Hands on: Ensiarviossa Samsung Galaxy Note 9

Suuri puhelin pienillä päivityksillä

What is a hands on review?
TODO alt text

Our Early Verdict

Galaxy Note 9 on kaikilla tavoilla vaikuttavampi puhelin kuin aiemmat Notet. Siinä on suurempi näyttö, massiivisempi akku ja käsittämätön 1 Tt:n maksimimuisti. Kamera on entistä parempi, ja Bluetoothilla toimivalla S Pen -kosketuskynällä pystyy käyttämään mukautettavia pikavalintoja. Puhelimen hinta tulee kuitenkin ylittämään jopa iPhone X:n.

For

 • Kaunis 6,4-tuumainen Infinity Display -näyttö
 • Suuri akku ja tallennustila
 • Lupaavat parannukset kameroihin
 • S Pen -pikavalinnat

Against

 • Erittäin kallis
 • Vain pieniä uudistuksia
 • Ei HDR-videokuvausta

Samsung Galaxy Note 9 on hieman suurempi, värikkäämpi ja tehokkaampi kuin aiemmat Note-puhelimet – mutta se on myös selvästi kalliimpi.

Se on näyttävä Android-puhelin erittäin suurella 6,4-tuumaisella Super AMOLED -näytöllä, valtavalla 4 000 mAh:n akulla, 512 Gt:n tallennustilalla ja 8 Gt:n RAM-muistilla. Kaiken lisäksi siihen saa vielä 512 Gt:n microSD-kortin, joten käytössäsi on parhaimmillaan käsittämättömät 1 Tt:a tallennustilaa.

Note 9 ei oikeastaan tunnu kädessä yhtään sen suuremmalta kuin viime vuoden 6,3-tuumainen Note 8, ja siinä on paljon tämän vuoden Galaxy S9:stä ja S9 Plussasta tuttuja ominaisuuksia. Note 9:n takapuolelta löytyy esimerkiksi Galaxy S9 Plussasta tuttu 12 megapikselin kaksoiskamera säädettävällä aukon koolla. Kamera kykenee myös nauhoittamaan Super Slow Mo -videoita. Puhelin on saanut myös luonnollisesti AR Emojin (jos joku sitä kaipasi). Toiminto on kehittynyt hieman aiemmasta, mutta ei avatar vieläkään näytä käyttäjältään.

On Samsung tosin tuonut puhelimeen jotain uuttakin. Esimerkiksi Note 9:n kamera osaa optimoida asetuksensa automaattisesti kuvattavan kohteen perusteella. Note-sarjan puhelimet ovat tunnettuja myös S Pen -kosketuskynästään. Tällä kertaa Samsung onkin panostanut erityisen paljon sen kehittämiseen. S Penissä on nyt Bluetooth-yhteys, joten sitä pystyy käyttämään erilaisiin pikavalintoihin, kuten vaikkapa valokuvan ottamiseen 10 metrin päästä. Bixby-painikkeesta poiketen S Penin pikavalinnat ovat kaiken lisäksi muokattavissa juuri käyttäjän omien mieltymysten perusteella.

Suurin huono uutinen on varmastikin hinta. Käyttäjät saavat nimittäin varautua maksamaan iPhone X:n tasoisen summan jo perustason mallista, jossa on 128 Gt tallennustilaa ja 6 Gt RAM-muistia. Samsungin mukaan Note 9 on tosin tarkoitettu juuri tehokäyttäjille. Puhelimen fyysinen koko, tallennustila, hinta ja akkukapasiteetti myös tukevat näitä puheita. Valmistaja uskoo, että Note 9:n ostajat viettävät paljon aikaa puhelimillaan ja haluavat yksinkertaisesti ostaa parhaan laitteen, mitä rahalla saa. 

Jatkamme Note 9:n tarkempaa testaamista vielä ensiarviomme jälkeenkin, mutta voimme sanoa jo tässä vaiheessa, että se tulee ohittamaan Samsung Galaxy S9 Plussan. Toki se tulee olemaan myös sitä kalliimpi. Yksi Note 9:n pahimmista kilpailijoista tulee todennäköisesti olemaan myös Note 8, jonka hinnan odotetaan putoavan reippaasti uudemman mallin julkaisun myötä. Note 9 kun ei lopulta tuo kovinkaan paljon uutta aiempaan malliin verrattuna.

Hinta ja saatavuus

 • Saapuu myyntiin elokuun 24. päivä
 • Samsung ei ole vielä julkaissut eurohintaa
 • Yhdysvaltojen hinnat ovat samalla tasolla iPhone X:n kanssa: 128 Gt/6 Gt -malli 1 000 $, 256 Gt/8 Gt -malli 1 250 $

Samsung Galaxy Note 9 saapuu myyntiin 24. elokuuta, mikä on huomattavasti aikaisemmin kuin monet osasivat odottaa. Note 8 tuli myyntiin nimittäin vasta 15. syyskuuta. Monet ovatkin epäilleet, että Samsung haluaa ehtiä myymään Note 9:ää kunnolla ennen Applen syyskuisia iPhone-julkistuksia. 

Note 9:n hinta on harmillisesti käytännössä Applen tasoa. Yhdysvalloissa puhelimen 128 Gt:n tallennustilalla ja 6 Gt:n RAM-muistilla varustettu malli maksaa 1 000 $. Kalliimpi 512 Gt:n tallennustilalla ja 8 Gt:n RAM-muistilla kruunattu malli maksaa puolestaan jopa 1 250 $. Täytyy tietysti ottaa huomioon, että molemmissa malleissa on kaksinkertaiset tallennustilat Applen iPhone X:ään verrattuna, mutta edullisemman mallin hinta on noussut Yhdysvalloissa yli 70 $ Note 8:n julkaisuhintaan nähden.

Note 9:n värivaihtoehdot Yhdysvalloissa ovat sininen (ocean blue) ja violetti (lavender purple). Sinisen puhelimen kosketuskynä on keltainen ja violetin mallin kynä puolestaan violetti. Keltainen kynä kirjoittaa keltaista, violetti violettia. Loogista, eikö?

Meillä ei ole vielä tietoa Suomen hinnoista, mutta ne selviävät todennäköisesti vielä tämän päivän aikana. Samsungin mukaan myös värit ovat maakohtaisia, joten päivitämme artikkelia sitä mukaa, kun saamme valmistajalta lisätietoa asiasta.

S Pen on oppinut uusia temppuja

 • Kosketuskynässä on Bluetoothilla toimivat pikakomennot
 • Yhteys toimii jopa 10 metrin päästä
 • Latautuu automaattisesti, kun kynää pidetään puhelimen sisällä

Uusi S Pen on ehdottamasti yksi Note 9:n kiinnostavimmista ominaisuuksista. Se kykenee ohjaamaan puhelinta Bluetooth-yhteyden avulla jopa 10 metrin päästä. Kosketuskynä saattaa olla osalle käyttäjistä turhake, toisille taas yksi tärkeimmistä syistä puhelimen valintaan. Samsung on onnistunut ujuttamaan kynään pienen akun ja energiapihin Bluetooth-antennin, mutta muuten se on säilynyt käytännössä entisellään.

Sillä voi käyttää etänä muun muassa kamerasovellusta. Pitkällä painalluksella sai käynnistettyä kamerasovelluksen, lyhyellä vaihdettua etu- ja takakameran välillä ja kahdella lyhyellä painalluksella otettua kuvan. Sen käyttö on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin vaikkapa ajastettujen kuvien ottaminen itselaukaisimella. 

S Penin pikavalinnat ovat kaiken lisäksi mukautettavissa. Ohessa muutamia Samsungin ehdottamia ideoita:

 • Kamera: Vaihda kameraa / ota kuva
 • Kamera: Vaihda kameraa / nauhoita video
 • Musiikkisoitin: Toista ja pysäytä kappale / vaihda seuraavaan kappaleeseen 
 • Kuvagalleria: Siirry seuraavaan kuvaan / palaa edelliseen kuvaan

Samsung aikoo julkaista sovelluskehityspaketin, jotta myös kolmannen osapuolen sovellukset pystyvät kehittämään omia toimintojaan pikavalintoihin. Pikavalintojen monipuolisuus riippuu siis käytännössä siitä, kuinka pitkälle sovelluskehittäjät ovat valmiita kehittämään toimintoa. 

Kynässä on pieni akku, joten teoriassa se voi kulua loppuun. Samsungin mukaan 40 sekunnin lataus riittää kuitenkin jopa puolen tunnin standby-käyttöön. Kynä latautuu automaattisesti, kun sitä säilyttää puhelimen sisällä.

Aiomme kokeilla kynän todellista akunkestoa lopullisessa Note 9 -arvostelussamme, mutta voimme kertoa jo tässä vaiheessa, että S Pen päihittää helppokäyttöisyydessä Apple Pencilin. S Pen piiloutuu tarpeettomana ollessaan kätevästi puhelimen sisälle, kun taas Applen vastine tuntuu aina olevan tiellä. Myös S Penin lataaminen on paljon yksinkertaisempaa kuin Lightning-liitännän kautta latautuvan Apple Pencilin kohdalla.

Kuten jo aiemmin mainitsimme, sinisessä Note 9:ssä on keltainen kosketuskynä, joka myös kirjoittaa keltaisella digitaalisella musteella. Violetissa puhelimessa on puolestaan violetti kynä, joka kirjoittaa violetilla musteella. 

Kaikki kynät käyttävät samaa Air Command -tekniikkaa. S Penillä voi siis piirtää, tehdä muistiinpanoja, kirjoittaa huomioita kuvakaappauksiin, kääntää ulkomaisia tekstejä ja lähettää Live Message -viestejä.

Samsungin mukaan Bluetooth-yhteys vie S Penin aivan uudelle tasolle – ja se pitää kieltämättä paikkansa. Yrityskäyttäjien suosiossa olevalla Notella ei ehkä oteta kymmeniä selfieitä, mutta S Penillä voisi vaikkapa vaihtaa diaesityksen sivua.

Ensimmäinen älypuhelin, joka tukee 1 Tt:n muistia

 • Kalliimmassa mallissa 512 Gt tallennustilaa ja 8 Gt RAM-muistia
 • Lähtötason versiossa 128 Gt tallennustilaa ja 6 Gt RAM-muistia
 • Tukee lisäksi jopa 512 Gt:n microSD-korttia

Ei ole suuri ihme, että Samsung on ensimmäinen valmistaja, jonka puhelin tukee 1 Tt:n muistia. Moni kilpailija on luopunut kokonaan microSD-paikasta, mutta Samsungin kohdalla käyttäjät voivat halutessaan lisätä 512 Gt:n sisäisen flash-tallennustilan lisäksi vielä saman verran ulkoista tallennustilaa 512 Gt:n microSD-kortin avulla.

Note 9:ää mainostetaan puhelimena, josta ei koskaan lopu tila kesken. Käyttäjät voivat siis unohtaa pelien ja videoiden poistelun sekä kuvata kaikki valokuvansa ja videonsa täydellä laadulla. 8 Gt:n RAM-muistista on puolestaan hyötyä etenkin Samsungin Dex-työpöytätilan käytössä.

512 Gt:n tallennustila ja 8 Gt:n RAM-muisti käyvät tietysti myös kalliiksi lompakolle. Puhelin maksaa jo ilman microSD-korttia 1 250 dollaria ja 512 Gt:n lisämuistin kanssa helposti jo 1 500 dollaria. Onkin perusteltua kysyä, tarvitseeko kukaan oikeasti niin paljon muistia puhelimelleen? Varsinkin, kun tiedostot tallennustila on kovaa vauhtia siirtymässä pilvipohjaiseksi ja verkkoteknologia kehittymässä äärimmäisen nopeaksi.

4 000 mAh:n akku

 • Huomattavasti aiempaa suurempi 4 000 mAh:n akku
 • 500 mAh suurempi kapasiteetti kuin Galaxy S9 Plussassa
 • Tukee sekä langallista että langatonta pikalatausta

Note 9 ei ole säästellyt myöskään akkukapasiteetissaan. Samsung tuntuu viimeinkin päässeen yli Note 7:n palamaan syttyneistä akuista ja uskaltaneensa jälleen asentaa laitteeseensa reilu kokoisen akun. 4 000 mAh:n akku on käynyt läpi kahdeksanosaisen turvatarkastuksen, jotta asiakkaat välttyisivät parin vuoden takaiselta skandaalilta.

Akun tulisi Samsungin mukaan kestää koko päivän jopa tehokäytössä. Kevyellä käytöllä akku kestää siis hyvin vaikka kaksikin päivää. Sekä kalliimmassa että halvemmassa mallissa on saman kokoinen akku. Molemmat tukevat myös sekä tavallista että langatonta pikalatausta.

Muotoilu, näyttö ja muut tekniset tiedot

 • Hieman aiempaa suurempi 6,4-tuumainen näyttö ja pieniä ulkomittamuutoksia
 • Puhelimessa on yhä mukana sormenjälkitunnistin, microSD-paikka ja kuulokeliitäntä

Samsungin Super AMOLED -näytön ei varsinaisesti tarvitse muuttua näyttääkseen upealta. Se on ollut poikkeuksetta markkinoiden paras näyttö jo vuodesta toiseen.

6,4-tuumaisen Note 9:n näyttö kasvoi käytännössä 0,1 tuumalla aiempaan 6,3-tuumaiseen Note 8:aan verrattuna. Eroa on oikeastaan vaikea huomata elleivät puhelimet ole vierekkäin. Lähes reunaton Infinity Display on kirkas ja värikäs. Vaikka käytännössä jokainen lippulaivapuhelin tukeekin nykyään 18:9-kuvasuhdetta, on Samsungin kaarevilla reunoilla varustettu 18,5:9-kuvasuhteen näyttö edelleenkin vertaansa vailla.

Puhelimen ulkomitat ovat muuttuneet hieman aiemmasta. Se on nyt lyhempi mutta leveämpi (161,9 x 76,4 x 8,8 mm) kuin Note 8 (162,5 x 74,8 x 8,6 mm). Note 9 painaa 201 grammaa, eli se on hieman 6 grammaa painavampi kuin Note 8 (195 grammaa). Samsungin uusi lippulaiva ei ole missään nimessä pieni tai kevyt puhelin, mutta se on silti mukava kädessä. Meidän mielestämme se pysyy laatikkomaisen runkonsa ansiosta jopa paremmin kädessä kuin pienikokoisempi S9 Plus.

Samsungin uutuuspuhelimessa on myös kaksi monen kaipaamaa ominaisuutta, joita et löydä mistään iPhonesta: 3,5 mm:n kuulokeliitäntä ja microSD-paikka. Note 9 on lisäksi IP68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestävä. Luokitus oli testien mukaan yhtä hyvä riippumatta siitä, oliko S Pen puhelimen sisällä vai ei. Note 9:ssä on iloksemme saanut myös stereokaiuttimet.

Puhelimen saa avattua niin sormenjälkitunnistimella, iirisskannerilla kuin Face Unlockillakin. Onneksemme sormenjälkitunnistin on nyt keskitetty puhelimen takapuolelle toisin kuin edeltäjässään, jossa se oli sijoitettu hölmösti suoraan kameran viereen.

Kamera ja akunkesto

 • Säädettävä aukon koko
 • Laajakuva- ja telefotolinssit
 • Keinoälyä hyödyntävä kuvanparannus

Samsung tuo vankan kameraosaamisensa myös Note 9:ään. Takakamerassa on kaksi eri aukkokokoa sekä laajakuva- ja telefotolinssit. Puhelimelta voidaan Samsungin mukaan odottaa vielä parempaa kuvanlaatua kuin S9 Plussalta.

Takapuolelta löytyvä 12 megapikselin kaksoiskamera hyödyntää Samsungin omaa Dual Aperture -tekniikkaa, joka mahdollistaa kameran aukon koon vaihtamisen f1,5:n ja f2,4:n välillä. 

Suurempi f1,5-aukko on tarkoitettu ainoastaan hämäräkuvaamiseen, jolloin kenno imee sisäänsä huomattavasti enemmän valoa kuin tavallisiin valo-olosuhteisiin tarkoitettu f2,4-aukko. Saimme lupaavia tuloksia jo S9 Plussan kohdalla, joten odotamme innolla pääsevämme testaamaan perusteellisesti myös Note 9:n kameran.

Toisessa takakameroista on kaksinkertainen optinen zoomi, joten puhelimella saa otettua teräviä kuvia myös silloin, kun et yksinkertaisesti pääse lähemmäs kuvattavaa kohdetta. Optisella zoomilla otetuissa kuvissa aukko on asetettu aina f2,4:ään. Sekä pääkennossa että kakkoskennossa on optinen kuvanvakautus, joten vältyt ärsyttävästi tärähtäneiltä kuvilta.

Puhelimen 8 megapikselin etukamera ottaa teräviä omakuvia. Kamerassa on nyt myös automaattitarkennus. 

Itse kamerasovelluksesta löytyy S9:stä ja S9 Plussasta tuttuun tapaan AR-tarroja, ryhmäyhteiskuva-toiminto ja jopa 960 kuvaa sekunnissa nauhoittava Super Slow Motion -video. Sanottakoon kuitenkin, että kyseisen hidastuksen resoluutio on vain 720p, joten se on todellisuudessa melko käyttökelvotonta. Joka tapauksessa Samsungin kamerasovellus on kiistämättä yksi markkinoiden parhaista.

Note 9:n kamerasta löytyy myös esimerkiksi Huawei P20 Prosta tuttu keinoälyä hyödyntävä kuvanparannus. Se osaa säätää automaattisesti valkotasapainon ja värit 20 esiasetuksen mukaisesti. Kamerasta löytyy asetukset muun muassa auringonlaskuille, kukille, ruoalle, linnuille ja tekstille. Note 9 päihittikin puoli vuotta vanhan S9 Plussan ylivoimaisesti kukasta ottamassamme testikuvassa.

Image 1 of 2

Image 2 of 2

Kamera ei hyödynnä keinoälyä pelkästään kohteen tunnistamiseen, vaan se osaa myös käyttää sitä kuvien paranteluun. Sovellus tunnistaa muun muassa kiinni räpsähtäneet silmät, suttuiset kuvat, likaisen kameralinssin ja taustan valaistuksen. Se osaa esimerkiksi valita automaattisesti kuvan, jossa on optimaalisimmat olosuhteet tai pyytää käyttäjäänsä puhdistamaan kameran linssin.

Aiomme testata kameraa tarkemmin Galaxy Note 9:n varsinaista arviota varten. Yksi harmillinen asia silmäämme on kuitenkin pistänyt jo tässä vaiheessa: Note 9 ei tue monista kilpailevista Android-laitteista poiketen HDR-videokuvaa. Joudumme siis odottamaan ominaisuutta ainakin Galaxy S10:een saakka. 

Android, käyttöliittymä ja sovellukset

 • Android Oreo, saanee pian päivityksen Android P:hen
 • Yksinoikeus Fortniteen (hyvin lyhyen ajan)
 • Samsung Pay, Bixby-keinoäly ja AR-Emoji

Android 9 Pie julkaistiin tällä viikolla, mutta Galaxy Note 9 tulee siitä huolimatta vielä Android Oreolla. Sen päälle on tosin asennettu tuttuun tapaan Samsungin oma käyttöliittymä.

Se ei kuitenkaan enää haittaa meitä, sillä Samsung Experience -ohjelmisto on nykyään erittäin tasokas. Käyttöliittymä on kehittynyt valtavasti kömpelöstä Samsung TouchWizistä ja on nykyään aivan varteenotettava vaihtoehto tehdas-Androidille.

Note 9:n julkaisun myötä Samsung-laitteet (Galaxy S7 ja uudemmat) saavat yksinoikeuden Fortniten Android-versioon Samsungin Game Center -sovelluksen kautta. Etuoikeus kestää tosin vain kuusi päivää. Galaxy Note 9:n ja Tab S4:n ostajat saavat kuitenkin omat Fortnite-skininsä, jotka jäävät peliin pysyvästi.

Toinen huomionarvoinen sovellus on Samsung Pay. Se on edelleenkin suosikkitapamme käyttää lähimaksua, sillä se toimii myös kortinlukijoissa, jotka eivät tue Apple Payta tai Android Payta. 

Laitteessa on toki myös Bixby-keinoäly, mutta se oli poissa käytössä testatessamme Note 9:ää. Kerromme siis siitä tarkemmin lopullisessa arvostelussamme.

Lyhyt yhteenveto

Note 9:ssä on paljon hyvää, mutta myös sen mukainen hinta. S Pen on saanut merkittäviä päivityksiä, puhelimen tallennustila hakee vertaistaan, akunkesto kuulostaa lupaavalta ja keinoälyllä höystetty kamera tulee varmasti olemaan yksi markkinoiden parhaimmista. Meidän täytyy testata puhelinta vielä tarkemmin ennen kuin osaamme antaa kattavan tuomiomme, mutta ensitestien perusteella se vaikuttaa kaikin puolin lupaavalta.

Kuten olemme jo monta kertaa tämän arvostelun yhteydessä maininneet, sen suurin este on kallis hinta. Note 9 ei ole lopulta valtavan suuri päivitys Note 8:aan nähden, mutta sen hinta on siitä huolimatta merkittävästi kalliimpi – varsinkin, kun Note 8:n hinta putoaa erittäin houkuttelevalle tasolle. Samsungin mukaan puhelin on tehty kuluttajalle, joka haluaa parhaan laitteen, mitä rahalla saa. Nyt sen täytyy vain toivoa, etteivät ne kuluttajat jääneet odottamaan Galaxy S10:tä.

What is a hands on review?

'Hands on reviews' are a journalist's first impressions of a piece of kit based on spending some time with it. It may be just a few moments, or a few hours. The important thing is we have been able to play with it ourselves and can give you some sense of what it's like to use, even if it's only an embryonic view. For more information, see TechRadar's Reviews Guarantee.