Huawei P20 Pro recension

En riktig pärla för fotografering

TechRadar Slutsats

Det kan tyckas svårt att sälja en Huawei-telefon för den här prislappen, men det är något dess utmärkta batteritid och toppspecifikationer ändrar. Det är framför allt de mest övertygande kamerafunktionerna vi sett på länge, som gör Huawei P20 Pro till en av de mest tilltalande telefonerna på marknaden.

För

  • +

    Utmärkt batterilivslängd

  • +

    Ultra-flexibel kamera

  • +

    Snabb ansiktsigenkänning

Emot

  • -

    Ingen trådlös laddning

  • -

    Inget hörlursuttag

  • -

    Lite krångel med OLED-skärmen

Varför du kan lita på TechRadar Våra expertgranskare spenderar timmar på att testa och jämföra produkter och tjänster så att du kan välja det bästa för dig. Läs mer om hur vi testar.

Huawei P20 Pro växer inom marknaden av topptelefoner och då menar vi de väldigt dyra telefonerna som erbjuder den allra senaste teknologin, för dem som är villiga att betala för dem.

De främsta rivalerna inom denna kategori är Samsung Galaxy S9 Plus och iPhone X. Huawei må vara det minst populära märket av de tre, men det innebär också att kostnaden är lägre.

Med det sagt (och med risk för att avslöja recensionens resultat något), presterar P20 Pro så pass bra att den fått en ganska hög plats på vår lista över de bästa smarttelefonerna just nu. Detta är inte bara efter en veckas användning, vi har använt telefonen i en månad och är fortfarande lika imponerande.

Du får bara en iPhone 8 Plus med 64 GB lagring för priset av en Huawei P20 Pro, som är något billigare än iPhone X. Om du bestämmer dig för en Huawei finns det dock några detaljer med designen och programvaran som du blir tvungen att vänja dig vid.

Det otroliga arbetet som gjorts med kameran gör dock denna telefon till den mest mångsidiga telefonkameran på marknaden. Detta oavsett pris och om du är en erfaren fotograf eller bara en entusiast på amatörnivå.

(OBS. Länkade artiklar i denna recension kan vara skrivna på engelska)

Kolla in P20 Pro i action i vår recension om telefonens design och skärm.

Pris och tillgänglighet

  • Kostar runt 8 500 kronor
  • Lanserades i Storbritannien 6:e april
  • Finns tillgänglig hos återförsäljare i Sverige

Den går fortfarande inte att köpa i USA eller Australien, men Huawei P20 Pro finns redan tillgänglig hos många återförsäljare i Sverige och kostar runt 8 500 kronor. 

Nyckelfunktioner

  • 40 MP bakre kamera med 3x optisk zoom
  • Kirin 970 CPU med AI-funktion
  • Kraftfullt 4 000 mAh-batteri

Om du är intresserad av Huawei P20 Pro, är det en stor chans att det beror på telefonens kamera. Den har tre bakre kameror, en huvudsensor med 40 MP, en 20 MP för svartvitt och en 8 MP-kamera med 3x zoom.

Du kan ta bilder med 3x utan digital zoom och till och med få bra kvalitet vid 5x zoom. Det bästa med kameran är dock hur den presterar i svagt ljus. Standardläget för fotografering i svagt ljus har ungefär samma kvalitet som övriga topptelefoner, men dess speciella nattläge gör det möjligt att ta bilder i svagt ljus med ett dynamiskt omfång som kan konkurrera med en APS-C DSLR.

Huawei P20 Pro har dessutom en främre 24 MP-kamera med väldigt hög upplösning, för detaljerade selfies och tillförlitlig ansiktsigenkänning.

Telefonens övriga delar är lite mer konventionella. Den erbjuder Kirin 970 CPU:n som används i Huawei Mate 10, samt 6 GB RAM-minne och 128 GB lagring.

Precis som andra nyare Huawei-telefoner, är P20 Pro en stilren telefon med dess reflekterande glasdesign. Detta är särskilt imponerande med tanke på att telefonen använder ett 4 000 mAh-batteri (något som är större än hos de flesta andra telefoner), utan att göra designen klumpigare.

Det är tydligt att Huawei arbetat hårt med den här telefonen. Resultatet är en mobil som är intressantare än Samsung Galaxy S9 eller S9 Plus, speciellt om du vill utnyttja telefonens kamerafunktioner fullt ut.

Design

  • Iögonfallande glas- och metalldesign
  • Hanterbar storlek för en 6,1-tums telefon
  • Inget hörlursuttag

"Glänsande" är ordet som sammanfattar Huawei P20 Pros design bäst. Ja, den är stor och har svarta kanter, men den reflekterande ytan gör att den här mobilen sticker ut.

Den har två stora skivor med rundat Gorilla Glass, blandat med metall som går ned längs sidorna. Metallen är aluminium, men har en polerad yta som gör att den ser mer ut som stål. Till skillnad från det rostfria stålet i iPhone X, är P20 Pro fri från märken och repor efter en månads användning. Det är något som talar gott för telefonens hållbarhet.

Det är framför allt de svarta och blå versionerna av Huawei P20 Pro som säljs, men det finns även mer iögonfallande alternativ. Det finns även gradientfärger, bland annat en som är lila högst upp och övergår till en turkos färg längst ned. Det är kanske något som är vanligt att se på sportbilar, inte telefoner.

Detta är något som kan dela upp eventuella kunder i två lag. Om du tycker att den färgskiftande versionen är lite för mycket, finns det andra lite diskretare alternativ också. Var dock beredd på att samtliga är väldigt glansiga. Huawei P20 Pro är tyvärr ganska känslig för fingeravtryck och den något upphöjda kameran samlar upp damm ganska snabbt.

Huawei P20 Pro har ett större batteri jämfört med sina konkurrenter, men det är inte något som märks i designen. Telefonen är faktiskt smalare och lättare jämfört med Samsung Galaxy S9 Plus och är bara 7,8 millimeter tjock.

Samsung är dock snäppet bättre på att få hela framsidan att verka som en skärm, då Huaweis skärm inte är rundad över sidorna (det är bara glaset som är rundat).

Huawei P20 Pro (tillsammans med standardversionen Huawei P20) är dessutom den första Huawei-telefonen med samma speciella svarta kanter på skärmen, som blev kända med iPhone X. Enligt Apple var dessa nödvändiga på grund av all teknologi som användes för upplåsningsfunktionen via ansiktsigenkänning: en vanlig kamera, en IR-kamera, en punktprojektor, avståndssensor och mer.

Huawei har inte riktigt en lika bra ursäkt, eftersom det bara finns en kamera med hög upplösning och en högtalare på framsidan av Huawei P20 Pro. De svarta kanterna är dock mindre. Det finns en risk för att designen hamnar i "Hur tänkte vi"-kategorin i efterhand, men de verkar utan tvekan vara på modet just nu.

Du kommer förmodligen glömma bort att den finns där över huvudtaget efter några dagar, speciellt om du kollar på vanliga 16:9 videor där de svarta kanterna finns med ändå.

Huawei har dessutom följt ytterligare en trend, då Huawei P20 Pro inte har något hörlursuttag. Vid köp får du med ett USB-C med en 3,5 mm adapter i lådan eller så kan du använda trådlösa hörlurar, men vi hade såklart föredragit ett riktigt uttag.

Telefonen är vattentät till IP67, som betyder att den kan sänkas ned en meter under ytan i sötvatten i 30 minuter. Vi rekommenderar dock inte att slänga i den för skojs skull.

Telefonen har även en fingeravtryckssensor nedanför skärmen och är precis som många andra topptelefoner från Huawei, extremt snabb. Den tar dig till hemskärmen på nolltid.

Ansiktsupplåsningen är också extremt snabb. Istället för att använda smart IR-teknologi som iPhone X, läser Huawei P20 Pro helt enkelt av den högupplösta inmatningen från den främre kameran för att känna igen ditt ansikte.

Enligt vår erfarenhet fungerar det varje gång. Funktionen fungerar till och med i svagt ljus. Detta är dock något som tyder på att den är gjord för hastighet snarare än säkerhet.

Du behöver inte ens trycka in hemknappen för att ansiktsfunktionen ska fungera. Trots att det inte finns någon avståndssensor som talar om när ditt ansikte är framför skärmen, har Huawei P20 Pros gyroskopsensorer som känner av när telefonen plockas upp eller tas fram ur fickan och börjar genast skanna efter ditt ansikte.

Eftersom Huawei-telefoner inte är lika eftertraktade som Samsungs eller Apples, kommer själva hårdvaran aldrig vara den främsta säljande faktorn för Huawei P20 Pro. Huawei har dock presterat bra även här. Telefonen känns och ser dyr ut och är nästan lika tunn och smal som vi hoppats på, speciellt med tanke på dess skärmstorlek.

Skärm

  • 6,1-tums AMOLED skärm
  • 1080 x 2244 upplösning
  • Anpassningsbart skärmteckensnitt

P20 Pro har precis som andra topptelefoner från Huawei inte den högsta skärmupplösningen i sin klass, utan nöjer sig med en 1080 x 2244 AMOLED skärm.

Siffrorna låter kanske ovanliga, men det är egentligen bara en Full HD skärm som sträckts ut till ett 18,7:9 bildförhållande. Det stämmer, den är till och med bredare än de flesta andra telefoner som enbart har ett 18:9 bildförhållande.

Pixeltätheten på 408 ppi är inte ens i närheten av Samsung Galaxy S9 Plus, som ståtar med 529 ppi. Detta är dock något som märks mest när du jämför telefonernas VR och om den hypen inte dött ut redan, har den i alla fall svalnat.

Okej, om du tittar noga kan du se bevis på PenTile-bristerna som även påverkar Samsungs OLED-skärmar och som inte har en galen pixeltäthet. Detta beror på OLED-skärmarnas pixlar delar subpixlar, något som gör att den uppfattade upplösningen minskar något.

Skärmkvaliteten på Huawei P20 Pro är däremot utmärkt. De mörka tonerna är perfekta och det syns ytterst lite blå toner när telefonen lutas, något som kan påverka mindre avancerade OLED-skärmar.

Du kan dessutom välja mellan ett urval av färgprofiler. Standardfärgen är lite mer mättad jämfört med den gamla standarden sRGB, men ger ganska naturliga och avslappnade färger. Vivid-läget fördjupar och förstärker färgerna något.

Du kan precis som med andra Huawei-telefoner ställa in färgtemperaturen efter behag, men vi tycker att standardinställningen är fin som den är.

Huawei P20 Pro erbjuder ytterligare några ovanliga funktioner. Skärmen kan snabbt byta färgtemperatur, för att passa in i omgivande ljusförhållanden och skärmens övre del kan skuggas ut för att dölja den svarta kanten. Detta är särskilt användbart, då detta lilla område fortfarande kan användas för notifikationer när det skuggats ut.

Det är även värt att nämna att P20 Pro levereras med ett förmonterat skärmskydd, något som gör det enklare att undvika repor. Plastskyddet samlar dock upp fingeravtryck väldigt snabbt, så det kan vara en bra idé att byta ut det med ett härdat glasskydd i framtiden.

Amanda Westberg
Content manager

Amanda Westberg älskar allt som har med gaming att göra och skriver gärna om nya spel, streams och e-sport. Som träningsfreak har hon även en förkärlek för smartklockor och håller alltid koll på de senaste modellerna och spännande nya funktioner. Filmer, serier och streamingtjänster ligger också högt upp på hennes topplista på saker att skriva om.