Our Verdict

Samsung Galaxy S8 ska vara den första mobilen du tittar på när du letar efter en ny mobil. Den stora, lätt inramade displayen är ikonisk och vacker – skärmens kvalitet är fantastiskt. Fingeravtrycksläsaren som är placerad på baksidan är ett dåligt beslut av Samsung, likaså iris-skannern/ansiktsigenkänningen som inte fungerar tillräckligt bra för att vara ett övervägande. Dessa funktioner är dock inte avgörande och den förbättrade batteritiden och justerade kameran är en av de bästa du kommer att hitta på ett förstklassigt flaggskepp. Galaxy S8 är en dyr mobil, det råder inga tvivel om det, men vi tycker att den är värd investeringen.

For

 • Fantastisk, stor skärm
 • Otrolig kraftfull
 • Otroligt bra kamera

Against

 • Irriterande biometrisk öppning
 • Väldigt dyr vid lansering
 • Bixby är meningslös

Samsung Galaxy är en mobil som du aldrig sett förut på marknaden. Den är helt enkelt vacker och vi har testat den i några månader för att se hur den verkligen fungerar.

Den är otroligt dyr i en värld där det generella urvalet av mobiler är bra nog för att vi ska kunna välja vad vi vill … Men så fort du plockar upp den förstår du enkelt varför.

Skärmen är helt fantastiskt – den är klar, skarp och erbjuder vackra, realistiska färgtoner som gör varje film du ser på till en dröm, och det är innan du vet att den har ett chassi så stort att den har en större skäm än iPhone 7 Plus, i ett chassis som känns mer som iPhone 7.

Galaxy S8 är inte perfekt – i jakten på att försöka få den skärmen den har, har andra faktorer tagits bort: det mest uppenbara är placeringen av fingertrycksläsaren. Om du vill ha den här mobilen måste du ställa frågan: är du helt okej med att använda en irisskanner?

Om du letar efter något ännu större och med ett förbättrat batteriliv är Galaxy S8 Plus hållet du ska gå, läs vår recension om det är rätt mobil för dig.

Men Galaxy S8 är en telefon som reser sig över alla andra. Det är en mobil som verkligen imponerar när man har den i handen, den passar in i vardagen med allt du har att göra (så länge du kan komma över det chockerande priset).

Samsung Galaxy S8 pris

 • 6 995 kronor

Samsung Galaxy S8 är inte den billigaste mobilen på marknaden just nu. Du betalar verkligen för den stora skärmen.

Med det sagt har vi sett att den minskat i pris de senaste månaderna sen lanseringen av Galaxy Note 8 och Galaxy S9.

I Sverige kan du köpa den för 499 kr/månaden på abonnemang eller med kontantkort för 6 995 kr.

Image 1 of 4

Image 2 of 4

Image 3 of 4

Image 4 of 4

De lite godare nyheterna är att du får en 64 GB version av denna mobil i alla länder, micro SD-ingång betyder att Samsung inte kommer lansera olika variationer av mobilen i olika regioner, de erbjuder istället ett helt okej internminne som standard och låter användare bestämma om de vill lägga till mer.

Vi spenderade en vecka med att testa Samsung Galaxy S8 när den först kom ut – titta på vår video nedan för att se hur det gick.

Inte helt rätt i ögonen

 • Biometrisk tar längre tid för att låsa upp mobilen
 • Fingeravtryckläsaren sitter på ett dåligt ställe
 • Ansiktsigenkänningen är irriterande

Okej, nu ska vi vara allvarliga och prata om det som oroar oss mest med Galaxy S8.

Det största problemet vi har med mobilen är hur du öppnar den, många som använder smarttelefoner förväntar sig att använda ett fingeravtryck för att låsa upp den, på ett säkert sätt utan att knappa in PIN-koden biljoner gånger varje dag.

Det är en bra idé, det är säkert nog för de flesta, och det funkar, vi håller helt med här.

Med Galaxy S6 fick Samsung rätt biometrisk öppning, men irriterande nog har det blivit alltmer komplicerat och förvirrande med Galaxy S8.

Du kan låsa upp mobilen med ditt ansikte, ett fingeravtryck eller en irisskanner, säkerheten på mobiler har varit högsta prioritet. S8 blir den säkraste mobilen just nu (om inte någon annan kan din PIN-kod, som är såklart ett annat sätt att låsa upp den).

Men på grund av den enorma skärmen på framsidan på Galaxy S8, har Samsung tvingats flytta fingeravtrycksläsaren till baksidan av telefonen, vilket har placerat den där de flesta håller mobilen.

Resultatet av det blir att du måste hålla handen i en obekväm position för att nå läsaren. Tack vare den långa tablettformade formen av läsaren så kan det ta några försök att registrera.

Den blir också mindre stabil i handen vilket kan göra att den blir lätt att tappa. Och på tal om obekvämt i handen: Galaxy S8 Plus tar det till nästa nivå och gör det ännu svårare att nå läsaren.

Det kommer säkert att ta några månader innan du blivit van vid det och vi har efter lång träning insett att det inte är hemskt … Men det är verkligen inte optimalt.

Fingeravtrycksläsaren är för långt ifrån för att användas naturligt. Hur är iris-skannern? Det är den bästa applikationen vi har sett från Samsung (mycket bättre än den vi sett på den eldiga Note 7), men den är fortfarande inte helt perfekt.

Det finns tillfällen då den är felfri, när du endast behöver slå på mobilen och få den öppnad för att S8 ska se ditt öga och läsa av att det är du. (Eller bara tycker att du har vackra strålande ögon och vill imponera på dig … Hur som helst, så är den snabbt).

De tillfällen som den fungerar känns det som att du lever i framtiden.

Men om du befinner dig i lägre ljus misslyckas irisskannern om och om igen (konstigt nog fungerar den bra i totalt mörker).

Det gjorde att vi ibland med ”Gurning” (förresten så råder vi dig att söka på Youtube för gurning world championships) försökte tvinga till igenkänning med att öppna upp ögonen mer och vrida runt mobilen så att den öppnades.

När man sitter på tåget är detta inte ett acceptabelt beteende och efter ett par dagar fick vi ont i ögonen av att pressa dem så ofta.

Det fanns tillfällen då skannern inte ens fungerade i optimala situationer (sitta stilla i starkt ljus) och endast en omstart kunde fixa detta.

Inte så smart, Samsung, om ni ska göra så att folk ska vilja byta till en iris-skanner istället för att använda fingeravtrycksläsaren som inte går att nå. Se då till att göra den felfri! Inte briljant-för-det-mesta-men-ibland-inte.

Det tog en vecka att vänja oss vid illamåendet av en iris-skanner. Den är bra, det är bara lite irriterande att behöva hålla mobilen på ett speciellt sätt och den är värdelös när du går eller använder solglasögon (dock funkade den med vanliga glasögon).

Ansiktsigenkänningen, trots att det är den förinställda funktionen, får inte godkänt från oss. Mobilen kände inte igen ansiktet vid flera tillfällen, fungerade inte i dunkelt ljus och kunde luras att öppnas med ett foto. Nej, ingen chans.

Det finns inget mer irriterande än en funktion som inte kan se att ditt ansikte är rätt ”placerat” för att kännas igen. Det finns definitivt en vinkel att hålla den i … Men du har inte en aning om var den är eller varför.  

Problemet har ökat och nu har Apple investerat flera miljarder i att skapa osynliga röda prickar som riktar in sig på ditt ansikte för att verifiera dig på samma sätt …Resultatet är att iPhone X är en stor rival till Galaxy S8.

Vad användare är vana vid med flaggskeppmobiler – och vad Samsung har gjort perfekt tidigare – är ett enkelt, kraftfullt minne som öppnar mobilen. Inget extra knappande, inget integrerande med mobilen för att öppna den, bara ett enkelt tryck för att säkert låsa upp den.

Lösningen vi slutade med (då vi inte lämnar våra mobiler olåsta, vilket många kanske blir lockade att göra), är att använda Smart Lås. Där kan du ställa in trovärdiga platser eller sammankoppla enheter för att bevisa din identitet.

Detta betyder att du kan lämna din mobil på ditt jobb eller hemma helt öppen, för någon att gå in och röra runt. Egentligen förhindrar du bara en tjuv från att gå in på mobilen om du tappar Galaxy S8 på tåget.

Kort sagt, Samsung verkar ha rört till det rejält. Vi har hört rykten om att märket försökte lägga till en ny funktion där fingeravtrycket är på samma ställe som S7 (längst ner på mobilen) men istället under skärmen.

Det skulle vara perfekt, för det är så många öppnar sin mobil ändå.

Men helt klart kunde inte Samsung få det att fungera helt och hållet. Istället för att trycka in fingeravtrycksläsaren på baksidan på S8, som var det sista stället där den kunde sitta utan att göra om hela mobilen i sig.

Det är den enda logiska anledningen, varför annars skulle inte läsaren vara ovanför Samsung logon, vilket skulle vara det perfekta stället?

En långsam start för Bixby

 • Bixby imponerar fortfarande inte
 • En framtidsfunktion
 • Bixby Vision lägger till onödigt mycket tyngd på kameran

Den andra stora funktionen som släpps tillsammans med Samsung Galaxy S8 är Bixby, märkets egna smarta personliga assistent, som Apples Siri, Amazons Alexa och Googles inte lika imponerade Assistant.

Ni som använde Galaxy S3 och S4 kommer nog ihåg att Samsung försökte matcha Siri med S Voice, men det var meningslöst, speciellt efter att Googles röst blev så himla bra.

Men Bixby är Samsungs stora satsning för att tävla i arenan av artificiellt intelligenta assistenter och de tror att den kan lyckas även om de är sent ute.

Målet är att göra Bixby till ett oumbärligt tillbehör till ditt dagliga liv, påminna dig om saker när du behöver dem, se till så att du vet vad du tittar på och vara en knapp där du kan nå all information du behöver.

Samsung är så säkra på att Bixby kommer bli en succé att de har skapat en knapp på sidan endast för den funktionen.

Det är så det ligger till, en mobil som är så kompakt designat att den inte ens kan ha en fingeravtrycksläsare på ett smart ställe, men har en del dedikerad för Bixby … Och det är svårt att se varför just nu.

Bixby är ganska banal, även med en tillagd röstfunktion. Den finns endast just nu i Sydkorea och på amerikansk engelska och den är helt fel för röst.

Vi testade det ett tag, men då den inte stödjer många tredje part appar eller hör vad man säger, även till amerikanska röster, känns den lite meningslös. Den kommer säkert bli bättre med tiden, men många kommer inte bry sig om det.

Vad betyder Bixby för den som vill köpa en ny mobil? Egentligen ingenting. Den är helt okej när den fungerar och helt värdelös när den är som värst.

Bixby Vision, den lilla ikonen som sitter i hörnet på kameran, kan analysera vad som visas framför kameran (både live och från en bild) och låter dig veta om du kan köpa det du tittar på. Den känner igen bilden och ger dig information eller låter dig veta mer om platsen du är på.

Förvänta dig att resultaten kommer direkt ifrån Pinterest, shopping-funktionen verkar inte känna igen någonting före dess lansering och platspositionen är skiftande. Den är långsam på att identifiera vad den tittar på och är ett slöseri just nu.

Bixby Home, skärmen som bor vid sidan av hemskärmen är mycket bättre.

Den är kontextuell och intressant, och du kan lägga in din favorit (som Spotify) på toppen för att nå den enkelt.

Det är inget revolutionerande, men det är lite coolt. Dock är det en irriterande paus varje gång du ska öppna den första gången, som om Bixby glömt bort vart den la sin hemskärm.

Den goda nyheten är att du kan inaktivera Bixby-knappen från att du öppnar hemskärmen, vilket är bra efter hur många gånger vi har råkat trycka på den istället för volymknappen. Den sitter på ett dåligt ställe.

Sedan finns det också Bixby-påminnelser, där du bli påmind om saker du noterat förut. Du kan lägga till en plats som påminner dig om att köpa frukt när du går förbi en plats eller slå en signal en viss tid när du ska ringa någon.

Men detta är ingenting nytt och det finns inget skäl för dig att köpa Samsung Galaxy S8 för Bixby.

Samsung är väldigt stolta över Bixby och det faktum att den kommer förstå mer saker i sina sammanhang i framtiden. Just nu kan den endast fungera med ett par installerade appar (inte alla …) och det finns inga tredje parts appar för den. Men från detta lilla ekollon kommer en stor ek att växa.

Tänk dig att inte bara sätta en påminnelse när du går förbi en plats för att handla frukt, utan också få en signal när någon i närheten säljer det. Eller ta en bild av något och genast hitta den billigare produkten online. Eller att kunna be din mobil göra saker i vissa sammanhang (till exempel: Bixby, kan du slå på värmen när jag är 20 minuter ifrån hemmet? Bixby, kan du ladda upp bilderna från min löptur idag till Facebook).

Det är världen som Samsung lovar och om du köper S8 så köper du också det löftet. Just nu är det, det enda som finns … Och det är ingen chans att vi rekommenderar en mobil baserat på ett löfte, som Samsung skulle kunna dra ut kontakten på en funktion som Bixby om den inte fungerar tillräckligt bra och under de månaderna har vi inte sett eller hört något som antyder att den kommer erövra AI-världen.