iPhone XS - recension

En blygsam uppgradering på en väldigt bra mobil.

Tidigt omdöme

iPhone XS är utan tvekan det bästa Apple någonsin skapat. Det är ingen överraskning, med tanke på att det är den nya toppmodellen av iPhone. Frågan är dock om Apple har gjort tillräckligt för att göra den till det mest lockande alternativet på marknaden och om det är tillräckligt för att hindra kunder från att vända sig till konkurrenter. iPhone XS tillräckligt bra på många sätt, men det är inte en särskilt stor uppgradering över fjolårets iPhone X och den omdefinierar inte något som förra årets mobil gjorde. Den största uppgraderingen är kameran, där Smart HDR gör en stor skillnad. Om du letar efter en iPhone i toppkvalitet har du en här, men det kanske är värt att vänta en månad för att se vad iPhone XR har att erbjuda istället.

För

  • +

    Smart HDR hjälper till att förbättra kameran

  • +

    Återigen kraftfullare

  • +

    Bekväm att använda i en hand

Emot

  • -

    Batterilivslängden slår inga rekord

  • -

    Designen har inte ändrats på ett år

  • -

    Fortfarande väldigt dyr

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Notering: Vi har inte gett iPhone XS något slutgiltigt betyg ännu, eftersom vi inte haft tillräckligt med tid att genomföra alla våra tester av batterilivslängden och kameran. Vi kommer att lägga till ett slutresultat inom kort, men vi vill se till att noggrant ha kontrollerat alla aspekter av mobilens prestanda innan vi uttalar oss.

Detta är iPhone XS (som uttalas tio-S och inte X-S, som du kanske tror). Den är nästan identisk utseendemässigt jämfört med fjolårets iPhone X. Detta är något som kanske får dig att tro att inte särskilt mycket har ändrats sedan dess, men skillnaderna finns på insidan.

Detta är en något ovanlig situation för en recension; vanligtvis när vi granskar en "S"-version av en iPhone, ställer vi oss frågan om huruvida den är bättre än den nu rabatterade modellen från förra året.

I år har dock Apple bestämt sig för att sluta med försäljningen av iPhone X, så även om vi fortfarande kan jämföra de två modellerna kommer det inte hjälpa dig särskilt mycket att göra ett välgrundat val om vilken mobil du ska köpa (om du inte hinner få tag på en iPhone X innan lagren tar slut då).

(OBS. Länkar i denna artikel kan vara skrivna på engelska)

Om du vill ha den bästa mobilen i iPhone-serien som Apple någonsin skapat, är iPhone XS utan tvekan svaret, men är förbättringarna verkligen värda prislappen och är de tillräckliga för att avvärja den ständigt förbättrade konkurrensen?

Vi får inte heller glömma bort iPhone XR, som på många sätt är en mycket mer prisvärd version jämfört med iPhone XS. Vi är dock tvungna att avvakta tills vi fått möjlighet att testa den i framtiden (den planeras att släppas i oktober), fram tills dess är det svårt för oss att säga med säkerhet att iPhone XS är den absolut bästa mobilen från Apple för dig.

Pris och utgivningsdatum

iPhone XS finns nu tillgänglig att förbeställa i de flesta länder runt om i världen. Mobilen kommer att börja säljas globalt från och med den 21 september, om du hellre vill köpa den direkt från butik.

När det kommer till priset, är den goda (typ) nyheten att priset inte har stigit jämfört med fjolårets oerhört dyra iPhone X. Modellen med 64 GB internminne kostar 12 795 konor, medan modellen med 256 GB internminne kostar 14 695 kronor och modellen med 512 GB internminne kostar 17 195 kronor.

Trots att priserna för konkurrerande mobiler också har stigit, kommer iPhone XS ändå att vara en av de dyraste mobilerna du kan köpa (förutom iPhone XS Max, som har en svindlande prislapp på 13 995 kronor för det minsta alternativet).

Nyckelfunktioner

Under den här sektionen går vi vanligtvis igenom alla de nya funktionerna som mobilen erbjuder, men i det här fallet finns det inte särskilt många. Detta då Apple har bestämt sig för att köra på strategin att släppa en "S"-mobil, där lite har förändrats utöver förbättringar i hastighet och några få andra förbättringar i prestanda.

Då menar vi inte att säga att den nya hårdvaran i iPhone XS inte är imponerande eller användbar, men en genomsnittlig användare kommer inte märka av förbättringarna mobilen erbjuder direkt.

En förändring som däremot är enkel att upptäcka är de nya färgerna. Även om guldfärgen lutar lite mer åt mocka-hållet med en gnutta koppar i, är den ett välkommet tillskott utöver alternativen silver och rymdgrå.

Vi gissar att detta var möjligt på grund av att chassit på iPhone XS är så pass likt det som används på iPhone X, att det varken var dyrt eller tidskrävande att lägga till ett nytt färgalternativ.

A12 Bionic chipset

iPhone XS och iPhone XS Max använder likadana chipset.

iPhone XS och iPhone XS Max använder likadana chipset.
  • Massor av kraft
  • Neural Engine förbättrar prestandan överlag
  • Märkbart kraftfullare AR-funktioner

Apple pratar stolt om sitt nya chipset och det är av goda skäl: Det är ett av de mest kraftfulla chipseten som finns till mobiler, tillverkat med en 7 nanometersprocess.

Det kanske inte låter som något speciellt för de allra flesta, men det betyder i princip att fler transistorer får plats på dess åttakärniga processor, som har två "kraft"-kärnor och ytterligare fyra kärnor som är optimerade för effektivitet.

De något långsammare kärnorna är faktiskt fortfarande kraftfullare än dem som används i mobiler som till exempel iPhone 6, som bara är fyra år gammal. Det är något som visar hur snabbt motorernas kraft och effektivitet förbättras i moderna mobiler.

Det går att ifrågasätta huruvida all denna kraft verkligen behövs. Om du bara skrollar lite på nätet och skickar meddelanden är det nämligen helt bortkastat.

Om du däremot vill utforska världen av förstärkt verklghet, kommer dessa extra transistorer verkligen göra stora skillnad.

Det finns dessutom en ny "Neural Engine" i mixen, som gör att din mobil kan bli intelligentare och lära sig mer med tiden.

Det lägger till ett "smart lager" till processer, något som gör det möjligt för mobilen att känna igen saker på skärmen, oavsett om det handlar om att lägga till en Animoji på ditt ansikte i realtid eller under ett FaceTime-samtal eller räkna ut vad som krävs för att förbättra kvaliteten på ett foto medan du tar det.

Det är verkligen svårt att betona fördelarna som det här förbättrade chipsetet för med sig, förutom genom siffror. När iPhone XS kördes genom Geekbenchs tester för processorer, visade resultaten att det är en av de mest kraftfulla mobilerna vi någonsin testat. Den fick nämligen ett resultat på 11 481, något som är över 1 000 poäng mer än fjolårets iPhone X och är bättre än någonting annat vi sett.

Det är lätt att känna av hastighetsförbättringen i mobilen, då iPhone XS är en av de snabbaste mobilerna vi någonsin testat.

Det är dock svårt att säga hur mycket av detta som beror på hårdvaran och hur mycket som är tack vare den nya iOS 12-programvaran. Oavsett så är det en riktigt, riktigt snabb upplevelse.

A12 chipsetet innebär dessutom att mobilen tar ett steg framåt när det gäller grafisk prestanda. Spel på mobilen närmare sig en konsolnivå på grafiken och vi hade även chansen att testa några AR-titlar på mobilen.

Med det sagt, är vi fortfarande inte helt övertygade om fördelarna med AR-spel. Det är riktigt uppslukande till en början, men många titlar verkar fortfarande sakna samma finslipade känsla som vanliga iPhone-spel erbjuder, som till exempel Elder Scrolls: Blades, där du får en fantastisk kombination av prestanda och effekter i hög nivå.

Vi spelade till exempel ElemenTao, som inte bara saknade introduktion utan var dessutom lite klumpigt att spela på ett bord. Det är inte riktigt spelets fel, men det är sällan vi har tillgång till ett bord med tillräckligt mycket plats för att vi ska kunna spela både solotitlar eller tillsammans med vänner.

Det finns gånger AR-spelen är riktigt coola, men det är ungefär lika ovanligt som att ägna en kväll åt att spela brädspel.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.