Microsoft Surface Book 2 (15-tum) – recension

Den bästa 2-i-1 bärbara datorn är egentligen bara en större Surface Book, men det är inget negativt.

TechRadar Slutsats

Det visar sig att den bästa 2-i-1 bärbara datorn just nu bara är en större Surface Book – en som klarar av de senaste datorspelen och har en oslagbart lång batteritid. För att inte nämna att den även är den bästa ritplattan vi testat hittills. Vi önskar bara att Microsoft gjorde lite mer med det extra utrymmet som 15-tum modellen erbjuder.

För

  • +

    Galet lång batteritid

  • +

    Otroligt kraftfull

  • +

    Lätt trots sin storlek

  • +

    Utmärkt kylning

Emot

  • -

    Inga högtalare i basen

  • -

    Liten styrplatta

  • -

    Väldigt dyr

  • -

    Surface-penna ingår ej

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

När den första Surface Book kom ut i oktober 2015, var det sista vi förväntade oss att dess efterföljare skulle få MacBook Pro att se billig ut i jämförelse. Detta är något vi menar på mer än ett sätt. Visst är Surface Book 2 dyr, men den måste nästan vara det med alla funktioner den erbjuder. Istället för att bara vara en enhet som går att vända ut och in (som de flesta 2-i-1 bärbara datorer), är Surface Book 2 verkligen två maskiner i en.

Precis som med de flesta Intel-baserade produkter, har Surface Book 2 en del säkerhetsproblem. Om du oroar dig över riskerna med utnyttjandet av Spectre, har Intel som tur var släppt patchar med Microsoft (och andra OEM-enheter) som gör deras processorer i stort sett immuna. Detta är bra nyheter för alla som oroar sig över sin cybersäkerhet, även om Surface Book 2 redan är bättre skyddad än den första Surface Book.

När Spring Creators Update eller Windows 10 Redstone 4 med största sannolikhet kommer den 10:e april (även om du kan ladda ned den i förväg redan nu), som är fullproppad med efterlängtade funktioner som Timeline och Near Share, kommer Surface Book 2 vara mer kapabel än någonsin tidigare.

Surface Book 2 utgår från sin föregångares design, men moderniserar den ytterligare något för att göra kritikerna nöjda. Den bärbara datorns gångjärn är till exempel mycket stabilare. Byt sedan ut den klassiska och kompakta 13,5-tums designen med 15-tums designen på Surface Book 2. Båda har som mål att bli den  bästa bärbara datorn på marknaden som ersätter alla dina andra enheter, men har 15-tums modellen vad som krävs?

Det korta svaret är ja, men till en kostnad som kommer få alla kreativa typer att vackla till.

Spec Sheet

Här är de tekniska specifikationerna för Microsoft Surface Book 2 (15-tums) som skickades till TechRadar för granskning:

Processor: 1,9 GHz Intel Core i7-8650U (quad-core, 8 MB cache, upp till 4,2 GHz med Turbo Boost)
Grafik: Intel UHD Graphics 620; Nvidia GeForce GTX 1060 (6 GB GDDR5 VRAM)
RAM: 16 GB LPDDR3 (1866 Mhz)
Skärm: 15-tum, 3240 x 2160 (260 ppi) PixelSense skärm (3:2 bildförhållande; 1600:1 kontrastförhållande)
Lagring: 1 TB PCIe 3.0 SSD
Portar: 2 x USB 3.1, 1 x USB 3.1 Type-C, 2 x Surface Connect, SD kortläsare, 3,5 mm ljuduttag
Anslutningar: 2 x 2 802.11ac MIMO Wi-Fi, Bluetooth 4.1, Xbox Wireless
Kamera: Windows 8 MP bakåtvänd kamera med autofokus (1080p), Windows Hello 5 MP framåtvänd ansiktsautentiseringskamera (1080p HD)
Vikt: 1,9 kilo med tangentbord
Mått: höjd 2,3 cm; bredd 34,3 cm; djup 25,1 cm

Pris och tillgänglighet

Det är föga överraskande att 15-tums Surface Book 2 är en oerhört dyr bärbar dator, med specifikationerna vi testade ligger priset på otroliga 3 299 dollar (cirka 27 700 kronor) i USA. Detta är naturligtvis den dyraste versionen av Surface Book 2, vars grundmodell börjar på 2 499 dollar (cirka 21 000 kronor). Den enda skillnaden mellan de två, är en mycket mindre SSD med 256 GB lagring i den billigare modellen.

I Storbritannien kan den större Surface Book 2 modellen konfigureras med dubbel förvaring jämfört med 256 GB modellen för 2 749 pund (cirka 32 700 kronor) eller med 1 TB SSD för 3 149 pund (cirka 37 500 kronor). I Australien skiljer sig priserna något och Surface Book 2 med 512 GB lagring ligger på 4 249 dollar (cirka 35 600 kronor), medan 1 TB-versionen säljer för 4 849 dollar inklusive GST (cirka 41 000 kronor).

När det gäller 13,5 tums-modellen av Surface Book 2, börjar den på en jämförelsevis eknomisk nivå på 1 199 dollar (cirka 10 000 kronor) i USA. Det kommer nog inte dröja länge förrän fler länder följer i deras fotspår med en prissänkning. Det är dock inte utan kompromiss, då den billigaste versionen av Surface Book 2 är begränsad till enbart 128 GB lagringsutrymme, tillsammans med en tvåkärnig Intel Core i5 processor och 8 GB RAM.

Ha i åtanke att inget av dessa erbjudanden inkluderar Microsofts Surface-penna för 99 dollar (cirka 830 kronor). Och ja, vi kommer fortsätta att påpeka detta tills Microsoft börjar inkludera detta viktiga tillbehör i priset på Surface-enheter igen.

För jämförelsens skull börjar priserna för Apples 15-tums MacBook Pro med Touch Bar på 2 399 dollar (cirka 20 000 kronor). Den har en 7:e generationens Intel Core i7 processor, ett AMD Radeon Pro 555 grafikchip med 2 GB VRAM, 16 GB minne och en 256 GB SSD. Allt detta driver en 2880 x 1800 pixel, 15,4 tums skärm med 220 pixlar per tum samt en OLED Touch Bar.

För ytterligare 100 dollar får du en uppdaterad processor och mycket starkare grafik, som ger en bättre skärm med pekkontroller som går att avlägsna och använda som en surfplatta. Om vi bortser från personliga preferenser, är det svårt att argumentera för att Surface Book 2 ger mest för pengarna.

Design

Det är ingen underdrift att säga att Microsoft från ett utseende- och känselmässigt perspektiv, utgick från den ursprungliga Surface Book och förbättrade den i alla dimensioner. Allt detta för att göra Surface Book 2 till en 15-tums enhet som ståtar med aluminiumperfektion. Även om det är tydligt  att Microsoft ansträngt sig för att förbättra den bärbara datorns kraft och skärmteknik, är det på många sätt bara en större Surface Book.

Det behöver dock nödvändigtvis inte vara en dålig sak. Det är tydligt att Microsoft tagit lärdom från Surface Book i7 och gått vidare med att göra en kraftfull 15-tums bärbar dator som faktiskt känns ganska lätt. När den avlägsnas från basen, känns det faktiskt som den lättaste 15-tums surfplatta vi någonsin testat, nästan till den punkt där den känns ovant liten i händerna.

Med det sagt, gör fulcrum-gångjärnen på Surface Book 2 den lite svårare att få plats med i en ryggsäck jämfört med många andra bärbara datorer. Något som är ännu värre, är att Microsoft inte ägnade särskilt mycket tid på designfronten med det extra utrymmet 15-tum erbjuder.

Styrplattan är varken lika bred eller djup som på till exempel MacBook Pros 15-tums modell, när det mycket väl hade fått plats med tanke på allt extra tillgängligt utrymme. Bristen på högtalare i basen är också en besvikelse, speciellt när det finns gott om utrymme kvar på samtliga tre sidor av tangentbordet.

Istället får vi nöja oss med ganska små högtalare på enhetens surfplatta-del. Den större tangentbordsbasen bör kort sagt erbjuda större versioner av allt, inte bara bättre grafik. Ännu värre är att ljuduttaget fortfarande är på samma konstiga ställe (övre högra hörnet) som det alltid varit, så det dinglar över händerna och distraherar dig när du skriver.

På tal om detta, är det för övrigt ett nöje att skriva på Surface Book 2, som har ett bakgrundsbelyst tangentbord med lagom djupa tangenter som svarar bra. Enligt oss kunde de ha varit lite trögare, men det är bara en smaksak.

Allt som allt tycker vi om designen på Surface Book 2 (15-tum). Dess 1080p webbkamera och bakre kamera skulle utan tvekan imponera på möten eller till och med ditt Instagram-flöde. Det går dock inte att ignorera de missade möjligheterna att finslipa produkten ytterligare och göra erfarenheten ännu bättre när det kommer till känsla, design och ljud.

Skärm och Surface-penna

Vi är naturligtvis lika förtjusta i skärmen på Surface Book 2 (15-tum) som vi var i de två tidigare modellerna. Text, foton och videor visas tydligt och skarpt på skärmen, även om bildförhållandet på 3:2 resulterar i hemskt tjocka svarta linjer vid kanterna av de två sistnämnda.

Skärmupplösningen är nästan oöverträfflig när det kommer till bärbara datorer med 4K och Apples MacBook har ingen chans i jämförelse. Även om Apples P3 färgskala är snäppet vassare än Microsofts motsvarighet i ögonen på konst- och mediaproffs, ser inte vi särskilt stor skillnad mellan de två gällande färgreproduktion.

Vi har fått höra att Microsoft ägnade en hel del fokus på att förbättra responsen i den senaste PixelSense skärmen för Surface Book 2 och det är verkligen något som märks. Om det fanns något lagg mellan rörelserna på skärmen med Surface-pennan och dess resultat på skärmen tidigare, är det definitivt omärkbart nu.

Faktum är att om du kladdar på en post-it och målar utanför med Surface-pennan, kommer du se spår av bläck på det som ligger under, men det kommer att försvinna nästan omedelbart. Vi har fått höra att det är en speciell processor som rendrar bläcket innan Windows 10 hinner göra det och som ska väga upp för frånvaron av latens i pekskärmen.

Det är dessutom snabbt och smidigt att ta av och på skärmen från tangentbordsbasen, precis som vi förväntar oss från en så dyr bärbar dator. Oavsett om du vill gå till surplatta-läget eller till en vanlig bärbar dator, tar det mindre än en sekund innan du kan börja peka eller skriva.

Surface Book 2 skärmen är ett tydligt bevis på att Microsoft kan tillverka bildskärmar som är värdiga konkurrenter med resten av teknikvärldens jättar i stort sett på alla plan.

  •  Vill du se jämförpriser för Microsoft Surface Book 2 i Australien? Kolla in vår systersida Getprice och spara lite slantar! (artikel på engelska) 
Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.