Hands on: Ensiarviossa Samsung Galaxy Watch

Samsungin älykello on saanut muutakin kuin pelkästään uuden nimen

What is a hands on review?
TODO alt text

Our Early Verdict

Uusi Samsung Galaxy Watch yrittää näyttää oikealta kellolta ja kestää useita päiviä yhdellä latauksella. Fiilis ja ulkonäkö eivät petä, mutta suurta eroa Gear S3:een ei ole. Galaxy Watch on saatavilla kahdessa eri koossa.

For

  • Kaksi eri kokoa
  • Akun luvataan kestävän useita päiviä
  • Kaikissa malleissa eSIM-kortilla toimiva 4G-yhteys
  • Kellotaulu esittää kalenterin kekseliäästi

Against

  • Vain isommassa versiossa on suurempi akku
  • Bixby Voice on edelleenkin huonompi kuin Google Assistant

Samsung Galaxy Watchin nimeksi ei valikoitunut Gear S4, mutta pikaisen testimme perusteella kyseessä tuntuu olevan monelta osin Gear Sportin seuraaja.

Se on suunniteltu näyttämään ja tuntumaan oikealta kellolta – mutta myös pitämään käyttäjän kunnossa ja yhteydessä muihin. Galaxy Watch tekee sen tuomalla kelloon Bixby Voice -ääniohjauksen (ei tue suomen kieltä), uuden muotoilun ja paremman akunkeston.

Kokeilimme sekä suurempaa että pienempää versiota Galaxy Watchista Note 9:n julkaisun yhteydessä. Kookkaampi 46 mm:n hopeinen malli tuntui melko suurelta meidän käytössämme. Pienempi, mustana ja ruusukultaisena myytävä 42 mm:n malli tuntui sen sijaan luontevamman kokoiselta.

Testasimme, onko kellossa muita merkittäviä uudistuksia kuin aiempaa selkeämpi nimi.

Samsung Galaxy Watchin julkaisupäivä ja hinta

Positiivisena yllätyksenä tuli se, että Samsung Galaxy Watch on – koosta riippuen – jopa halvempi kuin Gear S3 oli julkaisunsa yhteydessä. Kaikkiin Suomessa myytäviin Galaxy Watch -kelloihin saa eSIM-kortin, jonka avulla kellon saa yhdistettyä mobiiliverkkoon.

Pienempi 42 millimetrin versio Galaxy Watchista maksaa 379 euroa, kun taas 46 millimetrin versiolle tulee hintaa 399 euroa.

Image 1 of 4

Image 2 of 4

Image 3 of 4

Image 4 of 4

Galaxy Watchin ennakkomyynti alkaa syyskuun 14. päivä. Kauppojen hyllyille älykello saadaan 28. syyskuuta.

Galaxy Watchin ulkonäkö ja tuntuma

Pyöreä Samsung Galaxy Watch näyttää koko ajan enemmän ja enemmän oikealta kellolta, jota ei halua ottaa pois ranteesta edes juhlahetkinä. Laite sopii täydellisesti hetkeen kuin hetkeen.

Muotoilu muistuttaa paljon Gear S3:ää, jossa oli suuri kellotaulu ja kestävästä metallista valmistettu runko. Kellossa on kaksi painiketta, ja kellotaulun reunoja voi myös pyörittää selatakseen sovelluksia ja valikkoja. 

Galaxy Watch on saatavilla kahdessa eri koossa. Suuremmassa 46 millimetrin hopeanvärisessä versiossa on 1,3-tuumainen pyöreä Super AMOLED -näyttö. Sen koko on 46 x 49 x 13 mm, ja se painaa 63 grammaa ilman ranneketta. Kyseinen versio tuntuu ja näyttää melko isokokoiselta.

Hieman sopusuhtaisempi 42 millimetrin Galaxy Watch on saatavilla mustana (Midnight Black) tai ruusukullanvärisenä (Rose Gold). 1,2-tuumainen näyttö on siis hieman pienempi kuin suuremmassa versiossa. Koko on 41,9 x 45,7 x 12,7 mm ja paino 49 grammaa. Tämä versio sopii paremmin keskikokoisille ja pienemmille ranteille.

Älykellossa on 20 millimetrin ranneke, joka on saatavilla mustana, kahtena eri harmaana, punaisena, keltaisena, purppurana, pinkki-beigenä ja ruskeana.

46 millimetrin älykellossa on 22 millimetrin ranneke. Niiden värivalikoima on rajatumpi: musta, sininen ja harmaa.

Pienemmälle versiolle on siis enemmän värivaihtoehtoja, mutta suosittelemme isompaa Galaxy Watchia –  jos kellon koko vain on sopiva – paremman akun vuoksi. Akunkestossa tulee luultavasti olemaan merkittävä ero, sillä suuremmassa versiossa akku on kooltaan 472 milliampeerituntia ja pienemmässä vain 270 milliampeerituntia. 

Samsungin mukaan akku tulee ylimääräisen kapasiteettinsa ansiosta "kestämään useita päiviä yhdellä latauksella". Tuo on hieman epämääräinen lupaus, joten emme osaa kommentoida sitä vielä ennen pidempiaikaisia testejä.

Uuden Galaxy Watchin ominaisuudet

Samsung Galaxy Watchin vesisuojaus on 5 ATM:ää ja IP-luokitus IP68, joten kelloa voi  käyttää huoletta vaativammissakin olosuhteissa. Emme silti suosittele kellon kanssa sukeltamista. Älykello sisältää kiihtyvyysanturin, gyroskoopin, ilmanpainemittarin, sykemittarin ja ympäristön valon tunnistavan anturin. Lisäksi laite on ladattavissa langattomasti.

Terveyteen liittyvät ominaisuudet ovat tärkeä osa Galaxy Watchia. Kello laajentaa Samsung Healthia tuomalla mukaan uudet ominaisuudet stressinhallintaan ja hengittämisen seurantaan. Lisäksi mukana on 21 uutta harjoitusohjelmaa sisätiloihin ja yhteensä 39 suunniteltua treeniä.

Samsungin mukaan kelloon on saatavilla 60 000 erilaista kellotaulua. Pidimme erittäin paljon uudesta pyöreästä kellotaulusta, joka piilottaa kalenterin tiedot näytön säätimeen. Aiomme käyttää tuota kellotaulua jatkossa.

Samsungin oman virtuaaliassistentin, Bixbyn (ei toimi suomen kielellä), on valmistajan mukaan tarkoitus korvata alkeellisempi S Voice. Yhtiö ei vielä tässä vaiheessa osannut kertoa enempää yksityiskohtia asiasta, mutta Bixbyn pitäisi pystyä toteuttamaan Galaxy-puhelimille ja tulevaisuudessa myös Samsung Galaxy Home -älykaiuttimelle annetut käskyt. 

Samsung panostaa älykelloissa edelleen SmartThings-sovellukseen ja Samsung Pay -maksusovellukseen (ei vielä Suomessa). Ne ovat näppäriä ominaisuuksia, kun ne on saanut asennettua – ja muistaa Samsung ID:n ja salasanan.

Galaxy Watch on yhteensopiva Android-puhelimien kanssa, kunhan käyttöjärjestelmä on Android 5.0. tai uudempi. Kello toimii myös iPhone 5:n ja sitä uudempien mallien kanssa, jos käyttöjärjestelmä on päivitetty vähintään iOS 9:ksi. Suomessa myytävässä LTE-versiossa on 1,5 gigatavua RAM-muistia.

Lyhyt yhteenveto

Samsung Galaxy Watch julkaistaan samaan aikaan kuin Note 9, ja laite näyttää pyrkivän tekemään älykelloista tyylikkäämpiä ja parempia akunkestoltaan.

Samsung tekee entisestään pesäeroa Wear OS -käyttöjärjestelmään (entinen Android Wear) uuden älykellonsa kanssa. Se saattaa olla suuri syy pidempään akunkestoon. Mahtava kellotauluvalikoima on iso plussa, kuten myös Bixby-ääniassistentti ja lähes yhtä hyvä vesitiiviys kuin Gear Sportissa. Lisäksi kellon ohjelmisto on saanut mukavasti uusia toimintoja.

Galaxy Watch vaikuttaa kokonaisuutena lupaavalta kellolta, mutta Gear S3:n tai Gear Sportin omistajien lienee turha päivittää kellojaan uudempaan versioon.

What is a hands on review?

'Hands on reviews' are a journalist's first impressions of a piece of kit based on spending some time with it. It may be just a few moments, or a few hours. The important thing is we have been able to play with it ourselves and can give you some sense of what it's like to use, even if it's only an embryonic view. For more information, see TechRadar's Reviews Guarantee.