Google Home – recension

Hej Google, din sökmotor syns.

TODO alt text

Our Verdict

Både otroligt intelligent och överraskande mångsidig på de sätt den kan användas. Google Home utvecklas fort jämfört med Amazon Echo, men vissa delar måste fortfarande komma ifatt – till att börja med, bättre integration med Googles egna tjänster. Den är inte där än, men den har stor potential att en dag bli smarta hemmets centralpunkt som Google vill ha det.

For

  • Anpassningsbar grund
  • Stort låtbibliotek
  • Utökad hårdvara

Against

  • Saknar Googles egna tjänster
  • Formuleringen måste vara klar
  • Google Cast supporten behöver mer arbete

Det är svårt att hitta en bra rumskamrat. Vissa lämnar smutsig disk i diskhon. Andra betalar inte hyran. Men Google, specifikt Google Assistant, är inte alls så. Med allt den erbjuder, och som rumskamrat, är den det bästa du kan få.

Eftersom Google Assistant, som är den smarta artificiella intelligensen inbyggd i Google Home, faktiskt gör livet enklare för dig. Du kan be den att sänka termometern när du går hemifrån, diagnostisera dina symptom när du känner dig dålig eller hitta roliga klipp från din favoritkomediserie och föra över det till din Chromecast utan något problem.

Den är smart nog att veta hur mycket flygbiljetter kostar från där du bor till en exotisk destination eller berätta om konstiga specifika saker som hur mycket en ara väger (cirka 2 kilo tydligen) eller hur mycket en ny teknologisk pryl kostar (”Enligt TechRadar, PlayStation 4 Pro kostar 4 000 kr, $399 eller £349”). 

Men om du ställer en fråga med andra ord eller en annorlunda betoning glömmer Googles super-smarta assistent bort vad den nyss svarade dig.

Problemet att den funkar ibland men inte alltid gäller inte bara Google Home (1 499 kr $129/£129/AU$199).  Amazon Echo är också långt ifrån immun från problemet. Tids nog kommer båda bli smartare, men just nu är båda mer något nytt än praktiskt inköp.

Google Home är långt ifrån perfekt just nu, men den kommer troligen bli bättre ju mer Google arbetar på teknologin med röstassistenten, och vi kommer uppdatera vår recension regelbundet när nya funktioner läggs till.

Vad är nytt för Google Home 2017?

Google kanske inte dök upp med en ny hårdvara till Home Google IO 2017, men den senaste uppdateringen av mjukvaran kommer göra den 6 månader gamla Google Home att kännas som en helt ny produkt. Dessutom meddelar Google fyra stora förändringar till den smarta högtalaren: proaktiv assistans, handsfree-uppringning, Bluetooth och visuell respons. Läs vidare för mer detaljer.

Låt oss börja med de två största: handsfree uppringning och Bluetooth. Sättet som uppringning ska fungera när Google rullar ut funktionen senare under året, är att du importerar dina kontakter från din mobil och när du vill ringa behöver du bara fråga.

Home kommer ringa upp antingen från ett privat nummer – eller om du har ditt Google konto kopplat till din mobil använder den ditt nummer. Som det verkar är det enda du behöver en internetuppkoppling för att ringa – vilket betyder att du inte behöver en fast telefon eller ens en mobiltelefon för att ringa hemma.

En annan stor uppdatering är att Home nu kommer kunna använda Bluetooth för att synka till andra enheter – en funktion som konkurrenten Amazon Echo redan haft sedan lanseringen och som har varit frånvarande från Googles smarta högtalare.

Tillsammans med Bluetooth meddelar Google att Home kommer ha den kostnadsfria versionen av Spotify, SoundCloud och Deezer utöver de streamingtjänster som den redan stödjer senare under sommaren.

Två andra nyheter – proaktiv assistans och visuell respons – är bra, men kommer inte radikalt förändra ditt sätt att använda Home.

Visuell respons, en ny funktion på Google Home, som tillåter Google Assistant att skicka ut visuell information till antingen din mobil, surfplatta eller tv, känns definitivt som ett försök att matcha Amazon Echo Show. Amazon kommer med en inbyggd skärm för att visa händelser i din kalender eller hur vädret ser ut utomhus, men röstkommandon på Home går igenom assistenten vilket överför resultaten till en valfri ChromeCast, Android TV eller vanlig tv-skärm.

Design

Eftersom ”air freshener” kan betyda olika saker beroende på var i världen du befinner dig, är en mer specifik beskrivning av designen en smal vas. Den har en bred botten och en spetsig topp. Varje Google Home kommer med en standard bas av grå textur med en gummi botten som kan bytas ut till ett annat material eller färg från cirka 170 kr ($20/£18/AU$29). 

Hittills erbjuder Google två typer av bas för att matcha din heminredning: metallic och tyg, med olika färger och finputsningar. Metallic-basen är skapad av antingen målat stål eller polykarbonat och kommer i färgerna Coppar, Snow eller Coal. Om du väljer tyg finns den i Mango, Marine och Lilac, förutom standarden i vitt som listas ovan. 

Från en enkel estetisk syn, är Google Home ett mycket mer attraktivt alternativ jämfört med Amazon Echos helsvarta behållare. Den är mindre än det svarta blocket och den är även rätt så mycket kortare på 142,8 x 964 millimeter och väger bara 477 gram, vilket betyder att Home kommer snabbare smälta in i din omgivning.

Det finns också anledningar till varför de har valt just den formen. Toppens platta, lutande yta av Google Home är en touchfunktion som låter dig ändra volym, spela och pausa musiken eller aktivera Google Home Assistant med ett tryck. När den är aktiverad, genom att antingen pressa panelens topp några sekunder eller säga (”OK Google” eller ”Hej Google”) kommer fyra flerfärgade ljus blinka.

Medan Amazon Echo har en fysisk kontroll för att ändra volym, känns Google Homes touchkontroller mindre exakta. Vi uppskattar inkluderingen av en fysisk knapp för att dämpa högtalaren, vilket betyder att du kan vara säker på när den lyssnar och inte lyssnar.

Google Home har lätt för att hitta din röst med sina två inbyggda mikrofoner lokaliserade på toppen, men den fungerar inte till 100 procent. Om detta beror på Googles mjukvara, eller att den förlitar sig på två mikrofoner istället för Amazon Echos fem – du kommer behöva upprepa dig själv eller höja rösten för att aktivera den ofta.

Om du tar av botten och kommer du att hitta en högtalare och två passiva element. Det är imponerande den otroliga volymen som den här lilla prylen kan åstadkomma. Amazon Echo har några stycken fler högtalare på insidan och kan därför låta bättre i högre volym, men vad som finns under huven är tillräckligt bra.

Ljudprestanda 

Medan Google Assistant, rösten och den smarta högtalaren på insidan nog är huvudattraktionen här, är Google Home faktiskt en skicklig högtalare också.

Den kan koppla upp sig till flera streamingtjänster – Google Play Music, Youtube Music, Spotify och Pandora – och fungerar som en Wi-Fi högtalare tack vare sin inbyggda Google Cast.

I praktiken betyder det att du kan be den att spela vad som helst. Den kommer antingen hitta musiken i Google Play Music katalog med 30 miljoner + låtar eller om du har tagit av gratis-perioden spela av från Youtube Music. Tänk på det. Obegränsad tillgång till musik på Youtube? Google Home har troligen det största låtbiblioteket av någon ljudenhet på marknaden.

Vi försökte under en timme att hitta en låt som Google inte kunde hitta – några rejält konstiga låtar: allt ifrån introlåten från 1998 Banjo Kazooie spelet på N64 till titellåten Requiem for a Dream. Högtalaren hittade allt. Självklart kommer det troligen dyka upp en låt som Google Home inte kan hitta, men faktumet att vi inte ens kunde hitta en efter att vi förberett oss med tusen låtar. Detta är något vi inte upplevt förut.

Mindre imponerande är hur svårt det är för Google Home att känna igen bandnamn som liknar något annat. Som alltid så testade vi, men vi lyckades inte få högtalaren att spela musik från bandet ”Brontide”. Ibland kunde den säga att deras musik inte finns tillgänglig (de finns på Spotify) eller så kunde den börja spela musik eller spellistor från helt orelaterade artister.

Det är också synd att det dyra biblioteket av låtar är låst – för mesta delen – på insidan av en mindre imponerande högtalare.

Jämfört med Bluetooth-högtalare i sin prisklass, som Creative Sound Blaster Roar 2 eller Razer Leviathan Mini, är musiken från Google Home mindre robust med lite separation och mindre kraft i de lägre tonerna eller klarhet i mitten och höga.

Men den är inte helt oförmögen att spela bra ljud men, om du tror att Google Home ska byta ut din Hi-Fi-anläggning, kommer du bli riktigt besviken (Audiofiler, tänk på att större andelen av Google Homes musikkällor kommer ifrån YouTube, en sida ökänd för sina sammantryckningar av ljud.)

Men Google Home kan förlåtas för sin imperfekta ljudkvalitet på grund av en funktion som andra högtalare inte har – det är förmågan att både ta emot och skicka Google Cast-signaler. Detta gör den till den enda högtalaren som inte bara streamar musik från din mobil, utan även skickar filmer till en Google Cast-kompatibel uppkopplad enhet.

 Google Cast och Chromecast prestanda

En av våra små irritationsmoment med Amazon Echo Dot, Amazons smarta högtalare som är designad att koppla upp sig mot ett existerande ljudsystem, var att det fanns inget sätt att kontrollera vilken högtalare som användes för output för röstkommandon. 

Teoretiskt sett har inte Google Home samma problem. Sätt helt enkelt upp en ChromeCast med ett namn som är enkelt att uttala och du kan be din Google Home att skicka över din favoritlåt eller även videos till din Hi-Fi eller tv.

Teoretiskt är det en bra lösning på streaming, men i praktiken hade vi problem med funktionalitet.

Till exempel frasen: ”Titta på Rick and Morty på Netflix på Johns projektor”. Om du uttalar meningen perfekt kommer det visas nästan varje gång, men om högtalaren misslyckas med någon del av instruktionen kommer den inte fungera. 

Sedan kommer problemet att välja specifika avsnitt, vilket Google Home inte kan. Be den att spela upp en serie och den kommer starta där du slutade, men du kan inte be den spela upp ett specifikt avsnitt. Att hoppa mellan olika avsnitt fungerar dock. 

Vi hade älskat om högtalaren var intelligent nog att komma ihåg delar av ett kommando och fråga om klargörande på de delar den inte förstod, men som det verkar just nu måste den få allting rätt.

Det är också så irriterande att kontrollera uppspelning när du startat ”casting”. Att be högtalaren att ”spela” eller ”pausa” fungerar bra, men om du ber den att spela en annan låt glömmer den plötsligt bort ”casting” och börjar istället spela en ny låt från Homes egna högtalare.

Det största löftet med Google Assistant var att den skulle vara innehållsrik, men från vår erfarenhet har den en lång väg att gå. Du kommer behöva upprepa en del av informationen som Home skulle komma på själv.

Google Home som centrumet i ditt smarta hem

Självklart är inte ChromeCast den enda enhet som Google Home kan prata med. Det finns många fler som kan koppla upp sig till Google Home just nu – eller kommer kunna göra det snart. (Vi har skapat en lista av de bästa Google Home smarta hem enheter så du inte behöver spendera onödigt lång tid att hitta alla.)

Höjdpunkten med Google Home–kopplingar är Nest thermostats, Philips Hue glödlampor och Samsungs SmartThings plattform, medan support för fler tredje part enheter som LIFX glödlampor och LG MusicFlow högtalare borde komma snart.

Google Home integrerar även med termostater från Netatmo och Tado.

När du väl är inne fungerar den bra, även om du måste logga in på tredje parters produkter. Vi testade Google Home med en Nest-installation och deras kommandon var enkla och intuitiva.

Nyligen meddelade Google att Home kommer stödja flera nya smarta hem ekosystem med produkter från August, Wink, LIFX, TP-Link, Rachio, Vivent, First Alert, Frigidaire, Logitech, Geeni och Anova. Tillsammans borde de ge dig mycket fler alternativ för vilken enhet du kan koppla ihop och ge dig mer kontroll av ditt moderna smarta hem.

Integration av ytterligare hårdvaror är en trevlig funktion, men ett av de större problem som Google Home har är att den inte kan integrera sig med många av Googles egna tjänster – som Gmail, Voice och Docs – vilka har varit grundpelarna i åratal.

Gmail till exempel. Du tänkte att Google Home kunde säga ämnet på dina senaste 10 e-post – men överraskande nog kan den inte det. Samma gäller Google Kalender där den inte kan skapa nya händelser (men den är mer än hjälpsam när det kommer till att ta bort händelser), ringa med Google Voice eller skriva ner några hastiga anteckningar i Google Doc. Google har flera tjänster som Home skulle kunna koppla sig till och ändå, i sitt nuvarande tillstånd kan den inte det. Det är inte bara en enorm besvikelse, men det gör oss fundersamma till varför den sortens funktion inte fick en prioritet.

Även om det är enkelt att fastna vid att peka ut alla Google Homes fel i en lång ramsa kommer vi inte göra det. Det beror inte på att vi undviker den hårda kritiken eller försvarar Home, inte alls.

Men vi har redan hamnat i fällan av att antingen vara överdrivet kritiska till en smart plattform som innan med Amazon Echo – sedan dess har den utvecklats till en otroligt smart kopplad plattform som kan svara på hundratals frågor, vilket är mycket mer än den kunde två år sedan. Den kan beställa pizza eller fylla på kylskåpet eller ringa en Uber eller kolla vilken tid restaurangen stänger, och listan på vad den kan göra växer för varje vecka.

Google Home kan redan göra vissa av uppgifterna, vilket betyder att den har ett otroligt mycket bättre system nu än vad Echo hade när den först lanserades. Vissa saker kan den inte. Men utifrån erfarenhet, kommer den bli bättre, smartare och mer robust de kommande veckorna, månaderna och åren.

Den är helt enkelt inte där riktigt än.

Vi gillade

En sak är säker: du kommer kanske aldrig förstå hur mycket musik som finns på YouTube utan att först köpa Google Home. Medan vissa av de största musiktjänsterna i världen skryter med bibliotek upp till 25, 30 och även 40 miljoner låtar är de långt ifrån kompletta. Vi säger inte att Google Home är kapabel till att spela varje låt du kan tänka dig, men efter att ha grävt ner till djupet av 90-talet så kunde vi inte hitta någon låt som inte Google Home kunde hitta.

Och medan Google Home fungerar som en DJ är den även en förvånansvärt intelligent smart home hub. Den kopplar redan ihop sig med de största plattformarna som inkluderar Nest, Philips och Samsungs SmartThings. Ge den några månader och antalet kommer att växa ännu mer.

Dess Google Cast-funktion är perfekt och har en riktigt stor potential.

Vi ogillade 

Bristen av koordinering med Googles egna tjänster är helt klart ett stort problem. Det faktum att den inte ens kan skicka e-post till någon av dina kontakter eller hjälpa dig att schemalägga händelser genom Google kalender är en stor nackdel som minskar hur användbar Google Home kan vara.

Det andra problemet med Google Assistant är hur precis du måste vara när du frågar den. Att fråga vilket år en låt var skriven kanske inte ger några resultat, men att fråga vilket år låten kom ut kan ge dig det exakta svaret som du letade efter. Om man följer upp med en enkel fråga som ”OK Google, berätta mer” kommer den plötsligt glömma vad du pratade om för 30 sekunder sedan.

Bristen på kontextuell uppmärksamhet är också ett stort problem för Google Cast-funktionen just nu. Var beredd på att upprepa vart du vill att din musik ska spela ifrån flera gånger när du använder Google Home.

Men, bristen på kontextuell uppmärksamhet är inte något som Alexa har – vilket är överraskande när man tänker på att Echo inte kommer från ett företag med 20 – plus års erfarenhet av sökmotorer.

Slutresultat 

Det är lätt att bli besviken på Google Home när du köper en och förväntar dig att den ska vara i centret av ett smart hem som Google har marknadsfört den som. Den är helt enkelt inte där än. Den är lite för långsam i sin språkförståelse, dess lista på smarta hem-enheter växer, men är fortfarande kort, och kanske den största besvikelsen av alla är att den inte har många av Googles egna tjänster inbyggda i sig.

Den bästa jämförelsen med Google Home är, självklart, Amazon Echo. De har båda identiska funktioner, bra musik från liknande källor och har i stort sett även samma problem. Medan Echo fortfarande är den mer formidabla av de två (tack vare flera utvecklare som har skapat skräddarsydda kommandon) är Home – som värst – runt 6 månader efter Echo i utvecklingen. 

Även om Home är mer ambitiös med sin mediainspelning har den inte hittat ett sätt att få tillgång till funktionen på ett sätt som enkelt kan göras med din röst. Det finns ingen riktig mening i att använda hela funktionen när den är så svår att använda.

Ge samma uppmärksamhet från utvecklare av hårdvara och mjukvara och några av Google-tjänsterna, så kan Home snabbt växa från en blivande smart högtalare med ChromeCast integration, till den första och mest viktiga saken i det hela tiden expanderande smarta hem.

Just nu är Google Home en smart nyhet med tillgång till YouTube Music, inbyggd Google Cast och möjligheten att spara dig att gå till lampknappen.