Huawei julkaisi edulliset MateBook D -ultrabookinsa – myyntiin Suomessa jo tänään

Huawei MateBook D 15 pöydällä muistivihkon vieressä
(Kuva: Huawei)

Huawei tuo tänään myyntiin uuden MateBook D -sarjan 14- ja 15-tuumaisina malleina. Kannettavat on suunniteltu pääasiassa kotikäyttäjille tai opiskelijoille ja niiden hinnat ovat 749 € (14-tuumainen) ja 699 € (15-tuumainen).

MateBook D 14” ja MateBook D 15” pyrkivät erottumaan kilpailijoistaan erityisesti keveydellään sekä näytön ohuilla reunoilla. Erikoisuutena myös webkamera on piilotettu näppäimen alle, jotta reunat on saatu kutistettua mahdollisimman pieniksi.

Saimme 15-tuumaisen mallin käsiimme jo noin pari viikkoa ennen julkaisua, mutta kirjoitamme koneesta vielä laajemman arvostelun, kun olemme ehtineet tutustua siihen perin pohjin.

Tasokkaan tuntuinen muotoilu

Koneen runko tuntuu keveydestään huolimatta laadukkaalta. Sen alumiininen ulkokuori tuo mieleen parin sukupolven takaisen MacBook Pron, mutta se ei ole missään nimessä negatiivinen kommentti kohtuuhintaiselle Windows-kannettavalle. 

MateBook D 14” on ohuimmasta kohdastaan ainoastaan 4,8 millimetrin paksuinen ja painaa vain 1,38 kilogrammaa. Sen 14-tuumaista näyttöä kehystävät ohuet reunat, joiden ansiosta ruutu kattaa peräti 84 prosenttia näyttöpaneelin pinta-alasta. 

MateBook D 15” on puolestaan paksuimmillaan vain 16,9 millimetriä ja etureunastaan 5,3 millimetriä. Laitteen paino on suuremmasta koostaan huolimatta yhä ainoastaan 1,62 kiloa. Sen 15,6-tuumainen näyttö kattaa 87 prosenttia rungosta.

14-tuumaisessa mallissa on USB-A 2.0 -portti, USB-A 3.0 -portti, HDMI-portti, USB-C-liitäntä sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. 15-tuumaisessa versiossa on näiden lisäksi vielä toinen USB-A 2.0 -liitäntä.

Molemmat mallit ovat saatavilla ainoastaan hopeanvärisinä.

Huawei MateBook D 14 ja Huawei Mate 30 Pro NFC-yhteydessä

Huawei MateBook D -mallit saa yhdistettyä Huawei-puhelimeen NFC:n avulla. (Image credit: Huawei)

Läheinen yhteys Huawei-laitteiden välillä

Jos omistat Huawei-puhelimen, saat yhdistettyä sen MateBook D -malleihin NFC-tarran avulla. Riittää siis, että kytket puhelimesta NFC:n päälle ja kosketat sillä kannettavan NFC-tarraa. Kun puhelimesta on painanut "yhdistä" ja hyväksynyt yhteyden tietokoneelta, puhelinta pääsee käyttämään myös tietokoneen ruudulta.

Voit siis esimerkiksi kirjoittaa WhatsApp-viestejä tietokoneella tai jakaa kuvia ja videoita laitteiden välillä yksinkertaisesti vetämällä tiedostoja näytöltä toiselle. Myös puhelimen sovelluksia pystyy käyttämään saumattomasti tietokoneen näytön kautta.

Toiminto on tuttu Apple-laitteiden väliltä ja myös Windows 10:n Your Phone -sovelluksesta. Huawein ratkaisu on kuitenkin jälkimmäistä intuitiivisempi ja toimi hyvin lyhyen testijaksomme perusteella.

Huawei MateBook D 14:n näppäimistöön integroitu webkamera

Webkamera on integroitu kameranäppäimen alle, joten käyttäjät saavat piilotettua sen helposti. Toisaalta kuvakulma jää alaviistoon. (Image credit: Huawei)

Riittävästi suorituskykyä ja koko päivän akunkesto

MateBook D -malleissa on AMD Ryzen 5 3500U -prosessori ja AMD Radeon Vega 8 -näytönohjain. Ne riittävät hyvin peruskäyttöön ja onnistuimmepa jopa pelaamaan koneella testiaikanamme CS:GO:n, Rocket Leaguen ja PUBG:in kaltaisia peruspelejä keskinkertaisilla asetuksilla.

Kannettavat eivät ole siis mitään tehomyllyjä, mutta riittävät helposti peruskäyttäjän tarpeisiin. 8 Gt:n RAM-muisti selviää Chromen monista välilehdistä ja sopii hyvin tämän hintaluokan vaatimuksiin. Myös 512 Gt:n SSD-levy on passelin kokoinen, joten käyttäjien ei välttämättä tarvitse hankkia ulkoisia kovalevyjä. 15-tuumaiseen malliin saa halutessaan myös perinteisen kiintolevyn SSD:n kaveriksi, jos tallennettavaa olisi tarjolla enemmänkin.

Koneiden suorituskyvyssä on painotettu energiatehokkuutta, joten akunkesto kohoaa 14-tuumaisen mallin 56 wH:n kennolla jopa 9,5 tuntiin. Suuremmassa 15-tuumaisessa MateBook D:ssä on sen sijaan pienempi 42 wH:n akku, joten sen tulos jää hieman heikommaksi. Testaamme asiaa tarkemmin varsinaisessa arvostelussamme.

Konetta ladataan mukana tulevalla 65 watin USB-C-laturilla, joten pystyt lataamaan yhdellä laturilla kaikkia USB-C-laitteitasi, kun olet esimerkiksi matkoilla. Sen 1,8 metrin mittainen kaapeli on riittävän pitkä vaivattomaan käyttöön.

Uusi MateBook D -mallisto sopii hyvin erityisesti opiskelijoille. Huawei mainitseekin, että kone on yhteensopiva Digiabi- ja Abitti-järjestelmien kanssa. Myös 699 tai 749 euron hintalaput kuulostavat sopivilta lukiolaisia ajatellen.

Testaamme parhaillaan Huawei MateBook D -sarjaa ja julkaisemme siitä myöhemmin kattavan arvostelun.

Joonas Nurmela

Joonas Nurmela is a former Nordic Editor-in-Chief at TechRadar.