Arvostelussa Huawei P20 Lite

P20 sarjan kuopus ei yllä isosisarustensa tasolle

TechRadar Yhteenveto

Huawei P20 Lite lainaa muotoilunsa kolme kertaa tyyriimmältä iPhone X:ltä. Näyttöloven rajoitettu yhteensopivuus ja laitteen keskivertoa huonompi suorituskyky saavat sen kuitenkin tuntumaan yhtä ylihintaiselta kuin Applen lippulaiva.

Hyvää

  • +

    Puoleensavetävä muotoilu

  • +

    Tarkka näyttö ohuilla reunoilla

  • +

    Varmatoiminen kasvojentunnistus

Huonoa

  • -

    Näyttölovella on vielä joitakin yhteensopivuusongelmia

  • -

    Keskivertoa huonompi suorituskyky

  • -

    Teknisesti parempia älypuhelimia saa ostettua halvemmallakin

Miksi TechRadar voi luottaa Asiantuntijaarvostelijamme käyttävät tuntikausia tuotteiden ja palveluiden testaamiseen ja vertailuun, jotta voit valita sinulle sopivimman. Lisätietoja testaamisesta.

Huawei P20:n ja Huawei P20 Pron on tarkoitus kilpailla maailman parhaiden älypuhelinten kanssa, mutta P20 Lite keskittyy sen sijaan Android-puhelinten keskiluokkaan.

Huawei P20 Lite maksaa 349 euroa eli noin puolet Huawei P20:stä. Sen pääkilpailijoita ovat Moto Z2 Playn kaltaiset puhelimet.

Kuten muidenkin keskitason puhelinten kohdalla, Huawei P20 Liteen on pyritty lainaamaan hieman glamouria ja laatua sen kalliimmista sisarmalleista. Vaikka hintalappu on alhaisempi, on Huawei P20 Litessä samanlainen suuri näyttö ja erottuva näyttölovi kuin huippuluokan Huawei-puhelimissa.

Sen lisäksi siinä on kaksoiskamera, nopea sormenjälkitunnistin ja Android 8.0. Niiden avulla Huawei P20 Lite näyttää varteenotettavalta puhelimelta muihin uuden sukupolven laajanäyttöisiin puhelimiin verrattuna.

Vaikka valmistaja on tehnyt pääosin hyvää työtä, on laitteessa myös heikkouksia, jotka saavat pohtimaan, onko se sittenkään hintansa arvoinen.

Kohtuuhintainen älypuhelin laajalla näytöllä

  • Nopea kasvojentunnistus
  • Tyylikäs, koko etuosan kattava näyttö

Voisi sanoa, että "Lite"-puhelinten tarkoituksena on tarjota halvemmalla hieman riisuttu versio lippulaivamalleista. Niissä on oltava samaa tunnelmaa kuin huippuluokan puhelimissa, eikä komponenttivalinnoissa saa tehdä liian suuria kompromisseja.

Huawei P20 Lite täyttää nuo kriteerit pääosin tyylikkäästi.

Tyylikäs onkin oikea adjektiivi kuvaamaan puhelinta. Kaikki P20-sarjalaiset edustavat muotoilunsa puolesta uutta, positiivista askelta verrattuna tavanomaisempaan Huawei P10:een.

Huawei on siirtynyt muiden tämän vuoden puhelinten tapaan suosimaan koko näytön hyödyntäviä laitteita. P20 Liten näytössä on maltillisen kokoinen alareuna, ohuet sivureunat ja näyttölovi, johon on mahdutettu sekä kamera että kuulokeosa. 

Huawei saa kiittää monesta P20-sarjan innovaatiosta iPhone X:ää (siitä enemmän myöhemmin). Esimerkiksi näyttöloveen upotettua kameraa voi hyödyntää myös lukituksen avaamiseen kasvojentunnistuksella.

Kasvojentunnistus tuntuu toimivan nopeasti ja tarkasti (jopa pilkkopimeässä, toisin kuin monissa muissa Applea jäljittelevissä puhelimissa), mutta se ei vaikuta silti yhtä kehittyneeltä tai turvalliselta kuin iPhone X:n Face ID.

Yksi merkki tästä on se, että kasvojentunnistus on oletuksena pois käytöstä. Tapa, jolla se skannaa kasvot pikaisesti, antaa ymmärtää, ettei se tee tarkkaa 3D-karttaa kasvoista.

Emme voi kuitenkaan kiistää sitä, etteikö Huawein ratkaisu avaisi näytön lukitusta nopeasti. Kun puhelimen nostaa käteensä, sen lukitusnäyttö vilahtaa pois tieltä vaivattoman huomaamattomasti.

Jos sen sijaan käytät puhelinta tärkeisiin työasioihin tai olet huolissasi laitteen tietoturvasta, suosittelemme ottamaan kasvojentunnistuksen pois käytöstä ja vaihtamaan sen sormenjälkitunnistimeen.

Muotoilu

  • Näyttölovi näyttää samanlaiselta kuin P20:ssä (ja iPhone X:ssä)
  • Lasia ja metallia yhdistelevä muotoilu

Huawei P20 Lite on sisarustensa tavoin iPhone X:n muotoilun lumoissa, sillä sen ulkoasu ja koko muistuttavat merkittävästi Applen uusinta lippulaivaa. Laitteen ohutreunaisen näytön yläosasta löytyy tämän vuoden älypuhelimille tyypillinen näyttölovi.

Näyttölovi itsessään on paljon kapeampi kuin iPhonen vastaava. Se johtuu varmasti siitä, että Huawein etukamera on paljon Applea vaatimattomampi. Näyttölovi on kuitenkin hieman leveämpi kuin Essential Phonessa.

P20 Lite on yhdellä tavalla lähempänä iPhone X:n muotoilua kuin sen sisarukset: siitä  puuttuu etupuolen sormenjälkitunnistin. Se on viety Android-puhelimille tyypilliseen tapaan laitteen takapuolelle.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että P20 Liten ylimääräinen tila olisi hyödynnetty erityisen järkevästi. Näytön alareuna erottuu selvästi ja siinä on ärsyttävä Huawei-logo.

Takapuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin on helppokäyttöinen. Se toimi pääosin tarkasti ja nopeasti, eikä lukija ole yhtä nirso sormen asennon suhteen kuin jotkin sen kilpailijoista.

P20 Liten kyljet ovat mattapintaista metallia, mutta näyttävät oikeastaan muovisilta.

Puhelin tuntuu silti hyvältä käsissä sen lasia ja metallia yhdistelevän rakenteensa ansiosta. On harmi, että sivussa olevat painikkeet tuntuvat muovisilta ja epämääräisiltä, mutta ne ovat kaiketi pieniä kompromisseja, joita vaaditaan hinnan laskemiseksi.

145-grammainen Huawei P20 Lite on melko kevyt. Se on myös kohtuullisen pienikokoinen (148,6 x 71,2 x 7,4 mm), joten se mahtuu mukavasti housujen taskuun.

Näyttö

  • Laaja 5,84-tuumainen näyttö 
  • 1 080 x 2 280 -resoluutio

Reunoihin asti ulottuvan näyttönsä ansiosta Huawei P20 Litessä on kompaktista koostaan huolimatta 5,84 tuuman näyttö 19:9-kuvasuhteella.

Näyttö tuntuu vaikuttavalta puhelimen omissa sovelluksissa ja kotivalikoa selatessa, mutta siitä ei ole merkittävää käytännön hyötyä. Monia sovelluksia ei ole optimisoitu tällaiselle näytölle, koska Androidissa ei ole vielä ymmärrettävästi innostuttu näyttölovista samalla tavalla kuin iOS-järjestelmässä. Asiaan on onneksi tulossa muutos viimeistään Android P:n kohdalla.

YouTube tarjoaa oletuksena suorakaiteen muotoisen kuvan, joka rajautuu paksuihin mustiin reunoihin.

Pelejä ei ole myöskään täysin optimisoitu tällaiselle näytölle. Yksi viime aikojen suurista julkaisuista, Final Fantasy XV: Pocket Edition, ei toiminut koko näytöllä täydellisesti.

Näyttö on kuitenkin kyvykäs ja houkutteleva hintaisekseen. Sen käyttämä LTPS TFT -tekniikka tekee siitä terävän ja tarkan, vaikkei siinä olekaan samanlaista kontrastia ja syvyyttä kuin AMOLED-näytöissä.

Näyttö ei pysty kuitenkaan sammuttamaan pikseleitään AMOLED:ien tavoin, joten näyttölovea ei saa täysin "piilotettua" mustalla palkilla. Tässä, kuten myös P20:ssä, näkee selvästi loven oikealla ja vasemmalla puolella olevat mustat osiot.

P20 Liten näytön resoluutio, 1 080 x 2 280, on tarpeeksi terävä lähes kaikkiin tehtäviin.

Kiitokset Vodafonelle Huawei P20 Liten lainasta.