Moto G5S Plus – recension

Den stora skärmen från Moto G är tillbaka.

TechRadar Slutsats

Mer metall, mer skärm, bra batteritid och ett lågt pris gör Moto G5S Plus One till den mest prisvärda mobilen med Android OS just nu.

För

  • +

    Uppgraderad helt i metall

  • +

    Prisvärd

  • +

    Bra batteritid

Emot

  • -

    Tydligt laggande på kamerans slutare.

  • -

    Batteriet inte så mycket större än G5S.

  • -

    Tendens till att krascha.

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Uppdatering: Moto G6 lanseras i Sverige under juni och Moto G6 Plus kommer i maj, du borde kanske fundera över vilken Moto som passar dig bäst.

Moto G5S Plus är efterföljaren till Moto G5 Plus, som lanserades mindre än sex månader efter G5.

Det är inte helt klart varför Lenovo (företaget som nu äger Moto) valde att ersätta den så fort, men det är inte helt ovanligt i dagens marknad – titta bara på OnePlus och Sony.

Moto G5S erbjuder en aning elegantare design, större skärm och dubbla kameror jämfört med mobilen som den ersätter.

Det är ännu en stor succé för serien: en prisvärd mobil av hög kvalitet.

Moto G5S Plus: pris och tillgänglighet

  • Moto G5S Plus lanseringsdatum: augusti 2017.
  • Moto G5S Plus lanseringspris: 3 000 kronor.

Moto G5S lanserades för cirka 3 000 kronor, men sen den lanserades i mitten av 2017 har priset sänkts till cirka 2 500 kronor utan SIM-kort i Sverige. Den går fortfarande att köpa på Motorolas officiella hemsida.

Medelmåttiga specifikationer till ett lågt pris

  • Design i metall av hög kvalitet.
  • En skärm på 5,5 tum.
Moto G5S Plus specifikationer

Vikt: 168 g
Dimensioner: 153,5 x 76,2 x 8mm
Operativsystem: Android 8
Skärmstorlek: 5,5 tum
Upplösning: 1080 x 1920
Processor: Snapdragon 625
RAM: 4 GB
Internminne: 64 GB
Batteri: 3 000mAh
Kamera bak: Dubbla 13 MP
Kamera fram: 8 MP

Moto G-serien har intagit en säker plats bland Samsungs rivaler. Vi har rekommenderat deras billiga mobiler sedan den första Moto G lanserades 2013.

Mobilerna skapades först av Motorola, men tillverkas nu av Lenovo. Vissa prioriteringar av designen har ändrats i bytet, men filosofin finns  ännu kvar: det är mobiler skapade för personer som inte vill spendera en stor summa pengar på sin telefon.

Plus-modellerna, även Moto G5S Plus, är för de som vill spendera lite mer; du får en större skärm, kanske lite mer internminne och lite mer prestanda.

Det var inte längesen sen föregångaren G5 Plus lanserades, vilket får oss att undra, vad är skillnaden?

Vid första ögonkastet tänker du att den största förändringen är den nya dubbelkameran. Men det är det inte. Det finns två andra viktiga förändringar.

Lenovo har markant förbättrat byggandet av Moto G5S Plus, de har använt en design helt i metall istället för plast. Den är förstklassigt byggd och inte tung som en sten.

Skärmen är också större, med en display på 5,5 tum istället för 5,2 tum på G5 Plus. Det är ett steg tillbaka till där allt en gång började med Plus-modellerna och den ser ut som att den är anpassad för entusiaster.

På ett sätt känns den som en bättre uppföljare till Moto G4 Plus än Moto G5 Plus någonsin var. Den har också NFC, vilket saknas på Moto G5.

Det har inte varit någon större utveckling när det gäller kamerans kvalitet, processorn eller skärmteknologin.

Men egentligen behövs det inte, eftersom Moto G5S redan känns nästan som att använda en mobil för 6 000 kronor – trots att den bara kostar hälften så mycket.

Design

  • Tydligt förbättrat skal helt i metall.
  • Främre fingeravtrycksläsare.

Senaste gången försökte Lenovo lura oss lite med Moto G5 och G5 Plus. De var mobiler av metall, men bara väldigt lite av dem. En tydlig del av ramen var gjord av plast, speciellt på den mindre Moto G5.

Lenovo har fixat det på Moto G5S Plus. Varenda del av skalet, förutom antenn-linjen på baksidan och glaset som täcker skärmen och kameran är aluminium. Det finns ingen lurig plast någonstans.

Ytan är mycket bättre än de tidigare mobilerna och den är helt klart den snyggaste mobilen från Moto hittills – även om vi har en särskild plats i våra hjärtan för föregångaren i helsvart. Den känns också bra.

Vi bytte till Moto G5S från HTC U11. Den mobilen är tre gånger dyrare, men övergången kändes inte så stor.

Det finns också några stycken snygga extra detaljer. Moto G5S har en rimligt snabb fingeravtrycksläsare på ramen under skärmen och en ingång för minneskort i SIM-brickan, som tillåter dig att lägga till 32 GB extra utrymme.

Skannern kan även ersätta skärmens beröringsknappar. Ett svep till vänster är ”tillbaka”, till höger tar fram nyligen använda appar. Det är bara ett av alternativen, du kan även stänga av den.

Precis som sina föregångare har Moto G5S Plus ett mikro USB-uttag istället för en USB-C, det känns lite föråldrat och kommer bli antikt när mobilen tas bort från hyllorna.

Men USB-C ger inte nödvändigtvis snabbare laddning eller dataöverföring, det fungerar endast med en som har högre USB-specifikationer. De två är annorlunda.

Moto G5S Plus har sin egna snabbladdning. Det finns ingen IP67/68-klassning (vilket låter en mobil klara av att vara under vatten en viss tid), men den har en vattenavvisande nano-kappa för att hindra skvättar som kortsluter batteriet eller dödar hörlursuttaget.

Precis som med andra mobiler får du kanske inte allt, men du får tillräckligt.

Skärm

  • Större och skarpare skärm på 5,5 tum med 1080 pixlar.
  • Anpassningsbart färgschema.

Precis som de senaste fem generationerna av Moto G har Moto G5S Plus en skärm på 1080 pixlar, istället för en ultrahög upplösning. Men i verkligheten är den fortfarande skarp trots den större storleken på 5,5 tum.

Färgerna är också riktigt bra, även om IPS LCD-panelen inte kan leverera samma super-verklighetstrogna toner som du kan se på en mobil med OLED-skärm. Det är ingen stor förlust om du föredrar exakta färger och den har två lägen där du kan ändra färgtoner.

Moto G5S Plus förinställda Vibrant-läge är standarden och ger dig en mobilskärm av hög kvalitet. ”Standard” för nyansen är närmare sRGB, den traditionella färgpaletten. I våra ögon ser det fortfarande väldigt mättat ut.

Även synvinklarna är bra, med relativt lite ljusförminsking vid kanterna.

Till skillnad från mycket dyrare mobiler finns det ingen stor böjning på skärmen, men de sista millimeterna eller två har en mjuk ”2.5D”-stil på kanten. Ett helt böjt utseende skulle inte passa designen ändå, vilket lämnar de riktiga kurvorna till aluminiumet.