: 60+ | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: 6

Kvalitetsklienter både för mobil och desktop
Upp till sex enheter
Bra prestanda

> Exklusivt erbjudande för NordVPN: Få en massiv rabatt när du abonnerar på 3 år av NordVPN:s tjänster för bara $99, det är bara $2,75 per månad. Titta på detta exklusiva erbjudande från NordVPN.

Trots att företaget är lokaliserat i Centralamerika, som knappast är känt för nydanande teknik, kan NordVPN:s (länk på engelska) nuvarande produkter matcha eller slå konkurrensen i nästan varje område.

Du får äver 3500 servrar i över 60 länder, 2048-bitskryptering, stöd för 6 enheter, starkt skydd mot DNS-läcka, automatisk kill switch, möjlighet att använda dedikerade IP-adresser, krypterade proxytillägg för webbläsarna Chrome och Firefox med betalalternativ som inkluderar Bitcoin, PayPal och kreditkort.

Det finns också en smart betalningsfunktion som kan användas för att komma runt geo-begränsningar och avblockera ett stort antal strömningstjänster.

Prestandan är också bra med imponerande hastigheter på korta anslutningsavstånd och några riktigt angenäma resultat på längre avstånd. Du har också fördel av en stram integritetspolicy.

NordVPN har fyra alternativ för tjänster: en månadsprenumeration samt ett- och två-års-planer och ett specialerbjudande på en tre-års-plan som vi nämnde tidigare i texten som representerar utmärkt värde. Om du vill pröva tjänsten innan du bestämmer dig så ger NordVPN dig en fiffig tre dagars prövoperiod som är ganska undangömd. Du hittar den här (länk på engelska).

Hotspot Shield

5. Hotspot Shield

Fantastisk VPN-tjänst för att surfa privat online

Antal servrar: 2,500+ | Antal serverplatser: 25 | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: 5

Lågt pris
Jättebra nedladdningshastigheter
7 dagars prövoperiod
Få server-platser

AnchorFree:s Hotspot Shield (länk på engelska) Premium lyckas tillhandahålla alla nödvändiga VPN-tjänster till ett attraktivt pris med möjligheten att få en livstids-licens. Den stöder privat surfande, tillåter 'access all content' och stöder upp till fem enheter.

Våra prestandatester gick utmärkt där latensen bara ökade marginellt och hastigheterna både upp och ner gick lite snabbare när anslutningen väl gått igenom.

Vi hade önskat att den var lite mer konfigurerbar och hade ett större urval av platser men Hotspot Shield Premium:s kombination av höga hastigheter och låga priser är väldigt attraktiv. Och 7 dagars-prövoperiod gör tjänsten lätt att prova.

Som vanligt representerar 1 års-planen det bästa värdet, utom om du vill satsa på livstidsplanen. Du bör också notera att på senaste tiden har gratisversionen av Hotspot Shield varit inblandad i kontrovers angående omdirigering av trafik (länk på engelska) till deras partnersidor inklusive reklambyråer. Men det amerikanska Center for Democracy & Technology har inte lagt samma anklagelser på den betalade produkten (och leverantören har dessutom förnekat anklagelserna).

(Image: © Tunnelbear)

6. TunnelBear

Om du vill ha en VPN-tjänst som är lätt att använda har du hittat den

Antal servrar: ~1,000 | Antal serverplatser: 20+ | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: 5

Extremt användarvänlig
Brett utbut av klientmjukvara
Transparent integritetspolicy
Anslutningar över långa distanser kan vara mer långsamma

TunnelBear är en Kanada-baserad VPN-tjänst som är värd att minnas för ett antal anledningar där kanske den största är dess fokus på användarvänlighet. Du får ett stort utbud av klienter som grundligt täcker både desktop och mobila enheter och mjukvaran är lätt att använda.

Till och med hemsidan undviker att använda svårförstådd jargong och berättar hur en VPN fungerar med enkla lättförstådda termer. Men som du säkert har gissat så kommer nog mer insatta användare ogilla bristen av detaljer och framförallt bristen på alternativ för att på djup nivå konfigurera din anslutning. Så den här tjänsten är verkligen designad med nybörjare i åtanke.

När det gäller dess täckning har TunnelBear servrar i över 20 länder och tillåter 5 samtidiga anslutningar. Leverantören har också stort fokus på integritet och förklarar koncist sina policys utan att dränka dig i jargong (den här gången av juridisk natur och inte teknisk som innan). 

Prestandan är också imponerande över kortare distanser och fungerar bra över till USA, men anslutningar över riktigt långa distanser såsom Singapore gör ofta att hastigheterna sjunker betydligt (det är inte ovanligt när det gäller VPN:s).

TunnelBear erbjuder till och med en gratistjänst och medan du på gratistjänster ofta är begränsad till 500MB trafik per månad så kan du, med Techradars specielerbjudande (länk på engelska), få upp till mer användbara 5GB i månaden. Betalda månadsplaner ger dig obegränsat med data och kostar väldigt rimliga $4,16 per månad.

7. Windscribe

En VPN-tjänst som ger dig obegränsat antal anslutningar

Antalet servrar: 348 | Antal serverplatser: 50 | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: obegränsat

Obegränsat antal enheter kan vara anslutna samtidigt
Gratis plan med 10GB data per månad
Tydlig och detaljerad integritetspolicy
Bara medelmåttiga hastigheter

Windscribe (länk på engelska) är en kvalitets-VPN-tjänst som har klienter för Windows, Mac och iOS. En Androidklient lanserades nyligen men har betecknats som potentiellt instabil så för tillfället använder du den på din egen risk

Något som verkligen lockar här är det faktum att Windscribes betalda plan stödjer obegränsade antal anslutningar så det spelar ingen roll hur många familjemedlemmar eller enheter du har, det kommer funka ändå.

Leverantören har också en lovvärt tydlig integritetspolicy och Windowsklienten är lättanvänd. Prestandan däremot är bara medelmåttig så förvänta dig inga extremhastigheter. Men vad du får är definitivt godtagbart.

Det finns en gratisplan tillgänglig och den ger dig generöst nog 10GB av månatlig data, fast du kan bara använda det med en enhet och det finns begränsningar på mängden data du kan ladda ner.

Den betalda Pro-planen ger dig, som vi nämnde innan, obegränsat med data och enheter och du kan antingen prenumerera månatligt eller årligt om du vill ha det lite billigare. Priserna är $9 för månadsplanen och $4 per månad om du betalar för årsplanen. Men med Techradars nuvarande Specialerbjudande (länk på engelska) så kan du få planerna för halva priset. Planerna finns här:

8. KeepSolid VPN Unlimited

En utmärkt allround VPN-tjänst

Antal servrar: 1000+ | Antal serverplatser: 70+ | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: 5

Imponerande hastigheter
Utmärkt utbud av klienter
Stöder Bitcoin
Inte bra för torrent-användare

KeepSolid (länk på engelska) har imponerande prestandanivåer där våra test visade att VPN-tjänsten knappt påverkade nedladdningshastigheterna alls (jämfört med hastigheterna vi fick med VPN-tjänsten avstängd).

Den här leverantören har ett stort utbud av klienter där det finns stöd för Windows, Mac, iOS, Android, Linux och Windows 10 Mobile och installationsinstruktioner finns för fler enheter.

Du bör dock notera att den här VPN-tjänsten inte stöder torrents på en större mängd av sina servrar, så den är inte ett bra val för fildelare. (Bara fem servrar stöder torrents: Kanada, Frankrike, Luxemburg, Rumänien och en enda plats i USA).

Det har också letat sig in lite grus i maskineriet när det gäller integritetspolicyn där vissa sessioner loggas (även om det inte är ovanligt) och vi också hittade bevis på DNS-läckor.

KeepSolid erbjuder en sjudagars prövoperiod och till och med en sju dagars pengarna tillbaka-garanti. De har tre prisplaner som inkluderar en livstidsplan som kan bli väldigt billig i längden. Den årliga prenumerationen är också konkurrenskraftigt prissatt. 

9. CyberGhost

Klient med gott om funktioner och imponerande konfigurationsalternativ

Antal servrar: 1109 | Antal serverplatser: 44 | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: 5

Klienterna har många smarta funktioner
Bra prestandanivåer
Stöd för torrents
Några irritationsmoment med gränssnittet

CyberGhost är en rumänsk/tysk-baserad tjänst som levererar sin tjänst till över 10 miljoner användare. De erbjuder en räckvidd av funktionalitetspackade klienter samt mjukvara för Windows och Mac tillsammans med iOS och Android.

Medan klienterna har några irritationsmoment gällande deras gränssnitt så finns det ändå ett antal smidiga funktioner och alternativ här, inklusive möjligheten för VPN-tjänsten att dra igång när du startar specifika appar.

De som tycker om lite peer-to-peer-fildelning kommer också bli glada att höra att det finns stöd för torrents på de flesta av deras servrar. Och det är skönt att se att prestandan är snabb nog. Det var i alla fall vad vi kom fram till när vi testade.

Det finns en gratis plan om du vill pröva innan du köper, men den har några begränsningar: du kan bara ansluta en enhet i taget och det kan gå långsammare än den betalda versionen och du måste se reklam (samt fler begränsningar).

Då är det skönt att det inte finns någon begränsning för hur mycket data du kan använda och om du köper en full prenumeration så finns det 30 dagars ångerrätt om du inte är nöjd.

Det finns ett bra urval av planer där du kan välja mellan fyra stycken inklusive den väldigt prisvärda två års-planen. Du kan se de olika paketen här:

10. ZenMate

Ännu en väldigt användarvänlig VPN

Antal servrar: N/A | Antal serverplatser: 30+ | IP-addresser: N/A | Max antal enheter samtidigt: N/A

Väldigt lättanvänd
14 dagars ångerrätt
Obegränsat gratiskonto
Inte speciellt mycket att konfigurera

ZenMate (länk på engelska) är en annan VPN-tjänst som försöker locka nybörjare med en hemsida som undviker teknologisk jargong och som förklarar allt i tydliga och enkla termer.

Naturligtvis syns samma trend i mjukvaran. ZenMate:s windowsklient är extremt lättanvänd och väldigt strömlinjeformad: du behöver bara trycka på några knappar så är du igång. Den är också superlätt att installera, vilket alltid är trevligt.

Men  om mjukvaran är designad för att vara så enkel som möjligt kommer fler avancerade användare bli frustrerade av bristen på konfigurationsmöjligheter. Du kan till exempel inte välja ditt eget säkerhetsprotokoll (tjänsten använder bara L2TP) eller ens en specifik stad för serverplats: Du kan bara välja land.

Ändå, kan du acceptera begränsningarna, vilket kommer vara ganska lätt om du inte är så teknisk av dig och är ny i världen av VPN, så erbjuder ZenMate ett gediget alternativ även om prestandan inte är den bästa jämfört med konkurrensen.

Det är också värt att notera att det finns 14 dagars ångerrätt om du inte är nöjd med tjänsten och ZenMate har en gratisplan även om den bara fungerar via tillägg i webbläsare (och den begränsar hastighet och val av servers).

Det finns tre prenumerationsplaner, månatlig, 6-månaders eller årlig plan. Men notera att Techradars läsare kan utnyttja ett specialerbjudande för en årsplan som effektivt blir $4,99 per månad.

Vad kan jag titta på med en VPN?

Förutom att se till att du surfar säkert så är VPN också bra för att se på dina favoritserier och livesport medan du är utomlands. Om du någonsin försökt att strömma något på din tablett medan du är på semester och blivit tillsagd att du inte har rätt att se på innehållet så kommer problemet vara löst om du ändrar din IP-adress till ditt hemland.

Vi har skapat flera individuella guider på hur du tittar på specifika serier och events:

Vilken är den bästa VPN-tjänsten för dina specifika behov

Den bästa VPN-tjänsten för Android

När det gäller Android är vinnaren ExpressVPN. I våra tester kom den på första plats när den användes på en Android-telefon eller tablett. Du kan använda ExpressVPN på andra enheter också, men Android-appen är extremt användarvänlig så den är jättebra för de som inte använt en VPN förut. För mer avancerade användare finns det också gott om avancerade konfigurationsmöjligheter att leka med. Det finns också en gratis prova på-version tillgänglig på Android även om den bara håller i 24 timmar.

Bästa VPN-tjänsten för bittorrent

Den som vi överlag valde till den bästa VPN-tjänsten, ExpressVPN, är också den tjänst vi lutar oss mot om vi vill ha hög säkerhet medan vi laddar ner torrent-filer. Kraftfull kryptering och tunnel-funktioner gör ExpressVPN till ett självklart val. Vare sig du använder Windows eller Mac. Att din anonymitet är skyddad i och med att företaget är skrivet på Brittiska jungfruöarna gör också tjänsten till ett enkelt val. Och glöm inte vårt erbjudande där Techradars läsare får 15 månader men bara betalar för 12.

Den bästa VPN-tjänsten för Kodi

Vill du ha en VPN-tjänst som är som gjord för strömning med Kodi så är det IPVanish (länk på engelska) du vill ha. Tjänstens utmärkta prestanda och hastigheter hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av strömning och förhoppningsvis undvika hemskheter som videos som buffrar. Du får också en utmärkt klient för Windows med ett intuitivt gränssnitt, men ändå bra djup med gott om avancerade inställningar. Det finns ingen gratis version men du kan utnyttja 7 dagars ångerrätt.

Bästa VPN-tjänsten för Kina

Vare sig du besöker Kina eller bor i landet så är det, igen, ExpressVPN som ger dig den bästa prestandan. Som du säkert är medveten om har Kina censurerat stora delar av Internet vilket gör det lite svårare. ExpressVPN övervakar proakivt att det går att komma åt deras nätverk på Kinas fastland. Och att de har servrar i till exempel Hong Kong, Japan och Taiwan gör att ExpressVPN är vår favorit när vi är i Kina.

Bästa VPN-tjänsten för Mac

Vi har valt ExpressVPN till den bästa VPN-tjänsten för Mac. De har en app för Mac som är superenkel att använda (som komplementeras med en riktigt bra app för iOS om du också vill använda någon av Apples mobila enheter). Du får en snabb VPN-tjänst och gedigen kundsupport, som alltid är bra att ha. Det finns ingen gratis prova-på-period men ExpressVPN menar att deras 30 dagars ångerrätt är bättre eftersom det är en garanterad återbetalning utan några problem som låter dig uppleva tjänsten utan begränsningar.

Den bästa VPN-tjänsten för Netflix

Om du gillar att se film och serier på Netflix och kanske att komma åt innehåll från andra länder som du annars inte hade kunnat (dock bör du notera att detta görs på egen risk eftersom Netflix uttryckligen förbjuder det) är det igen ExpressVPN som är vår favorit. Det beror på att VPN-tjänsten erbjuder höga hastigheter och smidig streaming och stödjer att titta på Netflix i flera länder (inte bara i USA). Och om det här är första gången du använder en VPN-tjänst vill vi igen belysa att deras 30 dagars ångerrätt gör tjänsten väldigt lätt att prova på.

Den bästa VPN-tjänsten för Kanada

IPVanish (länk på engelska) tar förstaplaten när det kommer till den bästa VPN-tjänsten för Kanada vare sig du bor där eller bara är på besök. Till att börja med har leverantören ett imponerande antal servrar i Kanada, 42 för att vara exakt. Det hjälper dig garanterat att hitta en snabb och stabil anslutning. I våra tester kom vi fram till att IPVanish gav oss en signifikant ökning av nedladdningshastigheterna jämfört med den normala hastigheten, vilket är väldigt imponerande. Det finns ingen prova-på-version men 7 dagars ångerrätt som du kan nyttja om du inte är helt nöjd.

Den bästa VPN-tjänsten för Chrome

Om du vill ha en enkel lösning som ger dig säkert och privat surfande så är det ExpressVPN du ska ha och där kan du lägga till ett tillägg i din Chrome webbläsare. Tillägget är superenkelt att använda och har några trevliga små funktioner som att den kan förhindra DNS-läckor och en 'kill switch'. Det är snabb och användare av Chrome kan också känna sig trygga i säkerheten hos ExpressVPN. De har en gedigen integritetspolicy där ingen trafik eller aktivitet online loggas.

Den bästa VPN-tjänsten för iPhone och iOS

Vi väljer appen för ExpressVPN till iOS om du äger Apple-enheter och vill känna dig trygg. Vi rekommenderar tjänsten för iPad och iPhone huvudsakligen på grund av deras konsekvent höga hastigheter, deras enorma server-nätverk och breda utbud av strömningstjänster som Netflix och Hulu. Vi tyckte också om hur enkelt det var att ladda ner, installera och konfigurera appen för ExpressVPN, det krävs endast ett enkelt tryck för att när du vill stänga av eller sätta på tjänsten.

Vad är en VPN-tjänst?

VPN är en sån där teknisk term som har blivit väldigt populär under de senaste åren allteftersom Internets utbud och användningsområde har blivit allt bredare

VPN står för Virtuellt Privat Nätverk (eng: Virtual Private Network) vilket är en populär metod för säkerhet på internet. Det involverar teknologier som avser lägga till ett säkerhetslager till både privata och öppna närverk. Det inkluderar bredband och så kallade hotspots.

VPN är således en säker och privat lösning inom det större internet som låter användare (vare sig det är enskilda individer eller en del av en organisation eller ett företag) skicka och ta emot data samtidigt som de upprätthåller sekretess och ett privat nätverk.

Det betyder att du kan använda en VPN för att skapa en säker "tunnel" in till ditt företags nätverk för att få åtkomst till privata interna system. Men det betyder också att du kan surfa online helt utan att röja din personliga integritet och komma åt tjänster som du annars inte hade haft tillgång till som Netflix eller BBC iPlayer.

All trafik som passerar genom din VPN-anslutning är säker och kan inte, i teorin, snappas upp av någon annan vilket gör det till det bästa allmänt tillgängliga sättet att helt säkert surfa på internet (men inte alltid helt anonymt).

Dock bör du hålla i åtanke att en VPN-tjänst endast är så säker som dess svagaste länk så om din enhets säkerhet redan har äventyrats av skadliga program så kommer inte en VPN-tjänst rädda dig från spionage, till det behöver du ett bra antivirus-program.

Vad kan jag använda en VPN-tjänst till?

Ett av de större orosmomenten när man surfar på internet är din integritet. Genom att använda en VPN kan du, i teorin, hindra din internetleverantör eller regeringen från att se din surfhistorik.

VPN har också blivit ett populärt verktyg inom rörelsen för yttrandefrihet. Du kan kringgå censur inom organisationer eller från tredjepart. Till exempel, om du har åsikter som inte skulle gillas av din arbetsgivare skulle en VPN se till att det inte är något du behöver oroa dig över.

VPN används också för att ge en falsk position. Det resulterar i att användare konfigurerar sin position så att de kan använda tjänster som är exklusiva till länder de inte bor i. Ett utmärkt exempel är att titta på ett TV-program eller en online-produkt som bara är tillgänglig i ett specifikt land kanske på juridiska- eller licensgrunder.

Du kan också använda en VPN-tjänst för att skydda dig från hackare. Om du är utomhus och vill använda en allmän trådlös anslutning, kanske i ett kafé eller bibliotek, finns risken att någon kan ta sig in i din enhet. Det kan leda till att du förlorar viktig data så som lösenord.

Den här teknologin träder också fram som en populär tjänst inom affärsvärlden. När du är på resande fot för att närvara vid till exempel möten så är det normalt att ansluta till tredjepartsnätverk. Med en VPN kan du ansluta till ditt företags intranät utan att oroa dig för att bli utsatt för hackare.

Många VPN-tjänster, det finns ungefär 400 på mobil och desktop, erbjuder olika fördelar och nackdelar. Om du vill ha åtkomst till Hulu eller BBC iPlayer från en annan region, ansluta till ditt kontorsnätverk eller helt enkelt vara säker online finns det en tjänst som är skräddarsydd för just dina önskemål.

Dessutom kan en VPN-tjänst användas för att undvika att din internetanslutning stryps. Det kanske inte händer så ofta i Sverige, men det kan komma hit och vistas du i USA under en längre tid så kan det här vara viktigt. I USA till exempel har vissa internetleverantörer strypt hastigheten till Netflix till 10Mbps och också strypt deras så kallade obegränsade planer vilket betyder att smarttelefoner inte kan få bättre videokvalitet än 480p.

En leverantör, NordVPN, tror att vissa användare har sett sin hastighet på Netflix bli upp till tre gånger så hög genom att använda en VPN-tjänst för att kringgå de strikta begränsningarna.

Det ska också noteras att även om phishing är en stor fara online så kan en VPN hjälpa till att skydda dig mot malware eller andra sorters bedrägerier som du kan utsättas för när du surfar online.

Gratis vs betald VPN: Vilket är bättre?

Några företag erbjuder grundläggande tjänster som är helt gratis. Är dessa gratistjänster lika bra som deras betalda syskon?

Som du säkert misstänker så finns det några begränsningar och de startar med ett tak på hur mycket data du kan använda. Avira Phantom VPN:s gratisplan begränsar dig till 500MB i månaden. PrivateTunnel nöjer sig med 2GB medan ZPN har ett mer generöst tak på 10GB, vilket inte alls är dumt.

Gratistjänster har generellt också användningsrestriktioner. De flesta företag vill inte att du använda hela din bandbredd på torrents, så ZPN är en av många som blockerar P2P.

Hide.me:s gratisplan på 2GB har också några vanliga begränsningar. De har en 'så-bra-som-möjligt-hastighet' som betyder att hastigheter hos betalande kunder prioriterar och gratisanvändare får vad som är kvar. Och du kan bara använda tre platser: Kanada, Holland och Singapore.

Hola:s tjänst som är gratis för personligt bruk har inte den sortens begränsningar men till och med här finns det restriktioner. Tjänsten skickar trafik genom deras gratisanvändare istället för att använda dedikerade servrar, så genom att vara gratismedlem så kan du (säkert) dela en liten del av din bandbredd med betalande användare.

Sen har vi reklam och tidsbegränsningar (CyberGhost) och en generell brist på SLA, eller Service level agreements: gratis betyder att tjänsten inte kommer med några outtalade garantier.

Gratisplaner fungerar för grundläggande behov, som att kanske skydda din laptops trådlösa hotspot-trafik på enstaka resor. Men vill du ha något mer avancerat så är köpta produkter bäst.

Den omedelbara fördelen är att du vet att din personliga data förblir säker även om du är ansuten till en publik hotspot. Lokala spioner kanske kan se själva anslutningen men det finns inget sätt att ta reda på vad den består av och var den är på väg.

VPN ger dig också en ny digital identitet i formen av en IP-adress från ett annat land. Det gör det svårare för webbsidor att följa dig. Det låter vissa människor kringgå statlig censur och låter oss andra undvika de irriterande meddelandena på Youtube och andra strömningswebbsidor som deklarerar att "det här videoklippet är inte tillgängligt i ditt land".

Det allra bästa är att trots de djupa nätverksteknologier som är involverade så behöver du inte vara en expert för att få VPN:s att fungera. För det mesta så behöver du bara välja ett land där du skulle vilja ha en IP-adress, trycka på anslut för att starta och koppla från när du är färdig - och det är allt.


Hur väljer jag en VPN-tjänst?

Det kan vara knivigt att välja en VPN-tjänst om du inte är helt insatt i all den tekniska jargong som används av leverantörerna.

Det finns många faktorer att begrunda när du väljer en betalt VPN-tjänst. Här är sex tips:

1. Har tjänsten servrar i alla länder och regioner som du behöver? Att ha mer än en server i ett land kan hjälpa att sprida ut belastningen men det garanterar inte förbättrad prestanda. Så du ska inte ta för givet att en plan med 500 servrar automatiskt är bättre än en med 100.

2. Titta på antalet tillåtna samtidiga anslutningar. Det här ligger generellt mellan 3-5, vilket låter dig ansluta din PC, mobil och tablett samtidigt. Men håll utkik efter att många leverantörer säger att det ska bara användas av en användare och att alla har policys för normalt användande för att hindra att ett fåtal personer använder upp all bandbredd.

3. Vissa leverantörer angervilka anslutningsprotokoll de använder. OpenVPN och IkeV2 är bra val, snabba och säkra. Du kanske ser anslutningsprotokoll som SSTP och det ääldre PPTP tillsammans med alternativ för olika protokoll (TCP eller UDP hos OpenVPN). Du behöver inte förstå de djupgående detaljerna men att ha extra alternativ kan hjälpa tjänsten att prestera snabbare eller bibehålla en stadigare anslutning.

4. Alla VPN-leverantörer säger att dom inte loggar vad du gör online men oundvikligen så samlar dom lite data. Vissa tjänster sparar information som när du loggar in på ditt konto, hur mycket data du använder och tar sedan bort allting när sessionen avslutas. Andra loggar även saker som inkommande IP-adresser och vilken server du använde och behåller den här datan i månader, ibland år. Om detta oroar dig så läs deras integritetspolicy och villkorsdokument för att ta reda på mer.

5. Det är viktigt att fundera på klienten, mjukvaran som handhar dina anslutningar. De har alla en lista på servers och en anslut/koppla ifrån-knapp men du kanske behöver mer? Vissa klienter visar belastning och ping-tid för servern direkt i gränssnittet vilket hjälper dig att välja rätt server. Ofta återkommande användare uppskattar nog ett system för 'favoriter' där de kan spara och återkalla specifika servrar. Om du vet vad du håller på med så är det väldigt skönt att ha tillgång till de djupare nivåerna av nätverksinställningarna så att du kan konfigurera systemet precis som du vill ha det.

6. Slutligen har vi priset. Var försiktig med erbjudanden som verkar för bra: De kan ha begränsade funktioner, exkludera saktter, vara nedsatta endast för den första faktureringsperioden eller förnya sig själva automatiskt. Så var som verkar vara ett utlägg på 50 kronor kanske blir 130 nästa månad. Leta efter en länk för priser och läs det finstilta. Om du kan så rekommenderar vi att du använder något som PayPal där det är lätt att får översikt över och avsluta dina prenumerationer.

När du väl hittat vad som verkar vara en bra VPN-kandidat så glöm inte att prova den innan du spenderar en massa pengar. Men en kort pröva-på-period kanske inte alltid avslöjar så mycket så när den väl har gått ut och du fortfarande känner dig nöjd, betala för en månad och testa tjänsten så grundligt som möjligt och om du gillar den så uppgraderar du till den plan som representerar mest värde (vanligtvis årsplanen).

Hur du testar en VPN-tjänst

Vi började med att titta på och jämföra planerna hos varje leverantör

Vi letade efter funktioner, värde och tydlig och ärlig prissättning. Lättillgängliga sätt att lära sig mer om en tjänst, gratisplaner, prövoperioder och pengarna tillbaka-garantier var viktiga kriterier. Vi tittade också på leverantörer som upprätthåller din integritet när du blir medlem (genom att inte kräva email-adress, erbjuda prövoperioder utan kreditkort, erbjuda Bitcoin som betalfunktion).

De officiella produktsidorna berättar aldrig allt du behöver veta så bege dig istället till sidan för integritetspolicy och villkor för att hitta användbar information. Loggar företaget mer data än du hade väntat dig eller behåller den längre än väntat? När kan den dela information med andra? Finns det några begränsningar för vem som kan bli kund? (vissa leverantörer kräver att du är 18 år eller äldre, eller att tjänsten är endast för personligt och inte kommersiellt bruk.) Finns det fler gömda begränsningar?

Prestandan hos VPN-tjänster är svår att mäta eftersom det finns så många variabler men vi använde flera tekniker för att försöka få en känsla för varje tjänsts färdigheter. Först använde vi speedtest.net för att mäta latens och uppladdnings- och nedladdningshastighet för en lång anslutning (till exmepel mellan Europa och USA). Vi repeterade omedelbart testet med VPN-tjänsten avstängd och tittade på eventuella skillnader.

Det här följde vi upp med en kortare anslutning (generellt inom Centraleuropa) för att mäta en mer typisk topprestanda sen körde vi ännu ett test för att bekräfta våra resultat och några generella webbsurfingstester vilket inkluderade strömmande av HD-video för att se om det fanns några andra problem.

VPN ger dig alltid en ny IP-adress men vissa tjänster har en DNS eller andra saker som kan läcka ledtrådar om din identitet. Vi besökte IPleak.net och andra integritetsfokuserade hemsidor för att leta efter problem.

När det gäller klienten och användargränssnittet så letade vi efter bra verktyg för att välja serverposition. Vi tittade på verktyg för att kunna välja efter land, region, server, hastighet, favoritsystem, serverbelastning eller ping-tider, allt med gott om konfigurationsalternativ men också en klient som inte tränger sig på när den inte behövs.

Slutligen vägde vi alla dessa individuella faktorer, kom fram till en övergripande poängsättning och gallrade tills vi fick fram vad vi anser är de 10 bästa VPN-tjänsterna. Inom de 5 högst rankade tjänsterna fick mjukvaran aldrig under 70 av 100.