Arvostelussa Sony Xperia 10 III

Pieni muttei mahtava

Sony Xperia 10 III tiiliseinän päällä
(Image: © TechRadar)

TechRadar Yhteenveto

Sony Xperia 10 III on monin tavoin mainio puhelin, mutta heikko kamera ja onneton latausnopeus tekevät siitä liian kalliin.

Hyvää

  • +

    Hyvä akkukesto

  • +

    Tyylikäs puhelin aikuiseen makuun

  • +

    Vedenkestävä

Huonoa

  • -

    Huono kamera

  • -

    Naurettavan hidas lataus

  • -

    Keskitason suoritin

Miksi TechRadar voi luottaa Asiantuntijaarvostelijamme käyttävät tuntikausia tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ja vertailuun, jotta voit valita sinulle sopivimman. Lisätietoja testaamisesta.

Minuutin pika-arvio

Sony Xperia 10 III on hyvä osoitus siitä, miten erilaisen lähestymistavan Sony ottaa puhelinmarkkinoilla kilpailijoihinsa verrattuna.

Kyseessä on pieni puhelin, mutta se ei silti muistuta millään tavoin Xiaomi Mi 10T:n kaltaisia edullisia 5G-puhelimia. Et myöskään saa korkeaa virkistystaajuutta tai laadukasta kamerajärjestelmää. Sony Xperia 10 III tarjoaa kaksinkertaisella zoomilla varustetut linssit. Järjestelmä koostuu 12 MP:n pääkamerasta ja 12 MP:n ultralaajakulmakamerasta.

Sony ei hyödynnä tämän hetken parasta budjettimallien suoritinta. Tästä huolimatta järjestelmäpiirissä riittää puhtia pyörittämään puhelinta hyvällä varmuudella. Lisäksi terävä OLED-näyttö tekee katselukokemuksesta mieluisan.

Periaatteessa pidämme siitä, mitä Sony Xperia 10 III tarjoaa. Se ei yritä ihmeellisiä kommervenkkeja, mutta laadukkaat erikoisominaisuudet saavat arjen rullaamaan sujuvasti omalla painollaan. Valitettavasti kokonaisuus ei kuitenkaan ole osiensa summa.

Sony Xperia 10 III tarjoaa hintaluokan huomioiden onnettoman kameran. Kun puhelimesta maksaa julkaisussa noin 450 euroa, voi otoksilta odottaa tarkkuutta ja laadukasta prosessointia. Sonyn muut mallit tarjoavat jopa markkinoiden parhaiden kamerapuhelimien joukkoon laskettavan kokonaisuuden ja toinen osasto parhaan peilittömän kameran, joten samaa odottaa myös uutuuspuhelimelta. Valitettavasti Xperia 10 III ei hyödynnä muiden osastojen asiantuntijuutta.

Puhelimen kaiutin kuulostaa melko tasapaksulta eikä se tarjoa riittävän kovaa ääntä. Ja ennen kaikkea hintalappu on kokonaisuuden huomioiden kohtuuton.

Sony Xperia 10 III osoittautuu aiemmin julkaistun edullisemman Xperia 10 II:n rinnalla pettymykseksi. Se tarjoaa hyvän akkukeston sekä tyylikkään muotoilun, joten jos ne riittävät, kyseessä voi olla hyvä valinta.

Hinta ja julkaisupäivä

Hinta ja julkaisupäivä

  • Myynnissä nyt
  • Suositushinta Suomessa 449 €

Sony Xperia 10 III on myynnissä 449 euron suositushintaan. Puhelin paljastettiin huhtikuussa 2021 ja varsinainen myynti alkoi kesäkuussa.

Kyseessä on yksi Sonyn kolmesta vuoden 2021 puhelinmallista. Muut vaihtoehdot ovat Sony Xperia 5 III ja Sony Xperia 1 III.

A side view of the Sony Xperia 10 III

(Image credit: TechRadar)

Muotoilu

Muotoilu

  • Helppokäyttöinen ja minimalistinen
  • Erinomainen vesitiiviys
  • Poikkeuksellisen kestävää Gorilla Glass 6 -suojalasia edessä ja takana

Sony Xperia 10 III on valmistajan klassiseen tapaan hyvin simppeliltä näyttävä puhelin. Se ei pyri nostamaan profiiliaan kiiltävillä pinnoilla tai rohkeilla väreillä. Xperia-puhelimet ovatkin säilyttäneet saman "metallisen" ulkonäön jo vuosien ajan.

Lopputulos miellyttää silmää. Puhelin näyttää aikuismaiselta, mikä on miellyttävää vaihtelua Realmen ja Xiaomin kaltaisten valmistajien rinnalla. Sony ei pyri tuomaan logoaankaan ilmi muille tyypilliseen tapaan.

Sony Xperia 10 III:n muotoilu ja ulkonäkö ovat keskeisessä osassa. Puhelin tuntuu pieneltä. Se on 68 millimetrin leveydellään vain hiukan kookkaampi kuin iPhone SE (2020). Esimerkiksi Samsung Galaxy S21 jää leveämmäksi.

Jos olet kyllästynyt valtaviin Android-puhelimiin, Sony Xperia 10 III saattaa hyvinkin olla täsmälääke toiveisiin. Se on pienenä laitteena helppokäyttöinen. Mallin minimalistisuutta ja kokoa arvostaa ensihetkistä lähtien.

Puhelin tuntuu materiaalien ja rakenteen osalta kenties aavistuksen laadukkaammalta kuin hintalapun huomioiden voisi olettaa. Mallin lasinen selusta ja edusta saavat seurakseen muoviset kyljet. Onneksi etu- ja takapuolen materiaalina on Gorilla Glass 6 -suojalasi, joka on vain pykälän Corningin lippulaivamateriaali Victusia heikompi.

Eikä tässä vielä kaikki. Puhelin on IP68/65-luokiteltu vedenkestävänä. Tämä on harvinaista keksihintaisissa puhelimissa. Käytännössä kännykkä kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen tai asettamisen vesihanan alle. Jos laitat laitteen ympärille vielä ohuen silikonisuojan, on puhelin erittäin hyvin suojattu.

Valitettavasti suojakuori tai näyttösuoja eivät kuulu myyntipakettiin. Vastaavasti Sony on poikkeuksellisena valmistajana pitänyt 3,5mm-ääniliitännän yhä mukana. Kuten kalliimmat Sony Xperia 5 III ja Sony Xperia 1 III, myös Xperia 10 III sisältää väylän kuulokkeille.

Jostain syystä äänen ulostulo on hiukan toivottua hiljaisempi. Tämä ei onneksi haittaa kuin siinä tapauksessa, että myös kuulokkeet jättävät äänekkyyden saralla aihetta nurinalle.

Valitettavasti ongelma koskee myös ulkoista kaiutinta. Sony Xperia 10 III sisältää vain yhden kaiuttimen, joka on sijoitettu näyttölasin yläpuolelle. Se ei pärjää kalliimmille puhelimille keskitason äänissä, eivätkä muutkaan testitulokset tuottaneet aihetta ylpeilylle. Se ei tunnu mahdollistavan podcastien kuuntelua suihkun aikana, minkä lisäksi äänenvoimakkuus häviää kiehuvalle vedenkeittimelle.

Lähikuvassa Xperia 10 III:n näyttö ja kaiutin

(Image credit: TechRadar)

Se, ettei Xperia 10 III sisällä bassotehostettua kaiutinta, ei varmastikaan ole yllätys. Asia on silti hyvä pitää mielessä.

Sormenjälkitunnistin on sijoitettu puhelimen kylkeen. Sen avulla laitteen saa avattua ilman tunnuskoodien näpyttelyä. Testeissämme se toimi moitteitta. Vaikka olisimme toivoneet sen olevan sijoitettuna näyttöön, paikkaa luotettava toimivuus tätä paljon. Sormenjälkitunnistimen alapuolella on lisäksi painike Google Assistant -virtuaaliavustajalle.

Peruskäytössä Google Assistant -nappi pysyy poissa tieltä, mutta juoksulenkillä tilanne muuttui ikävästi. Kun Xperia 10 III oli hölkkäillessä taskussa, painautui virtuaaliavustajan painike pohjaan säännöllisin väliajoin. Tämä katkaisee ikävällä tavalla musiikin, podcastin tai äänikirjan kuuntelemista. Valitettavasti painiketta ei pysty ottamaan pois käytöstä.

Näyttö

Näyttö

  • Tavallinen 60 Hz:n virkistystaajuus
  • Terävä Full HD OLED -näyttö
  • 21:9-kuvasuhde

Sonyn tyylisilmä näkyy Xperia 10 III:n näyttöä katsellessa. Erittäin korkea 21:9-kuvasuhteella varustettu näyttö ei sisällä näyttölovea tai muita häiriötekijöitä. Etukamera on sijoitettu näytön reunalla, mikä luo ruudulle koon tunteen. Kuusituumainen näyttö on erittäin kapea ja korkea.

OLED-näyttöteknologia luo upean kontrastin sekä värisyvyyden. Harmillisesti ruudun kirkkaus ei kuitenkaan yllä aivan parhaiden puhelimien tasolle. Kuten monet muutkin edulliset 5G-puhelimet, myös Xperia 10 III pärjää aurinkoisella kelillä ihan kelvollisesti. Pieniä vaikeuksia voi kuitenkin suorassa paisteessa tulla vastaan.

Samalla 21:9-kuvasuhteen sekä kuuden tuuman koon aiheuttamat realiteetit on syytä pitää mielessä. Näyttö soveltuu erinomaisesti esimerkiksi sosiaalisen median vilkuiluun tai uutisten lukemiseen, mutta pelatessa ja leffakäytössä katselukokemus tuntuu turhan typistetyltä 16:9-kuvasuhteeseen verrattuna.

Sony Xperia 10 III käytössä

(Image credit: TechRadar)

Vaikka Sony Xperia 10 III sisältää HDR-tuen, emme pidä puhelinta erityisen loisteliaana välineenä Netflixin tai YouTuben aktiiviseen katseluun. Jos suoratoisto on lähellä sydäntäsi, arvostat isompaa näyttöä enemmän.

Valitettavasti näyttö tarjoaa ainoastaan perinteisen 60 Hz:n virkistystaajuuden. Kun valtaosa Android-puhelimista on siirtynyt 90 Hz:n ja 120 Hz:n tekniikkaan, tuntuu Xperia 10 III:n ruutu vanhahtavalta. Tämä konkretisoituu Twitteriä, nettiä tai muita palveluita selaillessa.

Kamera

Kamera

  • Heikko dynaaminen prosessointi
  • Kaksinkertainen zoom on hyvä, mutta digitaaliset zoomit vievät voiton
  • Kamera tuntuu todella hitaalta

Kamera on Sony Xperia 10 III:n kompastuskivi. Pettymys on suuri, sillä paperilla kaikki näyttää oikein hyvältä. 12 MP:n pääkamera sekä 8 MP:n kaksinkertaisella optisella zoomilla varustettu telekamera sekä 8 MP:n ultralaajakulmakamera.

Mukana ei ole kilpailijoista tuttuja 2 MP:n syvyyssensorin kaltaisia ylimääräisiä härpäkkeitä. Optisella zoomilla varustetut kamerat ovat lisäksi melkoinen harvinaisuus keskihintaisissa Android-puhelimissa.

Pikavertailu Realme 8 Pron kanssa kertoo syyn nopeasti. Siinä ei ole telekameraa, mutta kolminkertainen digitaalinen zoomi ottaa yksityiskohtaisempia kuvia kuin Xperia 10 III kaksinkertaisella optisella zoomillaan.

Xperian zoomatut kuvat ovat hiukan yksityiskohtaisempia kuin rajatut otokset ilman zoomia, mutta kokonaisuus tuntuu vaatimattomalta. Myös muut kuvat jättävät sijaa jossittelulle. Kuvantaminen osoittautuu isoksi ongelmaksi.

Lähikuvassa Sony Xperia 10 III:n kamerat

(Image credit: TechRadar)

Puhelimen valaisuongelmat juontavat juurensa enemmän sovellukseen kuin laitteistoon. Siinä missä valtaosa puhelimista prosessoi kaikki kuvat ehostaakseen lopputulosta, Xperia 10 III ottaa ilon irti Auto HDR -tilasta vain ani harvoin.

HDR:n voi kytkeä päälle – ja se kannattaakin. Tästä huolimatta Xperia 10 III jättää otokset tasapaksuiksi ja elottomiksi. Tätä voi toki jälkikäsitellä tiettyyn rajaan asti. Avasimme mielenkiinnosta Photoshop CC:n ja pyrimme tuomaan värit eloon. Tämän avulla saimmekin runsaasti lisää yksityiskohtia esiin. Periaatteessa puhelimen oma sovellus pystyy samaan, mutta lopputulos jää vaatimattomammaksi.

Tämä ei kuitenkaan paikkaa dynaamisuuden puutetta. Kamera ei saa eroteltua riittävän selkeästi eri kohteita, jolloin taustalla oleva taivas jää nopeasti sumeaksi.

Dynaamisuus tekee valtavan eron muihin kilpakumppaneihin. Kuten alla olevista esimerkkikuvista näkee, valtaosa otoksista on yksinkertaisesti tylsiä.

Mukana on myös muita ongelmia. Puhelimen tarkennus pyrkii etsimään kohdetta turhankin innokkaasti. Esikatselussa voikin nähdä kuinka kuva sumenee ja terävöityy sovelluksen etsiessä kiintokohdetta. Mikäli kuvaaja ei malta antaa kameralle aikaa, lopputulos on monesti epätarkka.

Kaikista ärsyttävin asia ei kuitenkaan liity edes kuvanlaatuun. Kamerasovelluksessa on nimittäin merkittäviä 2-3 sekunnin viiveitä. Kun nappaat kuvat, kaikki lakkaa toimimasta useammaksi sekunniksi ennen kuin voit ottaa seuraavan kuvan. Tämä toistuu jokaisella painalluksella.

Sony Xperia 10 III kuvattuna takaa

(Image credit: TechRadar)

Tämän tarkoituksena on antaa puhelimelle hetki aikaa täydellisen liikkeen ja kohteen ikuistamiseksi, jotta kuvasta ei tulisi suttuisaa. Näin pitkä odotteluaika ei siltikään ole perusteltu. Lopputulos vie kuvaamisesta kaiken riemun.

Sony Xperia 10 III:n ultralaajakulmakamera ei sekään ole erityisen häävi, vaan sekin tuntuu puolet halvemman puhelimen laitteelta. Jostain syystä sama vanhentumisen tunne riivaa koko kamerajärjestelmää. OmniVision julkisti kaksinkertaisen telekamerasensorin jo vuonna 2015. Muut kamerat taasen tuntuvat parin vuoden takaisilta kiinalaisilta puhelimilta. Kamerajärjestelmä taasen ei eroa riittävästi viimevuotisesta Sony Xperia 10 II -mallista.

Vanhoissa kameroissa ei ole tietenkään mitään vikaa, jos ne ne sopivat kokonaisuuteen. Esimerkiksi Google Pixel 5 käyttää samaa Sony IMX363 -linssiä kuin vuoden 2018 Pixel 3. Valitettavasti Sony IMX486 ei vain tunnu riittävältä vuonna 2021.

Videokuvaus onnistuu 4K-resoluutiolla 30 kuvan sekuntivauhdilla. Nauhoitus on vakautettu ja lopputulos näyttää hyvässä valaistuksessa erittäin hyvältä. Myös selfiekamera ajaa asiansa. Mitä ilmeisimmin sen kamerasensori in identtinen ultralaajakulmakameran kanssa.

Selfiet näyttävät hyvin valaistuissa tiloissa tarkoilta. Hämärässä ja pimeässä vaikeudet kuitenkin tulevat nopeasti vastaan.

Sony Xperia 10 III sisältää erillisen yökuvaustilan, jota voi käyttää kaikilla kolmella kameralla. Se saattaa parantaa kirkkautta ja selkeyttä heikosti valaistuissa tiloissa, mutta yökuvaus on silti heikkoa. Yksityiskohdat loistavat poissaolollaan.

Esimerkkikuvia

Esimerkkikuvia

Suorituskyky

Suorituskyky

  • Aavistuksen vanhahtava suoritin
  • Suorituskyky riittää arjessa, pelatessa ei niinkään
  • Android-kokemus parhaimmillaan

Sony Xperia 10 III sisältää Snapdragon 690 -suorittimen, joka on Qualcommin keskitason 5G-järjestelmäpiiri. Se ei pärjää suorituskyvyssä Snapdragon 750G:lle, joka jyllää OnePlus Nord CE 5G:n syövereissä. Myös Realme X50 G5:n Snapdragon 765G vetää pidemmän korren.

Yllättävää kyllä, pelikäytössä jopa Moto G50:n Snapdragon 480 osoittautuu paremmaksi. Snapdragon 690 hyödyntää Adreno 619L -grafiikkapiiriä, joka sekin on aavistuksen heikompi kuin budjettisuoritin Snapdragon 480:ssa oleva Adreno 619.

Esimerkiksi Fortnite rullaa puhelimella siedettävästi, mutta ruudunpäivityksessä näkyy hetkittäin selviä heittelyjä. Kun paras mahdollinen grafiikka-asetus on 'Medium'-keskitaso, kokemuksen visuaalinen anti jää sekin vajaaksi. On vaikea olla huomauttamatta, että hiukan parempaan lopputulokseen pystyvä Moto G50 maksaa kaiken kukkuraksi puolet vähemmän kuin Xperia 10 III. Pelikokemus toki itsessään on ruudunpäivityksen putoamista lukuun ottamatta identtinen.

Samalla on kuitenkin sanottava, että Xperia 10 III:n 21:9-kuvasuhteen näyttö sopii virtuaalisille ohjaimille erittäin hyvin. Jos pelaat puhelimellasi runsaasti, halunnet isomman näytön. Sonyn edullisin malli jättää painikkeille tilaa näytön reunoilla ilman, että peukalot tulisivat näkökentän eteen.

Sony Xperia 10 III:n sovelluslista

(Image credit: TechRadar)

Sony Xperia 10 III tarjoaa pääpiirteittäin riittävän hyvän suorituskyvyn. Suoritin pyörittää Android-käyttöjärjestelmää lähes viiveettä. Mukana on myös 6 Gt RAM-muistia sekä 128 Gt suhteellisen nopeaa tallennustilaa.

Siinä missä monet perustason 5G-puhelimet saattavat tökkiä aika ajoin ja latausajat tuntuvat venyvän, Xperia 10 III ei tällaiseen kompastele. Havaitsimme Chromen toimineen hetkittäin aavistuksen toivottua verkkaisemmin, ja ottipa osa valikoista muutaman sadasosan odottelun. Käytännössä tästä ei kuitenkaan ole minkäänlaista haittaa.

Xperia 10 III:n suurin ongelma on kilpailu. Suorituskyky ja hintalappu eivät valitettavasti ole sopusuhtaisia. Jos vertailuun ottaa Xiaomin Poco F3 -mallin, huomaa sen olevan paitsi edullisempi mutta myös Snapdragon 870 -suorittimen ansiosta todella paljon nopeampi.

Havaitsimme testijakson aikana muutamia bugeja. Merkittävin näistä koski "ei vastaa" ("not responding") -ilmoitusta silloin, kun näyttö oli asetettu automaattiselle kierrolle. Tähän ei puhelimen asento vaikuttanut.

Käyttöliittymä on rakennettu Android 11:n varaan, jonka päällä on Sonyn oma käyttöliittymä. Se ei tarjoa mitään erikoista tai yllättävää. Kokemus tuntuu varsin paljon ehdalta Androidilta.

Voit asettaa sovelluskuvakkeet haluamaasi järjestykseen sekä pyyhkäistä sivulle vaihtaaksesi näkymää. Toki myös erilaiset kansioluonnit onnistuvat hallitumman työpöydän luomiseksi.

Akkukesto

Akkukesto

  • Onneton latausnopeus
  • Hyvä akkukesto etenkin puhelimen koon huomioiden

Sony Xperia 10 III sisältää 4 500 mAh:n akun. Vaikka 5 000 mAh on muodostunut jonkinlaiseksi Android-puhelimien vakioksi, on Sonyn mallin akkukoko kohdillaan puhelimen pienen koon huomioiden. Ja onpa siinä 500 mAh enemmän kuin vaikkapa Samsung Galaxy S21:ssä.

Puhelimessa riittääkin puhtia merkittävästi enemmän kuin mainitussa Samsungin lippulaivamallissa. Akkukesto nousee koko Android-mallistonkin mittapuulla parhaimmistoon. Taakse jäävät esimerkiksi Pixel 4a sekä tietysti kokonaan eri markkinaa tavoitteleva iPhone SE (2020).

Emme tästä huolimatta päässeet keskiverron sekä kovan käytön välimaastossa olleen testimme aikana kahden päivän akkukestoon. Tältä osin esimerkiksi Moto G50 jaksaa pidempään. Ja vaikka olemme tyytyväisi Sonyn puhelimen puhtiin, päivän päätteeksi oltiin kuitenkin alle 40 prosentin virtatilanteen.

The bottom edge of the Sony Xperia 10 III

(Image credit: TechRadar)

Akkukestoa koskevat mainospuheet ovat kiirineet korviimme, mutta se tuntuu koskevan lähinnä videotoiston kaltaista käyttöä. Tavallisessa arjessa akku kestää hyvin muttei poikkeuksellisesti.

Sony Xperia 10 III:n akku on valitettavasti erittäin hidas latautumaan. Puhelimen mukana tulee todella vaatimaton 7,5W:n laturi, joka tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Esimerkiksi OnePlus tarjoaa nimittäin 30W:n laturin.

Näin heikko laturi vaatii yli tunnin saadakseen akun puolilleen. Vaikka kokeilimme myös 20W:n pikalaturia, otti Xperia 10 III virtaa itseensä ainoastaan 6W:n teholla. Tämä ei yksinkertaisesti riitä.

Yhteenveto

Yhteenveto

Sony Xperia 10 III kuvattuna takaapäin

(Image credit: TechRadar)

Osta, jos...

Haluat pienen puhelimen hyvällä akkukestolla
Valtaosa pienistä puhelimista ei jaksa järin pitkään yhdellä latauksella. Xperia 10 III on selvästi keskiarvon yläpuolella. Jos lataat puhelimesi öisin, saat puhelimesta itsellesi luotettavan työkalun. Latausnopeus on kuitenkin valitettavan hidas.

Haluat vedenkestävän puhelimen
IP68/65-luokittelu veden- ja pölynkestävyydelle tekee puhelimesta paljon kestävämmän kuin saattaisi olettaa. Jos arjessasi riittää vahinkoja, arvostanet Xperia 10 III:n lujuutta.

Haluat puhelimelta hillityn ulkonäön
Sonyn muotoiluosasto on pysyttäytynyt tutussa ja turvallisessa. Osa saattaa pitää Xperia 10 III:n ulkonäköä tylsänä, mutta meihin sen arvokkuutta ja kypsyyttä huokuva hillitty tyyli tekee vaikutuksen.

Älä osta, jos...

Haluat laadukkaan kameran
Sony Xperia 10 III tarjoaa paperilla hyvän kameran, mutta käytännössä homma ei toimi. Kameran hitaus sekä kuvien dynaamisuuden puute jättävät paljon jossiteltavaa.
 

Pelaat ahkerasti
Sonyn puhelin ei sisällä hinnastaan huolimatta huippusuoritinta. Monet selvästi edullisemmat Android-puhelimet ovat tehokkaampia, jolloin myös Fortniten kaltaiset pelikokemukset ovat parempia. Arjessa tehot riittävät mukiinmenevästi.

Etsit parasta mahdollista hinta-laatusuhdetta
Sony Xperia 10 III maksaa enemmän kuin edeltävä Xperia 10 II. Lisäksi kilpailevat valmistajat tarjoavat pienemmällä rahalla erittäin laadukkaita puhelimia, joissa on nopeampi suoritin ja parempi virkistystaajuus. Sonyn valttikortiksi jääkin muotoilu.

Arvosteltu heinäkuussa 2021.

Markus Mesiä

Markus Mesiä on teknologia- ja pelitoimittaja, joka on viimeisen vuosikymmenen aikana kirjoittanut useisiin kotimaisiin medioihin. Sydämen asioita ovat pelien lisäksi ennen kaikkea musiikki ja urheilu. Viimeksi mainittu tosin lähinnä kotisohvalta katsottuna ja analysoituna.