Our Verdict

Nokia 6 är nog den mest fulländade mobilen av de tre nya lanserade Nokia-mobilerna. Om du har råd med den hyfsat överkomliga prislappen så är det den Nokia-mobilen som vi rekommenderar på grund av dess Full HD display, kraftfulla prestation och starka kamera.

For

 • Förstklassig design till ett bra pris
 • Fingeravtrycksläsare ger säkerhet
 • Stark kamera är perfekt för sociala bilder

Against

 • Dessvärre långsam att ladda
 • Inte bekväm i handen
 • Batteritiden håller max en dag

Nokia-mobilerna är tillbaka. Det förut ikoniska mobilmärket är åter igång tack vare finska startup HMD som skrivit på ett 10 års licenskontrakt att behålla Nokia-namnet på smarttelefoner och surfplattor, och Nokia 6 är huvudattraktionen i den lanserade trion.

Medan Nokia 6 var den mest förstklassiga mobilen vid lanseringen är den fortfarande ett budget erbjudande, med en iögonfallande låg prislapp tillsammans med en förförisk hel metall design.

Mobilen har en 5,5 tums Full HD display, Snapdragon 430 chipset, 3GB av RAM, 32GB av internminne, 16MP bakre kamera, 8MP främre kamera, fingeravtrycksläsare och 3,000mAh batteri – allt som ser riktigt bra ut på papper.

För de som är ute efter en lite mer flaggskeppsmodell som bär Nokia-namnet, så finns Nokia 8. Det är också värt att notera att det finns en ny version av Nokia 6 i Kina, men den är för tillfället inte tillgänglig i Sverige.

Prestandauppgraderingen inkluderar extra RAM och ett förbättrat chipset, det kan vara värt att vänta tills den nya versionen av Nokia 6 lanseras om den kommer till Storbritannien, USA, Australien eller Sverige snart.

Nokia 6 pris och tillgänglighet 

 • Lanseringspris: runt 2 500 kronor (£199.99, $229, AU$399)
 • Nuvarande pris: runt 2 400 kronor (£199.99, $229, AU$399)
 • Nokia 6 lanseringsdatum var juni i Sverige

Nokia 6 kostar 2 400 kronor utan SIM kort, vilket gör att den hamnar i en prisvärdig kategori på marknaden och när vi tittar på specifikationerna så får du mycket för priset.

Priset sätter mobilen ovanför Nokia 3 och Nokia 5, men inte alltför mycket, och den är värd att tänka på om du tittar på de andra två.

I USA finns den i tre färger – koppar, svart och silver – i Storbritannien får du även ett blått alternativ. I Sverige och Australien finns endast svart och silver, vilket är lite trist för de som vill ha en starkare färg.

Design och display

 • Metalldesignen ser och känns otrolig
 • Platta kanter gör att den inte är så bekväm att hålla i handen
 • 5,5 tums full HD-skärm ser bra ut och är perfekt för spel

Nokia är skapad från en enda klump av aluminium och resultatet är en mobil som känns mycket mer förstklassig än sitt budgetpris.

Den gör inte något speciellt smart eller annorlunda i design, men det finns element från äldre Nokia-smarttelefoner med i bilden.

Tyngden är bekväm och trots att den är 154 x 75,8 x 7,85mm i storlek är den fortfarande enkel att använda med en hand.

Vi tyckte att de platta sidorna och vassa kanterna inte är lika bekväma att hålla i som de mobilerna med rundade kanter – som Nokia 5 och 3 – och det märks om du håller den i handen under en längre tid.

Nokia 6 design galleri

Image 1 of 8

Image 2 of 8

Image 3 of 8

Image 4 of 8

Image 5 of 8

Image 6 of 8

Image 7 of 8

Image 8 of 8

I jämförelse med Moto G5 och Moto G5 Plus, de närmaste rivalerna, ser Nokia 6 mycket bättre ut – om utseendet är viktigt så är den en mobil att tänka på.

Strömknappen och volymknappen är enkla att nå på sidan av mobilen och Nokia inkluderar 3,5mm hörlursuttag på toppen, och en mikro USB-ingång är bredvid den interna högtalaren på botten av mobilen.

Med tanke på mobilens pris är det kul att se en fingeravtrycksläsare (vilket även fungerar som hemknapp) på framsidan av Nokia 6, flankerad av beröringskänslig baksida och mångsysslande knappar. Skannern är mottaglig och fungerar bra, men det är en paus mellan att använda fingret och låsa upp mobilen och sedan väcka den.

Men den stora 5,5 tum full HD-displayen är ljus och klar med bra synvinklar – och den är bra nog i den klassen som Nokia 6 faller i, vilket betyder att videouppspelning och spelande är enkelt, med utrymme för skärmkontroller.