Realme GT 2 review

Een sterke midranger

Realme GT 2 vanaf de achterkant bekeken
(Image: © TechRadar)

TechRadar Eindoordeel

De Realme GT 2 levert prima prestaties voor een midranger. Het toestel beschikt over een krachtige processor, sterke primaire camera en een verrassend volwassen design. Het is alleen jammer dat de rest van de camera-opzet niet zo sterk is.

Voor

  • +

    Krachtige processor

  • +

    Sterke prijs-kwaliteitverhouding

  • +

    Zeer sterke primaire camera

Tegen

  • -

    HDR-camera af en toe wisselvallig

  • -

    Zwakke secundaire camera's

  • -

    Software heeft last van bugs

Waarom u TechRadar kunt vertrouwen Onze deskundige reviewers besteden uren aan het testen en vergelijken van producten en diensten, zodat u de beste voor u kunt kiezen. Meer informatie over hoe we testen.

Review in een notendop

De Realme GT 2 behoort tot een van de beste Android-smartphones op de markt voor iedereen die trekjes van een high-end smartphone voor een zo laag mogelijke prijs zoekt.

Er zijn drie hoofdfeatures die doen laten lijken alsof je hier te maken hebt met een vlaggenschip. Te beginnen met het levendige 120Hz OLED-display.

Ook de primaire 50MP camera maakt indruk. De Realme GT 2 maakt gebruik van de sterke IMX766-sensor, welke ook in de OnePlus 9 Pro en de Oppo Find X5 Pro zit. Zowel overdag als in de nachtelijke uren schiet deze camera met scherp. Hoewel de smartphone wat moeite heeft met het verwerken van schaduwen en highlights ten opzichte van premium alternatieven, zijn de prestaties over het algemeen zeer sterk voor de prijs.

De Realme GT 2 is voorzien van een high-end chipset. Het gaat hier om het topmodel uit 2021, de Snapdragon 888. Ook in 2022 presteert deze chip nog altijd erg goed, en kun je hier nog jaren meer vooruit.

De sterke hardware in combinatie met de relatief lage prijs is wat Realme vaak zo aantrekkelijk maakt. Daartegenover staat wel dat de software hier en daar wat steekjes laat vallen.

De accucapaciteit bedraagt 5.000mAh, en in de praktijk vinden we de batterijduur redelijk. het uithoudingsvermogen mag dan een tikkeltje minder zijn dan de Xiaomi Redmi Note 11 (die ook een 120Hz display heeft), het einde van de dag moet je doorgaans kunnen halen.

A Realme GT 2 from the back

(Image credit: TechRadar)

Realme GT 2 prijs en beschikbaarheid

  • Adviesprijs van 549 euro
  • Nu beschikbaar in de Benelux
  • Opslag van 128GB of 256GB

De Realme GT 2 verscheen voor het eerst op het toneel in China in januari van 2022. In maart kwam het toestel pas naar Europa. De Realme GT 2 is het goedkopere broertje van de Realme GT 2 Pro.

Deze GT 2 kent een adviesprijs van 549 euro, waardoor hij enkele honderden euro's goedkoper is dan de Pro-versie. De prijs is lager door onder meer een iets minder geavanceerd scherm, een oudere processor en een andere (lees: minder sterke) groothoekcamera.

Het instapmodel van de Realme GT 2 komt met 128GB opslaggeheugen en 8GB RAM. Er is ook een versie met 256GB opslag en 12GB RAM verkrijgbaar voor een adviesprijs van 599 euro.

The bottom edge of a Realme GT 2

(Image credit: TechRadar)

Design

  • Papierachtige behuizing
  • Glas is ook een optie
  • Vingerafdrukscanner onder het scherm

Veel Realme-telefoons komen met een uniek design wat meteen je aandacht opeist. Zo hebben we al vaker gigantische slogans afgedrukt zien staan op de achterzijde van enkele telefoons. De Realme GT 2 is daarentegen vrij gereserveerd. Dat gezegd hebbende: hij is zeker niet gewoontjes.

Een licht uitstekend rechthoekje aan de bovenkant van het toestel is voorzien van de handtekening van Naoto Fukasawa, de persoon die de achterkant heeft ontworpen. Ook met de bijgeleverde case blijf je deze handtekening zien.

Het trekt zeker je aandacht. Over het algemeen zijn we erg te spreken over hoe smaakvol de Realme GT 2 eruitziet. 

A Realme GT 2 in a case, held in someone's hand

De Realme GT 2 met case (Image credit: TechRadar)

De Realme GT 2 bestaat volledig uit plastic, maar het is geen gewoon plastic. Realme omschrijft het als "afgeleid van hernieuwbare bronnen zoals papierpulp", en noemt het 'biopolymeer'.

Het bedrijf vermijdt duidelijk de term plastic, maar de beschrijving van Realme suggereert dat het om een bioplastic gaat met een cellulosecomponent. Volgens het bedrijf vermindert het gebruik van dit bioplastic de koolstofuitstoot bij de productie van de achterplaat met 35,5 procent. Opgemerkt moet worden dat Realme niet expliciet vermeldt welke standaard waarde is gebruikt om tot dat cijfer te komen.

De achterplaat heeft een reliëfstructuur die er aangenaam uitziet en aanvoelt, en de groene kleur van onze versie is prachtig. In deze kleuroptie lijkt het kenmerkende detail van de ontwerper niet zo misplaatst. Dit is een van de beter uitziende telefoons die Realme heeft gemaakt.

A Realme GT 2 from the back, held in someone's hand

(Image credit: TechRadar)

Als je geen fan bent van plastic, lijkt de Steel-versie voor jou geschikt. Deze is vermoedelijk voorzien van een glazen achterzijde, en er ontbreekt ook de kenmerkende handtekening. 

Alle versies van de GT 2 hebben een vingerafdrukscanner onder het display. Deze is snel en betrouwbaar, maar er zit een addertje onder het gras: de GT 2 'zoekt' niet naar jouw vinger als je deze op het scherm plaatst in de standby-modus, of wanneer jet het scherm aanraakt. Je moet de aan/uit-knop indrukken en vervolgens je vinger in het daarvoor bestemde gebied plaatsen. Wat dat betreft hadden we liever een vingerafdrukscanner aan de zijkant gezien.

Als je in het instellingenmenu duikt, kun je inschakelen dat het toestel bij twee keer tikken op het scherm en/of door deze op te pakken wordt geactiveerd. Dit verbetert de zaak, omdat je dan niet meer op de aan/uit-knop hoeft te drukken. Naar onze mening zou een van deze modi standaard ingeschakeld moeten zijn.

De telefoon heeft goede stereoluidsprekers, met een driver aan de onderkant en een andere boven het scherm. Er valt niet veel te klagen als het gaat om de uiterlijke hardware van de Realme GT 2, maar we missen wel een koptelefooningang.

Display

  • Minder paneel dan de GT 2 Pro
  • Goede kleuren, maar niet heel accuraat
  • Levendig OLED-display

De Realme GT 2 maakt gebruik van een 6,6 inch 120Hz AMOLED-display met een resolutie van 2.400 x 1.080 pixels. Dat is iets minder geavanceerd dan het QHD+-paneel van de Pro-versie.

Hoewel je het verschil ziet, is het display van de GT 2 nog altijd scherp. Het is ook een kleurrijk display, en je kunt zelf instellen hoe kleurrijk het wordt.

Er is wel een vervelend probleem op te merken: in de Foto's-app wordt de kleurkalibratie niet overschreven. Als je de kleuren op je scherm dus maximaliseert, zien je foto's er ook zo uit op het scherm (terwijl ze er op elk ander scherm dus niet zo uitzien).

A Realme GT 2 with its screen on

(Image credit: TechRadar)

De Realme GT 2 kent een energiebesparende 60Hz modus. Er is ook een modus die de beeldverversing automatisch aanpast, al kan deze niet lager dan 60Hz. Dat is niet bepaald dynamisch.

De Realme GT 2 ondersteunt HDR-video, en het ziet er geweldig uit als je het afspeelt. Er is zelfs een schakelaar in het menu met weergave-instellingen waarmee je de helderheid kunt maximaliseren met HDR. Zo krijg je het best mogelijke resultaat.

De piekhelderheid bedraagt 1300 nits, en dat is op gelijke hoogte met wat de meest prijzige smartphones van dit moment aanbieden. In direct zonlicht wordt dit echter niet gebruikt, omdat dit oververhitting kan veroorzaken. Toch is buitenshuis de zichtbaarheid meer dan goed te noemen. De automatische zonlichtmodus past de kleuren aan om de leesbaarheid te verbeteren in direct zonlicht.

Specificaties en prestaties

  • Android 12 met RealmeUI
  • Sterke prestaties
  • Enkele bugs in de software

De Realme GT 2 draait uit de doos op Android 12, met daaroverheen de Realme UI 3.0-schil. In tegenstelling tot wat je verwacht van een relatief jong Chinees merk als Realme, is de software niet heel erg flitsend en druk.

Vooraf geïnstalleerde bloatware van Realme ontbreekt gelukkig (buiten de basis-apps zoals een foto-app en mediaspeler). Er zijn wel wat apps van derden aanwezig (LinkedIn, Amazon en Booking.com). Deze kun je echter allemaal verwijderen indien gewenst.

De prestaties zijn over het algemeen erg prettig en soepel. Ook de navigatie-animaties zien er gelikt uit. Aangezien het om een aparte softwareschil gaat, krijg je ook hier diverse aanpassingsopties. De een iets ongebruikelijker dan de anders overigens. Zo kun je de snelheid van de animaties aanpassen, of het toetsenbord laten verschijnen bij het activeren van de app-drawer.

The settings screen on a Realme GT 2

(Image credit: TechRadar)

Er zijn wel wat kleine vervelende bugs te spotten. Zo is in de donkere modus soms de tekst niet heel leesbaar in de notificatiebalk. Ook bleef deze balk af en toe op zijn plek zitten. Het always-on display verscheen in onze testperiode ook nooit. Een software-update kan dit verhelpen, maar deze smartphone heeft er wel meer dan één nodig.

De Realme GT 2 is een serieus krachtige smartphone te noemen. Onder de motorkap zit een Snapdragon 888-chipset, de high-end optie uit 2021. Gamen en multitasken is dan ook een eitje voor deze telefoon.

In Geekbench 5 behaalt de GT 2 een score van 1.113 per kern,  wat vergelijkbaar is met de OnePlus 9 Pro. Er is zelfs een GT-modus aanwezig, welke de prestaties moet maximaliseren ten koste van de batterijduur. Op Geekbench was het resultaat echter minder in de GT-modus. 

We probeerden een 3D Mark Wild Life stresstest om te zien of de GT modus het throttling gedrag na verloop van tijd veranderde. Het maximale vermogen daalde tot 75 procent in de GT-modus, tot 71 procent in de standaardmodus: dit verschil kan te wijten zijn aan de prestatiemodus, maar het is geen groot verschil.

A Realme GT 2 showing the app drawer

(Image credit: TechRadar)

Camera

  • Sterke primaire camera
  • Slechte macrocamera
  • Matige groothoekcamera

De Realme GT 2 komt met een primaire 50MP camera, een mindere 8MP groothoekcamera en een teleurstellende 2MP macrocamera. Eerstgenoemde steelt overduidelijk de show van het drietal.

De primaire camera gebruikt de Sony IMX766-sensor en komt met optische beeldstabilisatie. Dezelfde sensor vind je terug in onder andere de Oppo Find X5 Pro en Xiaomi 12

In vrijwel elke situatie schiet de Realme GT 2 excellente foto's met de primaire camera. Kiekjes overdag zien er tot op de pixel aan toe strak uit. Zelfs de 2x digitale zoom (er is namelijk geen telefotocamera aanwezig) produceert waardige plaatjes. Er zit wel een laagje overheen wat het minder natuurlijk laat lijken dan de 1x zoom, maar we hebben ergere 2x zoomcamera's meegemaakt.

De automatische HDR-modus is over het algemeen sterk, en weet goed te balanceren tussen heldere hemellichten en donkere voorgronden. Er gaan wat details in de highlights verloren bij extreme omstandigheden (denk aan zonsopkomst). We hadden het liefst gezien dat de GT 2 details in de belichte stukken iets meer heel had gehouden, maar je kunt niet alles hebben voor deze prijs.

The camera block on a Realme GT 2

(Image credit: TechRadar)

Tegen onze verwachtingen in valt het nog best mee qua oververzadiging van foto's. Dit is iets waar veel Chinese fabrikanten patent op lijken te hebben. Hoewel het gras er af en toe iets groener uitziet dan in het echt, valt het voor de rest reuze mee.

De nachtfotografie is een ander punt waarop de Realme GT 2 excelleert. Er is een speciale nachtmodus die twee seconden de tijd neemt om een foto te maken, maar ook de standaard en 50MP-modus weten mooie resultaten te boeken. Het toont aan hoe belangrijk optische beeldstabilisatie en een sterke sensor zijn.

Buiten de HDR-modus die af en toe details in schaduwen lijkt te verkiezen boven het details in belichte stukken, zorgt de lens af en toe ook voor groene kringen in foto's als je richting de felle zon schiet. 

De groothoekcamera is helaas niet van dezelfde kwaliteit als de primaire camera. De sterke beeldverwerking helpt om plaatjes er van een afstand mooi uit te laten zien, maar bij het inzoomen loop je al snel tegen de beperkingen van deze camera aan. Foto's kennen namelijk weinig details.

A Realme GT 2 from the front, held in someone's hand

(Image credit: TechRadar)

De videomogelijkheden zijn degelijk te noemen. Het is mogelijk om gestabiliseerde video's op te nemen in 4K met 60 frames per seconde. De beelden zien er strak uit en bewegingen worden vloeiend geregistreerd. Er is zelfs een videomodus voor bij heel weinig licht. Deze modus werkt met 1080p-resolutie, en weet nog iets moois te maken van een doorgaans slechte situatie voor smartphonecamera's.

De Realme GT 2 kent een solide frontcamera in de vorm van de Sony IMX471-sensor. In een goede belichting vind je genoeg details terug. Ook in mindere omstandigheden is er nog een basislevel aan details te zien.

Voorbeeldfoto's camera

Batterijduur

  • Gemiddelde batterijduur in 120Hz modus
  • Sterkere batterijduur bij 60Hz
  • 65W snellaadtechnologie

De Realme GT 2 komt met 5.000mAh aan accucapaciteit en een rappe 65W snellaadtechnologie aan boord. Het duurt ongeveer 43 minuten om de accu volledig op te laden. Na een halfuur zit de smartphone al voor 89 procent vol.

De Realme GT 2 kent een gemiddelde batterijduur. Het is doorgaans zeker mogelijk om het einde van de dag te halen zonder problemen. Bij een reguliere dag was er aan het eind van de avond niet heel veel meer accusap over. Bij een avondje uit raden we zeker aan om de oplader er van tevoren even bij te pakken.

Het goede nieuws is dat 10 minuten opladen in dit geval al voor een flinke boost kan zorgen.

Als je bezorgd bent om het uithoudingsvermogen van de Realme GT 2, dan kun je ervoor kiezen om de 60Hz modus te gebruiken. In deze modus hielden we bij bedtijd ongeveer 30 procent over. Dat gezegd hebbende: het scrollen ziet er lang niet zo soepel uit in deze modus. 

Draadloos laden wordt niet ondersteund, maar dat is nog enigszins begrijpelijk bij een toestel dat op 'slimme' manieren moet besparen.

Moet ik de Realme GT 2 kopen?

A Realme GT 2 from the side

(Image credit: TechRadar)

Koop hem als...

Je veel power voor weinig zoekt
De Realme GT 2 is een van de goedkoopste toestellen met een high-end chipset, in dit geval de Snapdragon 888.

Je mooie plaatjes wilt schieten
De 50MP Sony IMX766-sensor is een zeer krachtig exemplaar, waarmee je prachtige plaatjes schiet. 

Je een stijlvolle handset zoekt
De Realme GT 2 behoort zeker tot een van de mooiste Realme-toestellen die we tot dusver hebben gezien. Een tikkeltje bijzonder, maar niet te gek.

Koop hem niet als...

Je een sterke batterijduur eist
Het is mogelijk om het einde van de dag te halen bij gemiddeld gebruik. Iedereen die meer comfort op dit vlak zoekt, raden we aan om verder te kijken.

Je meer dan een goede camera wilt
De camera's naast de primaire 50MP sensor zijn behoorlijk matig te noemen. De macrosensor is teleurstellend en de groothoekcamera schiet plaatjes die details missen.

Je draadloos laden belangrijk vindt
De Realme GT 2 komt met snellaadtechnologie aan boord, maar mist ondersteuning voor draadloos laden. Begrijpelijk voor een toestel dat compromissen moet sluiten voor de prijs, maar het kan voor een enkeling ook een reden zijn om deze telefoon niet te kopen.

Jarno Stinissen
Hoofdredacteur

Jarno is de hoofdredacteur van TechRadar Benelux en houdt ervan om de nieuwste smartphones te testen en hierover te schrijven. Maakte een paar jaar geleden de overstap van Android naar iOS, en wil nog steeds niet terug. Kijkt veel te veel voetbal en Formule 1 in zijn vrije tijd.

Met ondersteuning van