Ensiarviossa Apple Watch 4

Merkittävä päivitys Applen aiempiin älykelloihin

TODO alt text

Our Verdict

Apple Watch 4 on vaikuttava päivitys Applen älykelloon. Jos olet miettinyt älykellon ostamista, kehotamme vahvasti harkitsemaan Applen uutta älykelloa. Periaatteessa kellon ainoa suuri muutos on sen noin kolmasosan suurempi näyttö. Se on kuitenkin tärkein mahdollinen muutos, jonka Apple saattoi älykelloonsa tehdä. Watch 4:ssä on myös iso liuta uusia kiinnostavia terveysominaisuuksia.

For

  • Huomattavasti suurempi näyttö
  • Miellyttävä takaosa
  • Uudet hyödylliset terveysominaisuudet

Against

  • Ei merkittäviä fitness-päivityksiä
  • Sydänsähkökäyrämittaus toimii aluksi vain Yhdysvalloissa

Tämä on vasta ensikatsauksemme Applen uuteen älykelloon. Päivitämme artikkelia sitä mukaa, kun pääsemme testaamaan laitetta monipuolisemmin.

Apple Watch 4 on se älykello, jota sekä tekniikkaintoilijat että fitness-harrastajat ovat odottaneet jo alkuperäisen Apple Watchin julkaisusta saakka.

Valmistaja tekee vihdoinkin suuren muutoksen kellon muotoiluun kasvattamalla sen näytön koko peräti kolmasosalla.

Apple Watch 3 menetti hiljaittain markkinoiden parhaan älykellon tittelin Samsung Galaxy Watchille, mutta ensivaikutelmamme perusteella valmistaja saattaa pian saada tittelinsä takaisin.

Apple Watch 4: hinta ja julkaisupäivä

Apple Watch 4:stä julkaistiin sekä GPS- että 4G-versio, mutta jälkimmäistä ei harmiksemme saada vieläkään Suomeen. Kellojen mitat ovat kasvaneet aiemmasta, sillä kokovaihtoehdot ovat nyt 40 tai 44 mm.

Kello tulee ennakkomyyntiin 14. päivä syyskuuta. Myymälöihin se saapuu viikkoa myöhemmin: 21. päivä syyskuuta.

Kaikki 40 milliset perusmallit ja Nike-versiot maksavat 439 euroa, 44 milliset puolestaan 469 euroa.

Näyttö ja muotoilu

Jos kysyisimme aiempien Apple Watchien omistajilta, minkä asian he haluaisivat muuttaa kelloissaan, toivoisivat he todennäköisesti joko suurempaa tai pyöreämpää näyttöä. Jälkimmäinen toive ei ainakaan toistaiseksi toteutunut, mutta onneksi Apple tarttui kaikkein tärkeimpään muutokseen: suurempaan kellotauluun.

Apple Watch 4:n muotoilu ei periaatteessa yllätä meitä millään tavalla, sillä se muistuttaa merkittävästi aiempia malleja. Näytön koko on kuitenkin selvästi aiempaa suurempi (kuten näet alla olevasta vertailukuvastamme).

Saat siis neliskanttisen, reunoilta pyöristetyn OLED-näytön, joka istuu mukavasti ranteeseen.

Kellojen rannekkeissa on yhä sama kiinnitysmekanismi kuin aiemmissa Apple Watcheissa. Se on mukava kädenojennus valmistajan aiempien älykellojen omistajille, sillä olisi sääli heittää hukkaan kymmenien eurojen hintaisia rannekkeita.

Kellon reunalla sijaitseva pyörivä rulla on aiempaa jämäkämpi. Rullaa kääntäessä tuntee miellyttävän mekaanisen liikkeen, joten toimintoja pystyy hallita nyt entistä tarkemmin. Rullan alapuolella on tuttuun tapaan myös virta/moniajo-painike.

Apple Watch tuntuu vielä entistäkin hiotummalta ja laadukkaammalta. Lisäksi se on suuremmasta näytöstään huolimatta mukavan kevyt ranteessa. 

Kellon keraaminen, safiiripinnoitettu takaosa pitää huolen siitä, että yhteydet kulkevat saumattomasti Watch 4:n jykevän rungon läpi. 

Apple Watch 4:n suurin muutos on kiistämättä sen uusittu näyttö. Ruutu on venytetty aivan kellotaulun sivuille saakka, joten käyttäjän ei tarvitse enää katsella ylimääräisiä mustia reunoja.

Täytyy tosin huomauttaa, että suurin osa aiempien Apple Watchien sovelluksista käytti mustia taustoja, joten näytön reunoja ei juuri huomannut käytössä. Suurempi näyttö vapauttaa kuitenkin merkittävästi enemmän tilaa uusille näkymille.

Apple on todella hyödyntänyt ylimääräisen näyttötilan tuomalla Watch 4:ään aiempaa monipuolisempia kellotauluja, joista näkee yhdellä vilkaisulla kaikki tärkeimmät tiedot. Toivomme, että myös suosituimmat sovellukset tukevat pian kellon laajempaa näyttöä.

Watch 4 käyttää yhä samaa OLED-tekniikkaa kuin aiemminkin, eikä kelloon saatu monen haaveilemaa always-on-näyttöä. Käyttäjän täytyy siis edelleenkin kääntää rannettaan tai napauttaa näyttöä herättääkseen kellon.

Kellot ovat tietysti saaneet myös uusia värikkäitä kellotauluja, jotka pääsevät hyödyntämään ylimääräistä näyttötilaa. 

Fitness-ominaisuudet

Apple Watch on ollut yhä suositumpi fitness-käyttäjien keskuudessa. Valmistaja kertoikin tuovansa yhä yksityiskohtaisempia ominaisuuksia juoksu- ja pyörälenkkiesi seurantaan. Kellon pitäisi toimia myös entistä monipuolisemmin kuntosalilaitteiden kanssa.

Fitness-ominaisuudet eivät kuitenkaan ottaneet suurta harppausta eteenpäin, vaan kello keskittyi pikemminkin terveysominaisuuksiin.

Watch 4:ää pystytään käyttämään esimerkiksi sydänsähkökäyrän mittaamiseen. Vaikka kello ei tietysti korvaakaan lääketieteellisiä testejä, se osaa huomauttaa käyttäjäänsä hakeutumaan lääkäriin, jos se huomaa sydämen tilassa jotain poikkeavaa.

Emme vielä päässeet testaamaan kyseistä ominaisuutta, sillä se saapuu Yhdysvaltoihin aikaisintaan kuukauden päästä ja muihin maihin vielä sitäkin myöhemmin.

Applen mukaan sykemittaria on kehitetty myös treenaamisen seurantaan. Tämä on varmasti tervetullut uudistus urheilijoille, sillä aiempien Apple Watchien mittaamat sykkeet eivät ole aina olleet kovin luotettavia.

Akunkesto

Apple Watch 4:n akunkesto on jälleen parantunut edeltäjästään – kiitos uuden energiatehokkaamman S4 -suorittimen. 

Valmistajan mukaan Watch 4:n akku kestää 18 tuntia, joten se ei yllä esimerkiksi Samsungin älykellojen tasolle. Akunkesto riittää kuitenkin varmasti selviämään koko päivän käytöstä.

Applella on muutenkin ollut tapana aliarvioida älykellojensa akunkestoa. Kun valmistaja kertoi aiemman mallinsa akun kestävän 18 tuntia, huomasimme sen todellisuudessa kestävän hieman ilmoitettua pidempään. Suomessa myytävällä GPS-kellolla voi lisäksi mitata jopa 6 tunnin pituisen urheilusuorituksen, joten se sopii mainiosti vaikkapa maratoneja juoksevalle kuntourheilijalle. Odotamme pääsevämme testaamaan älykelloa myös treeniolosuhteissa.

Kelloa ladataan samalla tavalla kuin aiemminkin. Pakkauksen mukana tulee pieni langaton latausalusta, johon kello yhdistyy magneetilla. Kello pysyy kiinni latausalustassaan yllättävän tiukasti.

Ensivaikutelmamme

Apple Watchiin on tehty juuri oikeita muutoksia. Suurempi näyttö muuttaa kellon käyttökokemusta merkittävästi, sillä kellotaululle mahtuu huomattavasti enemmän tietoa kuin aeimmin.

Olemme myös iloisia, että Apple onnistui pitämään kellon muotoilun järkevänä suuremmasta näytöstään huolimatta. Watch 4 on saanut myös muutamia vaikuttavia terveys- ja fitness-ominaisuuksia, jotka ovat kiinnostavat varmasti osaa käyttäjistä.

Apple Watch 4 on ehdottomasti yksi tämän hetken parhaista älykelloista. Pidä silmällä etusivuamme, sillä julkaisemme syväluotaavan arviomme kellosta lähiviikkojen aikan.