Beste goedkope camera 2024: betaalbare fototoestellen

beste goedkope camera
Jos etsit itsellesi uutta edullista kameraa, olet saapunut oikeaan paikkaan. (Beeld: Future)

Een krap budget mag je fotografiedromen niet in de weg staan en daarom hebben we dit overzicht met de beste goedkope camera's samengesteld. We hebben de beste redelijk geprijsde camera's uitgebreid bekeken en onze topfavorieten gerangschikt. Houd er wel rekening mee dat zelfs goedkope camera's nog steeds enkele honderden euro's kunnen kosten.

Op basis van onze uitgebreide reviews denken we dat de beste goedkope camera op dit moment de Olympus OM-D E-M10 Mark IV is. Hij maakt gebruik van de bekende Four Thirds-sensor en biedt uitstekende ingebouwde stabilisatie zodat je geen dure accessoires nodig hebt.

Wat je verwachtingen ook zijn, deze lijst is samengesteld om je te helpen bij het kiezen van de beste camera voor jouw behoeften. Elke camera is uitvoerig getest, waarbij we letten op de bediening, batterijduur, beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. We hebben deze gids bovendien ingedeeld in verschillende categorieën zodat jij gericht op zoek kan gaan naar jouw volgende camera.

Snel overzicht

Beste goedkope camera's 2024

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

Beste goedkope spiegelloze compactcamera

Olympus OM-D E-M10 Mark IV

(Image credit: Future)
Beste goedkope spiegelloze camera

Specificaties

Type: Spiegelloos
Sensor: 20,3MP
Lens: Micro Four Thirds
Monitor: 3-inch kantelbaar touchscreen, 1.037k dots
Zoeker: 2,36m dots EVF
Burstmodus: 15 fps
Video: 4K/30p
Gebruikersniveau: Beginner

Redenen om te kopen

+
Sterke sensor met stabilisatie
+
Compacte vormfactor

Redenen om te vermijden

-
Geen mic-input
-
Autofocus is niet top

Als je op zoek bent naar een compacte spiegelloze camera, dan zou de Olympus OM-D E-M10 Mark IV bovenaan je lijstje moeten staan. Dit betaalbare Micro Four Thirds-model combineert een capabele sensor van 20,3MP met een indrukwekkende beeldstabilisatie in de camera zelf.

Video is helaas beperkt tot 4K/30p en er is geen microfoon- of koptelefooningang, dus op dat vlak wint deze camera geen prijzen. Dit is dan ook een kleine, krachtige camera voor foto's die elke smartphone in het stof laat happen, terwijl het IBIS-systeem beelden scherp houdt, zelfs als je in het donker uit de hand fotografeert.

We merkten dat de AF-tracking over de 121 punten van de Mark IV een beetje gefragmenteerd kan zijn, maar dankzij de verbeterde gezichtsdetectie en onderwerpherkenning is dit wel grotendeels betrouwbaar. Onze tip is om scherp te stellen met het middelpunt, want zelfs bij weinig licht werkt dat snel.

Een ergonomische grip, toegankelijke knoppenindeling en handig opklapbaar touchscreen maken de Mark IV een toegankelijke upgrade voor smartphonefotografen. Dankzij de uitgebreide catalogus aan beschikbare lenzen is het een van de beste goedkope camera's als je een moderne spiegelloze ervaring wilt.

Lees de volledige Olympus OM-D E-M10 Mark IV review

Beste goedkope instantcamera

Instax Mini 12

(Image credit: Future)
Beste goedkope instantcamera

Specificaties

Type: Instant
Sensor: Nvt
Lens: Nvt
Scherm: Nvt
Burstmodus: N/A
Zoeker: Optisch
Gebruikersniveau: Beginner

Redenen om te kopen

+
Gebruiksvriendelijk
+
Nauwkeurige zoeker

Redenen om te vermijden

-
Overbelicht bij felle lichtinval
-
Glad ontwerp

Onze favoriete instantcamera is ook een van de beste goedkope camera's voor wie het plezier van instantfotografie wil. De Fujifilm Instax Mini 12 is eenvoudig en betaalbaar en tijdens het testen ontdekten we dat hij voortbouwt op alles wat de Instax Mini 11 goed deed, waardoor het eenvoudig is om scherpe feestfoto's te maken.

Hoewel het ontwerp tijdens onze test een beetje glad bleek te zijn, vinden we de Mini 12 verder een comfortabele camera die door iedereen gebruikt kan worden. De camera gaat nu aan met een draaibeweging van de lens, wat voor ons intuïtiever aanvoelde dan vorige edities. Je hebt nog steeds de optie voor een close-ups door de lens uit te trekken, terwijl parallaxcorrectie ervoor zorgt dat de zoeker nauwkeuriger weergeeft hoe scènes worden afgedrukt.

Uit onze tests werd duidelijk dat de Mini 12 nog steeds de neiging heeft om foto's te overbelichten in fel zonlicht, hoewel de verplaatste sensoren ervoor zorgen dat je vingers minder snel in de weg zitten bij lichtmetingen. De foto's kunnen wat klein lijken, maar toch maakt de Mini 12 het voor beginnende gebruikers eenvoudig om aantrekkelijke beelden vast te leggen voor een redelijke prijs.

Lees de volledige Fujifilm Instax Mini 12 review

Beste goedkope full-frame camera

Canon EOS RP

(Image credit: Future)
Beste betaalbare full-frame camera

Specificaties

Sensor: Full-frame CMOS
Resolutie: 26,2MP
Lens: Canon RF
Monitor: 3,0 inch vari-angle touchscreen, 1.040k dots
Zoeker: EVF OLED, 2.360k dots
Burstmodus: 5fps
Video: 4K
Gebruikersniveau: Beginner

Redenen om te kopen

+
Compact en licht
+
Uitstekende prijs-kwaliteit

Redenen om te vermijden

-
Weinig lenzen
-
Cropt sterk bij 4K-video

De Canon EOS RP is een veelzijdige full-frame spiegelloze camera, goede prestaties en een redelijke prijs. Het is een aantrekkelijke optie voor wie met een grote sensor wil fotograferen. De camera is gebouwd op dezelfde RF-vatting als de EOS R. Het aanbod objectieven is beperkt, maar met de meegeleverde adapter kun je in ieder geval een bestaand EF-objectief gebruiken.

Ondanks de 26,2MP-sensor is de EOS RP in onze tests opvallend compact en toch goed gemaakt. Sommigen zullen zich ergeren aan de plaatsing van de knoppen, maar wij vonden zowel de fysieke bediening als het touchscreen responsief. Dankzij Canons Digic 8-processor werkt de autofocus snel en betrouwbaar. Burstsnelheden dalen naar 4 fps, maar de AF heeft over het algemeen goed werk geleverd. We vonden ook dat de buffer ruimer was dan verwacht.

Zoals de meeste betaalbare camera's is de Canon EOS RP niet perfect. Naast een gebrek aan sensorgebaseerde beeldstabilisatie, was de batterijduur ondermaats, terwijl het meetsysteem enigszins gevoelig leek. Een rollende sluiter en een 4K crop beperken ook de videomogelijkheden. Maar als je full-frame wilt fotograferen voor een klein budget, dan is de Canon EOS RP moeilijk te weerstaan.

Lees de volledige Canon EOS RP review

De beste goedkope action camera

GoPro Hero 10 Black

(Image credit: Future)
Beste betaalbare actioncam

Specificaties

Gewicht: 153g
Waterproof: 10m
4K-video: tot 30fps
1080p-video: tot 120fps
720p-video: tot 240fps
Fotoresolutie: 20MP
Batterij: 120 mins

Redenen om te kopen

+
Krachtige processor
+
4K/120p
+
Topklasse stabilisatie

Redenen om te vermijden

-
Dezelfde sensor als de Hero 9 Black
-
Nog steeds duur

Hij is niet langer de beste GoPro, maar de Hero 10 Black blijft een uitstekende keuze als je een goedkopere GoPro wilt die nog steeds scherpe 4K-opnames kan maken. Tijdens het testen vonden we de 4K/120p-video echt indrukwekkend, terwijl het touchscreen veel beter werkt dan op de Hero 9.

Hij was in het algemeen veelzijdiger en leuker om te gebruiken dan zijn voorganger. GoPro's HyperSmooth-stabilisatie, die beschikbaar is in de meeste opnamemodi, is een ideaal hulpmiddel om 4K-video op te nemen zonder extra accessoires zoals een gimbal. Dankzij de waterdichte behuizing is hij ook duurzamer dan je smartphone.

De nieuwere GoPro Hero 11 Black biedt meer bewerkingsflexibiliteit, terwijl camera's zoals de DJI Osmo Action 3 waarschijnlijk een betere algemene prijs-kwaliteit hebben. Als je een GoPro-actiecamera wilt voor minder dan de prijs van een vlaggenschip, vinden wij de Hero 10 Black een geweldige keuze.

Lees de volledige GoPro Hero 10 Black review

Beste goedkope vlogcamera

Panasonic G100

(Image credit: Future)
Beste goedkope vlogcamera

Specificaties

Type: Spiegelloos
Sensor: 20,3MP
Lens: Micro Four Thirds
Scherm: 3,0 inch, 1.840K dots
Zoeker: EVF, 3.680K dots
Burstmodus: 10fps
Video: 4K
Gebruikersniveau: Beginner

Redenen om te kopen

+
Compact, reisvriendelijk ontwerp
+
Optionele tripod

Redenen om te vermijden

-
Kleinere sensor dan concurrenten
-
Cropt 4K-video

Met zijn compacte ontwerp en solide functies is de Panasonic Lumix G100 volgens ons een uitstekende keuze voor vloggers zonder groot budget. We vonden het kleine formaat en lage gewicht handig, waardoor de G100 een makkelijke camera is om mee te nemen op reis. Deze camera heeft ook van een breed scala aan compatibele Micro Four Thirds-objectieven, die voor extra veelzijdigheid zorgen.

We waren onder de indruk van de videomogelijkheden van de Panasonic G100, met name het Nokia Ozo Audio-systeem. Dit maakt gebruik van drie microfoons om automatisch geluid uit verschillende richtingen te detecteren en werkt zeer goed. De kwaliteit van de opnames bleek over het algemeen goed, met geweldige kleuren en details. Helaas waren we teleurgesteld over de vervaging van details bij weinig licht en de crop bij video in 4K/30p.

Als je voornamelijk foto's maakt, zul je meer hebben aan een camera zoals de Olympus OM-D E-M10 Mark IV. Maar als je op zoek bent naar een kleine camera met krachtige video, dan is de Panasonic G100 volgens ons een budgettopper.

Lees de volledige Panasonic Lumix G100 review

Hoe kies je de beste goedkope camera

Hoe kies je de beste goedkope camera?

Een budgetcamera kopen betekent meestal dat je een paar compromissen moet sluiten. Een goedkopere DSLR legt bijvoorbeeld misschien geen 4K-beelden vast, terwijl een betaalbaarder spiegelloos model misschien geen zoeker heeft of opnames maakt met lagere snelheden dan duurdere concurrenten. Maar welk type camera je ook besluit te kopen, je moet erbij stilstaan wat en hoe je graag fotografeert en ervoor zorgen dat de camera in ieder geval voldoet aan jouw specifieke eisen.

Dus als je normaal gesproken foto's maakt, zijn de videomogelijkheden van een goedkope camera minder belangrijk. In plaats van je te richten op de vraag of de camera 4K-beelden kan opnemen, zoek je naar een camera met een goede sensor en een relatief hoge resolutie (20MP of meer). Als je het prettig vindt om te kaderen met een optische zoeker en knoppen te gebruiken om door systeemmenu's te navigeren, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de vraag of een camera een scherp touchscreen heeft. Maar het is altijd de moeite waard om er zeker van te zijn dat de bediening van een camera comfortabel is en dat de fysieke knoppen handig en toegankelijk zijn.

Als je op zoek bent naar een betaalbare reiscamera, moet je je vooral richten op de batterijduur en de veelzijdigheid van de zoom. Laat je niet meeslepen door softwaretrucs of RAW-opnamen. Dat zijn leuke extra's, maar het is veel makkelijker om JPEG's te bewerken als je weer thuis bent dan om bij te snijden op een onderwerp dat ver weg is.

Als je van plan bent om een camera met verwisselbare lens te kopen, houd dan rekening met de kosten van lenzen. Een camerabehuizing is misschien goedkoop, maar de lenzen kunnen de kosten opdrijven. Zoek een camera met een populaire vatting (Micro Four Thirds, bijvoorbeeld) om er zeker van te zijn dat je maximale flexibiliteit hebt bij het kopen van nieuwe objectieven.

Zo testen we de beste goedkope camera's

We testen goedkope camera's op dezelfde manier als modellen met een hoger prijskaartje: grondig. Hoewel de prijs-kwaliteit een belangrijkere rol speelt in onze algemene ranglijst, moeten de camera's zelf nog steeds goed presteren in de echte wereld. Door ze aan onze gebruikelijke testprocedures te onderwerpen, kunnen we zien welke beter presteren dan hun prijskaartje en welke slechter.

Om te beginnen kijken we naar het ontwerp, de bediening en de knoppen van de camera om een idee te krijgen voor welk type fotograaf de camera het meest geschikt is. Vervolgens nemen we de camera mee op pad, waar we de opstartsnelheid testen en de camera zowel uit de hand als op een statief gebruiken.

Om de prestaties van de camera te beoordelen, gebruiken we een geformatteerde SD-kaart en maken we opnamen in RAW en JPEG (indien beschikbaar). Voor burstopnametests kiezen we onze normale testinstellingen (1/250 sec, ISO 200, continu AF) en schieten we een reeks beelden voor een stopwatch om te zien of de camera de officiële snelheden evenaart. We kijken ook hoe snel de buffers leeg zijn en herhalen de test voor zowel RAW- als JPEG-bestanden.

In verschillende lichtomstandigheden testen we de verschillende autofocusmodi van de camera (inclusief gezichts- en oog-AF) in de modi voor één punt, gebied en continu. We maken ook een mix van foto's (portret, weinig licht, landschap, macro/close-up) in RAW en JPEG om een gevoel te krijgen voor de meetnauwkeurigheid van de camera en het vermogen van de sensor om ruis te verwerken en fijne details op te lossen.

Ervan uitgaande dat de RAW-bestanden van de camera worden ondersteund door Adobe Camera Raw, zullen we ook een aantal testopnamen verwerken om te zien hoe ver we kunnen gaan op gebieden zoals schaduwherstel. We testen ook de ISO-prestaties over het hele bereik om een idee te krijgen tot welke niveaus we de camera zouden willen pushen.

De batterijduur wordt gedurende een dag getest met het scherm ingesteld op het standaardhelderheidsniveau. Zodra de batterij leeg is, tellen we het aantal opnamen om te zien hoe dit zich verhoudt tot de officiële CIPA-classificatie van de camera. Tot slot testen we de videovaardigheden van de camera door wat testopnames te maken met verschillende framerates en resoluties, samen met de bijbehorende app.

Vervolgens nemen we alles wat we hebben geleerd over de camera en rekenen we de prijs mee om een idee te krijgen van de prijs-kwaliteitverhouding, voordat we ons eindoordeel vellen.

Bram Lodewijks
Editor-in-chief TechRadar Benelux

Bram is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en is al jarenlang een trouwe Android-gebruiker. Hij schrijft met plezier over alles wat met consumententechnologie te maken heeft. Na het werk vind je hem gewoonlijk voor zijn Nintendo Switch, al dan niet met een glas rosé erbij.

Met ondersteuning van