Our Verdict

Fem stjärnor till Samsung, eftersom de levererar en redan prisbelönad smarttelefon, tillägget av en briljant kamera och vacker design.

For

  • Vacker skärm
  • Känns bra i handen
  • Superkamera

Against

  • Känns lite plastigt
  • Dyr

Vissa länkar i denna artikel hänvisar till artiklar, som är skrivna på engelska. Vi arbetar löpande på att flera sidor ska bli skrivna på svenska.

Telefonen är inte längre stjärnan i Samsungs smarttelefon-uppställning, och måste nu spela andra violin till Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus, men om din budget inte räcker till Samsungs nyaste smarttelefon (de är rätt så dyra) är Galaxy S7 Edge fortfarande ett bra val.

Samsung Galaxy S7 Edge hade en svår uppgift framför sig när den lanserades i februari 2016.

Eftersom den följde i sin föregångares fotsteg, en flerfaldig prisad mobil, och med kraften från den "normala" Galaxy S6 och den kurvade kanten.

Vi var inte den enda som älskade den och tog fram den med stolthet varje gång vi kunde.

Men det var 2015 och världen kommer inte bli lika överväldigad av den kurvade designen på Galaxy S7 Edge. Vi har sett det. Det har gjorts. Så vad gjorde egentligen Samsung för att ge deras nya mobil ett stort steg framåt?

Ja, till skillnad från vad som gjorts på Galaxy S7, vilken ser ut (från början) som 2015 års modell, så har förändringarna på S7 Edge varit otroliga, piffar till en design som lätt skulle bli tråkig.

Faktiskt var det så bra att vi gav den titeln ”bästa mobil 2016”. Även om Samsung Galaxy S7 Edge nu har blivit ersatt av både Galaxy S8 Plus och Galaxy S9 Plus, är den fortfarande en riktigt bra smarttelefon.

Skärmen är större än på Galaxy S6 Edge, men ändå så känns den inte så mycket större i handen. Botten av mobilen är också kurvad, vilket gör den enkel att hålla i.

Den är vattentålig. Det finns en mikroSD kort-ingång. Det finns så mycket kraft att vi är nästan säkra på att vi kunde sätta den på baksidan av en motorbåt och åka igenom Atlanten.

Samsung Galaxy S7 edge recension

Och det är mycket mer möjligt eftersom batteriet – en sån besvikelse på 2015 S6 mobiler – har blivit utökat också, vilket ger oss en mobil som kan hålla sig vaken över 24 timmar mellan laddningarna.

Visst, den är inte längre det gyllene barnet bland Samsungs smarttelefoner, och den ligger nu på andra plats efter den nya Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus, men om din budget inte når riktigt till Samsungs senaste smarttelefoner (de är ganska dyra) så är Galaxy S7 Edge fortfarande ett fantastiskt val.

Samsung Galaxy S7 Edge pris och lanseringsdatum

  • Lanserades: mars 2016
  • Pris vid lanseringen: 8 300 kronor
  • Nu nere i: 6 990 kronor

All denna teknologi har ett pris, och det kan bli riktigt dyrt. Vid lanseringen kostade Samsung Galaxy S7 Edge 8 300 kronor utan SIM kort, men den har sänkts sedan S8 duon introducerades.

På Samsungs officiella hemsida finns 32GB Galaxy S7 Edge tillgängligt för 6 990 kronor – men om du letar runt kan du hitta den för billigare.

I Sverige fann vi att S7 Edge hade gått ner så lågt som 5 690 kronor utan SIM kort.

Det är inte billigt, men i vår mening fortfarande värt varenda krona.

Samsung Galaxy S7 Edge specifikationer

Vikt:  157 g
Dimensioner:  150,9 x 72,6 x 7,7 mm
OS:  Android 7 (Oreo update på väg)
Skärmstorlek:  5,5 tum
Upplösning:  1440x2560
Processor:  Snapdragon 820 / Exynos 8890
RAM:  4 B
Internminne:  32GB/64GB (med mikroSD)
Batteri:  3600 mAh
Bakkamera:  12MP
Framkamera: 5MP

Design

Samsung Galaxy S7 Edge är en mobil som lever på sitt utseende. Om du bara är intresserad av prestandan gå hellre till standard Galaxy S7.

Den mindre "normala" modellen har allt det smarta, men en lite skarpare skärm tack vare att den har samma mängd i en mindre yta.

Vad den saknar är de smarta elementen som används i Edge. Displayen kurvar längre ifrån sidorna av mobilen än tidigare, vilket betyder att även om du har en stor skärm, så är mobilen så kompakt som är möjligt.

Placera den vid sidan av iPhone 7 Plus eller 6S Plus och du kommer se vad vi pratar om. Mängden av ram som används ovan och nedanför skärmen på Apples mobil är nästan skrattretande, speciellt när du jämför hur mycket som är på plats i S7 Edge – och Samsung har ett mycket, mycket större batteri.

S7 Edge är kortare och trängre (150,9 x 72,6 mm) än S7 Plus och 6S Plus (158,2 x 77,9 mm), trots att båda mobiler har samma 5,5 tum skärmstorlek. iPhone är dock ett hårstrå smalare på 7,3 mm mot Samsungs 7,7 mm omkrets.

Den är också väldigt lik i storlek till LG G5 (149,4 x 73,9 x 7,7 mm), vilken också har en 5,5 tum display – Android-tillverkare ger verkligen en känga till Apple.

Samsung Galaxy S7 edge recension

En av våra favoritsaker med uppgraderingen på S7 Edge är baksidan. En process kallad 3D Thermo Forming – vilket låter som den blivit döpt av en känd marknadsmaskin – gör så att märket kan kurva baksidan av mobilen till en metallbåge som cirkulerar runt kanten.

Det är ett drag som användes på Note 5 (och används även av märken som Xiaomi) för att verkligen hjälpa mobilen att ligga i din handflata och ta bort hårda metall kanter.

Kombinera det med samma kurva på framsidan av mobilen och du kan förstå varför den känns så skön i handen, nästan sten-lik på det sättet du kan rulla runt den i handen.

Intressant nog har det gjort att vissa personer tycker att den inte känns lika premium som tidigare Samsungmobiler. Genom att ha mindre metall att hålla tag i rör du Gorilla Glas 4-skyddet, vilket kan kännas plastigt på grund av den lätta vikten (men fortfarande starka) konstruktionen.

Samsung Galaxy S7 edge recension

På baksidan finns ingen glans av metall, men för att vara rättvis ger bristen av metallen möjlighet för trådlös laddning som är en av huvudpunkterna på S7 Edge.

Baksidan har dock problem: det är en fingeravtrycksensors nöjesfält, en äkta cirkus för detektiver på en brottsplats som försöker gripa dig för ett brott.

Många mobiler har fått den kritiken riktad mot sig, men det är speciellt sant för Samsungs nya kurvade mobil. Det är enkelt att svepa bort klibbiga förbrytare, men det är irriterande att göra det om och om igen.

Kamerans utskjutning på baksidan har blivit förkortat till 0,42 mm, vilket betyder att den knappt syns när du lägger ner mobilen, men den är fortfarande stark nog för att skydda linsen.

Och sen blir du påmind om något annat: den här mobilen, med dess eleganta båge och klara linjer, och komplett med synliga ingångar, är vattentålig.

 

Samsung Galaxy S7 edge recension

Den är förstås vattentålig, eftersom den är IP68 klassad. Vilket betyder att den kommer fungera även om du tappar den i rent vatten i 30 minuter upptill 1,5 meters djup, så du kommer glatt kunna använda den i badkaret, eller bredvid den grunda delen i simbassängen och inte vara orolig för att tappa den.

Det är lite mindre en "låt oss ta vår mobil och dyka för att få otroliga bilder"-funktion och mer av en säkerhetsfunktion – och den kommer även vägra laddas om ingången är för blöt, sådan är dess förmåga att hantera fukt.

Tyvärr får du fortfarande bara en högtalare som låter från botten av Galaxy S7 Edge, vilken inte har något vidare förstklassigt ljud, men den är användbar och anmärkningsbart högre än andra mono-högtalare som vi använt.

I överlag kan vi inte prata högt nog om S7 Edges design. Den känns fantastisk i handen och Samsung har lyckats ge tillräckligt många uppgraderingar för att den ska se och kännas som en helt annan mobil; och de flesta som provar den för första gången kommer – även om de inte är fans – uppskatta något annorlunda i en värld fylld av svarta, rektangulära betongplattor.

Skärm

Skärmen, en teknisk del av Samsung Galaxy S7 Edges design, är värd att diskutera bara i sig – eftersom den ser så bra ut.

Den är det definierade utseendet när du tar upp den bland vänner, och även om den inte lockar fram samma respons som S6 Edges display förra året (som vi sa, kurvad display är ingenting nytt dessa dagar), så får den ändå många positiva blickar, speciellt eftersom den är kombinerad med en rund baksida.

QHD upplösningen på 2560x1440 ser fortfarande lika bra ut som något vi sett på en smarttelefon. Även om den blivit lite utsträckt sen förra året, 5,5 tum storleken ser fortfarande riktigt pricksäker ut och den ser inte konstgjord ut.

Samsung Galaxy S7 edge recension

Det är otroligt att tänka att efter 2 år när LG skapade deras första mainstream QHD mobil har vi fortfarande inget riktigt innehåll att titta på i den upplösningen. Trots det tycker inte jag att Galaxy S7 Edge lidit, eftersom displayen gör att titta på hemsidor och bilder ger en riktigt bra upplevelse.

S7 Edge använder Super AMOLED-teknologi, vilket Samsung har använt i nästan ett årtionde nu och det gör verkligen att mobilen ser förstklassig ut och att färgerna blir riktigt kraftfulla.

Kontrasten – skillnaden mellan de vitaste vitt och svartaste svart – är fortfarande ganska sensationell, eftersom när den inte används, är pixlarna avstänga; vilket med något som iPhone 6S eller LG G5 har du en display som bara tar bort motljus när pixeln visar en svart bild, det kan finnas en mindre del av ljus som lyser igenom.

Galaxy S7 Edge skärm har också fördelen av sidoskärm, vilken kan nås med att svepa din tumme längs från höger eller vänstra handsidan av mobilens skärm (du kan specificera vilket i inställningarna).

Samsung Galaxy S7 edge recension

Den var en gång en onödig funktion för flera år sedan, men nu har sidoskärmen en mer betydande roll på Galaxy S7 Edge. Du kan lätt nå nyheterna, vanliga kontakter, verktyg (linjalen för digital mätning är tillbaka) och andra element som för tillfället arbetas på.

Kolla in Specifikationer och Prestandan delen av denna recension för att få veta lite mer om denna funktion – eller skippa det helt och hållet om du är trött på att höra oss babbla om en del av skärmen som du kan svepa.